573    35    1  

V til V varmepumpe og kombinert med vedkjel

 257     0
Hei
Er i gang med nytt hus.  Blir ca 450m2 oppvarmet areal.
Skal ha bergvarme, og tenker å kombinere dette med vedkjel.

Grunnen til vedkjel er to-delt:
- Skal kunne gi varme til utendørs basseng/dam
- Har tilgang på ubegrenset med ved ( kun arbeidet som kreves...) så kan spare vp den tida vi bruker vedkjel.

Har fått pris og planlegger å gå for Nibe S1255 12kw med 200 liter akkumulatortank.
Rørlegger har også tatt med ekstra 200liter vv tank for å ta "toppene" på forbruksvann.

På vedkjel opplegget har eg ikkje tatt avgjerlsle kven og korleis enda, men tenker vedkjel og 2000 liter akkumulatortank.
Denne tanken kobles sammen med akkumulatortanken til bergvarmepumpa.
Målet er at når eg fyrer i vedkjelen så går det varme inn til tanken til vp slik at den ikkje treng jobbe.
Når eg ikkje fyrer i vedkjel så ønsker eg at varmepumpe tar seg av varmen til huset, men treng ikkje varme basseng/dam.

Rørleggerene i området har lite erfaring med det som er utenfor standard....

Nokre spørsmål til dere:
- Er det andre som har gjort tilsvarende og har erfaringer?
- I forhold til varmtvann:  Vi har relativt stort forbruk. Ønsker å bruke minst mulig el-koble på dette. Kva blir beste løsningen her?  Slik eg ser det blir varmtvann produsert i vp sin interne vv tank på 180 liter, og på en eller anna måte blir en ekstern på 200 liter koblet til denne. Er dette beste løsningen?

Når en først er i gang så vurdere vi også frikjøling frå vp. Har ikkje sett på detaljene på dette endå, men om dere har erfaringer så fyr løs:)

Siste redigering: 27. juni 2020 01:23:01 av forum8219

   #1
 396     0
IMO  er det økonomisk meningsløst å ha vedkjel sammen med v-v vp. Med v-v pumpe så blir det så billig å varme at det såvidt dekker utgiftene til egenlaget ved, langt mindre nedbetaling av anlegg og jobben det er med vedfyring.
En kamerat som bygde ved anlegg med 5000l og 70kw vedpanne solgte den et år etter han installerte vp.

Jeg har et ok isolert hus fra 71 på 250m2 og vp bruker 6000Kwt i året på varme og vann. Om feks halvparten av dette hadde blitt erstattet av ved så hadde det vært lang nedbetalingstid på vedanlegg....

Trenger du mye varmtvann så er kanskje 1155 med større ekstern varmtvannstank veien å gå. Da slipper du å bruke direkte strøm til  varme (toppe og lagre) vannet i en ekstra 200l.

Frikjøling hadde jeg satt langt foran 2 fyringsanlegg. Har hatt kjøling her i 3 år må, og det er helt nydelig i tillegg til at det varmer opp brønnen. Men koster jo endel kr det også...
HSt
   #3
 27 273     Lillestrøm kommune     0
Ja skal du ha vedkjel så er normalt 4000L det du trenger som minimum. Men skal det kun fyres for basseng så kan varmen dumpes dit kontinuerlig som alternativ (hvis det da ikke blir for varmt)
  (trådstarter)
   #4
 257     0
Eg skjønner kommentaren ang det med økonomi. Men om en då tar med at en skal varme dammen ute så går det ekstremt med energi der. Uten den hadde ikkje vedkjele vert tema Smile

Kan varmen fra vedkjel brukes inn mot varmtvannforbruk i huset, eller er det kun varmepumpa som vil varme den delen?

HSt
   #5
 27 273     Lillestrøm kommune     0
Du kan ha Varmespiral i akkumulator tanken og få varmtvann av dette. Men akkumulator må som nevnt være stor
   #6
 396     0
Hvor stort basseng snakker du om her? Er det pga at vp ikke greier å levere nok energi du vurdere vedfyr?
Kun sommerbruk?

VP bruker energi tilsvarende at du må lage en 1000L løst stablet ved for under 250 kr eller der omkring. Det er før utgifter til sag, traktor etc og nedbetaling av vedpanne..

  (trådstarter)
   #7
 257     0
Dammen vil vere ca 100 000 liter. Det skal vere karpefisk i den. Målet er å kunne øke temperatur spesielt tidlig vår, og sen høst. Temp i desse periodene vil normalt vere 5-6 grader. Om en kan øke temp mot nermere 10 grader så vil det vere enorm forskjell for fisken.
Ellers var det tenkt å kunne fyre om sommeren om det var lave temperaturer. Økt temp = økt overlevelse og trivsel Smile
Saken er at eg er litt usikker om vedkjelen vil klare dette i praksis. Eg trur det vil gå, for har idag en luft-vann pumpe som fungerer ganske greit, men problemet er at den ribbene fryser med en gang det blir kjølig i luften så den kan eg ikkje bruke.

Siden eg allerede har vannboren varme i huset tenkte eg å koble vedanlegget til slik at når eg tar meg tid og energi så fyrer eg huset samtidig.

I forhold til varmespiral i vv tank:
Fungerer det slik at tappevannet til huset går via spiral inne i akkumulatortank før det går ut som forbruk? Må en då ha egen tank for å lagre varmtvann..?

KE
   #8
 3 169     Hordaland     0
Tappevann:
-er du sikker på at du har behov for utvidet kapasitet av tappevann?
-prisen på nibe 1255 er tilsvarende 1155+egen tappevannstank
-ikke har 1255 seriekoblet med egen tank, gå heller for 1155+tank, da vil du slippe å bruke elkolbe
-en nibe 1255 12kw lader gjerne tappevannet med 11kw om temperaturen går ned, har du høyere forbruk enn det? Jeg vil tro en 16kw modell lader enda mer, særlig hvis man bruker 1155 og separat tank.
-holde lunk i en fiskedam skulle være greit nok, men jeg ville laget systemet slik at varmepumpen ikke veksler mellom dam og varme men heller at den varmer dette samtidig.

Ellers regner jeg med du har lest litt om Nibes regulering, skal du ha romtermostater er det ingen selvfølge at varmepumpen skjønner når boligen trenger varme.
  (trådstarter)
   #9
 257     0
Takk for oppfølging:)

Eg er ikkje sikker på noko for å vere ærlig.. Wink Men saken er at i tilbudet frå rørlegger (som har fått hjelp av Nibe) så står det at det bør vere ekstra vv tank. Eg tolker det som det er badekaret dei henger seg opp i. Dette vil i praksis bli sjelden brukt, men det er 6 personer i huset så dusjen vil gå jevnlig på morning / kveld. og sjølvsagt: Når først badekaret skal fylles så ønsker vi jo varmt vann Smile

I forhold til 1155 + egen tappevanstank: Vil en ikkje bruke el koble på den tappevannstanken? Eller er det noko eg misforstår her?

Dersom nibe varmer med 11kw på innebygd varmtvannstank så vil eg tru det holder -lenge-.
Det viktigste for meg mtp varmtvann er 1: Nok 2: Så billig som mulig. Så spørs det om den komboen går å dekke?

16kw pumpe trur eg kun er på 400v, og det har vi ikkje.

Fiskedam: Det eg trur blir problemet om vi kun bruker varmepumpe er at den vil bruke all energi på å varme dammen, det er der vedkjelen kjem inn i bildet.

Termostater: Eg tenkte å ha termostater på alle rom unntatt bad og vaskerom. Då vil det alltid sirkulere litt varme i systemet. Vil ikkje pumpen merke når tempen synker på akkumulatortanken at den må fyre?
HSt
   #10
 27 273     Lillestrøm kommune     0
Du trenger som sagt 4000L akkumulator til en vedkjel, du vil ikke ønske å dumpe varmen ukontrollert ut i dammen