431    5    0  

Varmepumpe til vannbåren gulvvarme

 28     0
Hei,

Skal straks begynne bygging av enebolig på 227m2 (TEK17), med gulvvarme i alle oppholdsrom (ca 200m2).

I den forbindelse har vi fått tilbud på varmepumpe, der vi ønsker å gå for boring/bergvarme og væske/vann varmepumpe. Vi bor på sørlandskysten, så klimaet er ganske mildt. (Så er nok helt sikkert ikke så lett å "regne hjem" et slik anlegg, men vi ønsker likevel VBV med VV)

Pumpa vi har fått tilbud på er Høiax Alterra PWZSV 62H2S. Er det noen her som har erfaringer med denne pumpa?

Denne er så vidt jeg kan se ca 5kW, og i følge rørleggeren er det denne størrelsen Høiax anbefaler, og at man ved en større pumpe vil ha mer start og stopp og dermed mer slitasje. Er det noen som har tanker rundt denne pumpen og evnt den kommentaren? Til sammenligning var forslaget med luft/vann pumpe å gå for enten 9 eller 12kW (Panasonic Aquarea T-CAP). 

Det er også priset inn "ettervarme tappevann" med en vanlig 200l bereder, men forstår det slik at varmepumpa også har en innebygd tappevannstank, men vil to de da har konkludert med at den ikke var tilstrekkelig alene. Vi er 4 personer i husholdningen og skal ha badekar og regnfalldusj så viktig å ha nok varmtvann...   

Vi vurderer også å installere frikjøling med viftekonvektorer, men det er annen historie... 

Setter stor pris på alle innspill!


  (trådstarter)
   #2
 28     0
Jo, det er det.

Så sånn sett burde man tro at det ikke skulle være en problemstilling. Men ser ut til at minimumseffekten på 62H2S er 1250W (maks 6000W - så tydeligvis 6kW, ikke 5kW som jeg skrev over), mens neste størrelse (92H2S) er minimum 2000W (9kW pumpe). Så mulig det er det som er bakgrunnen...




   #3
 741     Det glade Sørland!     0
Jo, det er det.

Så sånn sett burde man tro at det ikke skulle være en problemstilling. Men ser ut til at minimumseffekten på 62H2S er 1250W (maks 6000W - så tydeligvis 6kW, ikke 5kW som jeg skrev over), mens neste størrelse (92H2S) er minimum 2000W (9kW pumpe). Så mulig det er det som er bakgrunnen...






Heia. Har nå 12 års erfaring med bergvarme. Se denne tråden.

Siden du bor på Sørlandet nevner jeg at Olto AS i Vennesla leverer Daikin (som jeg har valgt som erstatning for min 12 år gamle AlphaInnotec/Høiax Alterra varmepumpe). Daikin sin 10 kW maskin er også inverterstyrt og kan regulere helt ned til 850 W. Jeg syntes 6 kW maskin høres lite ut i deres bolig.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 28     0
Hei, takk for innspill! Vi er dessverre låst til rørlegger (gjennom totalentrepenør), og de virker som de har en forkjærlighet for Høiax på VV og Panasonic på LV... Det er i hovedsak størrelsen jeg er bekymret for, men på den annen side var vi i dialog med en annen rørlegger tidligere i prosjektet, og de mente 4.5kW fra Bosch var passende for oss. Ikke lett å bli klok på dette.

Interessant lesing tråden din, selv om det var leit for deg at pumpa levde kortere enn man skulle forvente.

Ser du har relativt kort borehull etter hva jeg ser andre her har. Hva er dine erfaringer rund dette, har du hatt stabil temperatur i hullet på vinterstid?

Fant fram energiberegningen for huset, og ut fra denne kan jeg lage følgende sammenheng mellom utetemp og nødvendig effekt (se graf nedenfor, varmetapstall 0.74). Ut fra denne ser det vel tilstrekkelig ut med 6kW (svært skjelden under 5 minus her), og at det kan være fornuftig at pumpa kan gå ned lavere enn 2kW (mtp helårsdrift for varme i baderomsgulv + varmtvann). Tar gjerne imot innspill på dette.

Om man går opp på størrelsen betyr vel gjerne det at man må ha større akkumulatortank (pr nå prosjektert med 60l) for å få jevn temperatur når det er varmere i været?


Varmepumpe til vannbåren gulvvarme - a531784042654956a7a689985bbc80b3.png - Esp1L

Siste redigering: Monday, August 23, 2021 7:09:08 AM av Esp1L
   #5
 741     Det glade Sørland!     0
Brønnen vår er boret til 160 meter. Men når kollektoren skulle kjøres i hullet fikk vi bare ned ca 150 meter. Har nok vært en utrasing som samlet seg i bunnen. I tillegg er det 8-10 meter ned til vannspeilet i brønnen så derfor kaller jeg den 140 meter aktiv. Men brønnen er jækla god. Dvs det er vannårer med god strømning. Han som borret klagde sin nød husker jeg fordi han måtte blåse hullet rent i eninga. Det laveste jeg har logget av temperatur på kollektoren inn er 0 grader. Dette har vært i perioder med minus 15 til minus 18 grader og der maskinen gikk store deler av døgnet. Men vanligvis på vinteren ligger den på 3-4 grader. Og hver høst har den hentet seg inn til ca 8 grader. Så brønnen er bra den.

Vårt hus er ikke så bra isolert som ditt vil bli. Så jeg skal være forsiktig med å være bombastisk her. Men husk at selv det ikke er ofte det er mange kuldegrader her nede så er det i de periodene du virkelig trenger effekt. Vind kjøler huset også godt ned merker jeg. Også er min erfaring at det ofte er forskjell på teoretiske utregninger og praksis. Jeg har aldri hatt behov for å bruke elektrisk tilskudd, selv i minus 18-20 grader, og jeg mener det må være målet. Det er på denne tiden av året strømmen også er dyrest. Tidligere kunne man hevde at maskiner med start/stopp teknologi ikke burde være overdimensjonert for å unngå ugunstige driftsforhold. Med inverter stiller dette seg anderledes. Kostnaden ved å gå fra 6 kW til 8 kW er liten. Infrastrukturen i anlegget er helt lik med unntak av at du må ha en ca 20 meter dypere brønn. Jeg har en 200 ltr akkumulator tank. Vil tro at behovet for den ikke er så stort med den nye inverter-maskinen vi skal ha, men når den først står der brukes den igjen. Varmetapet fra den tanken (som står på vaskerommet) er neglisjerbart (Delta T mellom tank og omgivelsene er maximalt 10 grader midtvinters. En vanlig varmtvannsbereder med temp 65 grader og Delta T på 45 grader har et varmetap på ca 60 W). Det som definerer størrelsen på akkumulatortanken med invertermaskin er egentlig bare hvor langt ned i effekt maskinen kan gå og hvordan hysteresen er satt. På AlphaInnotec maskinen satte jeg hysteresen til +/-2 grader som gir 4 grader spenn mellom start og stopp. Det har gitt en gjennomsnittlig driftstid pr start = ca 22 minutter. Og det er innafor iflg daværende importør. Merker absolutt ingenting til temperatursvingninger eller dårlig comfort med denne settingen selv om jeg mener å huske at jeg leste en plass at max anbefalt hysteres ved gulvvarme utifra et comfortmessig syn er +/-1,5 grader. Så jeg vil anta at hvis 60 ltr er "lite" så kan du manipulere hysteresen i den maskinen du får.

Du må oppdatere tråden med valget ditt.
Signatur