4,453    8    0  

Jula v/l vp til enebolig + liten leilighet

 8     Vestlandet     0
Er denne noe for meg http://www.jula.no/all-in-one-varmepumpe-luft-vann-13-7kw-416108

??

Vi bygger enebolig på 250m2 BRA pluss en snaut 40m2 BRA leilighet, totalt 290m2 i sandnes (rogaland). Jeg hadde egentlig slått fra meg tanken på vbv fordi jeg trodde det ble svært kostbart. Etterhvert har jeg funnet ut at jeg kan legge rør selv og byggmesteren lar meg koble selv. Har forstått at når man først legger vbv så velger mange å legge i nesten hele huset (inkl soverom f. eks).
Det står i spesifikasjonene at pumpa kan passe for boliger med totalt strømforbruk på opptil 27000kwh. Da regner man 15000kwh til oppvarming, 5000kwh til varmtvann og 6000kwh til annet. Det står også at pumpa passer til hus opptil 120m2. Antar at dette gjelder gjennomsnittshuset i sverige (jula er svenskt...) og det er vel mye dårligere isolert og mye mer utett en et tek10 hus..

Så til saken:
1.Kan denne http://www.jula.no/all-in-one-varmepumpe-luft-vann-13-7kw-416108 passe for oss?
2...eller er den for svak og i tillfelle hvor kraftig pumpe trenger jeg? Tanken er å gi hybelen varme fra samme systemet.
3. I eksisterende avtale med rørlegger har jeg med en 300l bereder (vbv var ikke aktuelt da jeg innhentet og aksepterte tilbudet fra rørlegger). Skal jeg fortsatt ha denne hvis jeg går for denne jula-pakken?
4. Utenom selve gulvrørene, hva annet enn det som allerede finnes i denne julapakken trenger jeg for å ha ett komplett anlegg (tenker ikke på sporplater og varmefordelingsplater og denslags)?

  (trådstarter)
   #1
 8     Vestlandet     0
Jeg prøver igjen med en forkortet versjon. Håper noen kan gi meg en pekepinn...

Hver mann trenger ikke svare på alt, men hadde vært takknemlig hvis dere med kunnskapen kunne besvart ett eller to spørsmål hver f.eks  :)

Er denne noe for meg http://www.jula.no/all-in-one-varmepumpe-luft-vann-13-7kw-416108

??

Vi bygger enebolig på 250m2 BRA pluss en snaut 40m2 BRA leilighet, totalt 290m2 i sandnes (rogaland).

Det står i spesifikasjonene at pumpa kan passe for boliger med totalt strømforbruk på opptil 27000kwh. Da regner man 15000kwh til oppvarming, 5000kwh til varmtvann og 6000kwh til annet. Det står også at pumpa passer til hus opptil 120m2. Antar at dette gjelder gjennomsnittshuset i sverige (jula er svenskt...) og det er vel mye dårligere isolert og mye mer utett en et tek10 hus..

Og nei..jeg har ikke fått huset varmeberegnet. Men etter tek10 med 20cm isolasjon i veggen og 30 eller er det 40cm i taket og strenge krav til tetthet, så vet man vel sånn noenlunde ut fra det hvor stort energibehovet til oppvarming er. Huset reises i mildt rogalandsklima og 60% av sokkeletasjens vegger er mot terreng. 75% av sokkelen er jackon blokker med 10+10cm isopor. Ringmur på de siste 25% av sokkelen. 3 etasjer totalt.

Så til saken:
1.Kan denne http://www.jula.no/all-in-one-varmepumpe-luft-vann-13-7kw-416108 passe for oss?
2...eller er den for svak og i tillfelle hvor kraftig pumpe trenger jeg? Tanken er å gi hybelen også varme fra samme systemet.
3. I eksisterende avtale med rørlegger har jeg med en 300l bereder. Skal jeg fortsatt ha denne hvis jeg går for denne jula-pakken?
4. Utenom selve gulvrørene, hva annet enn det som allerede finnes i denne julapakken trenger jeg for å ha ett komplett anlegg (tenker ikke på sporplater og varmefordelingsplater).
   #2
 2,344     Trondheim     0
Hei.

Den vil virke. Du har 13,7 kW effekt tilgjengelig ved +7 grader, og jeg tipper at det ved -15 så leverer varmepumpen 3 kW og varmetilskuddet 6 kW. Da har du 9 kW til varme.
Akkumulatortanken har i tillegg 1,7 kW for å varme tappevann om jeg forstår spesifikasjonen riktig.
Godt isolert hus på din størrelse bruker kanskje 220W/grad, slik at med 9 kW til å varme så holder du en dT på 41 grader. Dvs du kan holde +26 inne med -15 grader ute, og da fyrer du med 6kW direkte el og 3 kW fra varmepumpen. Varmepumpen har da en COP på omlag 2,0, slik at strømeffektforbruket vil være 7,5 kW.

200liter til varmvann er kanskje i minste laget. Skaff deg en 50L ekstra VV som du holder på 70 grader, men som leverer med innblandet vann fra Julapumpen 55 grader ut på nettet.

Jeg ville i tillegg ha montert en L/L pumpe i hoveddelen av huset for å støtte i oppvarmingen når dT er nådd 15 grader. Da er varmebehovet trolig rundt 3,3kW, og sammen med ditt gjennosnittlig effektbehov for varmvann som sikket er på minst 0,5kW, så er L/V pumpens toppeffekt tatt ut. Alt ut over det krever direkte EL støtte fra 6 kW EL-patron.





Signatur
   #3
 428     Dal     0
Vær bare klar over at det er en 5Kw varmepumpe med 6Kw elkasett.. så er det 15 blå, har du 6+2,7=8,7 kw totalt til oppvarming, og kun 23% av disse kommer fra varmepumpa.. (tilført efekt er da 1,18+6 = 7,18)  8,7/7,18 = Cop 1,2  ved full fyring ved 15-).. Dette er i realiteten ett overprisa kina produkt.. Hvis ikke varme behovet ditt er spessielt mye større en 3-4Kw så vil det jo fungere greit, men husk på at mye av disse også går med til å varme vann, Det siste elementet på ca 1 Kw er bere for å åke pemperaturen på det som kommer ut av varmeveksleren på DHW siden på pumap...
   #5
 3,412     Akershus     0
Vanligvis vil det være økonomsik mest fornuftig å velge en varmepumpe som ikke greier å levere nok varme ved ren varmepumping når det blir aller kaldest.  Det er grenser for hvor ekstreme forhold en varmepumpe kan jobbe under uten at effektiviteten forsvinner helt.  Det er en grunn til at luft/vann-varmepumper pleier å ha et elektrisk varmeelement som reserve.  Så luft/vann-varmepumper "skal" dimensjoneres for å være litt for "liten". 

Jeg har en følelse av at Jula-alt-i-ett-settet for mange vil være det økonomisk mest fornuftige valget for et ganske bredt spenn av effektbehov. 
Signatur
   #6
 2,344     Trondheim     0
Hei igjen.

Etter å ha sett nærmere på "normaltemperaturen" for området, så skulle denne passe OK.

http://www.yr.no/sted/Norge/Rogaland/Sola/Sola_målestasjon/statistikk.html

Kan ikke se for meg at kraftigere men ikke overprisede pumper som ikke er kinapumper noen gang skal kunne tjene seg igjen mot denne komplette julapumpeløsningen.

Ser nå at det hele er 290 m2. Da ville jeg absolutt ha satt inn en L/L for å støtte på.

Signatur
  (trådstarter)
   #7
 8     Vestlandet     0
Takk for grundige og konstruktive svar!

dkt850: Dette har du peil på ser jeg. Hang med i mesteparten av det første svaret ditt. Datt av i siste avsnitt

'Jeg ville i tillegg ha montert en L/L pumpe i hoveddelen av huset for å støtte i oppvarmingen når dT er nådd 15 grader. Da er varmebehovet trolig rundt 3,3kW, og sammen med ditt gjennosnittlig effektbehov for varmvann som sikket er på minst 0,5kW, så er L/V pumpens toppeffekt tatt ut. Alt ut over det krever direkte EL støtte fra 6 kW EL-patron.'



Sikkert ett dumt spørsmål, men hva betyr 'når dT har nådd 15 grader' her? Du skriver også 'Da er varmebehovet trolig rundt 3,3kw' Hvordan finner man dette tallet?

dkt850 Jeg ble imponert over at du faktisk sjekket temperaturstatistikk for området her!

Du foreslår en liten vvb ekstra. Hva med den 300l vvb jeg har inkludert fra rørlegger? Tipper jeg får lite avslag hvis jeg tar denne ut. Har det noe for seg å beholde denne og altså koble den til varmvannet som leveres fra jula multitanken?? Eller sløser man masse energi ved at jeg da holder for mye vann varmt til enhver tid?? Sikkert ett noldus spørsmål, men dere får ha meg unnskyldt...

Pumpa har info om effekt ved to ulike turtemperaturer. 35grader og 45grader. Lavere turtemp gir bedre cop. Vil jeg kunne kjøre med 35grader? Hvilke parametere bestemmer dette?

Tenker å bruke standard 20mm (eller er det 22mm?) pex rør. 30cm cc generelt og 20cm cc (eller så tett jeg klarer) på bad.

Hvis jeg regner 3,5m rør pr m2 som skal ha gulvvarme (243m2) så får jeg 850m. Dette inkluderer bl.a. soverom i 2.etg. Er det riktig forstått at det hele sirkuleres med sirkulasjonspumpa i varmepumpa? Klarer den det? Eller må jeg montere en sirk pumpe i tillegg?

Utstyr: Hvis jeg kjøper denne all inn one løsningen. Og pex rør. Og sporplater og varmefordelingsplater. Og Temperatursensorer 24v. Hvilke andre komponenter trenger jeg og ca hva koster disse?

Sorry folkens!! Vet det ble litt mye her, men det er veldig mye å sette seg inn i for en amatør..Så jeg setter stor pris på svar. Svar gjerne litt hver for å dele byrden  :P




   #8
 2,344     Trondheim     0

Sikkert ett dumt spørsmål, men hva betyr 'når dT har nådd 15 grader' her? Du skriver også 'Da er varmebehovet trolig rundt 3,3kw' Hvordan finner man dette tallet?

dT, betyr delta T, og jeg sikter til temperaturdifferansen mellom ute og inne som L/V-julapumpens effekt som varmepumpe kan betjene. Om huset krever 220W/grad temperaturforskjell (220W en antagelse ut av husets størrelse), så vil du ha behov av å fyre 15 grader X 220W /grad = 3300W. 3,3 kW er det jeg mener pumpen maks gir som varmepumpe når det nærmer seg null grader ute.
I og med at det alltid er en viss bakgrunnsvarme fra PC, lys, kjøleskap etc, så kan det være du allerede har 1 kW som bare står på. Den bakgrunnsenergien varmer huset omlag 4 grader. Dvs, når jeg sier dT 15 for varmepumpen, så er det i realitet kanskje 19 mellom ute og inne. (Henger du med?)
Du vil nok klare å holde huset varmt med denne jula-pakken, men om du er ute etter å "spare" strøm til oppvarming så vil du når det nærmer seg rundt null grader kunne "tjene" på å spe på med en L/L pumpe.
Så, som en forslag til besparelse så sett inn en L/L varmepumpe. Alternativet er å finne en L/V pumpe som har en kompressor på 3kW for å gjøre det samme, men det mener jeg vil koste langt mer enn en rimelig L/L og L/V julapakken.
L/L pumpen kan du eventuelt ettermontere etter den første vinteren når du ser hvordan det hele forløper.


Du foreslår en liten vvb ekstra. Hva med den 300l vvb jeg har inkludert fra rørlegger? Tipper jeg får lite avslag hvis jeg tar denne ut. Har det noe for seg å beholde denne og altså koble den til varmvannet som leveres fra jula multitanken?? Eller sløser man masse energi ved at jeg da holder for mye vann varmt til enhver tid?? Sikkert ett noldus spørsmål, men dere får ha meg unnskyldt...

Du har med en 300L bereder 500 liter varmvann til rådighet, men om denne 300L er en en "merkebereder" med lite varmetap, så behold den, og så kobler du fra det 1,7 kW elemtet som er på jula-pakken, slik at det der aldri er varmere enn det varmepumpen leverer. Du lar deretter alt vannet som skal blir til varmvann gå gjennom Julapumpen, for så bli toppet opp i den store 300 literstanken.

Med tanke på sirkulasjonspumpe, så tror jeg du skal bygge deg et system som virker uavhengig av jula-pakken, dvs om du en gang måtte bytte system på noen måte, så finnes et fungerende vannbårent system separat fra Jula-Pakken.

Signatur