320    7    0  

Væske vann varmepumpe.

 3     Mosjøen     0
Har fått montert ei nibe f 1255 6kw som leverer varme til radiatorer og det har fungert godt i vinter, men nå når sola begynner og varme opp igjennom vinduene så blir det for varmt inne. Lurer på om en romtermostat kan overstyre utetermostaten uten at det blir problemer med disse gradminuttene. 

   #1
 19     0
Opplever som deg at solrike dager gir ekstra varme i den delen av huset som har rom med store solvendte vinduer.

Utfordringen er vel at det tar tid å kjøle ned vann, og det tar også tid å varme opp. Tror temperatur-sensoren ute gjør best jobb den tiden av året det er lite sol. Vet ikke om det er mulig å få inne- og utesensor til å samarbeide - hvis noen har info om hvordan det ev. kan gjøres hadde det vært fint om de delte det.

Men det er i alle fall mulig å veksle mellom dem. Når det er lysere/lengre dager (sen vår til tidlig høst) har vi valgt å la romsensor (tempsensor inne) styre Nibe F1145-10kw-anlegget, mens utesensoren regulerer temperaturen resten av året.
   #2
 1,724     Trondheim     0
Selvfølgelig hjelper romtermostat på dette. Når temperaturen i rommet stiger så sørger romtermostaten at kursen til akkurat det rommet blir stengt. Vannmenden i en kurs holder ikke på varmen -handler jo om ganske små mengder vann i tynne rør.
Mvh
Sakke
   #3
 1,724     Trondheim     0
De "samarbeider" jo ikke, utesensor gir beskjed til pumpe om økt/senket behov for varmeproduksjon ved temperaturendringer ute. Romtermostater er koblet til aktuatorer på hver kurs og stenger/åpner tilhørende kurs etter signal fra romtermostat. Det er null problem at ha begge deler.
Mvh
Sakke
   #4
 19     0
Tror ikke vi har helt like anlegg <Sakke>. Hos meg er det ikke separate kurser. Alle radiatorene er koblet på en sløyfe/kurs, mens hver enkelt radiator er tilpasset størrelsen på rommet som skal varmes opp (lite rom - liten radiator, stort rom - større og flere radiatorer).

Jeg var nok litt kjapp med å hive meg frampå med innlegg - antok at <Bonso> hadde en tilpasset Nibe varmekurve (https://www.nibe.no/support/privat/FAQ-bas-Service/hva-er-en-varmekurve/) som ble regulert av utesensoren. Det er slik det er satt opp hos meg, og dette gir jevn innetemperatur det meste av året - men er ikke helt optimalt på kalde, men solrike dager.

Man kunne tenkt at hvis man installerte en termostat på hver enkelt radiator så kunne man overstyre og tilpasset varmen på hvert enkelt rom - men da forvirrer man visstnok den innebygde logikken til varmekurven - så anbefalingen er at radiatoren er åpnet for full gjennomstrømming (ev. helt stengt). Og i mitt tilfelle ser det altså ut til å være kun to valg: Enten angi at varmekurven skal styres med utesensoren, eller at den skal styres av innesensoren (og det ser ikke ut til at disse kan jobbe sammen i forhold til mer optimal regulering av varmekurven).

Men jeg aner jo ikke hvordan Nibe- og radiatoranlegget til <Bonso> ser ut - så burde sikkert ikke deltatt med innspill i denne tråden...
  (trådstarter)
   #5
 3     Mosjøen     0
Hei, takker for svar. Ser at flere har samme problem med styring av romtemperaturen når en ekstra varmekilde kommer til, sola eller varme fra lyskilder. Har erfart at termostater på radiatorene delvis løser problemet, men varmepumpen må ha sirkulasjon for ellers stresser kompressoren ved å øke temperaturen. Lurer på om det vil løse problemet ved å bruke utgjevningskar for å øke volumstrømmen. Jeg har bare radiatorer på en rør kurs.
   #6
 1,724     Trondheim     0
Ok. Var jo ingen beskrivelse av systemet i åpningsinnlegget, så antok at systemet var som et vanlig gulvvarmesystem med egne kurser. Da ser jeg problemet. Men termostater på radiatorer i de mest problematiske områdene(kan ikke være mer enn 2-3rom må da gå bra?
Mvh
Sakke
KE
   #7
 3,673     Hordaland     0
Nibe sine inverterpumper har dårlig regulering, særlig i de tilfellene hvor man har lite akkumulering i nedstøpte gulv og/eller romtermostater. Når man har kjøpt Nibe inverterpumpe får man ikke noe godt system uten videre, desverre.

Er det ikke mulig å montere ventiler som blander inn vannet som er nødvendig for å holde romtemperaturen, også bypasser den ellers?