11,163    8    0  

Erfaring med jordvarme?

 71     0
Hei!

Er det noen på dette forumet som har erfaring eller kunnskap om jordvarme?

Vi skal bygge hus og har en stor tomt hvor det er mulig å grave ned kollektorsløyfer1-2 meter dypt på ca 1200m2 av tomten. Nettop av denen grunnen er vi anbefalt å velge jordvarme fremfor energibrønn.

Noen erfaringer på dette området?

   #1
 54     Akershus     0
Kan ingen ting om dette - så her må en med kunnskap og erfaring svare

Men når jeg så tråden din ble jeg så nysgjerrig at jeg måtte søke litt rundt om kring, og jeg tror det er mange som i likhet med meg lurer på hva jordvarme er for noe. Fant litt info på ulike steder på nettet:

Jord som varmekilde.
Solvarmen som er lagret i jorden samles opp ved hjelp av en kollektorslange, som graves ned i bakken. Denne forlegges i en dybde på ca. 1 meter, og terrenget bør være mest mulig fritt for hindringer som trær, større steiner og fjell i dagen.

Gravearbeidet kan utføres meget skånsomt, men der slangen graves ned i gressplen bør man regne med at ny plen må anlegges. Er det trær i området, bør kollektorslangen ikke legges nærmere rot systemet enn ca. 1,5 meter. I praksis betyr det utenfor en radius ca. 0,5 m større enn trekronen.

En riktig dimensjonert og lagt kollektorslange har ingen negativ virkning på vekst forholdene eller de økologiske betingelsene på stedet. Men det kan hende at den biologiske våren forsinkes noe i den jorden som ligger direkte over slangen.

Det området der kollektoren legges må ha en størrelse som står i forhold til det varmebehov som skal dekkes. Til en enebolig av vanlig størrelse kreves et areal på ca. 450-600m2, og til svarende mer for større bygg. Hvis tomten til bygget er for liten, vil det ofte være mulig å løse problemet ved å ta i bruk tilgrensede områder.


Teknisk.
Systemløsninger der 40 millimeters kollektorslanger graves ned i 60-150 cm dype grøfter i løsmasser (myr, leire, sand, silt) med ca. 1,5 meters mellomrom kalles jordvarme, og varmen hentes ut fra bakken. Denne type anlegg medfører lange grøfter, og er arealkrevende.

En normal enebolig krever 500-1000 m2 tomt. Tilsvarende som for borebrønner i fjell, er det en fordel at kollektorslangen omgis av varmeledende materialer. Jordas fuktighet er av avgjørende betydning for varmekapasiteten, og fuktig myr- eller leirjord vil kunne oppta og avgi vesentlig større varmemengder enn for eksempel drenert grusjord (Stene, 1997). Ved feil dimensjonering, kan bruk av jordvarme gi fare for ujevnheter og "forsinket" vår på plenen.

Fordel med denne anleggstypen:
+ Lave investeringskostnader.

Ulemper med denne anleggstypen:
- legger beslag på stort areal
- setningsskader og "forsinket" vår.

Men, som sagt - en med erfaring må kommentere dette med bakgrunn i sine erfaringer med jordvarme. Jeg synes dette ser meget spennedne ut!

For oss er dette et helt reelt alternativ til å bore energibrønn. Mulig vi har litt lite areal å grave ned "slanger" på.
   #2
 115     0
Har jordvarme selv, og er i grunn fornøyd med dette. Da jeg gravde ned slangen var det skikkelig møkkavær. Dette gjorde gravingen mye vanskeligere så jeg gravde kortere sløyfe enn jeg hadde planlagt. Ved langvarig streng kulde merker jeg litt redusert effekt, så jeg skal legge ned litt ekstra slange til sommeren.
På våren er det hevelse i jorden der slangen ligger, men dette blir borte i løpet av et par uker.

Jorda vil gradvis sette seg, så man må være forberedt på å fylle etter med jord i grøftene etter en stund. Normal lengde på slangen er 50 meter pr kilowatt varmepumpeeffekt. Vanlig dybde er 80-100cm. Husk å isolere slangen dersom den krysser vann/kloakkledning.
   #3
 18     0
Jordvarme er omtrent det samme som ett borre hull men her har du muligheter til og freksempel kjøre solvarme ut i bakken og øke effektiviteten på din varmepume. Kostnadsmessig er jeg ikke sikker på hva som lønnerseg men ta kontakt med  en erfaren innstalatør for og få  en pris på både borring og graving.
Som jeg nevnte er solvareme en mulighet en kan varme sitt tappe vann og kjøre varme ut i markkolektor slik att det øker temperaturen med bare noen grader i bakken. Her er det masse spennende muligheter  ;D
   #4
 49     0
Vi har akkurat kjøpt tomt og skal begynne å planlegge vårt framtidige hjem.

KJEMPESTAS!  ;D

Et av spørsmålene som melder seg er om vi skal grave etter jordvarme og kjøre dette som hovedvarme gjennom varmepumpe. Vi skal i alle fall legge opp for vannbåren varme i gulvene, uansett om vi skal ha jordvarme eller prøve noen av de andre mulighetene.

Er det noen som har råd/tips/erfaringer???
   #5
 14     vestlandet     0
Vurderer å gå til innkjøp av vatn/vatn varmepumpe. Det er planlagt 2 stk. kolektorer på ca. 300 m. kvar, nedgravd i jorda. No hevdar enkelte at slik grunn som eg har, med sand og morenemasser, så er det lite egnelig, for å hente ut jordvarme. Borehol er uaktuelt ,då det er for djupt ned til fjell.

Så spørsmålet er om det er nokon her på forumet som har erfaring med kolektor nedgravd i slike masser, og kva temperatur ein kan oppnå. Om det idet heile er noko å satse på?
   #6
 177     0
Hvor stort er effektbehovet til varmeanlegget? Mener det skal finnes noen tabeller om hvor mye en kan forvente å få ut pr meter jordkollektor for de ulike jordsmonn.
Signatur
   #7
 14     vestlandet     0
Det var tenkt en Høiax (Nibe) vpm, med avgitt effekt på 8 kw. Dobbelmantlet vv.tank med 300 l tappevann, og en 300 l akumulatortank for golvsløyfene. Ca 230 m2. oppvarming til 20* C.
Det har vore nemt at sand og morenemasser med lite fukt, gir for lite kontakt med kolektor slik at  det blir forlite varme å hente, og kolektor blir derfor nedkjølt formykje. Resultatet kan bli dårlig virkningsgrad på pumpa, slik at en like gjerne kunne velge ei luft/vatn pumpe.