6,318    12    0  

Vedfyring sammen med vann-vann pumpe

 26     0
Jeg driver å kombinerer vedfyring med den vannbåren varme i huset. Hoved delen av huset ligger i 2.etg, der er det spaltegulv med 13mm gulvgips og laminat gulv, der står også vedovnen.

Til vanlig så blir det fyrt i vedovnen fra 1600 til 2100, vil det da bli slik at den vannbåren varmen bakker av i tiden mellom 16 til 21 og må da bruke mere energi for å få opp varmen i systemet igjen i forhold til det jeg sparte med å fyre med ved??

   #1
 5,725     0
Eg rekner med du har gulvvarme med romtermostater.
V/v vp. styres normalt on/off, og da er COP relativt konstant når kald og varmside temperatur er konstante.
Litt ekstra energi vil gå med til å heve temp. i gulvet etter fyring når termostat slår inn igjen, men langt mindre enn du sparte på å ha pumpa av.
  (trådstarter)
   #2
 26     0
Har ikke tenkt på det på den måten du sa nå, for vannet som er i systemet og i "buffer" tanken mister saktere tempen når termostatene i 2.etg stenger ned oppvarmingen og da trenger ikke pumpen å starte så ofte.

Da fortsetter jeg å fyre i ovnen Smile
   #3
 4     Oslo     0
Hei,

jeg har i dag en IVT 11 KW berg varmepumpe. Vannet shuntes ut til 350m2 radiator og 100m2 gulvvarme. I dag har jeg 2x EP400 dobbeltmantlede tanker (287l tappevann / 110l akk volum). Ønsker å installere en 10KW vannmantlet ovn i tillegg.
1) Hvor stor akkumulatortank kobles hvordan til systemet (sjikt, hydraulisk skille, parallelt, direkte til varmtvanntanker også etc)
2) Hvordan tar man mest effektivt ut tappevann (Direkte kobling til mantel fra akummulatortank, coil fra akkumulatortank annet.
   #4
 5,725     0
Hiv ut begge osoene og sett inn ein ny på minst 750l, helst større.
Kjøp tank med tappevannsspiral og el. element så bruker du shunt som du har.
Varmepumpe kobles rett på varmeanlegget med ein T ned til tanken for å unngå for mykje omrøring og øydelegging av sjikting i tanken.
   #5
 4     Oslo     0
Hei, bare et oppklarende spørsmål:
I dag kjører varmepumpen direkte ut høytemp. (radiatorier 350m2) og lamtemp. (gulvvarme). Osoéne får forvarming direkte fra seperat uttak på VP (IVT Greenline).

Hva menes med "VP kobles rett på VA med en T ned til tanken", forstod ikke helt den T`en i dette
   #6
 5,725     0
350m² med radiatorer? Er alle vegger dekket med radiatorer? ;)
Fra spøk til alvor, du kunne ikkje skissert anlegget ditt, vart usikker på kva som kan være beste løsying..
   #7
 4     Oslo     0
Hei igjen,

det som er litt av problemet er at det er noen forhandlere som kan solvarme, noen kan varmepumpe, noen kan vedfyring etc. Det er ikke så mange (av forhandlere) som kan uttale seg med autoritet når det gjelder sammensatte systemer. F.eks. system med varmepumpe, vannmantlet ovn, akkumulatorkjele, tappevann og fyring på LT LavTemp (gulvvarme) og HT HøyTemp (radiatorer). Det var dagens klage :-)

Mitt system er som angitt i vedlegg 1

ØNSKER
Ønsker å vite hvordan jeg kobler en 10KW vannmantlet vedovn opp mot det systemet jeg har i dag. I tillegg, hvordan koble dette opp - skal man benytte akkumulatorkjele - hvordan koble denne - hvordan skal man lage tappevann - benytte de to OSOène jeg har idag eller bruke en varmeslynger/tank inne i en eventuel akkumulatortank. Dette er spørsmål som jeg ikke får noen gode svar på hos forhandlerene
Vedfyring sammen med vann-vann pumpe - CCI00000.pdf (1 side).jpg - Kiholmen

   #8
 4     Oslo     0
hei igjen, legger også ved noen alternative skisser hvordan jeg har sett at noen har gjort det. Det er vanskelig å se hva som blir mest effektivt. Vil jo være avhengig av bruk av varmtvann etc, men noen hovedregler bør det jo være.
Vedfyring sammen med vann-vann pumpe - VP - Akkutank - Varmvann - Peis.jpg - Kiholmen
Vedfyring sammen med vann-vann pumpe - VP - Akkutank - Varmvann - Vannmantlet ovn.jpg - Kiholmen
Tom
   #9
 1,545     Sørlandet     0
Jeg ville ha koblet inn vedovnen slik figuren under viser. Det er en veldig enkel innkobling.

Dette innebærer at vedovnen kun varmer opp de to tankene med tappevarmtvann.
Det fungerer slik at sirkulasjonspumpa starter i det øyeblikket vannet i vedovnen er varmere enn vannet i tappevarmtvannstankene og stopper i det øyeblikket så ikke lenger er tilfelle.

Dette betyr at du får mye og veldig varmt tappevann etter at du har fyrt i ovnen fra kl. 16 til kl. 21.

Din 10 kW ovn gir kanskje 5-8 kW. Opp mot halvparten av dette forsvinner i varme til omgivelsene og den resterende finner veien til tappevarmtvannstankene. Med andre ord har du ikke noe stort behov for å benytte varmen fra vedovnen til oppvarming via radiatorer og gulvvarme. I tillegg slipper varmepumpa di å ofre en eneste tanke på varming av tappevann.

Fyrer du hardt og lenge i vedovnen, bør du få enda en tappevarmtvannstank eller sørge for en automatikk som stenger vannvarmekappa når vannet tappevarmtvannstankene blir i varmeste laget. På den annen side blir ikke det noe stort problem med dine 5 timer fyring i døgnet. Blir det levert 4 kW fra vedovnen til tappevannet, stiger temperaturen ca 5 grader i timen - hvis du ikke bruker varmtvann. Bruker du lite varmtvann og fyrer mye, får du et problem etter noen dager.
Har du noen ivrige tenåringer i husstanden, er problemet løst.


Edit:
Ser at du ikke har tenkt å fyre bare noen timer slik som opprinnelig trådstarter. Da er mitt forslag til løsning kanskje ikke helt optimal.

Vedfyring sammen med vann-vann pumpe - vedfyring.jpg - Tom
Signatur
   #10
 10,486     Akershus     0
Sirkulasjon i vedovnen må ikke "stoppe når det er varmt nok", den skal først stoppe når ovnen ikke lenger er varm. Stopper man sirkulasjonen til en ovn som brenner, vil det koke.

Beste forslaget hittil er å hive ut OSOene og investere i én stor tank. Varmepumpen får varme midtre del (LT) og lenger opp (HT). Vedovnen begynner øverst, og jobber seg nedover. Fyres det nok, vil ikke varmepumpen trenge å jobbe. Tappevann hentes ut med spiraler.
Signatur