#31
 19     0
Forholdstallet er interessant å følge med på. Ser at leverandørene påstår at det er mulig å spare inntil 80% (altså et forholdstall på 4). Vet ikke om det er mange som opplever så gode tall - tror man skal være ganske fornøyd dersom tallet ligger rundt 3 (altså 67%).

Tallet bør ligg over 4! Normalt er tallet på 5 hvis man kun produserer varme ved vannbåren gulvvarme, tappevannet trekker ned men snitt er likevel over 4 normalt sett. Ved bruk av radiatorer er tallet lavere. 80% besparelse er noe man kan forvente.

Aller først må jeg korrigere meg selv: 80% betyr (som [KE] helt korrekt skriver) et forholdstall på 5, og ikke 4.

Når det er sagt: Tror det er risiko for å bli skuffet dersom man velger bergvarmeanlegg med forventning om 80% besparelse (i alle fall dersom man har radiatorer).

Ser at Naturvernforbundets nettside opererer med lavere tall enn det man typisk leser i reklamebrosjyrer, jfr http://www.energismart.no/oppvarming/bergvarmepumpe-article246-821.html

Er det slik at alle på dette forumet har forholdstall på minst 4? Kunne vært interessant å høre erfaringer rundt dette.

KE
   #32
 3,674     Hordaland     0
Forskjellen mellom 4 og 5 er jo ganske liten. Her snakker vi om 75% eller 80% besparelse, altså 5% av tidligere strømregning.
Forskjellen på 3 og 5 er derimot endel større, og det kan være forskjellen på radiatorer kontra gulvvarme. De ferreste regner på dette selv om Enova oppfordrer til å kvalitetssjekke pumpenes effektivitet ved å støtte installasjon av effektmåler.
Jeg mener man bør ha ett snitt cop på varme og varmtvann med gulvvarme på over 4, det viser iallefall mine avleste tall.
  (trådstarter)
   #33
 32     0
Vi har hatt eit par minus grader og det har fungert fint med tanke på vindauga og manglande etterisolering enkelte stader. No står inneføleren på tekniskrom saman med pumpa og der er det jamnt 19 grader. Dette huset vert aldri Tek 10/17 standard uansett. Kjellaren har 60 cm med steinmur. Så er det innstøpt gulvvarme i gulvet. I hovedetg er det 10cm iso i gulv. På vegg er det 7cm tømmer. 5cm trefiberisolaajon og 12 mm asfaltplate. I Etg «-skille er det 15 cm isolasjon. Vindauge er enkle, kanskje det vert laga varevindauger på sikt om det vert eit stort problem. Skulle tru at kollekteorslangen burde ha høgare temp inn. Korleis få til dette? Borre djupare? Vi held til på Sunnmøre Ca 300 meter frå sjøen.
Nystarta varmepumpe nibef1245 - 57711B20-34C5-4A66-B3D9-C958F66DD33C.jpeg - peterbrennvik
KE
   #36
 3,674     Hordaland     0
Det er fortsatt 5kw i snitt i oktober-november noe jeg synes er drøyt for den pumpen du har valgt med tanke på at vinteren ikke engang er kommet. Mulig 8kw model ville passet bedre. Du må sjekke innstilling av varmekolben din.

KE
   #38
 3,674     Hordaland     0
Jeg ville tatt en runde med rørleggeren og abk klima og diskutert om varmepumpen er dimensjonert rett, hvis du trenger snitt på 5kw varme i oktober blir det ikke noe mindre i februar. Har du ikke internettilgang på dette stedet? Du får mye informasjon fra pumpen ved å koble den til nibe uplink.
   #39
 19     0
Støtter anbefalingen om å koble anlegget til Nibe Uplink. Dersom du mangler tilgang til internett i det aktuelle rommet kan du kanskje gjøre som meg - gå via strømnettet vha "HomePlug". Det har fungert helt utmerket.