23,221    54    0  

Thermia Diplomat: Diplomat Optimum vs. Diplomat Optimum G2

 128     Oslo     0
Har lyst på den sistnevnte såklart! Den dyreste. Shocked Men min rørlegger anbefaler meg bare Diplomat (ikke Optimum eller Opt. G2).

Det er vanskelig å sammenlikne hvor fordelaktige de nyeste finessene er. Er det mest forfengelighet kanskje?

Ser ut til at jeg skaffer en Diplomat 8 og 100 liter vv.tank i tillegg.
Dette skal installeres i mitt 200 kvm hus. Gulvvarme i alle rom, og det vil nok gå en god del tappe-vann.
Og jeg vil bore så dypt hull det går an.

Vil det virkelig være verdt å investere i en av de nyere modellene? Evt noen vits i å gå for 10kW i stedet?

Har det så mye å si om jeg ikke har automatisk styring på hastigheten til sirkulasjonspumpen til gulvvannet?
Og har automatisk styring av diff på vann inn og vann ut i brønnen så mye å si?

Takker for råd!! Grin

   #1
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

..Evt noen vits i å gå for 10kW i stedet?
10kW blir sannsynligvis unødvendig stort for et 200m2 hus.
Vår 10kW har aldri vært i nærheten av å være belastet siden innflytting (maks kontinuerlig gangtid 2-3 timer) og da varmer den over 300m2.
   #2
 2,172     Oslo     0

Hei iPaul,

Du har kanskje kikket på denne tråden med mine erfaringer med Thermia Diplomat Optimum G2?

Jeg er storfornøyd av mange årsaker, og tror du kan snu problemstillingen på hodet. Jeg ser ingen grunn til å ikke velge G2... ;)

G2 justerer flow på kulebærer og varmebærer slik at delta på disse blir optimal hele tiden. Dette er en kjekk sak; husk at driftsforholdene endrer seg i energibrønnen utover vintersesongen og hos meg merker jeg at pumpen som driver varmebæreren har et stort behov for å justere flow opp/ned. Greit å slippe å gjøre dette manuellt (noe man ikek gidder i lengden).

Mener å huske at det anbefales delta KB 3grader og delta VB 7-8grader.

Optimum G2 har 10% bedre årsvarmefaktor sett i forhold til Optimum.

Jeg valgte en 8ES modell.
Hvis jeg kunne velge på nytt ville jeg valgt en 10ES og satt inn en 2-300 liters ekspansjonstank i "serie" med gulvvarmen for å øke volumet på varmebæreren. Resultatet ville vært bedre utnyttelse av varmepumpen, bedre driftsforhold og lengre gangtid.

Mitt råd: Stol ikke på rørlegger eller "varmepumpeekspertene" lokalt. Gjør deg opp en mening selv og ta et valg du selv er komfy med. Ring gjerne Normann.Etek og prat med dem - de er hyggelige synes jeg! (men jeg tror ikke de anbefaler 2-300 akkumulator i serie Smile)
   #3
 182     0
Kirderf: Valget mitt ser ut til å falle på en Thermia Dipl G2. 6 eller 8. Denne skal jeg seriekoble med vv-bereder. Men nå har det dukket opp et lite problem. Tekniske rommet viser seg å være i smaleste laget for å få disse ved siden av hverandre. (135 cm i breddde)
Dermed må vv-berederen stå ved siden/under vinduet. Utgangspunktet var det tenkt en 200l, men trur jeg må greie meg med en 120l pga plassmangelen.
Har ikke sjekket alle trådene her. Men har du lagt ut noen bilder av installasjonen din?
   #4
 489     0

Men har du lagt ut noen bilder av installasjonen din?


Du spør egentlig KirderF, men her her ett bilde av min installasjon. En Thermia Diplomat 8 (ikke G2). Tror neppe den bygger noe særlig mer enn 135 cm i bredden.
Thermia Diplomat: Diplomat Optimum vs. Diplomat Optimum G2 - 06012010019.jpg - Alhan
   #6
 2,172     Oslo     0

Kirderf: Valget mitt ser ut til å falle på en Thermia Dipl G2. 6 eller 8. Denne skal jeg seriekoble med vv-bereder. Men nå har det dukket opp et lite problem. Tekniske rommet viser seg å være i smaleste laget for å få disse ved siden av hverandre. (135 cm i breddde)
Dermed må vv-berederen stå ved siden/under vinduet. Utgangspunktet var det tenkt en 200l, men trur jeg må greie meg med en 120l pga plassmangelen.
Har ikke sjekket alle trådene her. Men har du lagt ut noen bilder av installasjonen din?


I denne tråden har jeg lagt ut bilder og erfaringer:
kirderf: Min erfaring med Thermia Diplomat Optimum G2 8ES Vann-Vann Varmepumpe

Her kan du lese mer om G2 på Normann-Etek sine nettsider.
Av databladet ser du at selve Vp er 60cm og tilkoplingen av KB er på siden av Vp.
Med en normal vv.bereder er det ingen problemer med å få plass til dette på 135cm  ;)

De som skriver at Standard utgaven er å foretrekke fremfor G2 klarer ikke å argumentere rasjonelt for dette. Ren misunnelse  :P  He-he...

Vi er to voksne og to barn, to bad med dusj og et med badekar - alt er flittig i bruk sent og tidlig.

Mitt råd: Kjøp en G2 som produserer mer varmtvann enne standardutgaven og dropp den seriekoplede berederen. G2 produserer så mye og raskt varmtvann at jeg ikke ser noe behov for de ekstra 200 litrene med varmt vann. Kan kanskje komme til nytte hvis du har et 150x150cm kjørnebadekar.

Jeg ville også satt inn en 2-300 liters akkumulatortank i "serie" med gulvvarmen. Da øker volumet i gulvet (varmebæreren) betydelig. Vp får lengre gangtid og færre strat/stopp. Vp bruker litt tid for å få opp effektiviteten (COP) så det er positivt. Mange start/stopp sliter også på vp.

Oppsummert: Gå for en G2, dropp ekstra vv.bereder og kost på deg en akkumulatortank for å øke volum på varmebæreren.

NB: Jeg er helt amatør på dette, men baserer mine uttalelser på de erfaringer vi har gjort oss så langt.

   #7
 182     0
Kan en G2 både varme tappevann og gi gulvvarme samtidig?
Har nå fått pris på Thermia G2-6ES. Denne ligger på 70 000,-+mva. Og det er denne jeg har mest lyst på.
Men har også forhørt meg om Nibe 1245-6kw i de siste dagene. Denne kan jeg få for 50 000,-+mva.
Og jeg ser ikke så vesentlig store forskjeller på disse to pumpene.
Vil etter all sannsynlighet koble en 100l akk.tank uansett hvilket alternativ jeg velger.

Har totalt ca 150m2 med 20mm vannsløyfer, cc30. Hvor mye vannvolum gir det sånn ca?

   #8
 2,172     Oslo     0

Kan en G2 både varme tappevann og gi gulvvarme samtidig?
Har nå fått pris på Thermia G2-6ES. Denne ligger på 70 000,-+mva. Og det er denne jeg har mest lyst på.


Hei,

Du kan stille inn verdier for hvor lenge den skal jobbe med hhv. varmtvann og gulvvarme før den veksler over til den andre. Hos meg er dette stilt inn til 20min. I praksis vil det si at den alltid prioriterer varmtvann, men varmer max 20 min før den går tilbake til gulvvarme, så 30min på gulvvarme før den går tilbake og varmer videre på varmtvannet.

Det går så kjapt å varme den interne tanken at den 20min grensen i praksis ikke har noen betydning her hos oss...



   #10
 1,545     Sørlandet     0
Spørsmålet man alltid må stille seg er: Hva sparer jeg mest på i varmepumpens levetid?

Svaret vil variere stort fra installasjon til installasjon.

Jeg har en CTC Ecoheat 7,5 kW. Kw er ikke kW og i CTC sin verden betyr det at den gir 8,5 kW i Thermias verden. Så allerede her starter forskjellen.

Ecoheat er en relativt rimelig vann-vannvarmepumpe. Så hvorfor er den rimelig? Jo den mangler en del finesser og den er ikke god til å lage tappevarmtvann med høy temperatur. Vel, det var jo dumt, eller var det egentlig det?


Det viktigste varmepumpa gjør for meg er å varme mine gulv. Og den oppgaven gjør den utmerket og med en virkningsgrad rett under 3 når vannet er 50 grader. Noen er hakket hvassere, men i den store sammenhengen spiller det ikke så veldig stor rolle om tallet er 3 eller 3,1 eller 3,2. Det som spiller en stor rolle er å få investeringskostnaden lavest mulig og samtidig få noe som er omtrent like bra som gjennomsnittet.

Så hvorfor funker en CTC Ecoheat bra for meg? Fordi det ikke er veldig viktig for meg å få store mengder med varmt tappevann fra varmepumpa. Grunnen er enkel: Vi bruker tappevann for omlag 5000 kWh mens vi bruker oppvarming for 20.000 kWh.

Ja, jeg må ha en bereder i serie med kamrørsspiralen i varmepumpa for å få tappevannet så varmt som jeg ønsker, men hva så? Det koster fint lite ekstra kWh å varme vannet 10-15 grader ekstra og enda mindre når man trekker fra den strømmen varmepumpa ville brukt for å gjøre samme jobben.

Jeg har en 200 liter i serie fordi det var det jeg hadde fra før. Det ideelle er imidlertid å ha en bereder på ca 50-60 liter. Grei størrelse som kan henges på veggen. Gir lite varmetap og gir likevel enormt bra tappevannskapasitet når vannet inn til berederen allerede er 45-55 grader. En 50 liter bereder vil under disse forhold gi like mye tappevann som en standard 400 liters bereder. Problemet er at det fatter ikke folk hvordan er mulig.


Kuldebærerpumpen er selvsagt ikke trinnløst regulert. Ikke varmebærerpumpen heller. Likevel, dette spiller noe nær null rolle fordi man kan manuelt regulere begge i tre trinn.  Varmebærerpumpen står alltid på trinn 3, da sløfen den pumper vann gjennom er den samme og der det ikke finnes manuelle innstrupinger eller termostater. Dette unntatt når jeg kun har badegulvet oppvarmet. Da står den på trinn 1.  For meg er derfor trykkstyrt sirkulasjonspumpe bortkastet. Kuldebærerpumpen står alltid på trinn 2. Kunne kanskje satt den på trinn 1 om sommeren og trinn 3 på kaldeste vinteren, men gevinsten er så liten at det knapt er verdt bryderiet. Man må veie optimal delta T på kuldebærer opp mot det faktum at jo mer kuldebærerpumpen pumper, jo mer strøm bruker den også.

LCD-displayet til varmepumpen er ikke veldig stort og ikke veldig fancy, men med litt trykking får jeg frem det jeg behøver likevel.


Du gjør dette varmepumpestuntet for å spare penger? Vel, spar litt mer penger da! Hvis tappevannsproduksjon er veldig viktig for deg fordi du bruker store mengder tappevann, så kjøper du ei varmepumpe som er veldig god på dette. Er virkeligheten slik at det er husoppvarmingen som er viktig, så kjøper du noe som er rimelig, men omtrent like bra på husoppvarming og sparer 20.000 kroner. 20.000 kroner med 4% rente blir til 30.000 kroner på 10 år. Det er mye annet kjekt å bruke 30.000 kroner på.

Cluet er å spare penger som du i stedet kan bruke på noe annet kjekt, er det ikke?
Signatur
   #12
 182     0

Hva er merkostnaden for g2 kontra standard?


Veiledende listepris fra Norman-Etek fikk jeg oppgitt 74 500,-+mva for G2 6ES, 56 500,-+mva for standard.

Rørleggeren kan selge G2 for 70 000,-+mva, og 54 500,-+mva for standard. Mulig det går an å få det billigere.
   #13
 1,545     Sørlandet     0
Det skulle bli 20.000 i differanse på tilbudsprisene etter et moms er lagt på. Så kan du jo vurdere om de 20.000 gjør mer nytte et annet sted enn i den bedre varmepumpa.

Hvor mye sparer du på oppvarmingsdifferansen?
Hvor mye sparer du på tappevarmtvannsdifferansen?

20.000 blir til 30.000 på 10 år.
Og den dyrere varmepumpa har helt klart bedre virkningsgrad, men er den bedre? Holder den lengre? Kortere? Like lenge i snitt?

Spørsmålet du da bør stille deg:
Er de 30.000 mer eller mindre enn differansen på husvarme og tappevann i disse 10 årene? Kommer kanskje an på strømprisen i fremtiden? Så hvor høy må strømprisen bli for at dette blir et overskuddsforetagende?

Og hvis det skulle bli et overskuddsforetagende: Er likevel pengene bedre anvendt et annet sted?

Usikker? Vel, da samler du mer info før du gjør valget ditt.
Signatur
   #14
 2,172     Oslo     0

Veiledende listepris fra Norman-Etek fikk jeg oppgitt 74 500,-+mva for G2 6ES, 56 500,-+mva for standard.

Rørleggeren kan selge G2 for 70 000,-+mva, og 54 500,-+mva for standard. Mulig det går an å få det billigere.


Rørleggeren din kan nok selge G2 pumpen enda billigere - det er en betydelig bedre margin på G2 enn "standardmodellen". Mulig de har justert standardmodellen noe ned etter at G2 kom på markedet?
   #15
 2,172     Oslo     0

En generell betraktning rundt Tom sin argumentasjon:

Tenker du slik på ALT du kjøper inn?

- Boksåpnere
- Garasje
- Kjøkken
- Hvitevarer
- Data, tv, multimedia
- Bil
osv osv?

Jeg tør påstå at du sparer noen kroner, men mister i alle valg du gjør noe funksjonalitet, kvalitet og design.

Jeg har kjøpt en manuell Zyliss boksåpner til 400,- , men kunne fint fått en fra IKEA til 39,- Ja,, det er galskap med boksåpner til 400 men den svikter aldri, overlever 10stk IKEA-typer og blir 100% ren i oppvaskmaskinen og ruster ikke. Differansen på 360,- kunne blitt 10000,- på 10år i aksjefond, men da måtte jeg leve med IKEA i 10år.

Har kjøpt ny bil, kjøkken, sofa, datamaskin  og spisestue - kunne sikkert kjøpt billigste modell og satt 3-400.000 i banken. Ville jeg blitt fornøyd da?

Det at kuldebærer og varmebærer er selvrefulerende på G2 ser jeg på som en virkelig kjekk funksjon. De færreste har tid eller lyst til å bruke timesvis på å forstå og skru på pumpens ørti innstillinger. Moro for noen, men for oss uten talent er dette ofte en utfordring. Da er det kjekt med en "Auto" knapp  ;)


Du nevner CTC Eco Heat. Selv vurderte jeg CTC, Nibe, Thermia, Alpha-Innotec og et par andre leverandører. Det var såvidt CTC gadd å ta seg tid til å svare på e-post og telefonhenvendelse. Sørvisen var rett og slett så ræva at jeg ikke orket å "presse igjennom" et salg av denne pumpen til meg selv - for DE var IKKE interessert i å snakke varmepumpe med en amatør.

Hos 2-3 av de andre leverandørene (Nibe og Thermia) fikk jeg super veiledning og hjelp.

I mitt enkle hode ser jeg for meg at når en selger er så talentløs i en salgsfase - hvordan oppfører han seg da når problemene oppstår?

Jeg skriver ikke dette for å rakke ned på CTC eller forsvare mitt eget valg av Thermia G2. Ønsker bare å få frem at ulike pumper har ulik verdi for ulike personer.

I dag ville nok valget falt på en pumpe fra Alpha-Innotec for min del - hvis jeg får lov til å bygge på huset blir det som kjent en oppgradering ila et par år  ;D

   #16
 3,706     Ringerike     0

....I dag ville nok valget falt på en pumpe fra Alpha-Innotec for min del - hvis jeg får lov til å bygge på huset blir det som kjent en oppgradering ila et par år  ;D


  Shocked...det må jeg si kom overraskende, noen spesiel grunn til at valget ditt ville blitt AIT?
Signatur
   #17
 2,172     Oslo     0

Ligger ingen dramatikk bak dette  ;)

Men, jeg må si at jeg har gjort grundige undersøkelser; lest på dette forumet, snakket med mange kunder av de ulike produsentene og snakket med samtlige importører/leverandører/agenter. Jeg har i stor grad valgt å se bort fra lokal fagmann/montør. For meg framstår da Alpha-Innotec og Thermia som de eneste aktuelle kandidatene.

Jeg er som kjent strålende fornøyed med min G2, men savner et grensesnitt for å logge, hente ut verdier osv. Thermia sin "Online løsning" fremstår for meg som helt tragisk. og svinedyr. AI har også noen tekniske løsninger som jeg ser på som meget spennende  ;)

Bidda, og jeg har (i likhet med flere på dette forumet) fått et meget positivt inntrykk gjennom din tekniske oppgradering  ;D

Edit: Endret lenken til Bidda sitt prosjekt.
   #18
 2,172     Oslo     0


Jeg har en CTC Ecoheat 7,5 kW. Kw er ikke kW og i CTC sin verden betyr det at den gir 8,5 kW i Thermias verden. Så allerede her starter forskjellen.


Denne var litt spennende - kan du utdype denne?

Ble sittende og gruble på denne i natt  ;)
   #19
 3,706     Ringerike     0
Hos oss så var Thermia den som var "nærmest" å dekke våre behov etter AIT.

VP'n har 1/2-års dag i morgen så har lagt inn noen tall i tråden.
Siste redigering: Sunday, March 21, 2010 5:05:41 PM av Bidda
Signatur
   #20
 182     0
Jo mer jeg leser og undersøker, jo mere usikker blir jeg i å gjøre et endelig valg.
Rørleggeren min sier at en akk.tank i systemet mitt er helt unødvendig. Fant ut at jeg hadde ca 100l vann i sløyfene totalt.
Snakket med en som prosjekterer varmepumpeanlegg hos ABK(importør av Nibe) Han har jobbet med dette i mange år, og sier at et anlegg uten akk.tank er noe han aldri kunne anbefalt. Kan føre til kompressorhavari innen kort tid (5-6-7 år)
Han anbefalte meg med å supplere med 100l akk.tank i tillegg.
Norman-Etek sier at akk.tank til Diplomaten er unødvendig, og at jeg heller burde supplere med 120l VV-bereder for å eventuelt dekke et eventuelt større VV-behov.
Importøren av Nibe derimot mente at den innebygde berederen på 180l ga såpass mye varmvann at den dekket behovet til en familie med 2 voksne og 2 barn.(hvis jeg ikke hadde boblebadekar)

Hvem har riktig og hvem har feil? Vet jo nesten ikke hvem man skal stole på lenger
   #21
 1,545     Sørlandet     0


En generell betraktning rundt Tom sin argumentasjon:

Tenker du slik på ALT du kjøper inn?

- Boksåpnere
- Garasje
- Kjøkken
- Hvitevarer
- Data, tv, multimedia
- Bil
osv osv?

Jeg tør påstå at du sparer noen kroner, men mister i alle valg du gjør noe funksjonalitet, kvalitet og design.

Noen ganger kjøper jeg det dyreste, selv om noe billigere kunne gjort jobben. Jeg velger ekstra funksjonalitet, komfort, design eller annet mot å betale en høyere pris.

Det stiller seg litt annerledes for et produkt der eneste grunn for å kjøpe det er å spare penger. Varmepumpe er en slik ting. Jeg kunne jo bare brukt en el-kolbe til å varme mine gulv og mitt tappevann. Uhyre enkelt og svært driftssikkert og noe nær null i vedlikehold.

For noen er det slik at de bruker lang tid og mye fintenking når de kjøper småting. Ting som bil og hus kan de derimot finne på å kjøpe nærmest over natten uten å sette seg veldig mye inn i ting. Visste du at bil og hus er på klagetoppen hos forbrukerrådet sammen med håndtverkertjenester og et par andre ting?


Hvis jeg skal kjøpe inn en vann-vann varmepumpe og blir spurt om å betale 20.000 kroner mer, bør selger gi meg en god grunn til at jeg skal gi han 20.000 kroner mer. Hvis alt han kan si er at jeg sparer 500 kroner mer på tappevarmtvann i året, er liksom vitsen ikke særlig stor.

Jeg driter i hvor fancy innpakningen er på varmepumpa og hvor fint display den har og hvilket fint navn den har. Spørsmålet blir enkelt og greit: Hvilken varmepumpe sparer meg for mest penger i det lange løp? Et kjernespørsmål når den eneste grunnen til å kjøpe produktet er å spare mest mulig penger.
Signatur
   #22
 2,172     Oslo     0

Dette baserer jeg på mitt valg av varmepumpe og nesten 1 års erfaring med min G2:


Jo mer jeg leser og undersøker, jo mere usikker blir jeg i å gjøre et endelig valg.


Ja, men du er nok likevel den nærmeste til å ta [url=http://det beste valget for deg]det beste valget for deg[/url].

Rørleggeren min sier at en akk.tank i systemet mitt er helt unødvendig. Fant ut at jeg hadde ca 100l vann i sløyfene totalt.


Dette sa også min rølegger, men det var fordi han hadde lest dette i dokumentene fra Normann-Etek. Han synes også at en akkumulator "kompliserte" monteringen og det likte han ikke.

Snakket med en som prosjekterer varmepumpeanlegg hos ABK(importør av Nibe) Han har jobbet med dette i mange år, og sier at et anlegg uten akk.tank er noe han aldri kunne anbefalt. Kan føre til kompressorhavari innen kort tid (5-6-7 år)
Han anbefalte meg med å supplere med 100l akk.tank i tillegg.


100 liter vann i rørene er for lite for en slik pumpe å jobbe mot. Øk vannvolumet med en akk.tank og dimensjoner heller vp ett trinn opp (snakk om hundrelapper dyrere)


Norman-Etek sier at akk.tank til Diplomaten er unødvendig, og at jeg heller burde supplere med 120l VV-bereder for å eventuelt dekke et eventuelt større VV-behov.

Dette sa de til meg også og anbefalte en 200liter i serie. Bar tullprat. Den innebygne berederen i G2 leverer nok varmtvann til et normalt badekar + 2-3dusjer samtidig.

Importøren av Nibe derimot mente at den innebygde berederen på 180l ga såpass mye varmvann at den dekket behovet til en familie med 2 voksne og 2 barn.(hvis jeg ikke hadde boblebadekar)


Helt enig - kloke ord!

Hvem har riktig og hvem har feil? Vet jo nesten ikke hvem man skal stole på lenger


Stol på deg sjæl  ;D
   #23
 1,545     Sørlandet     0



Jeg har en CTC Ecoheat 7,5 kW. Kw er ikke kW og i CTC sin verden betyr det at den gir 8,5 kW i Thermias verden. Så allerede her starter forskjellen.


Denne var litt spennende - kan du utdype denne?

Ble sittende og gruble på denne i natt  ;)


De forskjellige produsentene oppgir ytelse ut fra helt forskjellige grunnlag.

AI ved 0 grader inn og 50 grader ut.
CTC ved 0 grader inn og 50 grader ut.
Thermia ved 0 grader inn og 45 grader ut.
Ekowell ved 4 grader inn og 32 grader ut. (mulig jeg husker en grad eller to feil her)

Da blir ikke kW det samme som kW.
Ekowell er vel verstingen som oppgir ytelse på 12 kW for noe som egentlig yter langt, langt dårligere ved standard 0/50. Thermia oppga ved 0/50 før, men så strekker man strikken litt og oppgir ytelsen ved lavere temperaturer, mens de fleste kunder ikke aner noen ting og sammenligner epler med bananer så å si.

Du tror vel ikke at din varmepumpe yter 8 kW? Hvis du tror det, er du blitt lurt.
Den yter 7,40 kW ved 0/45 og omlag 7 ved 0/50.
Den fine COP på 3,55 er også oppgitt ved 0/45. Ved 0/50 ligger COP antagelig rundt 3,1-3,2. Men for all del, det er fortsatt bedre enn CTC Ecoheat's COP på 3,0.

Poenget mitt? Sammenlign ytelse og virkningsgrad på varmepumper ut fra samme forutseltningsgrunnlag. Da oppdager man at forskjellene plutselig skrumper inn.
Signatur
   #24
 2,172     Oslo     0

Du tror vel ikke at din varmepumpe yter 8 kW? Hvis du tror det, er du blitt lurt.
Den yter 7,40 kW ved 0/45 og omlag 7 ved 0/50.
Den fine COP på 3,55 er også oppgitt ved 0/45. Ved 0/50 ligger COP antagelig rundt 3,1-3,2. Men for all del, det er fortsatt bedre enn CTC Ecoheat's COP på 3,0.


Ok, da forstår jeg hva du mener.

Neida, jeg er fullstendig klar over at min G2 8ES leverer 7.2Kw og COP 3,27 målt med 0/45.

Jeg bare at man som amatør fort ser seg blind på alle spesifikasjoner. I mine øyne er produktkunnskap, serviceinnstilling og soliditet for leverandør også meget avgjørende for valg av type Vp.
   #25
 182     0
Hvorfor er det nesten ingen på forumet her som nevner noe særlig om Nibe 1245? Har lest en del på det svenske forumet om denne, og folk virker veldig fornøyde med modellen.
Vurderte du aldri denne Kirderf?
Ser også at verdiene på denne på papiret virker til å være bedre:
Nibe 1245-6: COP (0/50) --> 3,46
                  Avgitt effekt--> 5,1 kw
Thermia G2 :COP (0/45) --> 2,98
                  Avgitt effekt --> 4,9 kw
Nibe pumpa skal også være veldig effektiv til oppvarming av VV i følge importøren, men muligens ikke like rå som G2?
Magefølelsen sier nå Nibe. (fordi jeg fikk et veldig godt inntrykk av kontaktpersonen der) Hadde det ikke vært for en differanse på 20 000,- mellom Nibe og G2 hadde jeg nok gått for G2(fordi reguleringer på denne skjer automatisk, og har ikke funnet et negativt innlegg om den ennå), mens rørleggeren sier "vanlige" Diplomaten er god som gull, og et bedre alternativ enn Nibe.(men trur ikke han er den med mest kunnskap om VP, og har blitt litt for mye påvirket av Normann-Etek)

Ting som gjør meg litt skeptisk angående Thermia er rådene som Normann-Etek har kommet med når det gjelder prosjektering.
Det samme skjedde med en bekjent av meg. De prosjekterte installasjonen hans, en Diplomat 10ES. Mye radiatorvarme, og ikke noe særlig vannvolum å snakke om. Men alikevel mente de at han ikke skulle montere akk.tank. De ga han 10-års garanti på kompressor, og skulle til og med komme personlig å bytte denne hvis han fikk problemer.
Jeg har nå rådet han til å ta en nøye vurdering med å koble til en akk.tank utifra det jeg har lest og fått anbefalt her på forumet. Så at han ble en smule bekymret.
   #26
 5,112     Troms     0


Du tror vel ikke at din varmepumpe yter 8 kW? Hvis du tror det, er du blitt lurt.
Den yter 7,40 kW ved 0/45 og omlag 7 ved 0/50.
Den fine COP på 3,55 er også oppgitt ved 0/45. Ved 0/50 ligger COP antagelig rundt 3,1-3,2. Men for all del, det er fortsatt bedre enn CTC Ecoheat's COP på 3,0.


Ok, da forstår jeg hva du mener.

Neida, jeg er fullstendig klar over at min G2 8ES leverer 7.2Kw og COP 3,27 målt med 0/45.

Jeg bare at man som amatør fort ser seg blind på alle spesifikasjoner. I mine øyne er produktkunnskap, serviceinnstilling og soliditet for leverandør også meget avgjørende for valg av type Vp.



G2 en er bekymringsløs og når den er bekymringsløs, er jeg bekymringsløs. Når jeg er bekymringsløs, er jeg blid og når jeg er blid er kona blid, og når kona er blid..ja da....kan alt mulig skje..hehe  ;D

Derfor: G2 er en svææært god investering og kos og glede er vel verdt en merkostnad på 20 000,-  Yihaa! Grin
Signatur
   #27
 5,112     Troms     0

Hvorfor er det nesten ingen på forumet her som nevner noe særlig om Nibe 1245?


Kan være noe så enkelt som at de som har Nibe ikke er inne på dette forumet, men heller inne på det svenske varmpumpsforumet?  Grin Statistikk is a bitch
Signatur
   #28
 5,112     Troms     0
Eller så er det bare at Kirderf og jeg har vært svært overbevisende i våre innlegg om G2èn sin fortreffelighet i praksis  Wink at mange vender seg blindt mot Thermia ???  Wink
Signatur
   #29
 182     0

Eller så er det bare at Kirderf og jeg har vært svært overbevisende i våre innlegg om G2èn sin fortreffelighet i praksis  Wink at mange vender seg blindt mot Thermia ???  ;)


He he  Smile Har nå lest de fleste av innleggene deres, og dere virker meget tilfredsstilte og overbevisende ja. Gjør det ikke lett for meg med andre ord  Tongue
   #30
 5,112     Troms     0
tror at du blir fornøyd med begge jeg, både Nibe og Thermia sine "øvre klasse" pumper er velrennomert i markedet. merket er ikke det viktigste når det gjelder disse to, da begge representerer kvalitet. det viktigste er at uavhengig av Nibe eller Thermia, den blir dimensjonert ut fra ditt hus.
Signatur
   #31
 1,545     Sørlandet     0
Kanskje blir du mest fornøyd med noe helt annet! Du kan f.eks få en varmepumpe fra Natur-energi for en latterlig lav pris - og det med kvalitetskomponenter. Varer den i 20 år, har du gjort en fantastisk god investering.

Thermia Optimum G2 er en kjempebra pumpe. Den produserer varmt tappevann mer effektivt enn de fleste andre og med høy temperatur. Den produserer husoppvarmingsvann mer effektivt enn de fleste. Den styrer sirkpumpene trinnløst dvs mer effektivt og automatisk. Anerkjent kvalitet med en gjennomprøvet scrollkompressor fra en av verdens ledende produsenter.

Noe av det beste man kan få tak i synes jeg. Dessverre noe av det dyreste også.

Hva koker dette ned til? Jo, som jeg har sagt tidligere. Varmepumpa installeres utelukkende for å spare penger. Man velger den varmepumpa som sparer mest penger i pumpens antatte levetid og samtidig gir minst bryderi.

Noe kan man regne seg frem til. Andre ting må man basere seg på magefølelse og historikk. Det er ingen som sier at disse valgene er lette og et riktig valg for en vil kanskje være et feil valg for en annen. For noen er valget å ikke kjøpe varmepumpe i det hele tatt fordi den har ikke nubbesjanse for å kunne spare seg inn.
Signatur
   #32
 5,112     Troms     0
Jeg tror at jeg antakelig ikke vil spare inn varmepumpen, ever, slik strømprisene er nå. Kanskje hvis de dobler seg eller rettere sagt stabiliserer seg på rundt 1,50,- inkl mva pr kwh. men det er kun takket være massiv egensinnsats og egenimport av pumpen fra Sverige. jeg ga 64500,- inkl mva for min G2 8kw (eller 7 om du vil Tom  Wink)
Tror ikke det er ille pris ift hva forhandlere tar for den i Norge. Så det går an å vurdere import selv hvis man har mulighet. På den annen side så vil sikkert den billigere pumpen i Norge bli tilsvarende billig i Sverige, så da kan det vel ikke forsvares så veldig godt iallefall....
Signatur
   #33
 1,545     Sørlandet     0
Har du regnet på hvilket oppvarmingsbehov du har i din nye bolig? 200 kvadrat totalt og isolert etter nye forskrifter betyr at energibehovet ikke blir særlig stort. 10.000 kWh til oppvarming og 5000 til tappevarmtvann vil aldri klare å betale ned varmepumpeinvesteringen din. Du vil gå i underskudd fra dag 1 og verre vil det bli når lånerenta stiger. At du har husholdningsstrøm for kanskje 5000 kWh som også avgir varme til huset, gjør saken verre, ikke bedre. For øyeblikket er det 26 grader på kontoret mitt pga PC'er, skriver og skjerm.

En el-automat og en sirkpumpe. Trenger ikke engang et styringssystem. Gulvarmen er kun grunnoppvarming. Still shunten noen ganger i løpet av fyringssesongen. En rimelig luft-luft varmepumpe fikser resten. Opp mot 150.000 kroner spart hvis du har rørlegger og elektriker til å gjøre alt. 90k for varmepumpa, 50k for energibrønnen, 20k for alt arbeide med el og vvs. Etter mitt syn er det lureste du kan gjøre å droppe hele varmepumpeideen din. Den vil aldri kunne bli lønnsom, i det minste ikke akkurat nå med 1 krone pr. kWh.

Og skulle jeg ta feil? Ja du står selvfølgelig fritt til å putte inn en varmepumpe om 2 eller 10 år. En superduper sak som sikkert er mye bedre og billigere enn dagens varmepumper.

Selv har jeg investert netto 100.000 og diverse egeninnsats. Likevel vil det ta opp mot 10 år før vidunderet går i null. Mye kan skje på 10 år. Det er alltid en risiko for at ting ikke blir slik man planla i detalj.
Signatur
   #34
 2,172     Oslo     0


Hvorfor er det nesten ingen på forumet her som nevner noe særlig om Nibe 1245? Har lest en del på det svenske forumet om denne, og folk virker veldig fornøyde med modellen.
Vurderte du aldri denne Kirderf?
Ser også at verdiene på denne på papiret virker til å være bedre:
Nibe 1245-6: COP (0/50) --> 3,46
                  Avgitt effekt--> 5,1 kw
Thermia G2 :COP (0/45) --> 2,98
                 Avgitt effekt --> 4,9 kw


Nå er det slik at Nibe oppgir sin COP ved målinger hvor sirkulasjonspumpene til varmebærer og kuldebærer er slått av. Thermia oppgir sin COP med disse to pumpene på full guffe. Det var det med å sammenlikne epler-epler da...  :)

Arne og et par andre forummedlemmer har Nibe 1220, så Nibe er også godt representert her på forumet.
Joda, Nibe ble vurdert, se her:


....Selv vurderte jeg CTC, Nibe, Thermia, Alpha-Innotec og et par andre leverandører. Det var såvidt CTC gadd å ta seg tid til å svare på e-post og telefonhenvendelse. Sørvisen var rett og slett så ræva at jeg ikke orket å "presse igjennom" et salg av denne pumpen til meg selv - for DE var IKKE interessert i å snakke varmepumpe med en amatør.

Hos 2-3 av de andre leverandørene (Nibe og Thermia) fikk jeg super veiledning og hjelp.

..........I dag ville nok valget falt på en pumpe fra Alpha-Innotec for min del - hvis jeg får lov til å bygge på huset blir det som kjent en oppgradering ila et par år  ;D


Jeg er nok ganske positivt til Thermia G", men som jeg skriver ovenfor kunne valget like gjerne falt på Alpha-Innotec for vår del.

I starten er det litt moro å fly opp/ned fra kjelleren for å se på og justere Vp.
Nå er det bare deilig med en pumpe som fikser alt sjøl :-)
   #36
 182     0
Lurer litt på det samme selv  ??? Må man være veldig teknisk anlagt, og justere varmepumpen veldig ofte hvis man ikke har en som justerer seg automatisk?
   #37
 14     0
Et  lite "sidespørsmål", håper det er greit.

Har svært lyst på en pumpe fra Thermia, men kan ikke finne noen som selger på vestlandet. Finner kun på østlandet.

Hvis dette stemmer, er del vel dumt og skaffe seg en slik?!
(med tanke på service og slikt)
   #38
 741     Det glade Sørland!     0
Jeg må bare helt kort få skyte inn at min AlphaInnotec maskin yter:

0/45: COP=3,5

Dette ihht. EN14511 som tar med strømforbruk til sirkulasjonspumper og styring. Tror ikke det er mange andre fabrikanter som matcher dette Wink
Signatur
   #39
 741     Det glade Sørland!     0

Lurer litt på det samme selv  ??? Må man være veldig teknisk anlagt, og justere varmepumpen veldig ofte hvis man ikke har en som justerer seg automatisk?


Tror ikke du får kjøpt maskiner som ikke er utekompensert på en eller annen måte. Hvis dette ikk er tilfelle, eller maskinen er dårlig satt opp så blir det fort mye justering for å holde behagelig temp i huset.
Signatur
   #40
 1,768     Østlandet     0


Lurer litt på det samme selv  ??? Må man være veldig teknisk anlagt, og justere varmepumpen veldig ofte hvis man ikke har en som justerer seg automatisk?


Tror ikke du får kjøpt maskiner som ikke er utekompensert på en eller annen måte. Hvis dette ikk er tilfelle, eller maskinen er dårlig satt opp så blir det fort mye justering for å holde behagelig temp i huset.



G2 justerer flow på kulebærer og varmebærer slik at delta på disse blir optimal hele tiden. Dette er en kjekk sak; husk at driftsforholdene endrer seg i energibrønnen utover vintersesongen og hos meg merker jeg at pumpen som driver varmebæreren har et stort behov for å justere flow opp/ned. Greit å slippe å gjøre dette manuellt (noe man ikek gidder i lengden).

Mener å huske at det anbefales delta KB 3grader og delta VB 7-8grader.

Optimum G2 har 10% bedre årsvarmefaktor sett i forhold til Optimum.


Svarer litt på det jeg lurer på selv nå, men vil det være omtrent riktig å anta at automatisk justering av KB/VB gir en 10% økning, ettersom G2 yter 10% bedre enn standard?

Standardutgaven har vel utekompensering? Delta KB/VB varierer jo med årstiden (utetemp) og man vil jo ha en grovjustering selv om man justerer etter utetemp istedet for direkte mot delta KB/VB?
   #41
 182     0
Står i produktbladet til Thermia G2 at man kan spare inntil 75% når det gjelder oppvarmingskosnader. Det samme står det i produktdatabladet til Nibe som omfatter 1245.
Man må vel ta slike utsagn med en klype salt.
   #42
 2,172     Oslo     0

Ta det med en spade salt - så er vi nok i nærheten  ;)

Lurer på hva de sammenlikner med når de kommer frem til 75%?
Egenprodusert atomkraft?
   #43
 1,545     Sørlandet     0

Svarer litt på det jeg lurer på selv nå, men vil det være omtrent riktig å anta at automatisk justering av KB/VB gir en 10% økning, ettersom G2 yter 10% bedre enn standard?

Nei, jeg tror ikke det vil være omtrent riktig.

Tror mesteparten av forskjellen på 10% ligger i mer effektiv produksjon av tappevarmtvann i en G2, men sirkpumper spiller vel også inn.
Signatur
   #44
 103     østfold     0


Kan en G2 både varme tappevann og gi gulvvarme samtidig?
Har nå fått pris på Thermia G2-6ES. Denne ligger på 70 000,-+mva. Og det er denne jeg har mest lyst på.


Hei,

Du kan stille inn verdier for hvor lenge den skal jobbe med hhv. varmtvann og gulvvarme før den veksler over til den andre. Hos meg er dette stilt inn til 20min. I praksis vil det si at den alltid prioriterer varmtvann, men varmer max 20 min før den går tilbake til gulvvarme, så 30min på gulvvarme før den går tilbake og varmer videre på varmtvannet.

Det går så kjapt å varme den interne tanken at den 20min grensen i praksis ikke har noen betydning her hos oss...






Dette er desverre feilinfo, g2 produserer begge deler samtidig, derimot om den ikke klarer det med hgw tekninkken slår den helt over på tappevann
Signatur
   #45
 5,112     Troms     0
Jeg og var av den oppfatning av at Thermia G2 produserte både tappevann og kunne gi varme til gulvvarmen samtidig. Mener huske at dette var noe som var et salgsargument brukt på ei og anna messe for noen år siden.
Signatur
   #46
 2,172     Oslo     0

Jeg er helt enig, og jeg kan ikke se at noe av det jeg har skrevet er "feilinformasjon"  ::)

Det er faktisk slik at G2 prioriterer varmt tappevann og man kan stille inn max tid for varmt tappevann og gulvvarme før den veksler til den andre.

Har dere kjent på røret som går ut til gulvvarmen når G2 produserer varm tappevann? Holder røret seg varmt eller blir det "kaldt"?
Gjør et forsøk og legg ut svaret her  Wink
   #48
 2,172     Oslo     0

Ja, det er fortsatt varme, men jeg regner med at du har en by-pass mellom tur/retur rett over varmepumpen din (standard Normann-Etek konfigurasjon). Der sirkulerer vannet når G2 koples til å produsere varmtvann.

Ta av frontdekselet så ser du at det sitter en "shunt" (heter det det?) som dirigerer varmen vekk fra gulvet og inn i varmtvannsberederen.

Er litt på tynn is her, men jeg tror ikke jeg tar så feil som enkelte skal ha det til  ;D
   #49
 1,421     Bærum     0

Ta av frontdekselet så ser du at det sitter en "shunt" (heter det det?) som dirigerer varmen vekk fra gulvet og inn i varmtvannsberederen.

Dette er en vekselventil og det er den som sørger for enten varmtvannsproduksjon eller oppvarming.

Sitat fra Thermias Skötselanvisning:
"Växelventil: Slussar det uppvärmda vattnet antingen till husets värmesystem eller till varmvattenberedaren beroende på om värme eller varmvatten ska produceras"

"Varmvattenproduktionen är prioriterad framför värmeproduktion, det vill säga att ingen värmeproduktion sker om det finns ett samtidigt behov av varmvatten"

Samtidig kan vi parkere diskusjonen rundt hetgassvekslerprinsippet til G2:
"HGW-tekniken är en ny och unik metod för varmvattenberedning som används i Diplomat
Optimum G2. Samtidigt som vatten värms upp för att gå ut i husets värmesystem, går en
liten del via en extra hetgasväxlare som värmer vattnet innan det går in i varmvattenberedaren.
Växelventilen som styr flödet mellan varmvatten och värmesystem byts ut mot en
shunt. Under värmeproduktion (gäller även pooldrift) ska shunten säkerställa ett litet flöde
över hetgasväxlaren mot varmvattenberedaren. Det innebär att det produceras extra mycket
varmvatten under den del av året huset värms upp."

Og der har vi årsaken til at G2 produserer mer varmtvann enn Optimum og tidligere modeller.
Signatur
   #50
 2,172     Oslo     0

Edgeman:

Slik jeg forstår det du klippet inn er det ikke en vekselventil, men en shunt - som sitter i G2. Er det riktig?...og hva er forskjellen?

Jeg forstår det også slik at shunten slipper igjennom en liten andel varme til varmtvannsberederen samtidig som den varmer gulvvannet.

Men, når behovet for tappevannsproduksjon ikke kommer raskt nok opp prioriterer den varmt tappevann 100%.

Er det slik å forstå ?
   #51
 1,421     Bærum     0
Det er jo ikke godt å bli klok på utfra dokumentasjonen. Begge sitater er klippet fra skøtselsanvisningen til G2 som ligger på www.thermia.se. Det kan se ut til at du har rett i at vekselventilen er byttet ut med en shunt, men i skissen er vekselventilen angitt. Ikke godt å bli klok på  ???. Kan noen som har en G2 kikke inni og verifisere om tegningen under punkt 2.2 er korrekt...og melde tilbake hit...
Signatur
   #53
 1,421     Bærum     0

G2 har shunt

Det er fint det, men jeg er mer nysgjerrig på hvorfor de oppgir noe annet i dokumentasjonen. Har du noe mer info?
Signatur