1 771    36    10  

Valg av bergvarmepumpe - 8 kw eller 12 kw?

 9     0
Hei,

Er i ferd med å velge tilbyder av bergvarmepumpe som erstatning for vår oljefyr. Har to tilbud å ta stilling til:
1. CTC Ecoheat 400 - 12 kw, Turbocollector, boredybde 240 m
2. Nibe 1145 - 8 kw, boredybde (minimum) 150 m

Annen relevant info:
- Ca 260 m2 oppvarmet areale, eldre enebolig, men solid stand og nye isolerglass,
- ca 32000 kw til oppvarming/varmtvann per år
- husstand på 2 voksne og 2 barn,
- sted kystområde i Vestfold (dvs. fhv. milde vintre).

Som sees er spesifikasjonene på de to tilbudene ganske forskjellige, og begge insisterer på at deres beregninger er de mest kurante. Har ikke all verdens greie på dette selv, og lurer på om noen har erfaringer med valg av varmepumpe basert på sammenlignbare data?

Edit: Hvis noen har innspill/kvalifiserte meninger uten å ha erfaring med tilsvarende valg, er selvsagt det også velkomment!

På forhånd 1000 takk!

   #1
 406     Akershus     0
Vi hadde ganske likt utgangspunkt som dere. Hus fra 1925 som vi har totalrenovert (etterisolert, byttet vinduer samt tilbygg etter Tek10). Hadde forbruk før varmepumpe på 35-40 000kwh pr år. Vi gikk for en CTC Ecoheat 410. Nå ligger vi på rundt 14 000kwh. Vi har brønn på 200m med turbocollector.

Vi bor på Romerike, så sikkert litt kaldere klima enn dere.
   #2
 919     Norge     0
Hus på vestlandet fra 1975 på 260m2 som ble renovert i 2014 nye vindu og etterisolert til 15 cm i vegger og 25 i tak.
Nibe 8KW 200m energibrønn og gulvvarme i 200m2, viftekonvektor i leiligheten på 60m2.

Har fungert fint har nok kapasitet på anlegget. Vil tro du også får nok med 8kw men er det en inverterpumpe? En velger vel ikke noe annet nå enn inverterpumpe (jeg har ikke det)
  (trådstarter)
   #3
 9     0
Takk for svar vlangber og ollebolle.Smile

Vi har radiatorsystem fra 60/70-tallet (dvs ganske høy andel jern) som skal kjøres - blir dette annerledes enn til gulvvarmen (dvs. krever mer av systemet pga høyere temperatur på vannet som skal sirkulere)?

Tror ikke Nibe 1145 er inverterpumpe - jeg ville tenkt at behovet for det er størst på pumper som trekker mer og hvor det er mer å spare på inverten (men igjen; dette har jeg lite greie på).

Nyttig å høre at dere er fornøyde med hver deres løsninger - heller mot å velge 8KW-alternativet pga best inntrykk av tilbyder og ca 30000,- mindre i anskaffelse. Eneste jeg er redd for er underdimensjonering, men når tilbyderen har vært og sett huset to ganger og har info om energibehov pt, må man vel kunne legge til grunn at de har beregnet riktig...

KE
   #6
 3 035     Hordaland     1
Fordi den tilpasser seg ditt reelle effektbehov, mindre sjanse for å bomme på energiberegningen både med tanke på energibrønnen og pumpens størrelse i forhold til boligen. Du finner mye informasjon om forskjellene rundt om hvis du ønsket å fordype deg.
   #7
 2 798     0
Velg nå iallefall en inverterpumpe!

Er det lov for en grønnskolling som meg å be om en begrunnelse? =)

To umiddelbare grunner: En inverterpumpe går på lav hastighet når du ikke trenger full effekt, og lav hastighet betyr lavere støy.

Dessuten: Kompressorer slites av stadige start/stopp. Hvis du kjøre 12 kW effekt fordi det er eneste alternativ, da blir det veldig mye på, av, på, av. Slitasje, støy, ... Hvis du trenger 3 kW varme og kan kjøre pumpa kontinuerlig på 3 kW reduseres støy og slitasje. Trolig får du jamnere varme også. (Ikke hvis du har vamrerør i betong, men om du har noe som ikke er fullt så tregt, f.eks. vannrør i spaltegolv).

Ang. effektbehov: 12 kW kan levere rett oppunder 300 kWt pr døgn. Har du noe i nærheten av det varmebehovet? Jeg har for min enebolig, Trondheim, såvidt krysset 60 kWt/døgn denne vineteren (og det er totalforbruket, ikke bare varme). For et moderne, vel-isolert hus kan jeg ikke forestille meg fem ganger så stort varmebehov.

Hvis du leser av strømmåleren din hver dag på samme tid gjennom en sprengkulde-periode får du en røff ide om hva du reelt trenger (hvis du pr. idag har elektrisk oppvarming). Jeg leser av ukentlig, så vinterforbruk 45-60 kWt/døgn er snitt for en uke. Jeg konkluderer med at 6 kW, dvs. opp til 144 kWt/døgn varme, er stort nok for meg. Jeg har peis og vedovn (dessverre ikke skog...), gamle el-vifteovner og propan stråleovn om vi skulle få en fimbulvinter.

T1
   #8
 510     1
Det smarteste du har gjort så langt i prosessen med anskaffelse av bergvarmepumpe er å stille spørsmål på forumet her. Min erfaring er at selgere og montører av bergvarmepumper har middels til svært dårlig kompetanse på det de holder på med. Man får mange rare svar, med mye mumbo-jumbo argumentasjon som ikke holder vann ved første kontrollspørsmål.

Som andre over har vært inne på, så er det inverterpumper som gjelder nå. En inverterpumpe er langt mindre sensitiv på dimensjoneringen. Vi har en Nibe 1255 12 kW som vi er meget godt fornøyd med så langt. Det er første vinteren den er i drift, så nøyaktig hvordan energiregnskapet ser ut over tid vet vi ikke enda. Med inverterpumpe er det minst like viktig å tenke på hva den minimum kan levere uten å stoppe. Mer om Nibe 1255 kan du lese i denne tråden:
http://byggebolig.no/vann-vann-varmepumpe/nibe-12551155-traden

Dersom du ikke har et stort badekar og / eller tenåringsdøtre så klarer du deg mest trolig med den innebygde tanken på 1255 modellen. Trenger du større kapasitet på varmtvann kan du vurdere 1155 som kan ha ekstern tank og dermed større kapasitet, f.eks 300 liter.

Noen generelle tips om plassering og boring av energibrønn kan du finne her:
http://byggebolig.no/vann-vann-varmepumpe/hva-ma-jeg-tenke-pa-ved-borring-av-energibronn

Når det gjelder boredybde mener jeg at 150 meter blir i minste laget. Ville nok strekt det til 200 meter. Merk for øvrig at mange pumper har makslengde på kollektorkretsen. Skal den overstige makslengden må du inn med ekstra sirkulasjonspumpe. Noen erfaringer med boredybde finner du her:
http://byggebolig.no/vann-vann-varmepumpe/effektiv-boredybde-vs-effekt-pa-bergvarmepumpe/
   #9
 2 798     1
Tror ikke Nibe 1145 er inverterpumpe

Nei, 1145/1245 er ikke inverterpumper. 1155/1255 er inverterpumper.

1x55 kom relativt nylig (et års tid siden? avhenger litt av speisfikk modell du snakker om), mens 1x45 har vært noen år på markedet. Jeg har helt siden 1x55 kom sett på den som en oppfølger til og erstatning for 1x45, og forventer at sistnevnte går ut av sortimentet når som helst. Det kan hende at den dagen det skjer (og de enda ikke har fortalt kundene det...) får noen "røverkjøp"-tilbud som egentlig er opphørssalg fordi modellene begynner å bli utdatert. Jeg ville være litt på vakt; det er ikke alltid så lurt å kjøpe halvt ukurante modeller, selv om det ser ut som et godt tilbud.

Merk: Jeg har ikke hørt noe som helst hint om at 1x45 virkelig er på vei ut av sortimentet, jeg kan ta feil! Men jeg ser ikke så mange "tekniske" grunner til å velge en 1x45 i dag, så hvorfor ville de beholde den i katalogen?
  (trådstarter)
   #10
 9     0
Takk for tilbakemeldinger, alle sammen. Jeg blir både klokere og litt mer forvirret, men alt i alt veldig nyttig.

Jeg spurte tilbyderen av 1145 om denne er inverterpumpe, og fikk følgende svar:

[Nei...] Dersom man skal bruke den inverterstyrte utgaven 1155, vil man måtte gå opp til en 12kW dette fordi de kun leveres i 2 utgaver 6 eller 12kW. Skal man da opp på 12kW vil denne bli noe overdimensjonert for oppgitt forbruk samt at man må bore opp mot 240-250m

Konklusjonen er da at merkostnadene kontra besparelse ikke vil svare seg. Begge utgavene 1145 og 1155 har samme estimerte levetid.


De mener altså at inverter/ikke-inverter ikke har betydning for levetiden,. Videre at 1155 som er inverterstyrt blir unødvendig kraftig for vårt behov, ref. energibehov og beskrivelse av eiendom i mitt første innlegg.

Noen synspunkter på svaret fra tilbyder?

Er det noen som vil oppgi hva dere har betalt for anskaffelse og montasje av 1155/1255 med for de påkrevde boredybde?

Igjen, takk for tilbakemeldinger. Smile