9,017    18    0  

forskjellig dim av rør på samlestokk til vannbåren...ikke helt populært

 3,573     buskerud     0
Rørleggern vil bruke 17rør i hele huset.

Men så tenkte jeg, skal gjøre om litt på kjøkkenet snart, så da tenkte jeg en gang sone med vannbåren varme på det gulvet mellom innredningen. siden det ligger rett over teknisk rom.

Da hadde noe lavtbyggende, 12mm eller no vært utmerket... men så mener rørleggern at det å blande rørdimensjoner på samme samlestokk gir mere kødd ved innregulering, og nesten altid er det som gir misfornøyde kunder med gulvarme... ikke riktig innstilt flow. Det lar seg gjøre, men han anbefaler det ikke.

Klart kan jo legge 17mm og heise gulvet... og leve med kantlister til siderom.

Frese spor i gulvspon er kjanskje mulig, men skulle helst ikke frest dypere enn 10-12mm.  pga styrken i plata, eller går det fint å frese 17mm?

Siste løsning er å skjære bort sponen, legge røra i takbokser, og legge på sponen igjen....  herk...    

Eller går for 10-12mm system i gang, wc og vindfang... drar det på seg 3-4 sånne kurser, så kan det forsvare ene egen samlestokk.


taz
   #1
 3,840     Haugesund     0
Jeg forstår vel hvordan rørlegger tenker, sånn teknisk/flow messig. Å i den forstand vil selvfølgelig vannet ta minste motstands vei. (hvis vi er på samme side)
Altså vil du få større flow i 17mm, enn i 12mm, hvis de står på samme header.
Jeg ville nok sett på om en slave-header var mulig. Det er ikke den store utgiften. Med mindre du må inn med egen shunt, for å få nok flow. Det blir som å blåse i et sugerør, kontra hageslange.
Bare noen tanker fra en rørlegger, som sitter som ingeniør...
Signatur
   #2
 121     Østfold     0
Hvor stort er dette kjøkkenet Woodbear? Du må huske på at dess mindre rør du legger, dess mindre areal kan du dekke på en sløyfe. det at det skal bli så inn i h... vanskelig å innregulere er B.S.! Det finnes utmerkede samlestokker på markedet i dag med flowmeter for hver kurs.Det er med andre ord ikke nødvendig med hverken slave eller egen shunt. det som MULIGENS må sees på, er om sirkualsjonspumpen din klarer vannmengden, og overvinner TOTAL motstand i anlegget.(KpA).Så, om det blir mye krøll å legge 17 mm, legg 12.
Signatur
   #3
 5,725     0
Eg har blanding av 12, 17 & 20 mm på samme samlestokk,. totalt 7 kursar, innregulerte det sjølv for 4 år sidan, og har ikkje tatt i det sida.
Med flowmeter på kvar kurs tok det ikkje meir enn et par minutt å stilla inn dette.
Så hvis ikkje rørleggar vil justera det inn, gjer det sjølv....
  (trådstarter)
   #4
 3,573     buskerud     0
De forhører seg  med uponor, de er meget seriøse, så de vil sikkert bare at jeg blir fornøyd Smile
Siste redigering: Sunday, February 21, 2010 3:52:24 PM av woodbear
   #5
 121     Østfold     0
Woodbear: har du en eksisterende samlestokk dette skal kobles til, eller skal det inn en ny?
Jeg kan til dels skjønne problemet om det sitter en samlestokk der i dag uten flowmeter, men med strupeskjema fra rørleverandør bør det gå greit.
Om det skal kjøpes inn ny samlestokk, anbefaler jeg med flowmetere.
Detta årnær sæ som vi sier her i Fredrikstad  Grin
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 3,573     buskerud     0
skal ha alt nytt fra uponor med ny pro fordeler. Mener de skal kunne justere seg automatisk... iallefall det uponor teknisk skrøt av, men mulig jeg må det romtermostat systemet som regulerer alt...
Siste redigering: Sunday, February 21, 2010 3:53:55 PM av woodbear

   #8
 173     Sørlandet     0
med den nye styringen av uponor fikk jeg beskjed fra kontoret deres i rogaland at alle kurser skull stå fullt åpne, altså ingen innregulering. styringen skulle ta seg av dette. har montert denne styringen på 4 anlegg og kundene er storfonøyd, men det kunne kasje ha vært et flow meter å justere etter, slik som jeg forstår det regulerer styringen bare etter temp.
   #10
 173     Sørlandet     0
Nei, sjønner det ikke helt selv, men det funker faktisk.
Her er brosjyren på styringen så kan du se selv. Tror denne funksjonen som vi prater om heter autobalanse.

http://www.uponor.no/upload/Documents%20(PDF%20and%20officedocuments)/Norway/HS/HANNE%20ZAKARIASSEN/Uponor%20Gulvvarmesystem/Brosjyrer/5005_122009NO_Uponor%20CS_DEM_091202.pdf