#21
 16     0
Prøver å lese meg opp på dette med behov for akkumulatortank for anlegget og ser det er delte meninger om behovet for dette her når man har inverterstyrt VP og varmebehovet ikke er enormt. Står argumentene seg fra 2015 under fra Eydybdal enda, eller har varmepumpene blitt betydelig bedre slik at behovet for akkutank har blitt mindre?

Eydybdal fra 2015

"La oss si du har et en varmepumpe som er direkte tilkoblet et varmeanlegg med gulvvarme, altså uten akkumulatortank. Varmepumpen leverer eksempelvis 50 grader på vannet ut til gulvarealene. Når vannet kommer tilbake til varmepumpen er vannet gjerne bare 35 grader pga det blir nedkjølt gjennom varmesløyfene. Varmepumpen vil tolke dette som at det er for kaldt, og varmepumpen vi gå nærmest kontinuerlig. Man ender opp med et anlegg som er svært lite økonomisk i drift.

Ved å sette inn en akkumulatortank så vil returvannet fra varmesløyfene blir tilbakeført til akkumulatortanken. I akkumulatortanken er det alt fra 100 - 300 liter vann. Størrelsen på akkumulatoren velges ut i fra hvor stort varmeanlegg man har, og hvilken oppvarmingskilde som blir benyttet. Hensikten er at akkumulatoren vil holde en driftstemperatur på rundt 45 - 50 grader. Det nedkjølte returvannet gjør at akkumulatoren kjøles sakte ned. Når temperaturen i akkumulatoren er kommet ned til et spesifikt nivå, vil varmepumpen starte opp og varme opp igjen akkumulatoren til et spesifikt topp-punkt. Her er det mange individuelle justeringsmuligheter, avhengig av hvordan anlegget er bygget opp.

Hvor mange rørspiraler du behøver i akkumulatoren er litt avhengig av oppbyggingen av varmeanlegget.

Det er riktig at en inverterstyrt varmepumpe vil tilpasse effekten til behovet. Hensikten med slike pumper er først og fremst å tilpasse seg eksterne forhold. Varmepumpen behøver ikke å gå med full effekt en varm sommerdag. Derimot må varmepumpen arbeide med effektivt på kalde vinterdager ved stort varmebehov og kalde forhold. En bergvarmepumpe vil ha mer stabile eksterne forhold, men prinsippet er selvsagt det samme.

Varmepumpen blir styrt ut i fra varmebehovet til varmeanlegget. Som du ser på skissene i PDF dokumentet du sendte, så har varmepumpen en temperaturføler montert i topp av akkumulatortank i disse eksemplene. I topp av akkumulatortank ligger den mest stabile temperaturen i varmeanlegget, og benyttes ofte som referansesetemperatur.

Dropper du akkumulatortank er det returtemperaturen til varmeanlegget som må benyttes som referansetemperatur. Et stort varmeanlegg vil ha større temperaturdifferanse mellom tur og retur, kontra et lite varmeanlegg. Et lite varmeanlegg vil derimot ha stort sprang i temperaturdifferansen mellom tur og retur, kontra et stort varmeanlegg.

Du nevner at varmepumpen har en avgitt effekt mellom 3 - 12kW, og at varmepumpen vil justere seg selv. Det er for så vidt riktig tankegang. Problemstillingen ved å droppe akkumulatortanken er at du må måle temperaturbehovet ut i fra returtemperaturen. Returtemperaturen faller fort uten bruk av akkumulator, og varmepumpen vil tolke det som et varmebehov.

La oss si varmepumpen din går med lav effekt (3kW) nærmest konstant, så utgjør dette 72 kw/t pr døgn. Totalt sett utgjør dette over 26.000 kW/t pr år. Du skal ha et stort hus dersom du har et så stort varmebehov.

Det er ikke uten grunn at akkumulatorer blir brukt. Varmepumpen får utnyttet effektkapasiteten til å foreta en rask oppvarming av akkumulatoren. Akkumulatoren dimensjoneres ut i fra størrelsen til varmeanlegget. Varmeanlegget jobber mot akkumulatoren, og når temperaturen er for lav vil varmepumpen igjen foreta oppvarming. Det at du har en inverterstyrt varmepumpe gjør at varmepumpen tilpasser seg eksterne forhold, og foretar effektstyring ut i fra internt varmebehov og eksterne klimatiske forhold, for å oppnå best mulig effektutnyttelse til din økonomiske besparelse.

Jeg syntes det er unødvendig å si noe mer om hvorfor akkumulatorer benyttes. Ønsker du å bygge et anlegg uten akkumulator må du gjerne det, men du må i så tilfelle være klar over at det er eksperimentering."

   #22
 5,725     0
Eg er ikkje enig med ein del av det han skriv.
Pumpa har best av går kontinuerlig så om den kan levere varmebehovet så da treng ein jo ikkje akkumulator.
Det er ut fra vp. som er referansetemp som vp. prøver å holde og ikkje ut fra varmeanlegget, så tilpasser pumpa effekten slik at uttemp. er mest mulig "korrekt".
Og pumpa er mest effektiv jo lågare effekt den kjører på, så dette er jo feil for ein inverterpumpe: "Det er ikke uten grunn at akkumulatorer blir brukt. Varmepumpen får utnyttet effektkapasiteten til å foreta en rask oppvarming av akkumulatoren"

Og den han skriv om temp. differanse er jo bare tull, dette er (IMO) avhengig av anlegget og styring av dette, og ikkje størrelsen.

Og har ein betonggulv akkumuleres det jo varme der, så eg synes ein ikkje kan fastslå defnitivt om ein treng eller ikkje. Om sommaren vil ein uansett kun kjøre pumpe for vv. produksjon og litt til bad kanskje så da vil jo ein akk. tank medføre færre start&stopp.
Eg har ein dobbelmantelt bereder så ein liten akk tank (115 liter) er der jo, men har også 5 m3 med betong som har halve varmekapasiteten til vatn så vp. med inverter (3 trinn) går kontinuerlig når ute temp. kjem under rundt 12ºC som er godt over halve året (årstemp. her er litt under 8ºC).

Men for all del; for dei fleste pumper er det ingen ulempe med større akkumulatorvolum med forbehold om at styinga takler det.
   #23
 14     0
Vi registrer i hvertfall første positive respons fra en bruker med Nibe og grafminutter, nå er det sikkert lettere at de som har problemer som spør på et forum men det er som sagt første innlegget som motsier at gradminutter er en dårlig løsning


Jeg antar at du mener responsen min. Du har misforstått det. Jeg var tydeligvis uklar.Smile
For å være presis har jeg ikke kommentert gradminutter eller kontrolllogikken i det hele tatt. Mitt innlegg gjelder kun NIBE S1255, en såkalt intelligent varmepumpe.

Tenk på at Nibe S1255 er ganske ny, den kom for ca 3-4 år siden. Den første i S-serien. Før det var det andre NIBE-modeller i F-serien, f.eks. F1255, F1245, F1235... F-serien hadde en helt annen styring. Kommentarer før 2020 er rett og slett ikke relevante. Hvis kommentarer sier noe annet om andre modeller, er det ikke en motsigelse.

Varmepumpen S1255 er derfor intelligent og har en betydelig mer komplisert styring enn en "gammel standard" VP. For eksempel. tilpasser den kontrollen til strømpris og vær. Det kan rett og slett ikke sammenlignes med gamle, uintelligente varmepumper.

Jeg vet faktisk ikke hvordan styringen av NIBE S1255 er implementert. Men jeg vet at firmware oppdateres kontinuerlig med forbedringer, rettelser og nye funksjoner. Og jeg vet av erfaring at det fungerer veldig bra.
   #25
 14     1
for dei fleste pumper er det ingen ulempe med større akkumulatorvolum med forbehold om at styinga takler det.

En moderne intelligent varmepumpe er rimelig designet for å klare seg uten akkumulator. Å koble til en akkumulator uten at den intelligente VP vet om det kan skape problemer. Hvis den er intelligent, kan man tenke at en akkumulator ikke burde være nødvendig. Men også at VP skal kunne takle det hvis man ønsker det.

Velger man en intelligent VP bør man virkelig sjekke at den kan håndtere akkumulatorer.
   #26
 5,725     0
Vp. kan ikkje sjå forskjell på ein volumforstørrer (som er det ein bruker på ei vp. anlegg og ikkje akkumulator) og sjølve anlegget, så at ei intelligent moderne VP ikkje håndterer dette er jo bare tull, vis meg gjerne eksempel. At Nibe sin gradminutt pumpe ikkje håndterer det er greit, men sjølv mi 15 år gamle Foma til nokre tusenlapper klarer jo det. Det er jo kun snakk om å styre etter ein innstillt temperatur(fast eller utetemperaturkompensert), så om akkumulatorvolumet endrer seg betyr jo ikkje dette noko, tidsforsinkelsen på reguleringa (mellom tilført varme og målt varme) er jo ned i sekunder uansett kor mykje volum ein varmer opp. Skal ein akkumulere energi i perioder med låg straumpris vert det selvføglig meir komplisert.
KE
   #27
 3,673     Hordaland     0
En liten kommentar til valget mellom å bruke akkumulatortank eller ikke. Det er flere grunner til at man kan vurdere akkumulatortank:
-den ene er den åpenbare, at man kan akkumulere energi for å redusere antall stopp. Generelt sett er dette ett godt argument. Men har man mye nedstøpte rør er det mye mer lagring i disse gulvene enn i en tank på noen hundre liter. Har man derimot ingen nedstøpte gulv vil en akkumulatortank ha større verdi. Nibe sin gradminuttstyring er ikke glad i slike tanker da det tar lengre tid før gradminuttverdien snur og pumpen endrer pådraget. Dette er skrevet side opp og ned om. Kort oppsummert vil jeg fraråde bruk av akkumulatortank på en Nibe varmepumpe, rett og slett fordi reguleringen sliter med å takle det. Du vil finne mange fornøyde eiere av nibe varmepumper også, noen er fornøyd fordi huset blir varmt og andre har ikke utfordringer fordi det ikke finnes akkumulatortank. Nibe anbefaler å koble fra temperatursensoren i akkumulatortanken for å redusere problemet som oppstår. Og da faller noe av vitsen med akkumulatortank bort. Hvorvidt S serien er bedre skal jeg ikke uttale meg om, men F serien har også muligheten for å innrette seg etter strømpris. Det man derimot skal vokte seg for er å tro at varmepumpen vet noe om behovene til de forskjellige rommene. Det hjelper ikke så mye at varmepumpen reduserer temperaturen grunnet høy strømpris hvis romtermostatene kompenserer med mer flow. Om man velger å ikke romregulere boligen kan en Nibe ta mer kontrollen. Personlig ville jeg aldri vurdert å ha bolig uten romtermostater. For meg er det viktigere at romtemperaturen er som ønsket enn om varmepumpen forsøker å regulere temperaturen i hele huset.
-Den andre gunnen til at akkumulator er nyttig er at man da kan ha en ekstern sirkulasjonspumpe mot fordeler som er trykkstyrt. Altså har alle ventiler ett bestemt trykk slik at en endring av en ventil ikke påvirker flow i de andre rommene. Man får da en finere regulering av hvert rom. I dag er det mye fint å finne av smarte romtermostater og jeg vil nok påstå at det er bedre å styre disse etter strømpris fremfor å la varmepumpen gjøre det.

   #28
 14     0
Oj oj oj. De som tror tror ofte feil.Shocked
En liten kommentar til valget mellom å bruke akkumulatortank eller ikke. Det er flere grunner til at man kan vurdere akkumulatortank:
-den ene er den åpenbare, at man kan akkumulere energi for å redusere antall stopp. Generelt sett er dette ett godt argument.

En moderne hastighetskontrollert VP har ikke disse start/stopp-problemene. Det mest åpenbare er at en akkumulatortank er en stor klumpete ekstrakomponent og feilkilde.

Hvorvidt S serien er bedre skal jeg ikke uttale meg om, men F serien har også muligheten for å innrette seg etter strømpris.

Riktignok skal man være forsiktig med å komme med kategoriske utsagn, spesielt om ting man ikke vet noe om. Hvis du vurderer å kjøpe en NIBE, er deres beste alternativ S1256. Rimeligvis er det dens egenskaper som er relevante. Å referere til tidligere modeller som ikke lenger selges skaper bare forvirring.
Det man derimot skal vokte seg for er å tro at varmepumpen vet noe om behovene til de forskjellige rommene. Det hjelper ikke så mye at varmepumpen reduserer temperaturen grunnet høy strømpris hvis romtermostatene kompenserer med mer flow. Om man velger å ikke romregulere boligen kan en Nibe ta mer kontrollen. Personlig ville jeg aldri vurdert å ha bolig uten romtermostater. For meg er det viktigere at romtemperaturen er som ønsket enn om varmepumpen forsøker å regulere temperaturen i hele huset.

Som det sies, det er bedre å vite enn å tro. S1256 kan styre varmen i hvert rom separat. Via NIBEs trådløse romtermostat. Det er altså et system som styrer både hele huset og romtemperaturen.
-Den andre gunnen til at akkumulator er nyttig er at man da kan ha en ekstern sirkulasjonspumpe

Hvis du må ha en akkumulatortank, kanskje. Men en ekstra komponent er en feilkilde som tar plass, trekker kraft og suser. Det vil du helst unngå.
I dag er det mye fint å finne av smarte romtermostater og jeg vil nok påstå at det er bedre å styre disse etter strømpris fremfor å la varmepumpen gjøre det.

Nok en gang er det bedre å vite enn å tro.

S1256 styrer hele systemet. Inkludert justeringen etter strømpris og vær. Hvorfor er det bedre å bruke andre romtermostater enn NIBEs egne?

Slik jeg ser det er det en veldig stor fordel om du kan håndtere hele varme- og varmtvannsbehovet med en enkelt varmepumpe. Et produkt å bestille og installere, et produkt å lære. En komponent som kan gå galt, en leverandør å kontakte ved eventuelle problemer. Det finnes flere forskjellige alternative merker. Først når det ikke er mulig, synes jeg man bør se på løsninger med andre systemer og tilleggskomponenter.

Slik resonnerte vi da vi valgte NIBEs S-serie.Smile
   #29
 5,725     0

En liten kommentar til valget mellom å bruke akkumulatortank eller ikke. Det er flere grunner til at man kan vurdere akkumulatortank:
-den ene er den åpenbare, at man kan akkumulere energi for å redusere antall stopp. Generelt sett er dette ett godt argument. Men har man mye nedstøpte rør er det mye mer lagring i disse gulvene enn i en tank på noen hundre liter. Har man derimot ingen nedstøpte gulv vil en akkumulatortank ha større verdi. Nibe sin gradminuttstyring er ikke glad i slike tanker da det tar lengre tid før gradminuttverdien snur og pumpen endrer pådraget. Dette er skrevet side opp og ned om. Kort oppsummert vil jeg fraråde bruk av akkumulatortank på en Nibe varmepumpe, rett og slett fordi reguleringen sliter med å takle det. Du vil finne mange fornøyde eiere av nibe varmepumper også, noen er fornøyd fordi huset blir varmt og andre har ikke utfordringer fordi det ikke finnes akkumulatortank. Nibe anbefaler å koble fra temperatursensoren i akkumulatortanken for å redusere problemet som oppstår. Og da faller noe av vitsen med akkumulatortank bort. Hvorvidt S serien er bedre skal jeg ikke uttale meg om, men F serien har også muligheten for å innrette seg etter strømpris. Det man derimot skal vokte seg for er å tro at varmepumpen vet noe om behovene til de forskjellige rommene. Det hjelper ikke så mye at varmepumpen reduserer temperaturen grunnet høy strømpris hvis romtermostatene kompenserer med mer flow. Om man velger å ikke romregulere boligen kan en Nibe ta mer kontrollen. Personlig ville jeg aldri vurdert å ha bolig uten romtermostater. For meg er det viktigere at romtemperaturen er som ønsket enn om varmepumpen forsøker å regulere temperaturen i hele huset.
-Den andre gunnen til at akkumulator er nyttig er at man da kan ha en ekstern sirkulasjonspumpe mot fordeler som er trykkstyrt. Altså har alle ventiler ett bestemt trykk slik at en endring av en ventil ikke påvirker flow i de andre rommene. Man får da en finere regulering av hvert rom. I dag er det mye fint å finne av smarte romtermostater og jeg vil nok påstå at det er bedre å styre disse etter strømpris fremfor å la varmepumpen gjøre det.

Turvatn fra ei vp. må helst gå direkte ut på anlegget, ein akk. tank vil redusere temp. ut på fordeler da ein får innrøring i akk. tanken (spør meg - eg har et slikt anlegg..).
Ein volumforstørrer er bedre mot ei varmepumpe om ein vil ha lengre driftsperioder, men det beste er inverterpumper som tilpasser seg varmebehovet, COP på ei pumpe er bedre jo mindre effekt den leverer.

Og når det gjeld akk. tank og trykkstyrt sirkpumpe ser eg ikkje poenget, om ein har termostater ynskjer ein størst mulig flow heile tida (som krever lågast turtemp og derved best COP), om ein ikkje har termostater er jo flowen konstant.
Mange anlegg vp. anlegg kan jo klare seg med ei sikr. pumpe men da kan den gjere være trykkstyrt slik at den ikkje bruker for mykje energi den står mot stengte ventiler, denne pumpa må jo på mange anlegg gå heile tida.
KE
   #30
 3,673     Hordaland     0
Oj oj oj. De som tror tror ofte feil.Shocked
En liten kommentar til valget mellom å bruke akkumulatortank eller ikke. Det er flere grunner til at man kan vurdere akkumulatortank:
-den ene er den åpenbare, at man kan akkumulere energi for å redusere antall stopp. Generelt sett er dette ett godt argument.

En moderne hastighetskontrollert VP har ikke disse start/stopp-problemene. Det mest åpenbare er at en akkumulatortank er en stor klumpete ekstrakomponent og feilkilde.

En moderne inverterpumpe burde ikke ha disse start/stopp utfordringene, eller noe form for ustabil temperatur når den produserer varme. En moderne inverterstyrt varmepumpe burde øke og redusere pådraget etter turtemperaturen og ikke bruke gradminutter til å regulere temperaturen. Hadde man brukt gradminutter kun til å starte og stoppe pumpen hadde det gjerne vert fornuftig, det beste hadde vert om installatør kunne velge form for regulering. Gradminuttstyring henger igjen fra on/off varmepumper som ikke kunne regulere pådraget. Det er mange som har Nibe varmepumper som ruser opp i turtall grunnet gradminuttstyringen. Nyere software har forbedret disse noe.

Hadde vert interresant å kikke på uplinken på varmepumpen din!