5,999    14    0  

Frikjøling i soverom fra bergvarmepumpe samt solpanel på taket

 16     Asker     0
Vi holder på å bygge hus og har bestilt varmepumpe med borrehull. Vi ønsker å utnytte pumpen til å få gratis kjøling i huset, herunder soverom. I tillegg velger vi varmtvannsbereder (OSO EP 2 400) forberedt for solcellepanel på tak og spesialrør fra pumpen i tekn. rom til tak for tilkobling senere (når prisene har blitt lavere) for å spare ytterligere strøm.

Beskrivelse av løsningen:
- Vannbåren varme med varmepumpe (Vaillant geoTherm exclusiv 63/2).
- Pumpen gir kjølingsmulighet der varmen utveksles med temperaturforskjellen i    borrehullet i bakken.
- Vi har planlagt viftekonvektorer for KJØLING til stue, kjøkken og soverom (husets øverste etasje som antas å bli varm om sommeren).
- Vi har planlagt drenering til avløp inne i huset fra viftekonvektor.
- Kjøleenheten har meget lavt støynivå og skal tak/veggmonteres i soverom.
- Kjøleenheten kan slås av/på og effekten kan justeres.
- Det er naturligvis vannbåren varme i gulvene med separate termostater (må jo kjøre tempen på laveste ved kjøling..).

På denne måten håper vi å få behagelig og kjølig temperatur i huset også på de varmeste dagene om sommeren. Viftekonvektorene vil altså kun stå på når det er kjølingsbehov.. Vi sparer også strøm med solcellepanel.

Virker dette som en god løsning eller har noen innspill til løsningen???
Noen som har tips om gode viftekonvektorer/fancoils?
Noe å huske på ifbm. med overføring av strømmen som samles fra solcellepanel?
Tips til solcellepanel som er bra (og er det fremdeles lurt å vente en stund på at priser og løsninger blir bedre på dette)? 

   #1
 1,421     Bærum     0

Noe å huske på ifbm. med overføring av strømmen som samles fra solcellepanel?
Tips til solcellepanel som er bra (og er det fremdeles lurt å vente en stund på at priser og løsninger blir bedre på dette)? 

Skal du ha solcellepaneler for å produsere strøm eller solfangere for å varme vann?  ???
Den EP berederen er forberedt for det siste slik jeg forstår det, og da får du ikke en Kw strøm ut av det, kun varmt vann, derav "spesialrørene" fra teknisk rom til tak regner jeg med.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 16     Asker     0
Bra poeng! Jeg har sagt til leverandøren at hensikten er å spare strøm, ikke å varme vann (det får jeg jo "gratis" fra borrehullet). Her må jeg nok dobbeltsjekke!
   #3
 5,725     0
Har planer om noko tilsvarande hos meg, men eg vil kjøra kjøling via radiator etter varmeveksler på ventilasjonsanlegget, litt enklare løysing og sikkert ikkje like god effekt som di løysing.

Romtermostater fungerer jo greit i rom med rask oppvarming (tregolv o.l.) , men på betonggulv med 4-8 timar treghet, er vel den styringa ikkje så bra, der er nok utetemperaturkompensert temperatur på turvatnet det beste.

Det er nok mange meiningar om dobbelmantla beredarar tilsvarande EP 400 og bruk mot solfangarar og varmepumpe, men hvis du skal brukar solfangarar (antar at det er det du meiner) på taket til å skaffe deg oppvarming av huset også, bør vel akkumulatortanken vera  ein del større enn 250l. 750-1000l er vel meir passe, men dette må avpassast mot behov.
Sjikting er heller ikkje så lett å få til i så små tankar.
  (trådstarter)
   #4
 16     Asker     0
Bra tips. Solfanger er ment å generere effekt som kan dekke energibehov til øvrig oppvarming i boligen (elektriske apparater osv, ikke oppvarming av huset). Vet ikke riktig hvordan dette løses og om denne OSO-tanken jeg har fått tilbud på er riktig i så måte?? Noe må jo til for å få energien lagret/konvertert til strøm som da kan brukes i huset?
   #5
 5,725     0
Dei anlegga i dag som produserer strøm fra solenergi med solceller har en kostnad på minst 3-4 kr/kWh, så da er vel et sånt anlegg i Norge mest aktuelt på hytter o.l.

Å produsere strøm fra solfangere via oppvarming av vatn lar seg nok gjera, men eg har ikkje lest om nokon anlegg for privat bruk. Kva tenkte du på?
   #6
 10,486     Akershus     0
Er ikke vannet som kommer opp av borrehullet kaldt nok til å brukes i viftekonvektorer uten å måtte kjøles ned av varmepumpa først?
Signatur
   #7
 5,725     0
Temperatur opp fra bakken er ikkje så mange grader, så det skulle være kaldt nok i dei fleste tilfeller i kjøra utenom varmepumpe. 2-4 grader er temperaturfallet over ei varmepumpe, så noko kaldare vert det jo.

Tom
   #8
 1,545     Sørlandet     0
Jeg antar at du gjør disse tingene for å spare penger, Antons Fetter?
I så fall burde du skrinlegge mye av dette, for det blir svindyrt sammenlignet med alternativene.

Gode solcellepaneler koster omlag 10.000 kroner pr. kvadratmeter. På en kvadratmeter solcellepanel får du omlag 150-200W som maksimum. Det er da midt på dagen i strålende solskinn i Syd-Norge, sånn rundt St.Hans da solen står høyest på himmelen. Tidligere og senere på denne strålende solskinnsdagen får du omlag 100W/m². Og er det overskyet, kan du trekke fra 80% på disse tallene.

I tillegg er det slik at tallene for avgitt effekt er oppgitt ved en gjennomsnittlig solinnståling på 1000W/m² og betinger i tillegg at sola skinner vinkelrett på panelene. For å få til det, må du ha paneler som snur seg etter både solen gange fra morgen til kveld og høyden over horisonten. Det er en svindyr investering som du kan glemme. Dermed må du dessverre halvere effekten du får ut av panelene.  Så skal du selvfølgelig ha en batteribank og et inverteranlegg for å gjøre om likespenningen fra panelene til 230V vekselspenning og samkjøre denne med husets anlegg. Costa mycka penga.

Prisene jeg har oppgitt er selvfølgelig uten montering av selve anlegget. Panelene for øvrig har en levetid på 20 år +++ og ved 20 år er effekten 90-95% av det solcellepanelene kunne levere den dagen de var nye.

Skal du avskrive dette på 20 år, får du antageligvis en strømpris som er 20-40 kroner pr kWh levert. Dette er tross alt ikke Kalifornia men Norge. Vet du f.eks hvor mange soldager vi har i året her oppe i nord?


OG solfangerrør for varmtvannsproduksjon? Glem det. Hvordan i alle dager skal du kunne forsvare inntjeningen på dette når du samtidig har en varmepumpe som kan produsere det samme vannet for en tredel av hva ren el-drift koster? Da kan du jo ikke sammenligne med hva en el-kolbe bruker i strøm, men hva varmepumpa bruker i strøm for å gjøre samme jobben.

Vakumrør koster fortsatt mye i innkjøp og montering, selv om de er veldig mye billigere enn tilsvarende solcellepaneler. Og de gir deg mest varmtvann på sommeren - naturlig nok og da er behovet ditt antagelig lavest.


Hvor vanskelig er det egentlig å ta en enkel form for kostnadsanalyse og sjekke ut mulig gevinst? Ingen er vel så teit at de betaler det mangedobbelte for sine kWh av hva kraftverket kan selge den for? Ikke engang ekstreme miljøfriker er villig til å ta den enorme kostnaden.  

Har du i det hele tatt prøvd å regne på dette?
Signatur
   #9
 1,421     Bærum     0

Hvor vanskelig er det egentlig å ta en enkel form for kostnadsanalyse og sjekke ut mulig gevinst? Ingen er vel så teit at de betaler det mangedobbelte for sine kWh av hva kraftverket kan selge den for? Ikke engang ekstreme miljøfriker er villig til å ta den enorme kostnaden.  

Har du i det hele tatt prøvd å regne på dette?

Hvis du tar et anlegg til 60.000,- kalkulerer 4% rente og en nedbetalingstid på 20 år, regner med at du får 5400Kw ut av det på årsbasis, så får du en kostnad på rundt 60 øre/Kwt avgitt effekt første året og sterkt fallende de neste årene. I år 10 er du nede på 35 øre/kwt og etter 20 år produserer det absolutt gratis helt til en pumpe ryker.

Hvorfor samler folk på frimerker? Skrur på gamle biler? Eller enda verre: kjøper seg et flytende pengesluk i form av båt? Det er vel neppe av økonomiske hensyn, men fordi de synes det er moro. Litt av det samme er det med solvarme, og jeg vil si til en viss grad med vannbårne systemer  Grin Jeg vil gjerne ha noen solpaneler på veggen, og jobber med å finne en fornuftig kombinasjon med en VVP.
Signatur
Tom
   #10
 1,545     Sørlandet     0
5400 kW? Du mener kanskje 5400 kWh?
Mener du solfangere eller solcelleanlegg?

Mener du solcelleanlegg er du fullstendig på jordet.  Her får man noe slikt som 1 kWh/soldag pr. kvadratmeter. for 60.000 får man 3 m² panel og ca 400W i ca 8 timer pr dag, noe som gir drøye 3 kWh pr dag for soldager på sommeren. Det skulle gi en besparelse på ca 3 kroner dagen. Så kan man trekke fra kostnaden til batteribank og man er på minus allerede før man har begynt å tenke avskrivning av investeringskostnaden.


Mener du solfanger vakumrør til produksjon av varmtvann, så er vi på bølgelengde. Det kan være lønnsomt som frittstående investering, men det er bare i utgangspunktet.

5400 kWh med varmtvann produserer varmepumpa for under 2000 kWh.

Et annuitetslån på 60.000 med 4% rente og 20 års løpetid koster den nette sum av 4415 kroner pr. år, mens snaue 2000 kWh koster omlag 2000 kroner med dagens priser. Med andre ord går man i underskudd fra dag 1. 2415 kroner i underskudd!
Hvorfor betale 4415 kroner for 5400 kWh når varmepumpa kan produsere de for 2000 kWh? Etter skattefradrag blir det fortsatt 4000 kroner. med andre ord er vannet dobbelt så dyrt å lage med solfangere som med en eksisterende varmepumpe.

Rentedelen får man fradrag for med 28%, men den er under halvparten av totalbeløpet og synker raskt til noe nær null etter 20 år. Rentene utgjør ca 26000 og man får da 28% skattelette på dette. Totalt har man da betalt 86.000, hvorav 26.000i renter og fått 7280 kroner i rentefradrag. Det betyr at nesten 90% av kostnadene må man betale sjæl. Nærmere bestemt 78.720 spenn.

Etter som årene går, blir strømmen dyrere, men så blir også vedlikehold. Så bruker sirkulasjonspumpen til anlegget strøm for ca 200 spenn. Uansett hvordan man vrir og vender på det, så blir det en dårlig investering som aldri har mulighet til å tjene seg inn. Trøsten er at selv om det er en dårlig investering, er den veldig mye mindre dårlig enn solcellepanel. Solcellepaneler er en økonomisk katastrofe av dimensjoner.

Varmepumpeanlegget med vann/vann og energibrønn vil imidlertid tjene seg inn  på i underkant av 10 år - men bare så fremt man bruker opp mot 20.000 kWh eller mer på varme og varmtvann.

Så alt i alt? Økonomisk katastrofe uansett hvordan man snur og vender på det.

Synd, men sant.

Hadde man ikke hatt varmepumpa? Ja , da kan solfangere basert på vakumrør være lønnsomt, men uansett snakker vi om småpenger for å få fasaden full av noen vannvittig stygge rør. Kan man putte dem på taket? Ja , det kan man, men det krever mer i monteringskostnader, da man uansett skal ha et tett tak under.
Signatur