453    11    3  

Seriekoble vvb for å øke vanntemperaturen?

 19     Østfold     0
Hei

Kjørte igang varmepumpa rett før jul og har hele tiden "irritert" oss litt over lav vanntemp på tappevann.
Er derfor i tankene om å sette inn en ekstra bereder i serie med berederen som er oppvarmet med pumpa.

Systemet jeg har består pr i dag av ei AIT SWC140 pumpe på 14,5kW, en 300L vvb med spiral og en 200L akkumulatortank.
Pumpa klarer å varme tappevannet til ca 55 grader mener jeg men det blir litt lite når en er vant med oljefyr der vannet i prinsipp koker ut av krana.

I mitt hode burde det holde med en liten bereder men er det noen som har egne erfaring rundt dette?
Signatur

   #1
 19 917     Akershus     0
Er vel spørsmål om hva du ønsker? Gitt en bereder med 2kW element.

Liten bereder, går fortere "tom", dvs faller til inn-temp 55 grader. Neppe noen stor katastrofe, men ved langvarig dusj må du etterjustere om du har trykkstyrt, ikke termostatstyrt batteri.
Når "tom", raskere oppvarmet igjen fordi det er mindre vann som skal varmes og fra 55 til 80 grader, ikke 7 til 80.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 19     Østfold     0
Dusjing er igrunn ikke noe problem, vanntempen en bruker da ligger jo godt under hva pumpa klarer.
Irritasjonsmomentet er for eksempel håndvask og oppvask de gangene en kunne tenkt seg høyere temperatur enn ca 55 grader.

De gangene vi savner høyere temp er ikke mengdebehovet større enn at det kunne vært dekka av en knøttliten bereder ala benkebereder, men vet ikke om det er noen ulempe å sette en sånn liten krabat i serie?
Signatur
   #3
 2 798     0
Jeg skal sette inn en propandrevet ettervarmer, både for å få skikkelig varmt vann når jeg har behov for det..

Propanvarmeren er en gjennomstrømmingsvarmer med null oppvarmingstid, ubegrenset kapasitet og den fungerer ved strømbrudd. En annen side: Min gamle 200 l el-bereder har et tap på ca. 125 W når den står der breddfull med glohett vann - rundt 1000 kWt/år. Midtvinters er det jo greit å ha en liten lunk i kjelleren, men minst 6-8 måneder i året er det fullstendig bortkastet. En gassvarmer har null tap når den ikke brukes (og den kan være helt avslått slik at den ikke starter ved normal dusjing, kun når du slår den på for å få glohett vann, det er strømbrudd, eller alt varmtvannet er brukt opp. (Kapasiteten er naturligvis ikke enorm hvis den må ta jobben alene, men det holder godt for f.eks. dusjing.)

Nå skal jeg uansett sette opp skap for propanflasker og få lagt opp rør til brennere på kjøkkenet, så det blir ikke så veldig mye ekstra å også legge rør til ettervarmeren. Skal du gjøre tilsvarende kun for varmtvannet blir det relativt mye ståk for noe du bruker relativt sjelden.

Jeg forhørte meg hos to ulike leverandører: Den ene sa at "Det skulle ikke by på noen problmer å bruke gassvarmeren til ettervarming slik du beskriver", den ande sa at "Vi kan ikke gå god for slik bruk". Siden jeg har det skriftlig fra den ene leverandøren at det ikke skulle by på noen problemer, regner jeg med at jeg vil kunne bruke det hvis det skulle bli problemer. Men jeg har ikke kommet så langt enda.

   #4
 19 917     Akershus     0
Ville satt en Oso 5liter med 2 eller 3 kW element i oppvaskbenken, gjerne liggende. Ved behov for 80 graders håndvask, ville jeg tatt den i oppvaskbenken.
Signatur
KE
   #6
 3 035     Hordaland     0
Det er vel bare på kjøkkenbenken man trenger varmere vann enn 55 grader, sett inn en kran med kokende vann så kan du fortsette å spare på strømmen på tappevannet.
   #7
 2 798     0
En del folk har ganske velutviklet legionella-panikk og vil svært gjerne kunne spyle gjennom alt som finnes av kraner og dusjer og gudhvethva med kokende vann minst en gang i uka. Helst tre.

Jeg er litt usikker på hvor de tror denne legionella-smitten kommer fra, om det er gjennom den kommunale vannforsyningen eller gjennom lufta slik at den kryper baklengs mot vannstrømmen inn til VV-berederen. De er like usikre selv, disse med panikk. Og det kan ikke forklare hvordan det kan være trygt i seks (eller tre) dager etter siste kokerunde, før på den syvende dag plutselig blir farlig. For de fleste med panikken føler seg helt trygge på at på seks (eller tre) dager er det fullstendig umulig for en bakterie å utvilkle seg til noe farlig.

Huff, dette endte visst opp som en oppfordring til å kjøre kokevask av dusjhodet før hver eneste dusj-runde...

   #8
 395     0
Virker som du kjenner i overkant mange rare folk keal...

Legionella finnes forøvrig i de aller fleste drikkevannskilder. Så ja du får det via det kommunale vannet. Ved normal rensing er nivåene ekstremt lave og utgjør ingen fare før man eventuelt lager et gunstig opplegg hjemme for å formere dem.
  (trådstarter)
   #9
 19     Østfold     0
Hvorfor skal man vaske henda i noe varmere enn 55?

Det er ikke at vi står og vasker henda i så varmt vann i tide og utide men savner å ha litt høyere temperatur en del ganger.

Legionella er jeg ikke noe redd for, det ligger inne legionellaprogram på pumpa som kjører opp tempen på vvb en gang i uka med tilskuddselementet.
Signatur
   #10
 19 917     Akershus     1
Enig i at tilgang til skikkelig varmt vann kan være greit, ikke minst momentant på kjøkkenet. Imidlertid, det er vel vanlig for de fleste nyere hus med antiskoldeblander på vvb? Da er vel vv temperaturen ca 55 grader?
Signatur