1,394    6    0  

Pløye ned jordslynge

O_K
 431     0
Hei!

Er det noen som vet hvilke enreprenører på østlandet som kan pløye ned jordslynge?  Jeg har 3500m2 tomt med gressplen på det meste av tomten.  Er minst 20-30m ned til grunnfjell, så da er jo jordslynge et godt alternativ, men har ikke lyst til å grave opp hele plenen.  Har sett at det finnes slike løsninger som vist her på youtube, men vet ikke hvem / om noen som gjør det her i Norge.  Har allerede avtale med leverandør av varmepumpe, men deres entreprenør vil grave opp hele plenen, eventuellt bore ned til grunnfjell.  Jeg synes dette virker unødvendig når løsningene allerede finnes.

https://www.youtube.com/watch?v=g0rGVkDUnNU

https://www.youtube.com/watch?v=y0mPCR88RIE

   #1
 678     Bergen     0
http://www.natur-energi.no/om_jordvarme.htm


Nederst på siden her er det omtalt noe.



Signatur
   #2
 1,015     Revetal     0
Jeg aner ikke hvorfor, men jordsyfer hadde for mange vært en langt bedre og billigere løsning en å bore i fjellet. De som har stor nok hage og dypt nok burde heller valgt dette.

Kombinerte varmesystemer, og nye/oppgraderte boliger kan også klare seg med nokså små varmepumper og dertil kortere sløyfer ute.

Her har vi i VVS-bransjen mye vi burde tilpasse dagens og fremtidens endrede/reduserte varmebehov
Signatur
pwb
   #3
 2,292     Ski     0
Det er ett firma som lager utstyr for å legge drenering på den måten der, de lager dette til en traktor. Tror de holder til på Fetsund, kanskje de vet om noen som har utstyret dems og som kan gjøre dette? Skal se om jeg klarer å finne ut hva det heter.
   #4
 3,595     0
Det har blitt lagt ned f.eks. TV-kabel på den måten i mist tre tiår (for rundt 25 år siden i min hage). Men da er det snakk om kabler som ikke tar seg nær av frost.

Jordvarme-rør bør ligge godt under teledybden en "normal" vinter. De fleste steder i landet betyr det rundt 90-120 cm under overflaten. (I fimbulvintre kan telen gå dypere enn det her i Trondheims-området, men normalt holder det med en meter.)

Fra videoen du viser til ser det absolutt ikke ut som at de får slangen ned på en meters dyp eller mer. I sør-Sverige eller Danmark kan det hende at telen ikke går særlig dypt, og at det der er tilstrekkelig å legge slangen på en halvmeters dyp. Jeg ville kontaktet de som tilbyr 'pløying' og forhørt meg om hvor dypt de kan gå. Har de utstyr som kan gå ned på 120 cm dyp ville jeg vurdert det seriøst; stopper de på 60 cm ville jeg forkastet alternativet.

En side ved pløying: De kan ikke pløye seg gjennom stein! Jo dypere du går, jo større er risikoen for å treffe på stein som er for store til at de kan skyves til side. Med mindre du er 100% sikker på at det overhodet ikke finnes store steiner ned til den dybden du vil legge kjølerørene bør du avklare med pløyefirmaet hvordan de handterer stein og andre hindringer. Har du store trær i nærheten kan de også ha bunnsolide røtter som strekker seg langt ned- og utover; det avhenger naturligvis av hva slags tre det er snakk om.

Husk at varmepumpa vil bidra til å fryse jorda. Det er i faseovergangen det er mye varme å hente: Å fryse vann til is, uten temperaturendring, gir like mye energi som å kjøle vannet fra 80 til 0 grader! Om du fryser jorda på 120 cm dyp påvirker det ikke hvor tidlig plenen din blir grønn, men når vårsola begynner å tine topplaget, men VPen din insisterer fra 60 cm dyp at 'Her skal det sannelig være dypfrosset en stund til! Vi trenger fortsatt varme i huset!', da kan det være merkbart på veksten om våren.

Om du ikke helt har forkastet borehull-planer: Vær klar over at 'boring' i løsmasser er langt dyrere enn boring i fjell, pga. behovet for kontinuerlig avstiving. For rundt ti år siden fikk jeg oppgitt en pris på 1000 kr pr meter pluss moms, så ikke bli sjokkert om 30 m løsmasser over fjellet i dag gir en totalregning må minst 50 tusen for boringen alene. Hos meg er det 40-45 m løsmasse, og jeg forkastet totalt tanken på borehull.
TSt
   #5
 15,078     0
Kan ikke forstå at dette er noen mate å legge med slike rør på uten at det skal fylles masse oppå.  Er jo nødt til å komme alt for grunt.  Men er det skrelt av f.eks. myr og en skal flylle tilbake annen masse vil dette kunne få det godt ned i eksisterende grunn.  Men det kan jo hende at det er noen som har utstyr som er helt annet enn det jeg har sett til vanlig kabellegging (f.eks. kabel tv)