315    8    0  

Råd for stillegående varmepumpe

 5     0
Hei,

Jeg har en Vaillant Flexotherm pumpe som må ut på grunn av svært høyt støynivå. Når jeg får avklart reklamasjonen med leverandør må jeg ha et forslag til en alternativ pumpe. 

Hos meg tror jeg hovedproblemet er at Vaillant pumpen avgir lavfrekvent støy i området 40-100 HZ, kombinert med at lydnivået ligger 20 db over spec. Slike lave frekvenser forplanter seg gjennom det meste. 

Vaillant har vært inne hos meg flere ganger og bekreftet at støynivået er normalt.

-Er det noen med egne erfaringer kan anbefale en varmepumpe?

-Er det noen med teknisk kompetanse som kan forklare problemet med Vaillant pumpen, og eventuelt anbefale en type varmepumpe som ikke avgir slik lavfrekvent støy? Kan det være  croll kompressoren som gjør det? Vil det hjelpe med en pumpe som ikke bare er av eller på?    #1
 796     klippdalen     0
nå har jeg bare luft-vann pumpe. utedelen der lager også lyd som forplanter seg godt igjennom grunnmur, slik at det alltid høres ut som om det står en bil på tomgang en plass i nærheten.

jeg har en pumpe som justerer last etter behov. og tror nesten det er værre enn av og på. for da er lyden konstant når den er på. her varierer den som den vil.

dog. lyd er jo subjektivt. noen plages, andre ikke. jeg er av typen som plages av støy Smile
   #2
 19 916     Akershus     0
Hengerdisse pumpene på grunnmuren, eller står de på egen plate?
Signatur
   #3
 414     Oslo     0
Jeg er i undersøkelsesfasen for v/v-varmepumper nå og av de anbefalte merkene Bosch, Daikin, Høiax og IVT så er det kun Daikin som eksplisitt reklamerer med at de har stillegående pumper.

"3-lags isolering under Daikins patenterte swingkompressor sikrer minimalt med vibrasjone"

Kan stemme det for i følge den tekniske dokumentasjonen ligger de på 27-29 dB, mens de andre tre merkene ligger mellom 38-50 dB.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 5     0
Hengerdisse pumpene på grunnmuren, eller står de på egen plate?

Det er væske til vann pumpe som står på fliselagt gulv på støpt plate i teknisk rom.

Ellers takk for tips om Daikin. Skulle ønske de var testet av uavhengige parter i virkelige omstendigheter...
   #5
 19 916     Akershus     0
"3-lags isolering under Daikins patenterte swingkompressor sikrer minimalt med vibrasjone

Finnes slikt underlag fra 3. part?

Signatur
KE
   #6
 3 035     Hordaland     0
Hos meg tror jeg hovedproblemet er at Vaillant pumpen avgir lavfrekvent støy i området 40-100 HZ, kombinert med at lydnivået ligger 20 db over spec. Slike lave frekvenser forplanter seg gjennom det meste.

Kan du sammenligne denne støyen med noe? Min Nibe 1255 jobber som regel på rundt 30Hz og man merker ikke noe av det utenfor rommet den står i. Men når den drar på, eksempelvis ved varmtvannsproduskjon eller når den starter oppvarming er det noe mer støy. Jeg kan ikke beskrive denne støyen som plagsom, men jeg har også bevisst plassert den på ett rom som ikke grenser til sove- eller oppholdsrom. På laveste frekvens støyer den som er normalt kjøleskap, støyen stiger jevnt med frekvensen. Varmepumpens sider bør ikke ha kontakt med noe, eksempelvis vegg.
  (trådstarter)
   #7
 5     0
Det er vanskelig å beskrive. Kan sammenlikne med en høyttaler som spiller monotone basslyder. Utenfor rommet blir det en jevn lavfrekvent dronelyd som delvis pulserer sakte i frekvens. Det er ikke noen forskjell på hvordan den arbeider, det er støy eller stille.

Jeg har heller ikke soverom inntil teknisk rom, men pumpen høres i alle rom i begge etasjer. Det er med isolerte innevegger og etasjeskille, pluss tykke trinnlydsplater i andre etasje.
Pumpen er ikke i kontakt med noe. Rørene vibrerer ikke, så jeg tror bare det er en støyende kompressor.

   #8
 414     Oslo     0
Skulle ønske de var testet av uavhengige parter i virkelige omstendigheter...

Finnes slikt underlag fra 3. part?

Tester av v/v-varmepumper er så og si fraværende. Det er kun svenskene som en sjelden gang driver med slikt. I 2012 utførte svenske Energimyndigheten en omfattende test av 8 bergvarmepumper. Dette er den eneste testen jeg har vært borti hvor de faktisk tester pumpene i reelle installasjoner (støy var dessverre ikke en del av vurderingen). Testen var ressurs- og tidskrevende og leverandørene måtte betale en del for å delta. Derfor ble det med den ene testen. Selv om det fremdeles er mange artikler som henviser til testen, samt leverandører som reklamerer med testvinnere der fra, så er testen fjernet fra hjemmesiden til Energimyndigheten, sannsynligvis siden pumpene er erstattet av nyere modeller.

Svenske Folksam har senest i 2016 gjennomført teoretiske tester. Det vil si en sammenligning med utgangspunkt i teknisk dokumentasjon og opplysninger fra leverandørene. I tillegg har de sett på skadestatistikk for pumpene.

I tillegg kan det jo nevnes at Nibe kommer veldig høyt ut i alle disse testene, mens erfaringene her på forumet jo maler et helt annet bilde. Forstå det den som kan...


Rop gjerne ut hvis noen har kjennskap til andre tester som er gjort Smile Finnes sikkert noen finske, tyske osv. tester som er relevante for det norske markedet.
Signatur