#11
 107     0
Takk for svar bug11.

Kan du forklare litt hvordan en slik høy- og lavtemp kurs fungerer og hvordan det påvirker pris og COP på systemet? Hvis mine antagelser er riktig så justerer man tur-tempen fra varmepumpa en hel del høyere og så blander man inn kaldvann for å få riktig temp til lavtemp kursen? Det vil i så fall påvirke COP negativt og er jo "unødvendig" bruk av energi. I mitt tilfelle med 3 etasjes hus og lange avstander, må jeg ha 2 fordelerstokker (som da må bli 4 stk med høy- og lavtemp kurs). Er villig til å investere noen kroner ekstra og ofre litt COP for komfort, men ønsker litt mer kjøtt på benet før jeg tar en avgjørelse.

Det eneste som er sikkert er at jeg skal gjøre tiltak på badene og vaskerom. Alle jeg kjenner som har installert vbv sier at det ikke er varmt nok på flisene. Lufttemp er ok. Det samme oppfatter jeg fra forumet.

Slik jeg ser det har jeg 4 alternativer:

1. Elektriske varmekabler. Dropper vbv på bad, vaskerom etc.
2. VBV og elektriske varmekabler. Kombinerer disse to på bad, vaskerom etc
3. VBV på alle rom u/lav- og høytemp kurs. Rørleggers anbefaling der de prosjekterer mindre avstanden mellom rør i høytemp soner.
4. VBV på alle rom m/lav- og høytemp kurs.



Hei,

noe seint her sikkert, men tanken på "høytemp kurs" er at denne temperaturen er hva du får ut fra varmepumpen, også shunter du ned fra denne kursen og ned til "lav-temp". Det er null problem å få nok temp på fliser, men det vil redusere COP siden du trenger høyere turtemp. Følg rørlegger med å legge mindre avstand for å få nok trykk i varme med lavere temp på kursen.


Ved shunt mister kanskje bittelitt COP, men det vil sikkert være COP på 5,10 til 5.07.. Er det verdt å bruke tid og energi på å optimalisere? Uten shunt så får du alt for høy temp i kurser på andre rom er min erfaring. Det medfører at gjennomstrømming på kursene må strupes ned, og gulvet blir da varmt på deler av sløyfe og kalt på andre deler. Det er kjedelig inne på eksempelvis stuen midtvinters.


Som alternativ på våtrom, så er det jo versjon 1 som er alternativ.. hvis du går for versjon 2 som løsning så vil du ende opp med at en større del av elektrisk varme fra kablene går inn og varmer opp vannet som sirkulerer, og dermed mye dårligere COP enn det du mister ved shunt.



   #12
 25,061     Akershus     0
Ville passet på å få inn luftenipler i alle høyeste punkt. Luft i systemet og kalde gulv er en gjenganger. Med luftenipler er det fikset på minutter.
Signatur