7,218    21    0  

Legge rør til vannbåren parallelt med el.kabler. Går ikke det? Haster litt

 185     0
Nå skal vi snart igang med å støpe golvet til huset vårt.

Vi hadde i utgangspunktet kun tenkt å ha varmekabler, og da i første etasje på 105 m2 og badet i 2 etg.

Men jeg har hørt at det går an å legge kabler og rør parallelt, så jeg fikk pris på rør, arbeid med å legge rør samt fordelerskap av rørleggeren vår. Totalt 32000,-
Den prisen kan jeg leve med. Har lyst å legge rør nå så jeg ikke brenner noen broer når vi bygger.

MEN, så nevner jeg dette for betongkaren min, som svarer; går det an da? Han hadde hørt et eller annet om at det kunne bli problematisk.

Er dette et potensielt problem? Eller er det helt safe? Hadde da tenkt å vente med energi kilde en 5-10 år avhengig av økonomien vår. Men hvis dette ikke går må jeg vurdere om jeg skal gå for fullt vannbåren og sløyfe el.kablene. DA trenger jeg deres hjelp litt mer:


SLik jeg har forstått valgmulighetene (uten å ha satt meg inn i det ennå):

- Luft-vann varmepumpe
- Vann-vann (er det disse som da må ha energibrønn?)
- Dobbeltmantlet bereder (har hørt om vannbåren som gir varmt dusjvann, er det disse?)
- Vannbåren oppvarmet på elektrisk

Spørsmål:

- Kan noen gi meg en ca pris jeg bør forvente på luft-vannpumpen? Har hørt at denne er den rimeligste i innkjøp. Kan fort bli mest aktuelt med den nå

- Elektrisk oppvarmet vannbåren. Hva er prisen på å varme opp vannbåren elektrisk i forhold til varmekabler? Virker som om dersom prisen er den samme så er jo det et greit alternativ mens jeg venter på å få råd til noe annet? At jeg da kan droppe varmekablene hvis jeg må det.


Det var mye spørsmål. Beklager det. Håper noen har tid til å gi meg svar på alt sammen relativt snart.
Jeg VIL!!!! ha rørene til vannbåren. Men hvis energikilden koster 100k og opp(noe den fort gjør) så MÅ jeg enten kunne vente med den og legge rør sammen med kabler ellers så MÅ !!!!!! jeg ha BARE kabler.

Når det gjelder prisene jeg etterspør så er jeg faktisk interessert i mest mulig konkrete tall.  Vis meg gjerne bilder/tegninger  av ditt hus og/eller system og hva det kostet. Ellers så er jeg interessert i å høre hva dere mener jeg IHVERTFALL må regne med å betale for de forskjellige tingene.

Hva gjør jeg?

   #1
 76     0
Veldig enkelt å svare deg.

Legg rør til vannbåren varme. Det er det absolutt mest fremtidsrettede en kan gjøre i dag. Det aller meste av fremtidige varmesystem vil basere seg på å bruke vann til fordeling av varmen slik vi ser det i dag. Selvfølgelig finnes det tullinger som i dag anbefaler både elektriske varmekabler og oljefyringsanlegg.

Så kjøper du en dobbelmantlet varmtvannstank. Den koster det samme som en vanlig varmtvannstank pluss det du måtte betalt for varmekabler, helst litt mindre. Så er du forberedt på fremtiden.

Da kan du fyre med strøm, på samme måte som du måtte gjort med elektriske kabler, frem til du får råd til å kjøpe et varmesystem. Enten det blir luft/vann, vann/vann, solfanger/vann, vedovn/vann og energi hentet fra fjel, vann eller jordvarme eller annen ny teknologi som kommer etter hvert.

Dersom strømmen etter hvert blir dyrere kan du sette inn hva som helst sammen med de vannrørene du har lagt ned i gulvet. Burde ikke være lov å bygge hus i dag uten noen form for vannbåren varmefordeling. Panelovner og varmekabelskit er så lite miljøvennlig at det er skammelig å innstallere slikt hos mennesker.

Det er like miljøvennlig som å brenne all søppel samt gamle bildekk i ei gammal parafintønne bak huset.

Dette er absolutt bare tull å gjøre på annen måte.
Legg rør til vannbåren varme og sett inn en dobbelmantlet bereder med elektrisk element i.
   #2
 575     Romerike     0
Hei,

Jeg ville gjort som Vassgrisen foreslår.

Du må nok minst regne med 50000 for luft-vann varmepumpe. Og skal du ha vann-vann trenger du et borehull og da snakker vi fort 100000+. Avhengig av hvor du bor kan det godt være at vann-vann aldri vil lønne seg for deg.

   #3
 3,109     Norge     0
Det er vel faktisk talt nesten berre elektrikarar som anbefalar varmekabler i dag,
og det har jo sin grunn....
   #4
 575     Romerike     0
Tja, de har jo ei rolle, spesielt når man ønsker lav byggehøyde, kun ett rom med behov, veldig varmt gulv, etc. etc.
Jeg har elektrisk på badet, skal si det var deilig med lunken toalettskål når det er -34,6 ute.
   #5
 3,109     Norge     0

Hei,

Jeg ville gjort som Vassgrisen foreslår.

Du må nok minst regne med 50000 for luft-vann varmepumpe. Og skal du ha vann-vann trenger du et borehull og da snakker vi fort 100000+. Avhengig av hvor du bor kan det godt være at vann-vann aldri vil lønne seg for deg.




Må ikkje ha borehull, kan jo ha jordvarme også (dersom forholda ligger til rette), og det er normalt billigare.
  (trådstarter)
   #6
 185     0
Hvordan fungerer det med dobbeltmantlet bereder?

Da vi først hadde tenkt å bare ha varmekabler, var tanken at vi kun skulle bruke dem når golvet ble kaldt og da kun for å unngå kulde i golvet, ikke oppvarming av huset. Vi skal ha luft-luftpumpe og. Vi har flere naboer som har bygget etter nye forskrifter (som vi skal) og som ikke har noen golvvarme. Ingen av dem angrer.
Er det slik at med dobbelmantlet bereder så må golvvarmen stå på 24/7/52 eller går det an å slå av/skru ned når vi føler vi ikke trenger det, slik at vi kan spare strøm?

Er det slik som jeg forstår at med dobbelmantlet så varmer den ene "mantelen"(?) opp spring og dusjvann mens den andre står for golvvarmen?
Hvor mye strøm drar golvvarmedelen av berederen i forhold til el.kabler? Hvis begge bruker like mye strøm så er jo avgjørelsen om eventuelt droppe kabler for så å gå for ren vannbåren straks enklere.

Hvor enkelt er det egentlig å bytte til ny kilde (feks enten luft-vann eller vann-vann) fra dobbelmantlet bereder? Er det bare å svipp svipp, så har man ny kilde?
   #7
 575     Romerike     0
Min forståelse av dobbeltmantlet bereder er den samme som din.
Å bruke en slik bereder for å varme gulvene vil bruke litt mer strøm enn elektriske varmekabler. Kanskje noen kan uttale seg mer spesifikt om dette? Jeg tror ikke det er mye, men det vil være varmetap i berederen og i tilførselskabler.
Gulvvarmen kan selvfølgelig skrus av. Berederen står fortsatt på, men det går kun varme til varmtvann.

Å bytte til ny kilde vil jo kreve rør og koblinger.

Med helt nytt hus er jo ikke behovet for gulvvarme prekært. Men avhengig av størrelse på huset så ville jeg jo vurdert å bruke gulvene som hovedvarmekilde i stedet for én luft-luft varmepumpe. Så kan man jo også tenke slik at gulvvarme, og da spesielt vannbåren, øker verdien på huset.  Hvis det er dette som er viktigst for deg så kanskje du burde vurdert å bare legge rørene og ikke gjøre noe mer. Da kan du når du selger si at det koster så og så mye å skifte hovedvarmekilde til vannbåren (og evt. vise til et tilbud).


   #8
 3,109     Norge     0
Puttar do 100% straum inn får du 100% varme ut, energien er konstant og kan ikkje forsvinne, men du vil gjerne få avgitt litt varme i andre rom som du ikkje vil med varmekablar ( pga. transport av vatnet frå fordelarstokk til dei respektive romma, og litt varme frå sirkulasjonspumpe og kanskje litt meit frå den dobbeltmantla berederen) men dersom huset er skikkelig isolert vil dette vere varme som du vil nyte godt av. Smile
   #9
 1,267     0
Kutt ut varmekabler og legg kun vannbaaren.

Hvorfor ta kostnaden med kabler naar du ikke kommer til aa bruke de alikevel
   #10
 22,342     Akershus     0

Da vi først hadde tenkt å bare ha varmekabler, var tanken at vi kun skulle bruke dem når golvet ble kaldt og da kun for å unngå kulde i golvet, ikke oppvarming av huset.
Varmer du gulvet vil du varme resten av huset.
Vi skal ha luft-luftpumpe og.
Skal du ha behagelig gulvtemperatur vil vp være borkastet. Dessuten kan du få reguleringsproblemer.
Er det slik at med dobbelmantlet bereder så må golvvarmen stå på 24/7/52 eller går det an å slå av/skru ned når vi føler vi ikke trenger det, slik at vi kan spare strøm?
Nei varmekilden kan skrus av, men sirkulasjonspumpen bør gå kontinuerlig