6,352
8
0
v/v-CTC Ecoheat eller Nibe Fighter 1245?
182
0
Valget står mellom disse to væske/vann pumpene.
CTC Ecoheat 5 (5,9KW)(53 800,- + mva)
Nibe Fighter 1245 (6,3kw) (46 000,- +mva)
Største forskjellen jeg selv kan se er at CTC har en annen type berederfunksjon, og 223 liter i motsetning til 180 liter på Nibe sin.
Noen som har erfaringer med disse?
CTC Ecoheat 5 (5,9KW)(53 800,- + mva)
Nibe Fighter 1245 (6,3kw) (46 000,- +mva)
Største forskjellen jeg selv kan se er at CTC har en annen type berederfunksjon, og 223 liter i motsetning til 180 liter på Nibe sin.
Noen som har erfaringer med disse?
Siste redigering: Friday, November 6, 2009 3:17:20 PM av Hubster
Gå inn på www.varmepumpsforum.com. Der kan du lese om disse to pumpene til øyet blir stort og vått . Tror selv at begge fabrikatene representerer god kvalitet. Du får holde oss underrettet om veien videre. Lykke til!
-200 ltr gulvvarmeakkumulator og en ekstra seriekoblet 200 ltr vvb
-Wavin gulvvarme
-140 mtr aktivt borrehull.
-Sparte NOK 16.027,- i vv og fyringsutgifter i 2010
Ingen av disse varmepumpene kan gi deg begge deler på en gang.
Jeg har en Ecoheat. En grei varmepumpe, med et ikke veldig intelligent styringssystem. Den bruker en scrollkompressor. Generelt sett går scrollkompressorer for å være bedre enn stempelkompressorer og de støyer mindre. Meningene er imidlertid delte om forskjellene er verdt å vektlegge i særlig grad.
Ecoheat lager varmtvann ved at den har en kamrørsspiral som ligger i toppen av tanken: Kaldt vann inn i ene enden, nedenom bunnen av tanken for å forvarmes og i ørten sirkler oppover for å toppvarmes i toppen av tanken. Varmtvannet blir altså ikke varmere enn et par grader under den temperaturen som er på vannet i toppen av tanken. Og vannet i tanken er ikke tappevarmtvann men primært akkumulatortankvann til radiatorene. Systemet varmer opp varmtvannet først i det øyeblikket du skal bruke det. Vår og høst er imidlertid ikke vannet i tanken til varmepumpeanlegget veldig varmt og man ender opp med pisslunka varmtvann. På sommeren er systemet i sommerstilling og varmer hele tiden vannet opp til 55 grader og lar det ikke bli kaldere enn 50 grader. Det gir deg ca 47-52 graders varmtvann i krana.
Ingeniørene som lagde miraklet er selvfølgelig klar over svakheten, så de løste problemet med å la varmepumpa varme alt vannet i tanken til 55 grader hver 4. start av kompressoren uansett og radiator/gulvarmesystemet ditt har bruk for det eller ikke. Det avhjelper problemet noe, men det å lage tappevarmtvann er ikke noen sterk side hos Ecoheat. Ofte velges det en løsning med en bitte liten varmtvannstank i serie med denne varmtvannsspiralen og plutselig har du en løsning som gir deg varmt nok vann og i massevis hele året rundt.
Varmtvannstankens eneste jobb er å varme vannet 5-10-15 ekstra grader og det klarer den med glans. Prisen å betale er ca 1000 kWh ekstra hvert år sammenlignet med at varmepumpen skulle varmet opp vannet direkte til en tredel av prisen.
Niben produserer varmtvannet i en egen tank, men i motsetning til Ecoheat kan den bare gjøre en ting av gangen: Enten varmer den varmtvannet i tanken og denne tanken inneholder bare tappevann eller så varmer den radiatorer og gulvarme. Mens Ecoheat shunter ut perfekt og jevn temperatur på vannet til radiatorene, gir Niben en jojotemperatur, da temperaturen på radiatorvannet detter som en stein når varmepumpens vekselventil har vekslet over til å la varmepumpen produsere varmtvann til varmtvannstanken. Ulempene veies opp av at Niben i de fleste tilfeller gir varmere varmtvann og mer varmtvann, men heller ikke her får du overvettes bra varmtvann.
En ting du bør vite: De fleste systemer med vannbåren varme har stor treghet, så om temperaturen varierer, så spiller det ikke en veldig stor rolle i de fleste sammenhenger. Der det spiller en rolle er i gulvarme i betong og når det er drittkalt ute generelt. da liker du dårlig at anlegget ditt blir pisslunka i en halvtimes tid fordi kompressoren skal mate varmtvannstanken din med varme.
Når det gjelder varmtvann: En familie med 2 voksne og 2 barn i et normalhus bruker omlag 5000 kWh i året på varmtvann (gjelder ikke med tenåringsjenter i huset eller hvis du har et stort boblebadekar). Med varmepumpe er kostnaden ca 1800 kWh og med en varmtvannsbereder i serie er kostnaden ca 2800 kWh.
(de fleste varmepumper har virkningsgrad på omlag 2,5 når de lager vann med temperatur over 50 grader.)
Oppvarmingsbehovet er til sammenligning ofte det tredobbelte av tappevarmtvannsbehovet hvis man ikke har superisolert hus og balansert ventilasjonsanlegg. Så er vi igjen tilbake til utgangspunktet: Du velger mellom pest eller kolera. begge systemene har sine klare begrensninger.
Tregheten i gulvene gjør sitt til at jeg overhodet ikke merker noen "drop" eller ubehag når varmt tappevann produseres. Pumpa har en innebygget vv bereder på 200 ltr og varmer der vannet opp til 50 C. Med en effekt på ca 7 kw går det relativt fort å varme opp varmtvannstanken. Pga stort badekar og at vi ikke ønsker muligheten for å gå tom for tappevann gjorde sitt til at jeg satte inn en vanlig 200 ltr vv bereder i serie med varmepumpa. Ser her på forumet at mange andre også velger dette. Der blir vannet ettervarmet til ca 65 C. Jeg har en Claesohlsson effektmåler koblet til denne berederen og i snitt trekker denne 1,6 kw/t pr døgn=584 kw/t pr år. Varmepumpa bruker i snitt 13% av driftstiden til varmt tappevann. Iflg effektkurvene til AI så har jeg en COP på ca 3,0 med KB inn 0 C og 50 C ut ihht til EN14511. Tror nok fort at 200 ltr varmtvann à 50 C kan bli litt lite i en barnefamilie med badekar. Nå har vi ca 400 ltr varmtvann tilgjengelig og det føles bra. En ekstra bereder koster ca NOK 4000,- å installere.
-200 ltr gulvvarmeakkumulator og en ekstra seriekoblet 200 ltr vvb
-Wavin gulvvarme
-140 mtr aktivt borrehull.
-Sparte NOK 16.027,- i vv og fyringsutgifter i 2010
Gjorde en kjapp regnefeil. Varmepumpa ville brukt snaue 400 kWh på å varme dette vannet som nå toppes av varmepumpa. netto ekstrakostnad blir derfor bare ca 600 kWh og den kostnaden betaler jeg gledelig for å få ubegrensede mengder med skikkelig varmt tappevarmtvann.
Som alternativ kunne jeg kjøpt f.eks en Ekowell varmepumpe. Denne har samme scrollkompressor som min og samme virkningsgrad på oppvarming, men den er svært mye mer effektiv på å varme tappevarmtvann slik at jeg kunne ha kuttet ut varmtvannsberederen i serie men varmepumpa.
Bare et lite problem: Det store prisforskjellen ville ha gjort dette til et underskuddsforetagende fra dag 1 og i hele pumpens levetid. 600 kWh spart i året x 20 år klarer bare å dekke inn en liten del av prisforskjellen.
Bruker man dobbelt så mye varmtvann som gjennomsnittet er det muligens håp for at kostnadsforskjellen blir regningssvarende i løpet av de samme 20 årene. Kanskje!
Det er i de aller fleste tilfeller en del varme i huset (hele konstruksjonen) til at det ikke merkes at vp går noen timer i tappevann produksjon.
unntaket kan være kun gulvvarme i trebjelkelag og dårlig isolert hus.
men da har vp noe større kw effekt og vil varme vv veldig hurtig, kansje
I ditt tilfelle vil det fungere kjempebra med en pumpe som "bare" gjør en ting av gangen. For å gi varmepumpen et bedre (og lengre) liv med lengre driftsperioder og færre start/stopp kan/bør du sette inn en akkumulator tank. Til dette kan du faktisk bruke en helt vanlig 200 ltr bereder, se hva Tom gjorde i en annen tråd. Har du badekar og en husstand som innimellom krever lange styrttappinger bør du vurdere å ha en ekstra varmtvannsbereder i serie med varmepumpen.
Det er mange brukere på forumet som har valgt nettopp denne konfigurasjonen, med ulike varmepumper. Jeg er en av de, og vi er sålangt kjempefornøyd. ;D
-200 ltr gulvvarmeakkumulator og en ekstra seriekoblet 200 ltr vvb
-Wavin gulvvarme
-140 mtr aktivt borrehull.
-Sparte NOK 16.027,- i vv og fyringsutgifter i 2010