1,621    1    0  

Varmepumpeinstallatørs ansvar ved (feil)dimensjonering

 149     0
Hei,

kunne vært interessant med en meningsutveksling rundt hva slags ansvar en installatør (les: lokal rørlegger)har for å dimensjonere pumpe, boredybde og systemoppsett riktig.

Dette er et relativt nytt fagområde i Norge (sammenlignet med Sverige) og det er lite erfaring blant en del lokale rørleggere (min subjektive påstand). Men likevel tar de på seg jobbene og kundene vil ofte ikke merke forskjell på et korrekt dimensjonert og feil dimensjonert anlegg (forskjellen kan kanskje være at kunden bruker 4-5000 kwh mer per år enn om anlegget hadde vært dimensjonert og satt opp riktig i utgangspunktet...).

Så spørsmålet mitt er hvor mye skal man forvente av en installatør, og hvor mye påfølgende ansvar bærer man dersom det er gjort åpenbare feil under beregningene?

Her må man vel forutsette at kunden er "legmann"/uvitende og rørleggeren er den rådgivende fagpersonen. Kunden gir kun nødvendige opplysninger om boligens areal, byggeår osv.

Ja, rørlegger må selvsagt kunne ta forbehold om ting man ikke kan vite på forhånd (avstand til fjell, vanntilsig, isolasjonsnivå i huset osv). Men - de må vel bære et visst ansvar hvis de f.eks. anbefaler for kort borehull ifht varmepumpe, eller for liten varmepumpe ifht til husets varmebehov?

Kom gjerne med argumenter og synspunkter!

Tom
   #1
 1,545     Sørlandet     0
Er det gjort åpenbare feil, kan man selvfølgelig kreve feilene rettet eller kompensert for. Imidlertid avhenger mye av hva som er avtalt i utgangspunktet og om det som er avtalt lar seg dokumentere.

Du har så vidt jeg har fått med meg en 10 kW Thermia varmepumpe. Den gir vel noe slikt som 8 kW ved 50 grader ut og 0 grader inn på kuldebærer. Kjapp hoderegning tilsier da at du skal ha en energibrønn på 160 meter aktiv dybde (dybde der det er vann) hvis du bor et sted i kystnært område i Sør-Norge.  Man regner gjerne 20m pr kW avgitt effekt på VP, men det er også avhengig av grunnforhold og fjellets ledningsevne.

I etterkant av monteringen kan man oppdage at pumpen er for kraftig i forhold til hva energibrønnen kan gi av varme. Det er intet stort problem hvis man ikke er i den situasjon at man har et hus som krever all den varme pumpa kan gi og mer til.

Imidlertid skal rørleggerens leverandør ha beregnet hva et hus  av gitt størrelse, beliggenhet og byggeår skal trenge av varme, så man skal normalt ikke komme i en slik situasjon at pumpa er for liten eller brønnen er for grunn.

Borehullet  blir den største usikkerheten.
Hvor langt er det ned til fjell?
Hvor langt er det ned fra fjell til vann?

Det finner man ut når man borrer og justerer totaldybden slik at man oppnår de aktuelle meter med aktiv dybde.

Den usikre biten er hvor godt fjellet leder og om det i det hele tatt er særlig vann i brønnen. Det trenger ikke være mye gjennomstrømning, men det må sive inn såpass gjennom ørsmå sprekker i fjellet at hullet lar seg fylle med vann og at det forblir fylt med vann. Det glupeste man kan gjøre er å spørre andre i nærområdet hva de har av energibrønn og hvor varmt eller kaldt det er i den.

Hvordan var det da brønnen ble boret? Bare masse støv hele veien eller gjørme i tonnevis?

Og så er jo neste spørsmål: Har man fått den dybden man tror man har fått? Støtte borreren på problemer etter 150 meter? Ble hullet faktisk den lengden det skulle være, men tilfeldigvis ble kollektorslangen kappet for kort? Slike ting kan man jo holdes ansvarlig for - hvis det oppdages.

Mye koker ned til at energibesparelsen er avhengig av at energibrønnen får den kvaliteten den skal ha. Noen ganger får den ikke det. Og hvem kan lastes for det? Ingen andre enn tilfeldighetene, så sant du ikke kan påvise at noen har gjort noe feil.

Ditt hull er 180 meter. Det skulle være passe lengde om du bor på et sted der døgnmiddeltemperaturen i februar ikke er mer enn grovt anslått 5 kuldegrader og fjellet er granitt med god varmeledningsevne.

Så er det nesten alltid slik at gjennomsnittstemperaturen på energibrønnen synker noen grader de første par årene for så å stabilisere seg. For min del hadde jeg +7 grader inn når varmepumpa ble satt i drift. Etter 2 år har jeg +3 grader inn og der ligger det nå konstant også 3. år. Slikt er det nå gjerne.

Signatur