6,736    16    0  

Fra oljefyrt radiator til gulvvarme 2

 20     Nordland     0
Jeg har planlagt omtrent det samme som MuggBjørnar nedenfor. Jeg har en oljefyr fra 70-tallet og radiatorer i alle rom. Skal pusse opp trinnvis og har bestemt å bytte ut radiatorene med gulvvarme. Det skal legges heltre gulv på de fleste rommene. Har skjønt at det da må legges et lavtemperatur annlegg, og det jeg har nå gir tur-vann på opp mot 60-70 grader.

Jeg lurer på følgende:
- Er det en god løsning å legge blå Platon dampsperre, sponplater med freste spor til gulvvarme rør og deretter heltre gulv rett på dette?
- Hva trengs for å regulere ned varmen til de ca 25-27 gradene som trengs i et lavtemperert gulvvarme annlegg?
- Hva koster ca dette utstyret?
- Er det mulig å beholde det varme annlegget parallelt og bruke dette i hålen og på badet hvor det skal legges flis og det kan være behagelig med mer varme?

   #1
 441     Sandnes     0
Jeg vet ikke konkret hvilke shuntventiler eller laddomater du bør bruke for å regulere sløyfevarmen med, men vil bare komme med innspill om at det ikke er problem å beholde 2 separate system (høytempsløyfe for radiator og lavtempsløyfe for gulv).
Ettermontering av gulvvarme er svindyrt, men hvis det er noe du allerede har bestemt deg for pga komfort er det vel ikke noe å si på det. Du kan også vurdere å bytte ut radiatorer med viftekonvektorer for å dra ut mer effekt av vannet og få opp temperaturen hvis det er problemet. Viftekonvektorer kan også drives på lavere vanntemp enn radiatorene hvis det er høy vanntemp som er årsak til oppgraderingen din.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 20     Nordland     0
Har nå snakket med en rørlegger og han mener det ikke bør brukes blå platon men icopal fonda som dampsperre. han mener det også bør brukes sponplater for å legge rørene ti lgulvvarmen i, og ikke trinnlydsplate. I tillegg mener han bestemt at plankegulv bør skrus, og ikke legges flytende som jeg hadde tenkt. Er det noen som har har erfaring med å legge plankegulv med vannbåren gulvvarme på gamle betonggulv?
   #3
 7     Trysil     0
Jeg vil nok anbefale å skru golvet. Jeg la gulvvarme på et kjellergulv for mange år siden, med flytende tregulv oppå. Det fungerte bra hele vinteren men da fyringsannlegget ble slått av begynte gulvet og bulke seg og var reneste berg og dal bane til gulvvarmen ble satt på igjen.
   #4
 3,573     buskerud     0
harde isopor plater rett på betongen er å anbefale. så legger du rør, alu, 0.2 plast ullpapp og gulvet du ønsker . tykkelse over 14mm kan legges rett over, skal man ha 7mm laminat, må man f.eks ha et lag med gulvgips ol. først.

elllers, vil vel si at jeg ville beholdt radiatorene i andre etasjer enn kjellern.  Tok ned alt mitt og gjorde om til gulvarme. Etterpåklokskapen ville lagt gulvarme i kjellern, og beholdt radiatorene ellers, evnt. byttet de til lav temp radiatoerer eller viftekonvektorer.

gulvarme er digg, men viktigst rett på grunn, alle andre etasjer ville jeg beholdt det gamle rør opplegget. Så sant det ikke er klar for dynga, som mitt var. ..

vikigt å legge gulvet på våren, slik at det får ligge en sommer , så starte oppvarmingen gradvis, hvis ikke kan det gå som folk sier her.  eikeparkett ol. tåler gulvarme godt, vanlig tregulv er litt mere utsatt for bulker. 

legge gulvet på høsten for så å starte oppvarming rett etterpå er ikke gunstigst.






  (trådstarter)
   #5
 20     Nordland     0
Ja jeg leste strengen din om utkasting av oljefyren, Woodbear, og skal beholde det gamle annlegget og lar røra bli liggende, men folk jeg har snakket med mener man ikke trenger radiatorene hvis man legger gulvvarme. Og gulvvarme er jo digg også i 2. etg?  Er det noen som bruker både gulvvarme og radiatorer? med det gamle annlegget har jeg mulighet til å kjøre varme sløyfer til radiatorene og kaldere sløyfer til gulvene...
  (trådstarter)
   #6
 20     Nordland     0
Nå tror jeg at jeg går for utstyr fra Arne Bergli AS, og får lokal rørlegger til å koble det for meg. Virker som det libr klart billigst, enklest og raskest. Men Bergli anbefaler hard isopor og varmefordelingsplater, og det er vel ikke mulig å skru gulvet i isoporplatene? Kan det limes, altså i underlaget, eller er da flytende det eneste alternativet?
   #7
 3,573     buskerud     0
skal du ha furuplank, heltregulv?
Fettern min la tre"lekter" mellom isoporen for å feste gulvet... ikke helt sikkert på hvordan, men tror han la opp bjelker på tvers av gulvretning, og la isopor platene mellom de.
Arnes isopor er meget hard, skulle nesten tro det var ei 10cm tykk isopor plate som var høytrykkkomprimert til 3cm hehe.. anbefales., lett å legge, og du kan legge helt tett mot veggene, da den gir etter for evnt. varme og bevegelser. Sånne trefiberplater må ligge med 1cm glippe fra vegg. Veier ikke en dritt ,og man kan tråkke på den.

Fres evnt. ekstra spor og vendinger etterpå, marker med tusj og gå rundt med fresen. Blir en flott støvsuger jobb....




  (trådstarter)
   #8
 20     Nordland     0
ja, fruen insisterer på heltre furugulv. Vi går for å hvitkalke det. Vi legger nok Arnes plater. I forhold til alle andre jeg har forsøkt å handle hos virker Arne Bergli som de klart mest seriøse og kompetente på området. Så vidt jeg forstår har platene frest ut spor både langsetter og slik at man kan vende uten å frese noe selv. Å legge trelekter mellom platene har jeg ikke tenkt på, og det blir vel vanskelig å få sporene i platene til å treffe hvis ma nikke legger dem helt inntli hverandr? Vi har 2 rom på 12 m2 hver som skal ferdigstilles først, og tenkte å teste den løsningen som velges på disse. Med så få kvadrat må det vel være greit å legge flytende heltregulv?
   #9
 1,724     Trondheim     0
Heltregulv anbefales vel ikke ved gulvvarme, dels grunnet tykkelse, dels fordi man må skru, og så mener hvertfall de som selger trelast her i byen at heltreplank er dårlig evnet til gulvarme da den utvider seg mye/krøller seg.

Det finnes 1-stavsparkett som har minifas i kantene slik at det ser som plankegulv og er mye mindre tidkrevende å legge...

MVH
Sakke
   #10
 3,573     buskerud     0
Fettern min har heltre, må høyere temp for å få det varmt, skulle han gjort det på nytt ville han valgt en parkett type isteden. Men gulvet har det bra, ingen skader. Lå er år før han fikk koblet varme til.  Joa platene har spor, men gå ikke altid helt opp der tur og retur skal inn, du må kutte eller frese litt noen steder, spesielt hvis det er noen vinkler i rommet.  Tro meg, lagt i 3rom i kjellern, 3x17m2, og du må kutte litt. Det skjønner du fort når du begynner å legge:-) husk at skal du ha treverket rett på platene må du legge rørene på tvers av lengde retningen på gulvet.