3,275    8    0  

Betongsåle og varmetap med vannbåren varme

 10     Trondheim     0
Er i ferd med å legge inn vannbåren varme i bolig fra 1987. Huset er bygget på betongsåle og jeg lurer på om det vil være lurt å legge vannrør direkte på sålen , med armeringsmatte og en lettstøp på toppen - eller bør jeg velge isoporplater i bunnen for å unngå varmetap?
Noen som har erfaring med dette?
hansak

   #1
 3,575     buskerud     0
jeg ksal gjøre det samme, men jeg legger sånne isolernede plater til rørene.. og støper dem ikke inn.
   #2
 3,997     Oppland     0
Tror det kommer mye an på om gulvet ditt er godt isolert eller ikke.
Er det godt isolert er det ingenting i veien for å støpe de ned.
Om et derimot ikke er godt isolert, eller har store kuldebroer er det ikke så lurt, da ender du opp med å varme opp omgivelsene rundt huset like mye som gulvet.
  (trådstarter)
   #3
 10     Trondheim     0
takk for det , og da ender jeg vel opp med noe lavtbyggende isoporplater kanskje ?
   #4
 149     0
Hei,

det er mulig å regne på dette. Du trenger bare å vite arealet ditt, type isolasjon og tykkelsen på isolasjonen + evt. gjennomsnittlig utetemperatur.

Jeg regnet litt på dette for en tid tilbake da rørleggeren vår som installerte gulvvarme mente det var MER enn godt nok å legge 2 cm XPS i vårt kjellergulv før de støpte. De mente at XPS ga veldig mye bedre isolasjonsevne enn vanlig isopor. Bare tull og tøys. Dra frem gamle fysikkbøker eller bruk google til å søke etter termisk energi eller varmeledningsevne.

Man kan regne på U-verdi, og varmelednngsevne. På glava/rockwool sine sider står det oppgitt lamda-verdien til isolasjonen og du kan regne deg frem til et teoretisk varmetap.

Jeg husker ikke formlene på strak arm, men jeg mener å huske at jeg på 50m2 sparer ca. 1500 kwh / år ved å gå fra 3cm isolasjon til 15 cm isolasjon i gulvet. Jeg har isolasjon, varmerør klipset til armeringsnettene, påstøp, flis.
   #5
 9,677     Kysten     0
Det kan nok være at de anbefalte deg XPS pga fukt. XPS har en lukket cellestruktur som gjør at den tar opp minimalt med fukt, i forhold til EPS (hvit isopor). Tørr isolasjon er bedre en fuktig, men EPS er normalt å bruke i såle. 3cm er alt for lite isolasjon da får jordrottene det for varmt Wink
   #6
 149     0
De anbefalte XPS fordi de prøvde å slippe unna med å pigge lenger ned...Og en eller annen luring sa at XPS isolerte vesentlig bedre fordi det var vesentlig dyrere. Jeg vet at XPS har bedre trykkfasthet enn EPS og kanskje marginalt bedre lambda-verdi, men ikke 500% bedre isoleringsevne :)

Til trådstarter: jeg ville valgt å isolere mest mulig, men jeg vet egentlig lite om det så jeg burde sikkert holde kjeft. Varmen som evt. forsvinner nedover blir jo ikke helt borte - i praksis vil du kanskje ha få et noe "tregere" gulv å varme opp, men når det først er blitt varmt holder det vel like bra komfortnivå som andre gulv uavhengig av tykkelsen på isoporen.
  (trådstarter)
   #7
 10     Trondheim     0
Takk for mange gode betraktninger !  Når huset er bygget på betongsåle går jeg naturligvis utfra at det også er en viss isolasjon tilstede ved støpingen( selv om vi snakker Block Watne og 1987.Mange "kjappe" løsninger jeg har oppdaget bla ved takomlegging og isolering av huset...)
Jeg har ellers etterisolert hele utsiden av muren (grunnmuren) med 5 cm trykkfast isopor og fasadeplate- dessuten skummet overgang til utvendig kledning som også er ny i forbindelse med etterisolering av yttervegg. På den måten mener jeg at "kuldebrua" er også begrenset.
Har litt begrenset innvendig høyde i forhold til altfor mye isolasjon så må begrense meg litt her.

hansak

   #8
 9,677     Kysten     0
Vil anta at du har minst 15cm da. Det som ofte ikke ble tatt hensyn til på den tiden var tetting mellom betongplate og grunnmur/ringmur. Dersom du mangler plast som kommer opp fra grunnen og opp mot yttervegg med klemming der ville jeg lagt inn en ekspanderende fugemasse i denne overgangen  før du støper på nytt.