9,562    11    0  

NIBE Fighter 1145 vs Thermia Diplomat Duo

 7     Oslo     0
Har mottatt 2 tilbud på varmepumpe m/energibrønn – da oljefyren skal på dynga nå. Den ene er basert på Thermia Diplomat Duo SP12 - 12kW, den andre NIBE Fighter 1145 - 12 kW. Noen som vet mer om forskjellene mellom disse pumpene? (NIBE-modellen virker kanskje ved første øyekast litt mer moderne – men da tenker jeg jo stort sett utenpå – det viktige er jo inni.)

Det er vanskelig å sammenlikne tilbud da forskjellige tilbydere ikke inkl det samme i sine pakkepriser – men når jeg prøver å justere for dette ser det ut som Thermia-installatøren havner på ca 260.000,- og NIBE ca. 300.000,-. Da har jeg tatt høyde for en noe drøy borredybde på 28 m før fjell - total dybde ca 200m. (Hos naboer i nærheten har det variert mellom 12-30m før fjell .) Dette er også før fratrekk av støtte fra Oslo kommune. Støtte blir anslagsvis ca kr 40.000,- totalt inkl. fjerning av oljetank.

Er for øvrig usikker på om Thermia-installasjonen inkluderer akkumulatortank – så dette må også sjekkes opp. NIBE-inst. er inkl 170 L akku.tank. Begge er inkl OSO EP 300 dobbeltmantlet vvb for tappevann til begge boenhetene. Er akkumulator-tank egentlig nødvendig når man benytter vvb?

Huset er en eldre horisontaltdelt 2-mannsbolig fra 1938, sparsommelig isolert, med ca 100 kvdm oppvarmet boflate i hver etg. Store og godt dimensjonerte radiatorer fra 30-tallet. Det er også et par radiatorer i kald-kjelleren, men disse skal det kun monteres på termostater for å unngå frostskader – skal ikke oppvarmes.

Kommentarer/innspill mottas med takk!  :)

   #1
 1,267     0
Har du termostater på radiatorene dine?

Vet du hvordan de har tenkt å koble opp ep2 berederen? Skal f.eks vannet til radiatorene gå tvers imellom ep2 og forvarme tappevann.

Disse pumpene er rimelige like. Nibe har en mer avansert styring med flere muligheter.
  (trådstarter)
   #2
 7     Oslo     0
De vanlige radiatorene i oppholdsrom har bare vanlige åpne/stenge skrubrytere. Etter hva jeg forstod av installatøren var det ikke nødvendig å bytte disse så lenge de ikke var defekte. Eneste som kanskje hadde vært greit var å ha en termostat på soverommet slik at jeg kan strupe den litt og sette en behagelig nattetemp? Anlegget var ellers basert på uteføler. Dersom jeg ikke syntes det ble bra nok kunne man evt ettermontere en romføler inne.

NIBE-installatøren sa at OSO'en kun skulle kobles mot tappevann. Er det derfor han har inkl akkumulatortank? Spurte ikke Thermia-mannen om dette, men det bør jeg vel da kanskje skjønner jeg...
   #3
 1,267     0
Hva gjør du om sommeren?  stenger av alle radiatorer bortsett fra 1 f,eks bad? Hvis så er tilfelle trenger du en akktank pga av for lite flow over vp
Det fins bedre beredere for vp enn ep2.

Elelrs så synes jeg at tilbudene virker noe dyre, men jeg vet jo ikke hva som er inkludert
  (trådstarter)
   #4
 7     Oslo     0
Godt poeng. Oljefyringen har ikke vært koblet til tappevann idag. Så det vanlige har vært at man slår av hele anlegget om sommeren. Badet er sentrert midt inni huset så det har ikke vært noe spes behov for varme der om sommeren.

Jeg håpet det var en mulighet for å kun la wp gå mot vvb om sommeren slik at man ikke hadde noe omløp i radatorsystemet i sommermånedene..?

Begge installatørene befinner seg geografisk i nærheten, mulig at de er noe dyrere her i Oslo? Synes det gir en viss trygghet ift oppfølging/service-vedlikehold, men jeg burde kanskje ikke fokusere så mye på det. Hva mener du om dimensjoneringen? Syntes umiddelbart at en 12 kW hørtes litt voldsomt ut, men begge to kom altså frem til at dette passet best. Vurderer også å få tilbud fra en tredje tilbyder (også NIBE) for å sjekke prisnivået.

Hvilken vvb vil du anbefale istedenfor EP 2?
Siste redigering: Saturday, May 12, 2012 9:04:41 PM av C30D5
   #5
 1,267     0
Du kan som du sier la vp kun gå mot vvb på sommeren.
Sånn som du beskriver systemet vil anlegget fungere uten akktank, men med akktank er du sikker på at du har riktig flow og mengde vann over vp hele tiden.

Størrelse på vp virker bra, borehullet derimot virker kort spesielt med så mye løsmasse.

vvb
http://www.thermia.no/produkter/Varmtvannbereder.asp

Nibe har en tilsvarende god tank kommer ikke inn på siden deres nå.
  (trådstarter)
   #6
 7     Oslo     0
Da nærmer det seg en avklaring, her er litt mer detaljer på prosjektet:

NIBE Fighter 1145 - 12 kW + NIBE VPB 300 L vvb + akkumulatortank + all montering, optimalisering av anlegg, opplæring, isolering av kollektor-rør ute&inne  - kr 142657

Boring av brønn 200m (190 m aktivt) inkl 10 m stålrør -  kr 61875
Tømming, rensing og fjerning av 3000L oljetank  - kr 11111
Konteiner boreslam:  - kr 5147

1 års fri sevice inkl.

TOTALT:  Ca. kr 220.800,-

Evt tillegg: Graving - avdekke oljetank + kollektorrør-grøft frem til husvegg fra brønn dersom man ikke gjør dette selv- foreløpig ukjent pris - inst. skal sjekke opp.
Evt tilegg:  Ved behov for mer enn 10 m stålrør,  kr 900/m
Evt tillegg:  NIBE SMS 40-tjenste  -  kr 9850  - tror jeg dropper dette
Evt tillegg:  Turbo-kollektor-rør:  kr 2750 - dette er vel smart?
Evt endring: OSO Optima EP2 300 vvb istedenfor NIBE VPB 300 vvb - samme pris
Evt EL-arbeider er ikke inkludert (må legges ned en 50 amp i kjeller)
Oljefyr demonteres og frigjøres av installatør -  men kastes av kunde
Tilbakefylling av masse gjøres av kunde.

Forsatt litt usikker på OSO el. NIBE vvb - har du (eller andre her) evt noe mer teknisk forklaring på hvorfor NIBE vvb passer bedre? Installatørene er ganske likegyldige til dette - mener begge er like bra - og de foreslår som oftest OSO.
Siste redigering: Tuesday, May 15, 2012 12:33:14 PM av C30D5
   #7
 1,267     0
Nibe berederen er tilpasset VP og har innebygd spiral for oppvarming av tappevann.
Oso har ikke en slik så vidt jeg vet.
Ep 2 berederen er vesentlig dårligere energiøkonomisk da varmepumpe må starte flere ganger for å varme opp tappevann.

   #8
 469     Kløfta     0
Synes tilbudet du har fått ser bra ut. Er det separat akkumulatortank, bør du få spesifisert størrelse/type. Har følelse av at den gjengse holdningen på forumet her er at man aldri kan få for stor tank... Borehullet synes jeg har bra pris. Tilbudet er inkl mva, ikke sant?

Skal du kaste oljeovnen selv? Sist jeg så en oljeovn, så var det en diger koloss. Tips: legg den ut på Finn, så kommer kanskje noen og henter den?

På linkene under kan du se priser fra en annen leverandør. Alltid greit å vite hvor mye man betaler for varer og hvor mye man betaler for montering...

http://www.partnerline.no/doc/Nibe_Prisliste_2011.pdf (2011)
http://partnerline.mamutweb.com/Shop/List/Væske-Vann/204/1
  (trådstarter)
   #9
 7     Oslo     0
Tilbudet er ink.mva ja.  :)  Mener han sa akku.tanken var 170 L, men jeg skal sjekke det opp igjen.

Har tenkt på finn.no ja. Oljefyren er ikke så svær som den som stod der på 60-tallet (ble byttet for ca 25 år siden) - ser litt ut som en kjøkkenkomfyr i størrelse. Kjelen er lekk, men styringsenheten er ok, så den har kanskje en verdi for folk som trenger deler...

Har bestemt meg for NIBE vvb - ser ut som den er bedre tilpasset pumpen - og OSO'en var faktisk ca 6000,- dyrere. Eneste den mangler er solfanger-tilkobling. Men jeg tror det er realtivt lite sannsynlig at jeg begynner med et slikt prosjekt de neste 10-15 årene...

(Det var forøvrig feil at det var inkl 10 m foringsrør til brønnen, kun 3 m - så der blir det svært sannsynlig noe tilegg - får håpe ikke for mange meter til fjell... De inntil 10 m inkl i tilbud var isolerte rør mellom brønnen og hus. Og det blir endel mindre enn 10 m.)
  (trådstarter)
   #10
 7     Oslo     0
Nå nærmer det seg fjerning av gammel tank og naboer er nettopp ferdig med å manuelt pumpe opp ca 600L olje...  Shocked Imorgen ryker deler av min flotte lindehekk ut mot veien også. (Prøvde å legge inn et bilde her, men ser ut som serverne til bb er litt småsyke nå.)

Det har derimot oppstått en ny problemstilling, ser ut som Nibe F1145 ikke har mykstart fra 12kW-utgavene og større. 12kW'en har dermed en startstrøm på hele 73 amp! (Noen her som kan bekrefte dette? Installatør mener at det er feil, men alle techspec jeg finner på nettet viser dette.) Termia har derimot kun 28 amp. Hafslund var veldig klare på at pumpen måtte ha mykstart for å unngå evt blinking i lys og meg selv og mine naboer. Det som derimot er litt synd er at Termiaen støyer mer enn Nibe (48dB vs 43dB), men den står jo uansett i ubebodd kaldkjeller.