10,338    10    1  

Innstilling av vannbåren varme

 11     Bergstaden     0
Hei.
Vi har akkurat installert en kWsmart modul2 samt 2 gulvsløyfer og en viftekonvektor og har noen spørsmål ang. innstillingen av dette.

Vi har foreløpig ikke innstallert selve varmepumpen, men satser på 6kW elementet i modul2 for å varme opp vannet i sløyfene.

Sløyfe1 er viftekonvektor i stue
Sløyfe2 er 15m2 gulvsløyfe nedstøpt under fliser, med danfoss termostat
Sløyfe3 er 10m2 under eikeparkett med fordelingsplater, med danfoss termostat
Planen er å utvide med de resterende gulvene etterhvert som oppussingen skrider frem.

kWsmart modul 2 inneholder Grundfos Alpha2 sirkulasjonspumpe som kan kjøres, fixed speed (3 innstillinger), constant pressure (2 innstillinger), proportional pressure (2 innstillinger) og en Auto Adapt hvor man kan sette eget settpunkt (litt usikker på denne funksjonen)
I tillegg er det flowmetre med struping på retur samlestokken så man ser flow i hver sløyfe.

Jeg har ingen erfaring med innstillingen av slike anlegg og lurer på hvordan hvilken temperatur jeg bør stille inn varmekolben på, hvilken innstilling bør pumpen ha, og hvor mye flow jeg bør ha i sløyfene. Jeg vet at alt dette henger sammen så en forklaring av hvordan dette fungerer hadde vært topp.

Jeg har prøvd litt forskjellig, men jeg har fremdeles ikke kommet opp til 20 grader på de 2 rommene som har gulvsløyfer, har ca 36-37 grader på turvannet og 32-34 grader på retur.

En annen ting jeg er litt forundret over, men som jeg ikke fant ut før jeg hadde satt det opp er at viftekonvektoren har en "operating temperature" på 50 grader C for å avgi effekten som er beskrevet i dokumentasjonen, ved 35 grader C er jo denne effekten betraktelig redusert. Dette vil si at jeg har en stor konvektor i stuen som knapt gir 2kW i effekt, det ble ikke opplyst om arbeidstemperaturen på viftekonvektoren fra leverandør og at den ikke passer så godt til å kjøre på anlegg hvor man også har gulvsløyfer. Er det noe jeg har gått glipp av her eller er det ikke vanlig å kjøre både viftekonvektorer og gulvsløyfer på samme anlegg.

Alle svar mottas med stor takk, moro å lære noe om dette.

Mvh
Alex

   #1
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0
Jeg tror kanskje du har et problem om du skal kjøre gulvvarme og viftekonvektoren på samme uttak fra varmepumpa. En viftekonvektor klarer seg nok med lavere temperatur enn en vanlig radiator, men bør likevel vesentlig høyere enn gulvvarmen.

Tror du har litt mye guffe på sirkulasjonspumpen om du har bare 3-4 grader diff på tur og retur, senk hastigheten litt og la det gå et døgn så ting får stabilisere seg. Skal du ha romtermostater?

Turtemperatur på noenogtredve grader bør du komme langt med, min svinger mellom ca 30 til maks 40 mellom syklusene på varmepumpa.
  (trådstarter)
   #2
 11     Bergstaden     0
Hei og takk for svar.

Jeg har allerede romtermostater i begge rommene med gulvsløyfer, viftekonvektoren har egen termostat som skrur viften av/på, ingen regulering på vannet. De to rommene med termostat kommer fremdeles ikke opp til 20 grader.

Her er hvordan jeg har forstått reguleringen av sløyfene, håper noen kan legge til eller trekke fra (mye er sikkert feil):

Jeg har en sirk.pumpe som jeg kan regulere hastigheten på (manuelt) denne øker/minsker mengde vann som går i alle sløyfene.

Jeg har struping på returen på alle sløyfene, denne strupingen kan jeg regulere hvor mye vann som går i hver sløyfe individuelt, denne strupingen har i tillegg visning for gjennomstrømning i hver sløyfe.

Jeg har en 6kW varmekolbe som varmer vannet som skal gå gjennom sløyfene, denne justerer jeg turvanns temperaturen med.

Delta T er forholdet mellom turvann og returvann (grader) denne justeres kun ved å øke/minske mengden vann som går gjennom sløyfene. Jo mindre vann som går gjennom sløyfene jo høyere delta T da vannet får gitt fra seg mer varme når det oppholder seg lengre tid i sløyfene. (her må det vel på et tidspunkt gå over grensen på hvor lite man kan kjøre gjennom sløyfene og fremdeles få varmet rommene)

Delta T kan justeres ved enten å øke/minske hastighet på sirkulasjonspumpen eller ved å justere strupingen på retur på sløyfene.

Hvis man har satt sirk.pumpen til konstant hastighet og et rom blir varmt nok vil denne sløyfen bli lukket og vannmengden i de 2 gjenværende sløyfene vil øke, det er derfor logisk å kjøre pumpen på konstant trykk da den har denne funksjonen.

Så et par spørsmål:
1.
Hva er optimal delta T på anlegget med 2 "små" rom (10m2 og 15m2) for å få avgitt nok varme?

2.
Hva er normal turvannstemperatur på et slikt anlegg?

3.
Hvordan ville dere begynt med å stille inn dette anlegget for å få det optimalt?
Jeg vet ikke hvilken turvannstemperatur jeg bør ha og heller ikke hvor stor gjennomsrømning jeg bør ha i sløyfene.

4.
Hvordan virker en viftekonvektor inn på delta T i forhold til gulvsløyfene? vil denne hente ut mye/lite av varmen i vannet i forhold til en gulvsløyfe? Viftekonvektoren er omregnet til å ha en effekt på ca 2kW ved 35 graders vanntemp. (3,5kW ved 50 grader)

Mvh
Alex
   #3
 17     0

Må først bare si at jeg foreløpig ikke har noen som helst erfaring med varmepumpe og gulvvarme, men mener jeg har litt forutsetning for å uttale meg allikevel  Wink Ekspertene på området får arrestere meg om jeg kommer med dårlige råd her..

1. Optimal delta t vil vel være rundt 5-7 grader

2. Normal turvannstemp 35 til 38 grader

3. Begynn med en turvann temp på rundt 35 grader

4. I utgangspunktet vil viftekonvektoren kreve en god del mere varme enn gulvvarmesløyfene, men mye kommer an på hvordan denne fordelingen foregår.
Har du en shunt (blandeventil som blander inn vann med høyere temperatur) til viftekonvektoren burde det ikke være noe problem, men samtidig vil varmepumpa da måtte arbeide mere for å få holde såpass høy temperatur.
Hvor stort system (total vannmengde i rørsløyfer og akkumulatortank) vil her også påvirke i stor grad.
Prøv først å steng av sirkulasjonen til viftekonvektoren, prøv så å justere inn tur/retur til rommene med gulvvarme til det er tilfredsstillende og stabil temperatur. (dette kan nok ta endel tid!) ville her først prøvd å ikke strupet noe på den sløyfen som har gulvfliser, da man ikke trenger å bekymre seg for om det blir for varmt, på den måten vil du øke ''bufferen'' med varmvann i systemet.
Etterpå kan du sakte men sikkert åpne for viftekonvektoren, følg med på tur/retur temp fra rommene med gulvvarme.

Håper du får det til å fungere tilfredsstillende etterhvert Smile
   #5
 115     0
Min erfaring er at en viftekonvektor trenger minst 45C temp. på vannet for å gi bra med varme.
hmk
   #6
 311     0

Min erfaring er at en viftekonvektor trenger minst 45C temp. på vannet for å gi bra med varme.


Har montert mange viftekovektorer sammen med vp som er styrt at uteføler (ute temp).
dette fungere kanon hvis størrelsen på v.kovektoren er riktig i forhold til rommet den skal varme opp.

trenger da 45C for å holde rommet varmt ved -20C
   #7
 974     0
Henning og hmk: Vil det seie at det ikkje er nokon som leverer viftekonvektorarar til bruk med 35 C tur/30 C retur? Det er berre eit spørsmål om konstruksjon (dvs areal, utforming) og volumstraumar.

   #8
 115     0
Det er selvsagt et spørsmål om størrelse. Jo større fancoilen er, jo lavere temp. på vannet kan man ha. Har erfaringer med fancoiler på rundt 100cm. Disse klarer å varme opp et rom på ca 20-30 kvm med moderat viftehastighet. Ved å øke viftehastigheten kan man også klare seg med noen grader kaldere vann.
   #9
 974     0
Ein varmevekslar verkar naturlegvis ved andre temperaturar enn han er laga for - men ikkje like bra.

Det er areal og utforming av varmevekslar-flatene, i tillegg til volumstraumen (både vatn og luft) som avgjer kor stor effekt ein får, saman med temperaturane i vatn og luft. Det er såpass stor skilnad på t.d. tur/retur 55/50 C og 35/30 C at dei må utformast ulikt. Men det ville neppe vore noko stor utfordring å få begge inni den same kassa (på t.d. 1 m lengd).

Spørsmålet mitt var om ikkje nokon leverer viftekonvektorar som er laga for å brukast ved  tur/retur 35/30 C.
   #10
 83     Trondheim     0
Viftekonvektorer får du i alle størrelser og utforminger. Velg en med stor relativ overflate, så kan du senke temperaturen.