2 082    28    1  

Passiv kjøling på tur eller retur brine?

KE
 3 119     Hordaland     0
Ser i Nibe sine manualer at passiv kjøling kobles på retur til brine, er det noen grunn til dette eller spiller det mindre rolle?
Jeg tenker at brine er mer enn kaldt nok til kjøling også på retur fra brine, samtidig får man nytte av den økte temperaturen på brine som følge av kjølingen. Mulig jeg tenker feil her, men håper noen kan hjelpe meg med hva som er fordeler og ulemper med å plassere kjøling på tur eller retur.

T1
   #1
 513     0

Jeg tolker manualen for F1255 slik at man kobler passiv kjøling på kuldebærer inn. Dvs at eventuell varme tilført i viftekonvektoren kommer tilgode i varmepumpen umiddelbart.
KE
  (trådstarter)
   #2
 3 119     Hordaland     0
På Nibe sin tegning er passiv kjøling tegnet inn på returen ut fra varmepumpen.Passiv kjøling på tur eller retur brine? - passiv kjøling.jpg - KE
   #3
 1 596     Norge     0
Hvis jeg skjønner tegningen riktig, så har du rett. Altså kald side(på tur fra vp og brønn. Den har jo da også en bivalent shuntventil(blandeventil) som sørger for at det aldri blir minus grader til systemet?
Men med varmt vær og kjølebehov så går vel ikke vp noe særlig, så denne løsningen ser dyr ut.
Hva koster dette som tilvalg da?
KE
  (trådstarter)
   #4
 3 119     Hordaland     0
Settet som Nibe selger er dyrt, tror det koster nærmere 10.000,- for en blandeventil, styring og pumpe. Jeg har ikke tenkt til å bruke Nibe sitt tilbehør da jeg vil styre temperaturen i boligen via KNX istedet. Med blandeventil kan man regulere temperaturen på kaldtvannet slik at det er mindre fare for kondens, rørene bør nok isoleres uansett. Fungerer sikkert uten blandeventil også tipper jeg. Enveisventilen er jeg litt usikker hva gjør, kanskje den skal muliggjøre sirkulasjon selv om varmepumpen har stoppet. Mener man kan tvinge sirkulasjonspumpen til varmepumpen til å gå ved hjelp av eksterne kontakter.

Jeg skal i denne omgangen kun klargjøre til kjøling, altså montere t-stykker og enveisventil.
   #5
 1 596     Norge     1
Enveisventilen gjør at du kan kjøle uten at brinepumpa går. Altså kun den kjølepumpa. Jeg har også det.
KE
  (trådstarter)
   #6
 3 119     Hordaland     0
Men klarer den å sirkulere vannet helt ned i brønnen på egenhånd?
   #7
 1 656     Trondheim     0
Jeg har en Diplomat varmepumpe.
Den stopper sirkulasjonen ved visse tilfeller. For at kjølehjørnet, som sender overskuddsvarmen tilbake til gulvvarmen, skulle fungere måtte det installeres en egen enveisventil og pumpe slik at vannet kan sirkulere selv om varmepumpa stopper sirkulasjonen.

Vet ikke om Nibe fungerer likt, men jeg vil forvente at det som går i brønnen og det som går i rørene i huset er uavhengige sløyfer med varmeveksling mellom og ikke en felles sløyfe.
Signatur

KE
  (trådstarter)
   #8
 3 119     Hordaland     0
tror ikke jeg vil varmeveksle kjølekretsene. var en annen tråd her der de mente den innebygde sirkulasjonspumpen slapp forbi vann når den ikke gikk
   #9
 1 656     Trondheim     0
tror ikke jeg vil varmeveksle kjølekretsene. var en annen tråd her der de mente den innebygde sirkulasjonspumpen slapp forbi vann når den ikke gikk

Diplomat pumpene slipper ikke gjennom vann hele tiden, det er jeg helt sikker på.
Fant ut det på den harde måten da kjølehjørnet ikke ville fungere.
Gjennomstrømningen stopper ved gitte operasjonsmoduser - litt usikker på hvilke det var.
Signatur
T1
   #10
 513     0
På figuren på side 18 i installasjonshåndboken for 1255 finner jeg vedlagte figur.

Jeg forstår det da fortsatt slik at kobler passiv kjøling på kuldebærer inn.
Passiv kjøling på tur eller retur brine? - 1.JPG - T1