5,202    22    5  

Innstilling av dobbeltmantlet bereder

 167     0
Vi har nylig flyttet inn i en bolig med dobbeltmantlet bereder av merket Oso Kombi EP 300.
Av det jeg kan se er vannbåren gulvvarme er koblet til nedre del og tappevann er koblet til øvre del.

Vi synes at tappevannet er fryktelig varmt, og tenker at det er jo mye bortkastet energi i å holde tappevannet så varmt at det er plagsomt.
Jeg skrudde derfor av dekslene på berederen for å ta en titt:

Øvre del:
Innstilling av dobbeltmantlet bereder - IMG_0037.JPG - chrlod

Nedre del:
Innstilling av dobbeltmantlet bereder - IMG_0036.JPG - chrlod

Ut fra det jeg kan se er alle termostatene satt til 75 grader som virker unødvendig høyt.
Termostaten til den vannbårne gulvvarmen er innstilt på 40 grader. Bør jeg da sette alle de tre nederste termostatene til laveste innstilling?
Er det slik at jeg ikke trenger å tenke på legionella for denne delen av systemet siden tappevannet uansett går gjennom øvre del som har høyere temperatur?

For den øverste termostaten antar jeg at jeg fint kan sette denne til 65 grader uten fare for legionella?

   #1
 5,743     OSLO     0
Har du koblet vekk noe på den nedre delen?
Ser jo ikke ut som det er mye som er koblet til der? Veldig liten kabel inn, og 1fas?
Eller er det andre ting som varmer opp gulvvarme ?

Øvre delen kan du vel sette litt ned om det er brenn varmt nå
   #2
 24,662     Akershus     0
Øvre kan fint settes ned til 65 grader. En kan også sette inn blandeventil om en ønsker skoldesikkert tappevann. Varmetapgevinsten er nok ikke så stor.

Koblingene på nedre del ser normale ut for meg. Tre elementer, alle lasket for én spenning. Ev gruppen koblet i sterne for 400V eller trekant for 230V.
Signatur
   #3
 1,728     1
Jeg ville ikke ha fiklet med termostaten. Den enkleste å den måten alle berederprodusenter anbefaler, er å justere blandeventilen på toppen. Se bruksanvisningen fra OSO :

file:///C:/Users/toloe/AppData/Local/Packages/Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe/TempState/Downloads/MA%20Oso%20EP%20(1).pdf

   #4
 5,743     OSLO     0
Øvre kan fint settes ned til 65 grader. En kan også sette inn blandeventil om en ønsker skoldesikkert tappevann. Varmetapgevinsten er nok ikke så stor.

Koblingene på nedre del ser normale ut for meg. Tre elementer, alle lasket for én spenning. Ev gruppen koblet i sterne for 400V eller trekant for 230V.

På min bereder har jeg 3x 10mm2 koblet til på klemmebrettet
Hos TS ser det ut som kun en 2x2,5 rett på en termostat?

Bare det jeg stussa på
   #5
 5,725     0
Er kun et element som er tilkoblet ja, normalt går ein inn på klembrettet og videre derifra til de tre termostatene slik:

Innstilling av dobbeltmantlet bereder - Skjermbilde.GIF - oblygre
  (trådstarter)
   #6
 167     1
Takker for raske svar.
Jeg kjenner ikke til hva forrige eier har gjort, men av deklareringen på berederen er det bare koblet til 2,5 kW på hver del. Det ser ut til å stemme så vidt jeg kan se. Øvre og nedre del er koblet til hver sin 230v 16A kurs (2.5 mm2).

Vi har ikke hatt noen problemer med lite varmtvann, så jeg antar det ikke har noe for seg å koble til flere elementer på nedre del for raskere oppvarming.

Det er satt opp en blandeventil på toppen av berederen. Jeg trodde det var svært lite økonomisk å varme vannet til høyere temperatur enn nødvendig, så jeg antok det smarteste var å justere ned temperaturen på berederen?

Bør den nederste delen så så kaldt som mulig for å varme vannet til gulvvarmen minst mulig, eller bør den stå på samme temperatur som øvre del for å ha mest mulig varmtvann tilgjengelig?
   #7
 5,743     OSLO     0
Rart at du klarer og varme huset med kun 2500w ? Merkelig løsning syns jeg
Men funker det så funker det Wink

  (trådstarter)
   #8
 167     0
Det skal sies at dette bare er kjelleren på 80 m2. Ingen problemer med å holde varmen der.
Av en eller annen grunn er ikke det vannbårne systemet tatt videre i resten av huset.
   #9
 3,585     1
Øvre kan fint settes ned til 65 grader. En kan også sette inn blandeventil om en ønsker skoldesikkert tappevann. Varmetapgevinsten er nok ikke så stor.

Min rundt 20 år gamle 200 liter VV-bereder (ikke til golvvarme) har et varmetap på røfft 1000 kWt/år - 3 kWt/døgn. Eller om du vil: Den er året rundt en 125 watt varmeovn. Jeg syntes det var mye, og kikket litt på nye beredere: De ligger i det samme område, de aller fleste.

Bortsett fra varmepumpe-beredere: De kan ligge på halvparten (noen under det, også). Og det er fordi vannet er varmet halvparten så mye opp (noen under det, også). Tapene er røfft regnet proporsjonale med temperaturforskjellen (Δt) mellom vann og rom. Min tank står i en relativt kjølig kjeller, typisk 10°C, så med bereder på 80°C er Δt=70°. En VP-bereder som varmer vannet til 45°C (halve Δt), ikke utypisk for varmepumper, har halve varmetapet.

Har TS sin bereder stående i et rom på 20°C, og VV på 75°C, er Δt=55°. Reduseres temperaturen til 65°C, dvs. Δt=45°, blir tapet røfft regnet 45/55 så stort, eller 18% lavere. Står tanken i et rom på 10°C, blir tapet 55/65 så stort, drøyt 15% lavere. Hvis tanken er sammenlignbar med min, betyr det 150-180 kWt/år spart.

Så spørs det: Er varmen "bortkastet"? Vinterstid ville min kjeller vært ubehagelig kald uten berederen der. Kanskje halvdelen av året har jeg direkte nytte av varmen. Det er helst i sommerhalvåret jeg irriterer meg litt. Det dreier seg om noen få hundrelapper, så jeg lar det ikke ødelegge humøret mitt totalt Smile.

Lavere temperatur reduserer naturligvis mengde VV tilgjengelig. Hvis "EP 300" betyr 300 liter, må du vel ha stor familie eller stort badekar (eller tre tenåringsdøtre) for å ofte gå tom Smile. Med en mindre bereder kan du bli nødt til å holde temperaturen høy (og montere blandeventil, som KjellG nevner) for å ha nok vann til alle. Holder inntaket 10°C, kan en VP-bereder på 45°C bare levere halvparten så mye VV som en el-bereder på 80°C, selv om størrelsen i liter er den samme.

Det er 2-3 år siden jeg gravde fram tall for en rekke beredere, og ble forbauset over at ikke isolasjonen var blitt forbedret på 20 år. Det siste året har jeg sett det komme noen A+ (f.eks. til solvarme-anlegg: https://www.solvarmeshop.se/sv/solv%C3%A4rme/tekniktank-sol). Det kan hende det kommer en bølge av bedre isolerte tanker - men det var vel ikke det TS spurte etter!
   #10
 3,585     0
Rart at du klarer og varme huset med kun 2500w

Tja... Har du påslått 2,5 kW varme døgnet gjennom, blir det 60 kWt/døgn. For min enebolig, som ikke er spesielt godt isolert, hadde jeg i 2013, 2014 og 2015 én uke hvert år med totalt døgnforbruk (inkl. lys, matlaging, hvitevarer, elektronikk) over 80 kWt, i 2016 var høyeste uke 65 kWt/døgn - alle årene med kun elektrisk oppvarming. Geografi: Trondheim.

Med golvvarme kan du effektivt redusere romtemperaturen med 3-4 grader. Det sparer en god del energi.

En annen sak er at jeg forstår TS som at han har to ganger 2,5 kW - ett element i nedre, ett i øvre del av tanken.