#11
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Legger ikke mer vekt paa dette, annet enn at du skal ha et ganske stivt nett hvis du skal koble inn en 10kVA trafo uten aa unngaa blinking i lys i et vanlig privat hjem.. Last paa trafo er uvedkommende i inrushsammenheng. Du maa dimmensjonere trafo etter strom og spenning, VA. Kjorer du trafo paa metningspunktet hele tiden saa har du en dyr trafo som brenner opp.

Du har en god gammeldags scrollkompressor ja, kan ikke turtallsreguleres.

Jeg mener forsatt du har driti paa leggen. Det blir ikke billig aa kjope inn utstyret du trenger for aa faa dette til aa virke, og elektrikere i norge er som kjent til aa faktuere med gaffel.

Hva vil en ny pumpe koste, kontra pris paa installasjon og innkjop av deler?

  (trådstarter)
   #12
 61     norg     0
hei Hondaen.

Jeg ønsker ikke å være uhøflig, men for meg virker det som om du ikke har så mye erfaring og kunnskap om dette.  Jeg har heller ikke så mye kunnskap og prøver å lære av andre som kan. Jeg er utdannet el kraft ingeniør og jobbet i e-verk samt 1 år som elektriker.
   #13
 4,387     0
Antall timer i ett år er 8760 eller 8784.
Ved 170w tomgangsforbruk går det ca 1500kWh eller strøm for ca 1500Kr.
Ved 350W tomgangsforbruk går det ca det dobbelte.
   #14
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Hei, har fagskole elkraft og hoyskole elkraft.

Har jobbet som elektriker i 4 aar og ingenior i 8 aar. Jeg er ansvarlig i en storre bedrift ved aa sette istand kraftsystem ofshore, akkurat naa er jeg igang med aa sette idrift kraftsystemet paa to bronnhodeplattformer i Brasil, 30MVA pr snute.

Det er greit du setter sporsmaalstegn ved min kompetanse. Men jeg hadde heller satt pris paa at du satt sporsmaalstegn ved det tekniske og ikke min kompetanse. Hadde du veart en god elkraftingenior hadde du ikke stilt sporsmaal om det du gjor her inne.  Du hadder heller ikke kjopt noe som for deg er helt ubrukelig pr idag.

Jeg har vurdert akkurat samme som deg, 400V vs 230V. Jeg har ikke 400V. Fikk tilbud om pumpe levert direkte fra fabrikk med hitatchi scrollkompressor. Selv med mine gode avtaler med Noratel og Elektroskandia, saa forkastet jeg hele prosjektet grunnet alt styret saa maa til og det okonomiske. Det er ogsaa tilskuddsaardninger aa ta med seg her.

Og har du kjopt BRUKT VV pumpe, saa faar du ikke stotte fra Enova...............som faktisk er ganske mye $.
   #16
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0


P= √ 3 x U x I  dvs  I = P / ( √ 3 x U)



ER du elkraftingenior? Det du regner ut er tilsynelatende effekt, S, ikke P.

Hvis du er elkraftingenior bor du faa skolepengene dine igjen  ???
  (trådstarter)
   #17
 61     norg     0
Hei allesammen

Jeg har regnet feil på forbruket (tap) i trafoen.  Enig med din utregning Hondaen Smile Skal sporre Noratel nårmere om data på dette. Tapet kan ligge et sted rundt 3000 kr pr år,  det er nokså mye synes jeg,  selv om det nyttigjøres som varme på vinteren.
Kompressoren er mindre enn først antatt, nominell merkeeffekt er ikke 7,2 men 5,6 kW.

Jeg glemte vel også cos fi på effektformelen min..... jeg har litt å friske opp ser jeg :)

Formelen skal vel være :
P = √ 3 x U x I x cos fi
S = √ 3 x U x I

S= √ 3 x 400 x 8,1 A = 5,6 kVA

startstrøm 400v:  18 A    med mykstart

Jeg har altså en Thermia Diplomat Duo 16 kW,  den er uten vanntank.
Regner med at jeg trenger en varmtvannsbereder som kan forvarmes av vp og med varmekolber for toppvarming,  noen anbefaliner på dette ?
Er det da nødvendig å bytte varmeelementer i VP hvis jeg allikevel skal inn med en vv bereder  ?  kan jeg ikke likegodt la de stå og kjøre de på 230 v, som gir 1/3 effekt,  dvs 3 kW i dette tilfellet.

jeg har ikke kjøpt pumpa brukt så jeg regner med å få bidraget fra Enova på 10 000.

Noratel sier de kan levere lavtapstrafoer,  jeg vet ikke priser på dette foreløpig, men antar jeg kommer bedre ut av det med å sjekke Sverige...




   #18
 22,342     Akershus     0


med tomgangsstrøm på 350 w for trafo,  dette gir: 0,350 x 24 x 52 =  ca 430 kWh pr år, altså en kostnad på ca 430 nok. er ca 1 nok pr kwh.  I drift er vel tapet gjennom trafoen noe større ?
om vinteren nyttigjør jeg meg tapet i form av varme, så kostnaden ved tap gjennom trafoen er vel ubetydelig.


så er det spørsmål om jeg skal bruke 400 v varmekolber eller ikke, om de skal benyttes med 230 kobling som gir kun en tredjedel effekt,  eller om det er fornuftig å dimensjonere trafoen for dette også og kjøre de på 400 v.

Er du virkelig ingeniør?

Transformator til elementer. Glem det. Bytt dem eller sjekk om du kan trekante dem. Sjekk det samme for kompressor.

Trafo trenger ikke å være innkoblet hele tiden, ihvertfall ved onoffstyring. Ang trafo Cu tap er tap avhengig av belastning av trafo.

Det beste er å selge greia eller å flytte til et sted med tnnett.

Skal du mikke og trikse med dette krever det kunnskap og dokumentasjon, samt at resultatet ikke blir topp
Tom
   #19
 1,545     Sørlandet     0
Thermia oppgir effektforbruket på din varmepumpe til å være 4,1 kW inkl. sirkulasjonspumper.

Sirkulasjonspumpene er satt opp til å trekke maksimalt 600W, men i praksis trekker de betydelig mindre. En trafo på 5 kVA blir dermed rikelig. Legg så til at sirkulasjonspumpene er enfas, så trenger du å dimensjonere trafoen din for noe slikt som 3,7 kW. Nå aner jeg ikke hva cos fi er for denne installasjonen, men en 5 kVA trafo vil uansett være rikelig.

Frekvenser og turtallsregulering kan du glemme å tenke på. Du har 50 Hz før trafo og 50Hz etter trafo og kompressoren ser bare riktig spenning og riktig frekvens og alt er bare velstand.

Jeg bruker aldri mine el-kolber. Sannsynligvis vil også dine elkolber bli lite brukt. Du bruker jo nettopp en varmepumpe for å slippe å bruke elkolber. Uansett har du 3 kW tilgjengelig og det holder jo et langt stykke på veien.

Enfas er også styringselektronikken, så den kan du glemme.


I praksis består jobben din i å kjøpe inn egnet trafo, montere den et passende sted med en passende matekurs. Deretter la kontaktoren eller hva som styrer mating av strøm til scrollkompressoren bli matet fra trafoen. Dette er småplukk. Det som koster er trafoen, men med 5kVA blir det begrenset størrelse, begrenset pris og begrenset strømtrekk ved start. Bare velstand, egentlig.

Så hva ender du opp med? En stk solid trafokurs. En stk trafo montert i det rommet du kan utnytte spillvarmen best og som ikke er noen våtsone.  Den må jo ikke nødvendigvis stå ved siden av varmepumpa. Kurs videre til kompressor. Du må ikke finne på å dimensjonere trafo etter sporadisk bruk av 9kW el-kolber. Må du absolutt ha mer effekt, så kjøp deg en 3-fas 230V elkolbe. De er rimelige.

En stk enfas kurs til selve varmepumpas originaltilkobling. Denne gir 3 kW til varmeelementer samt forsyner elektronikk og sirkulasjonspumper. Du ender nok opp med en 20A kurs, men hva så? 16A, 20A, nesten samme kostnad ferdig montert.

Med en flunk ny 16 kW Thermia Diplomat til 40.000, hadde jeg helt klart giddet å gjøre disse tingene.
I tillegg hadde jeg vurdert å sette inn en volumforstørrer på 200 liter eller så. for å få ned antallet start og stopp. Min 200 liter, riktignok koblet som akkumulatortank,  mer enn halverte antallet start/stopp, men min varmepumpe yter bare 9 kW under de samme forhold som din yter 16. For øvrig er du sikkert klar over at 16 kW bare er noe du får hvis du har framledningstemperatur på 35 grader. Trenger du 50 grader på vinteren, får du vel omlag 13 kW, litt avhengig av hvilken temperatur du har i energibrønnen din. Høy temperatur i energibrønnen gir bedre effekt på kompressoren samtidig som det gir bedre virkningsgrad for anlegget. Cluet er å ikke være kjip med lengden på borehullet.

Lykke til. Dette får du til med begrenset bruk av penger.

Og en ting til. Enova gir 10.000 i støtte (maksimalt). Og støtten regnes ut fra dokumenterte utgifter til kjøp og installasjon og det er intet krav, så vidt jeg vet, om at du skal ha kjøpt varmepumpa hos en forhandler. Sjekk med Enova. Kanskje ligger det 10.000 kroner og venter på deg. Du får refundert 20% av all regninger du sender inn opp til beløpstaket på 50.000 kroner.
Signatur
Tom
   #20
 1,545     Sørlandet     0

Regner med at jeg trenger en varmtvannsbereder som kan forvarmes av vp og med varmekolber for toppvarming,  noen anbefaliner på dette ?
Er det da nødvendig å bytte varmeelementer i VP hvis jeg allikevel skal inn med en vv bereder  ?  kan jeg ikke likegodt la de stå og kjøre de på 230 v, som gir 1/3 effekt,  dvs 3 kW i dette tilfellet.

Hvis du bare skal bruke varmeelementene til tappevarmtvann, kan du la være å bytte elementene. De originale 9 kW er der i hovedsak for å spe på oppvarmingen av huset hvis kompressoren ikke klarer jobben eller er ute av drift.

Jeg har en 200 liters varmtvannsbereder i serie med varmepumpa. Dette er alt for mye. Selv med en 100 liters bereder vil du kunne tappe veldig, veldig mye varmt vann når matingen til berederen gir vann som allerede er 40-50 grader i kombinasjon med at berederen også har en 2 kW el-kolbe. Med en liten bereder sparer du plass, penger og varmetap. 
Signatur