377    2    0  

Gulvvarme kjeller

 35     0
Hei. 

Skal ha gulvvarme i kjelleren vi skal renovere, men sliter med valg av type.

Det skal først pigges bort gammel finstøp, legge xps + kabler + støp/avretting

Har sett på både vanlige kabler, og flexwatt folie, men heller mer mot tradisjonelle kabler, da jeg for min del ikke ser noen bakdel med betongen som varmemagasin. (Kan på vinteren bli strømløst i korte perioder ofte her vi bor).

Må ha gulvvarme i kjellerstue (20kvm), og badet (5-6kvm), men ser at de selger komplette pakker med vannbåren varme ca.60kvm for under 11 tusen. Da kan jeg jo legge i hele kjelleren, uten at jeg er avhengig av en elektriker som gjør jobben. Følger ikke med elkassett da. 

Hvis jeg går for noe sånt, blir det isåfall uten varmepumpe. (Ihvertfall de første årene). Så måtte jo bli med elkassett, eller egen bereder.

Det jeg egentlig lurer på, er hva kan jeg regne med av strømforbruk kontra varmekabler?
Ser noen mener vannbåren varme med elektrisk oppvarming blir cirka samme forbruk som vanlige varmekabler, cirka 1:1 ? 

Vi skal uansett kjøpe ny varmtvannstank, så skal vi gå for en sånn kombisak, eller ny vanlig tank + elkassett? Ønsker ikke å lage det mer avansert enn nødvendig, men pris har jo og noe å si.

Har sett en del på forumet, og googlet. Men finner ikke så mye konkret info om strømforbruk kontra rene elektriske kabler.

Takk på forhånd Smile

   #1
 3,587     0
Energi forsvinner ikke, den bare flytter på seg Smile

Hvis det trekkes X kWt fra lysnettet, da får du X kWt varme, enten det går via varmefolie eller en elkassett og vannrør. Blir det mindre varme med den ene løsningen enn i den andre, er det fordi varmen har blitt av et annet sted . men den er i huset! Med andre ord: Du kan regne med ganske nøyaktig 1:1 mellom elkassett/vannbåren, om tapene er like. Hvis alt annet er likt (isolasjon etc) er det liten grunn til at tapene skulle være ulike. Det kan hende at elkassettene blir lunken, og at den varmen går ut i kjellerrom du ellers ikke ville ha varmet opp - men det utgjør neppe noe voldsomt tap.

Vannbåren gir deg en annen fordel: Hvis du plasserer f.eks. et skap på golvet, vil det med el-kabler bli ganske hett under det: Varmen produseres, uansett om den ledes bort eller ikke. Med vannbåren vil vannet bare strømme forbi der det har blitt varmt, uten å gi fra seg mer varme. (Det gjelder ikke bare skap, men også tykke golvmatter etc.) Jo mer fritt og åpent areal, jo større andel av varmen blir avgitt der. Det vil normalt bli oppfattet som ønskelig, framfor overoppheting under skap og matter.

Med vannbåren varme har du også muligheten for, i framtida, å investere i en varmepumpe og koble til golvvarmen.

Men hvis du sammenligner varmefolie på 20 + 5-6 kvm med vannbåren varme over hele kjelleren, 60 kvm, da blir det litt å sammenligne epler og appelsiner. Det er liten tvil om at det koster mer energi å oppvarme 60 kvm enn 26 kvm!

  (trådstarter)
   #2
 35     0
Ok, men da skal det ikke bli særlig dyrere å fyre med elkassett kontra varmekabel da.

Ser jo og fordelen med tanke på innreding av rommene, men trodde det med magasinering under tunge møbler bare var et problem med folie? Som da ligger rett under gulvet, altså ikke støpt ned i betong?

Er jo strålingen også, men tar det med en klype salt..

Jo klart det blir dyrere å varme hele kjelleren, men liker tanken på å legge i hele kjelleren, og eventuelt stille ned/kutte sirkulasjonen på noen av rommene. Regner med det skal gå bra? Ser det følger med termostatstyrte ventiler for 4-5 rom i de pakkene, så man har ihvertfall muligheten Smile

Skjønner og at nattsenking og slikt kan man bare glemme, med mindre man legger rørene i plater istedet for betong, men tviler på at jeg gidder den kostnaden, da jeg uansett skal støpe.

Er det ikke lettere å justere til lavere temp med vannbåren, eller finnes det gode reguleringsmuligheter for vanlige varmekabler? Er ikke de kun av/på, med lengre/kortere intervaller?
Eventuelt kunne hatt lett lunk på soverom/trapperom osv.