371    4    1  

Valg av varmepumpe

 13     0
Hei

Har kjøpt halvpart av tomannsbolig som er under oppføring. Jeg har valgt å gå for vannbåren varme og hadde i utgangspunktet tenkt å gå for luft-vann varmepumpe men rørlegger har mer eller mindre overbevist meg om å gå for væske-vann.

Huset har en innvendig grunnflate på ca 72m2 har 2 og en halv etasje. Totalt 181m2. I tillegg er det en garasje på 22m2 jeg ønsker å varme opp. Rørlegger sier han har best kontakt med Bosch og mener jeg bør kjøpe en 6Kw Bosch compress 6000 og en 100 liters akkumulator tank.  

For meg virker en on/off varmepumpe som dette er veldig u-moderne og som en mye dårligere investering en å kjøpe en inverterstyrt pumpe.  Er det ikke så stor forskjell, eller foreslår rørlegger dette bare fordi Bosch sin inverterstyrte pumpe som er på 3-12kw ville være alt for stor.  

Hva vil være kosekvensen av å bruke en for stor inverterpumpe fremfor en mer passende dimensjonert on/off pumpe ? Hvilke pumpe ville dere anbefale? Nibe F1255 1.5-6kw ?

   #1
 3,587     0
Snakket med en VP-selger som holdt relativt hardt på at en on/off-VP er så mye enklere i konstruksjon at den er mye mer driftssikker og holdbar. Vet ikke om jeg tror på ham, og har uansett ikke planer om å følge hans råd, selv om han var sikker i sin egen overbevisning. Så jeg videreformidler hans argument uten å selv støtte det.
KE
   #2
 3,673     Hordaland     0
Hvis du vurderer Nibe bør du ha nedstøpte rør, Nibe sin regulering fungerer dårlig på gulv som reagerer raskt. Nibe liker heller ikke romtermostater.
Når du velger størrelse på pumpen bør du ha med i beregningen at det ikke bare er maks ytelse som er viktig, minimum er også viktig for å få en pumpe til å regulere fint. Iallefall er det slik i Nibe verden.
Nibe sine pumper har også problemer med eksterne tanker. Jeg håper for andre produsenter sin del at de ikke har de samme utfordringene.

Hvis det er Nibe forhandler keal har snakket med kan jeg forstå argumentet, for Nibe benytter samme regulering av inverterpumpe som on/off pumpe, det er igrunn roten til problemene dies.

Selv kunne jeg ønske at varmepumpen starter og stopper på ett programert temperaturavvik. Istedet jobber pumpen med gradminutter, altså ett tall som påvirkes av tid og temperaturavvik. For at pumpen skal starte må temperaturen være lav over tid, og for at den skal stoppe må temperaturen være høy over tid. Fungerer nok greit om alle gulv er nedstøpte og man ikke har romtermostater. Men uten dette blir det umulig å få pumpen til å oppføre seg hele året. Man må stadig inn og tune på gradminutter for å få temmet den.

Mitt tips er å styre unna nibe selv om jeg har gått i fellen selv. Regner med at han over her kommer med argumenter som tilsier noe annet.
   #3
 4,193     0
Valgte luft-vann.

Tror nedbetalingstid blir enda lengre med borehull, ikke minst når du snakker om ny bolig som fyller energikravene.

Er egentlig ikke sikker på at inverter er så mye bedre enn om-off med tilstrekkelig stor akkumulator. En on-off vil alltid gå på optimalt turtall og det er nesten umulig å kløne til reguleringen slik som enkelte gjør med inverter.
KE
   #4
 3,673     Hordaland     1
Hvis vi ser på kun prisen av bergvarmepumpe kontra luft til vann er de stort sett det samme. Man må også legge opp rør frem til brønn eller der man skal plassere luft/vann pumpe, kostnaden med å legge disse rørene er tilnærmet null når man bygger ett hus. Arbeidet med å legge til rette for bergvarme er også bortimot ingenting når man planlegger dette tidlig. Selvsagt koster det litt å borre selve hullet, men det er også den eneste forskjellen i invisteringen. Tipper forskjellen i pris bergvarme vs. luft/vann er rundt 60 tusen. En må kunne forvente at man sparer noen ekstra tusenlapper i året med bergvarme, kanskje mer om man bor på kalde steder i innlandet. Denne ekstra besparelse dekker lett rentene på prisforskjellen. En må også kunne forvente lengre levetid på en bergvarmepumpe når alt står tørt og fint innendørs. Når pumpen skal byttes igjen om 15-20 år skal man ikke invistere i borrehull på ny. Summa sumarum mener jeg at det ikke er penger å spare på å gå for luft/vann selv om invisteringskostnaden er noe høyere. Og så bør det jo veie litt at man slipper å plassere ett monster på eiendomen, med avising osv. I ett nytt hus ville jeg også tatt meg bryderiet å legge opp isolerte rør til loftet slik at man kan få kjøling fra borrehullet, særlig om man blir "plaget" av mye sol.