9,298
21
0
Driftmessig fordel med to fordelere?
205
0
Som tittelen impliserer har jeg hørt at det kan være en driftsmessig fordel med to fordelere i et hus med 2 etg. Begrunnelsen var at det ellers kunne oppstå problem med luft i sløyfer som vender opp dersom fordeler var plassert i etg under.
Men jeg finner ingen leggeanvisninger, anbefalinger eller advarsler fra produsenter som skulle tilsi dette.
Tvert i mot sies det fra dette hold at luftenippel bør sitte på sugsiden av pumpen- der vannet er varmest (og boblende derfor størst).
Noen som har erfaringer eller kunnskap om emnet?
Men jeg finner ingen leggeanvisninger, anbefalinger eller advarsler fra produsenter som skulle tilsi dette.
Tvert i mot sies det fra dette hold at luftenippel bør sitte på sugsiden av pumpen- der vannet er varmest (og boblende derfor størst).
Noen som har erfaringer eller kunnskap om emnet?
lufta stiger allti til høgste punkt, ved å montere en luftepotte på kva fordelar vil du i lag med en mikrobobleutskiljar få eit sjølvluftande anlegg, vil anbefale dette på det aller sterkaste.
Mikrobobleutskiller forsøker å fange luft som små bobler oppløst i vannet og lede dette ut av systemet. Denne bør stå på subsidier av sirkpumpe der vannet er varmest.
Luftenippel/luftekran/radiatorkran plasseres øverst i rørsystemet der fri luft samler seg. Luftepotte er en automatisere luftenippel.
Overtrykket er i første rekke for at vannet skal kunne sirkulerer i den øverste sløyfe i systemet. De sirk-pumpene som normalt brukes er ikke i stand til å lage rare trykket slik at en er avhengig av at det er vann rundt i hele sløyfa. Er det luft i øverste bøy, så vil ikke sirkpumpe klare å løfte vannet over. Luftbobler kan bli med rundt, men stopp pumpa en time og vannstrømmen starter ikke igjen.
Man behøver altså både luftenippel og mikrobobleutskiller (jeg antar det avhenger av oppkoblingen, -som med/ uten akktank)?
Jeg har som sagt ingen erfaring med vbv, men har lest meg litt opp på teorien: det er snodig at dette ikke er nevnt (riktignok som jeg kan se) spesifikt dersom det hadde vært et problem med lav fordeler ifht høyde på kurser.
En del fordelere (som uponor sine) er jo også slik at de enkelt kan vris slik at rørene kan komme ovenfra en kurs, neste kurs under osv. Hmmm
Takker for innspill.
Har for lite personlig erfaring om dette, men legger merke til at "tap av varme i 2. etasje" er en gjenganger på forumet og at "luft" da ofte kommer inn i diskusjonen.
Selv ville jeg forsøkt å fått til en luftenippel på toppen av systemet uansett hva andre mener.
Dette har fungert utmerket.
Eg har termostatstyring så å lufte ein og ein kurs var jo svært enkelt.
Har ein eit utekompensert anlegg er det jo verre å lufte da innreguleringa må gjerast på nytt etterpå.
Får ein problem med luft er jo fordelere i kvar etasje ein fordel.
Men eg ser vel på fordelere i kvar etasje som eit monteringsmessig fordel om ein har manger kurser i kvart etasje.