23,655    47    1  

Har vannbåren gulvvarme med el-kassett, men hva trengs for å styre dette?

 797     Nes, Akershus     0
Som topic sier, kjøpte hus i vinter, med ferdig (?) vannbåren gulvvarme, men det er ingen automatikk/temp-styring på anlegget utover termostaten på el-kasetten. I vinter hadde vi derfor 15-17 grader på morgenen/formiddagen, og 27-28-29 på ettermiddagen/kvelden. Har utifra dette konkludert med at det behøves ute-kompensering, og så hadde det jo vært fint å få termostater for hver sone. Såpass har jeg forstått, men hva mer behøves? Har lest litt her, og lært mye men ikke skjønt alt. Så da tenkte jeg kanskje noen her kunne hjelpe meg og fortelle meg hva mer som skal til, etter å ha tatt en rask titt på et bilde av skapet (se vedlegg), og det som finnes der inne.

Som jeg kan skjønne, har jeg:
- pumpe/elkassett med tur-termostat
- fordelingsstokk med 10 soner, bypass på den ellevte, og ledig/påfylling på den tolvte kursen.

Men hva mer har jeg? Eventuelt, hva trenger jeg for å få til et enkelt og godt system? Det herer er hva jeg sålangt tror jeg har skjønt jeg tror jeg trenger (eller no):
- 10 stk trådløse termostater
- 11 stk aktuatorer (til bypass også, om jeg har skjønt det rett?)
- Styringssentral
- Uteføler
- Mer? Det snakkes endel om shunter og lignende her inne, men jeg er ganske blank på vannbåren varme, så jeg har ikke helt klart å tyde forskjellen her.

Jeg må bare beklage, og antar at endel sikkert syns jeg er en nisse, som stiller samme spørsmål som hundre andre før meg, men jeg er rett og slett usikker på hva som trengs, og om jeg kan ordne det selv, eller bare må bite tenna i det sure eplet og la rørleggern fakturere... Har nemlig fått et tilbud fra de som opprinnelig la opp systemet, men:
1) Jeg tror det mangler noe i det tilbudet, ettersom det som er oppgitt der kun er:
 - 12 stk aktuatorer (hvorfor 12?)
 - 10 stk trådløse termostater
 - 1 stk trådløs koblingsboks (sentral?)
 - 1 stk trådløs slave (hva kan dette være? Betjeningspanel for annet sted i huset?)
 - 1 stk trafo

2) Jeg syns prisen var drøy for en dag med el-arbeid, som jeg lett klarer selv. Jeg jobber innen el/elektronikk, og får en god pris på et styringsanlegg. Så om det bare er snakk om montering av aktuatorer/styringssentral/termostater skal jeg klare det selv (om det holder med regulering av bypass, som vel er tenkt her)? Eller må man ha en shunt? Da styrer jeg klar, ettersom jeg har litt betenkeligheter med å tukle med VVS-delen.

Evig takknemlig om noen kan hjelpe meg igang.
Signatur

   #1
 5,725     0
Har du elkasett og vil ha termostater i kvar sone, trenger du ikkje utetempkompensering.
Du stiller da bare tempostat på elkassett så høgt at den alltid gir nok varme, og så vil termostatene på kvar kurs styre temperatur i kvar sone.
Men om sommer kan det være en fordel da du kan sikre komforttemp. på badegulv som ellers har ein tendens til å bli kalde når inne temp. går over innstillt temp. i rommet.
Men kan du event. stille ned temp. på elkasett om sommeren slik at max. temp. på vatnet er 25 grader, og kjøre temostat høgare enn denne.

Utetempkompensering brukes hovedsaklig for å redusere turtemp slik at varmepumper kan gi betre virkningsgrad (COP). Elkasett har samme virkningsgrad uansett turtemperatur.

Men eg forstår ikkje kva rørlegger har tenkt når han har sett opp anlegget ditt.
For å få konstant temperatur i ei sone må ein enten regulere temperatur ut i sløyfene eller så må ein regulere mengde (stenge/åpne akuatorer).

Skal du ha utetempkompensering må du enten ha shunt som er ein blandeventil som trinnlaust regulerer temp. ut i sløyfene ved å blande inn returvatn, eller elektronisk styring av elkassett slik at temp. på denne kan regulerer trinnlaust iht. utetemperatur.

Eg ville anbefalt å sette inn like mange akuatorer som du har kurser, like mange temostater som du har soner (som kan være færre pga 2 sløyfer kan være brukt i større rom) og ei enkel styring som også styrer elkassett & sikr. pumpe av når det ikkje er varmebehov.
Hadde då også kunne fjerna bypass røret.

Håpar dette ikkje vart forklart for innfløkt!
   #2
 3,573     buskerud     0
Enkelt. Romtermostater . Dropp på bad så har du en bra bypass så du slipper pveroppheting av kolben. Thats it. Så styrer du temp på kasseten manuelt.. F.eks 30 grader fra mai til september... 35-40 grader resten av året og muligens 45-48 grader ved sprengkulde;-).
Søk på woodbears tekniske rom så ser du bilder av det.
   #4
 3,573     buskerud     0
Kjøper du komplett seitron styring fra arnebergli.no blir ikke det dyrt. Uponor osv har noen fine med mere funksjoner som autobalansering av kursene og en del mere du egentlig ikke trenger.  Dette er lettere å montere og sette igang enn et nytt stereo anlegg, så alt du trenger er en stikkkontakt 1m fra der sentral enheten skal stå, skru fast akuatorene selv og følge instruksjoner for å koble de trådløse termostatene til hver sin sone.

Rørøeggern min ga meg bare alt og sa, dette skjønner du sikkert berde enn meg og overlot jobben med styring tiø meg;-)

Regner ned at enkelte rom hos de har  flere sløyfer, da må du sette opp flere akuatorer til å bruke samme rom termostat. El kasset uten styring ha vært ganske håpløst :-)

Dette er enkelt som f.. Og kjøper du inn noe dom passer enten selv eller via rørleggern bil det koste fra 8500-20000 avhengig av merke styring. Gå for noe billig hvis du ikke får godpriser av rørleggern. Koster litt når du trenger 10 soner med termostater... For å ha godvarme på bad, setter du enten termostaten høyere enn varmen vil levere om sommern... eller dropper den helt, men det kan bli veldig varmt hvis rørlegger har fått mye rør ned i badegulvet.  Ene badet mitt har 20mm lagt ræva fra 90 tallet, der står det nå 30 grader vann inn og termostventilen er åpen hele tiden, på det nye badet, er gulvet varmt som bare det, mens vannet er stengt av 50% av tiden... så det er nok økonomi å ha termostater der og..

nok en gang.. enkelt å sette på og starte opp... fisherprice elektronikk ;D


oblygre, lurte du på hvordan jeg får det varmt på badet, eller thorflot?

Jeg har termostater på alle pga. uponors autobalansering krever det. satt termostat på det gamle badet på 26 grader og stilt i manøver panelet at denne kursen holdes åpen som bypass hvis alle andre er stengt. For noen dager siden fyrte jeg opp varmen i det nye badet, satt termostaten der til 23 grader for å begrense varmen i kun 4 uker gamle fliser.. men ble grisevarmt uansett. Gøy å se at den strupet ned flow til det gamle badet til 50% da det nye badet skulle varmes opp. Nå ser jeg ventilen til det nyebadet er stengt 50% av tiden og når den åpner går ventilen til det gamle badet litt igjen, mens det nye badet får 50% åpning og... samnt at jeg satt 5% komfort på gulvet der nede...for å teste.  

Setter nok ned termostaten på det gamle badet ned til 24 grader etterhvert, siden det har en tendens til å bli 30 grader der... men siden ingen klarer å holde døra igjen, blir det sjelden mere enn 25-26 grader... men det er en smule overkill for meg, men kona digger det ;D
   #5
 5,725     1

Setter nok ned termostaten på det gamle badet ned til 24 grader etterhvert, siden det har en tendens til å bli 30 grader der

Du har ein termostatat & aktuator på badekursen ja, dvs. du bruker ikkje bypass.
Bypass ut på ein kurs krever temperaturregulering av turvatn for å holde konstant temp.
Da er det enklare løysing å starte/stoppe pumpa etter behov eller å kun ha bypass inne i skapet.
   #6
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Ser ikke hva som er GALT med hans anlegg.

Han har en kolbe som varmer opp vannet til en gitt temp, la oss si 30 grader.

Så er hver kurs innstilt/balansert til å gi samme flow eller flow etter behov.

Enkelt prinsipp, billig er det også.

Men "problemet" er at du trenger ikke særlig oppvarming midt på sommeren. Derfør bør det modifiseres med følgende (etter min mening)

1. Termostat i hvert rom og dermed behov for aktuator på hver kurs. Fordi: Da kan man regulere temp. etter behov. F.eks et rom som står ubrukt.

2. Utetemp. kompensasjon, som regulerer temperatur i samlestokk. Den vil regulere maks temperatur i samlestokk året rundt og gi best økonomisk gevinst.


Når det er sagt, noen som vet hvor man kjøper en el-kasset billig? Det er i prinsippet bare en varmekolbe til 200kr og et rør den står inni, så betaler ikke 8000kr til en importgris  ;D
  (trådstarter)
   #7
 797     Nes, Akershus     0
Oioioi... Her gikk det radig unna. Helt konge med sånn rask respons da gitt. Jeg kjenner inspirasjonen strømme.  ;D

Liten oppklaring, det er 10 rom, 1 sone pr rom. Dette er ca 130 kvm grunnflate (Norgeshus Stølen, tror jeg). Huset er bygget i -05, men arbeidet stoppa opp i sluttfasen, og blei aldri fullført med styring. Kasetten er på 3x2kW.

Okai, så da finnes det etpar alternativer. La oss se om jeg har fatta rett:
Alt1:
- 11 stk aktuatorer
- Sentral (som kan kjøre en kurs som bypass)
- 10 stk romtermostater

Var det alt? Dette systemet innebærer ikkeno fikling med rør, så det skal jeg alltids klare. Men hvordan regulerer sentralen bypass-ventilen? Monteres en termostat på stokken, slik at den stenges når temperaturen der faller? På tur eller retur?

Alt2:
- Samme som over
- utekomp, som styrer termostaten i el-kassetten.
Er dette funksjonalitet som de fleste anlegg kan styre? Isåfall er jo det en option, har god tilgang til elektriker også, så det er ingen problemer om det må gjøres inngrep i el-kassetten.

Begge systemene vil jo gi samme utfall, men alternativ 2 gir kanskje en raskere/tettere følge av utetemperaturen? Jeg har jo forstått det sånn at vannbåren gulvvarme er litt tregt, og trodde anlegget måtte kompensere (les "forutse") nattas temperaturfall for å ikke få for lav tur-temp på morgenen. Men dere mener altså at det ikke behøves? At systemet er raskt/kraftig nok til å kompensere bare på eget temperaturfall? Gir ikke det et delay mellom ute og innetemperatur?
Signatur

   #8
 5,725     0

Så er hver kurs innstilt/balansert til å gi samme flow eller flow etter behov.


Konstant flow med samme temperatur gir samme tilført energi om det er -5 på natta eller +15 på dagen, om vedovnen er på brennheit eller av, eller om 4,.5 kW med spotter står på  ;D
mao. svært varierende temperatur i løpet av ein dag, og det er nett det han seier og det er det som er galt.


1. Termostat i hvert rom og dermed behov for aktuator på hver kurs. Fordi: Da kan man regulere temp. etter behov. F.eks et rom som står ubrukt.

2. Utetemp. kompensasjon, som regulerer temperatur i samlestokk. Den vil regulere maks temperatur i samlestokk året rundt og gi best økonomisk gevinst.


Når det er sagt, noen som vet hvor man kjøper en el-kasset billig? Det er i prinsippet bare en varmekolbe til 200kr og et rør den står inni, så betaler ikke 8000kr til en importgris  ;D


1) enig
2) Ikkje behov for dette hvis ein har 1) og kun fordyrende/kompliserende. Gir ingen målbar økonomisk gevist. Start/stopp av elkassett & pumpe gir langt større gevinst, sjølv om denne også er liten.
Billeg elkassett; topvvs.no eller Arne Bergli, eller søk opp frodes sine priser i ein dansk nettbutikk
   #9
 5,725     0

Oioioi... Her gikk det radig unna. Helt konge med sånn rask respons da gitt. Jeg kjenner inspirasjonen strømme.  ;D

Dette engasjerer, og da får du rask respons....

Alt1:
- 11 stk aktuatorer
- Sentral (som kan kjøre en kurs som bypass)
- 10 stk romtermostater
Var det alt? Dette systemet innebærer ikkeno fikling med rør, så det skal jeg alltids klare. Men hvordan regulerer sentralen bypass-ventilen? Monteres en termostat på stokken, slik at den stenges når temperaturen der faller? På tur eller retur?

Er det regulering på bypassen er det ikkje ein bypass, ein bypass er åpen heile tida, men strupa ned noko slik at den ikkje "stel"  for mykje trykk/volum.
Å kjøre ein kurs som bypass vil eg ikkje anbefale da du ikkje da kan regulere temp. i denne bypasskursen.
Enten kjøre bypass som du gjer i dag, eller å starte/stoppe pumpe etter behov, eller eit meir komplisert styressystem (a.la. upnor)


Alt2:
- Samme som over
- utekomp, som styrer termostaten i el-kassetten.
Er dette funksjonalitet som de fleste anlegg kan styre? Isåfall er jo det en option, har god tilgang til elektriker også, så det er ingen problemer om det må gjøres inngrep i el-kassetten.

Eg kjenner ikkje til standard anlegg som kan styre termostaten etter utetemp., men å lage eit slikt system er ikkje komplisert, ein liten PLS med nokre inn/utganger fikser det.


Begge systemene vil jo gi samme utfall, men alternativ 2 gir kanskje en raskere/tettere følge av utetemperaturen? Jeg har jo forstått det sånn at vannbåren gulvvarme er litt tregt, og trodde anlegget måtte kompensere (les "forutse") nattas temperaturfall for å ikke få for lav tur-temp på morgenen. Men dere mener altså at det ikke behøves? At systemet er raskt/kraftig nok til å kompensere bare på eget temperaturfall? Gir ikke det et delay mellom ute og innetemperatur?

Eg har tilsvarende alternativ 1, og eg logger temp. i huset. og variasjon fra +15 til -5 er under 1 grad inne i rom med betonggulv.
Utetempkompensering ville nok ikkje gitt noko betre resultat.
Meir enn raskt nok for dei aller fleste, men problemer får du heller ved at betongplate vert for seint avkjølt når du får stor solinnstråling eller fyrer opp vedoven.
   #10
 3,573     buskerud     0
jeg har forresten bypass på samlestokken og.

Merket måten uponor sitt system gjør det på da jeg startet opp bad nr to  (kun de rommene som har varme nå på sommern)

Hovedbad kursen min er innstilt via manøver panelet til å være bypass hvis alle andre kurser er stengt.  Hvor mye den åpner eller lukker blir da bestemt av hvor mange andre kurser som er åpne eller lukket.

Da varmebehovet økte da jeg åpnet opp for bad 2... så jeg bad 1 en ble strupt ned til 50%...  når bad 2 nåddde riktig temp, strupet den kursen igjen, og bad1 åpnet fult igjen....   utover dette merker jeg dette systemet lever sitt eget liv.. .



Back to point, kun de dyrere løsningene har systemer med display og mulighet for la styringen ta seg av flow, balansering, bypass osv.  automatisk.  Kun Uponor DEM . som har den løsningen tror jeg. Det har også en annen måte å regulere varmen til  sløyfene med puls intervaller .. orker ikke forklare alt her, man kan lese på uponor sine side



Forresten hvordan har oppvarmingskostnadene vært hittil?

Hvis du må ut med romtermostat styring til  10-30000... så kan du vurderere å legge til 10000 støtte  fra enova, og ei luft/vann pumpe til 60-70k blir fort bare en 30-40k investering...   de har utekompensering, og man kan fint leve med kun den og da ikke romtermostater.


ut fra prisliste, veildende syke pris for komplett uponor DEM:
10 stk akuatorer 5500,-
10stk romtermostater med display 14890,- (enkle uten ca 5300)
1 stk sentral med  manøverpanel 8439,- (uten ca 4850)


ca 15000- 30000,- merk. veiledende... for uponor tjafset,   Den dyreste styrings muligheten koster jo det samme som  ei billig luft/vann pumpe
Men klart, sikkert ikke mange som ender opp med å kjøpe dette til veiledende

Jeg har 6  kurser  og slapp i tilegg unna med omtrent  halv pris...  ;D