858    10    0  

Nytt hus med vannbåren varme - hjelp med valg av systemer

 5     Sør i Norge     0
Har litt problemer med valg av system for energiproduksjon til vbv og vv. Ser opp til mange av brukerne her som både kan mye og gir gode råd, så da blir det riktig sted å spørre tror jeg.

Vi bygger hus og har lagt inn rør til vannbåren varme i 1. etg og bad oppe. (120m2 vbv, hus er total 180m2, ingen vbv på soverommene). Huset følger TEK17 og har balansert ventilasjon. Har også kjøpt og snart montert styringstokker til 8 sløyfer. Har også lyst til å kunne, relativt enkelt, sette på solvarme senere.

Planen er luft til vann varmepumpe (lvp) og tank(er)/tanksystem. Vil gjerne få det til slik at vi får både varme til gulv og tappevann.

Jeg har så langt sett på mange løsninger for dette. Selv har jeg lyst til å gjøre litt "Petter Smart" ut av det hele, men det må veies mot at det faktisk fungerer, pris, enkelhet. 

Jeg har funnet tre hoved-muligheter:
1: Dobbeltmantlet tank med coil for å forvarme vv og en 10 kW lvp. 
2: Standard stor vvb (360L?), 300L aku med coil for å forvarme vv og en 10 kW vlp.
3: CTC "alt-i-ett" (dobbeltmantlet, forvarming av vv og ca 6 kW lvp.)

Løsning 1 gir litt små tanker synes jeg, selv med de største til OSO (206L+134L), men det er bare en gjetning/vurdering. Vurderte å sette på en akkumulator i tillegg, ev. med coil, men da ender jeg opp med at det er enklere med en dønn standard vvb => Løsning 2

Løsning 2 gir litt høyere kapasitet og jevnere arbeid for vp (tror jeg). Helt vanlig standard vvt som kjører på strøm uansett hvor mye eller lite vannet forvarmes, en relativt stor akkumulator for utjevning og stor coil for forvarming av vv. En kul og enkel løsning med separate enkle komponenter. Kan ikke bli så mye kluss så lenge man separerar alt slik? Rørleggeren mente det ble jo en god del penger til sammen uansett. Og det må bygges, kobles, trenger en eller annen form for styring. => Løsning 3

Løsning 3: Jeg hadde ikke hørt om CTC eller vurdert "alt-i-ett" fordi det høres egentlig for godt ut til å være sant. Jeg antar (antar!) uten videre at slike systemer har kompromisser på alt. Små tanker, lav overføring av varme til vv, kanskje andre ting også? Fordelen er ett system, én leverandør, touch screen for styring og sikkert en app på telefonen også. Jeg stoler jo på rørleggeren, og han har montert flere slike før som fungerer optimalt. Har også et familiemedlem som har dette, men vvt ble for liten og de satt en til i serie for å få nok varmtvann...

Er det noen som har positiv eller negativ erfaring med noen av løsningene? Og ev. kan si om jeg er helt ute å kjøre med noen av ideene mine. 

Legger ved bilde av det jeg ønsker (hjemme-tegnet) og OSO sin Løsning 1. 
https://imgur.com/a/SFXpY
Nytt hus med vannbåren varme - hjelp med valg av systemer - oso.jpg - aeinstein
Nytt hus med vannbåren varme - hjelp med valg av systemer - systemet.jpg - aeinstein
Signatur

   #1
 285     0
Bor du på fjell?
Hva med å gjøre ting enklere og bare sette inn en væske/vann varmepumpe med varmtvannstank innebygd. Blir et mye mindre komplisert system og mindre enn energibrønnen i prisdifferanse...
Keep it simple. 
Har du først en effektiv varmepumpe er det bortkastet å rote med solvarme. 
Skal man spare mer da er der evt solceller som er det eneste fornuftig neste trinnet. 

(Ja jeg har bergvarme selv. Nå er det -7 ute og pumpa jobber med snitt COP på 4.8 ) 
  (trådstarter)
   #2
 5     Sør i Norge     0
Interessant! Ja, jeg bor på fjell, men jeg hadde ikke tenkt å borre. Det er jo meget interessant med høy COP selv på vinteren. Hvor dypt borrer man? Har lest litt på forumet og det virker som at lengden/dybden har mye å si på hvor mange kW varmepumpen er på.

Hvor mye koster en energibrønn/borrehull i tillegg da?
Signatur
   #3
 24,668     Akershus     0
Duslipper også viftestøy og is ute.
Videre så kan bergsystemet bygges ut med forholdsvis billig kjøling. Grovt regnet trenger du en viftekonvektor, en sirkulasjonspumpe og mer rør og kraner.

Regner du ren økonomi, så er nok bergvarme i grenseland, særlig i et moderne isolert hus, men personlig ville jeg betalt endel for å slippe utedel.
Signatur
   #4
 285     0
Hvis du ikke skal varme garasje eller lignende bør et 180m2 tek17 hus berge med 1.5-6kw pumpe.
En større pumpe vil gå veldig mye on/off v mildvær.

Brønn på 150m skal holde finfint til 6kw. Når du bor rett på fjell blir det billigere og enklere. Særlig om tomta di i tillegg har plass å dumpe boreslammet. Vil tro du kan slippe unna med 50-60k for brønn.
(Så får du igjen 10k mer for bergvarmepumpe hos enova også)
Brønnen øker verdi på huset tilsvarende vil jeg påstå.

Legger v bilde av min pumpe.  Veldigveldig mye mindre komplisert installasjon enn de du skisserer Smile

Hos meg hadde luft/vann eller ren eloppvarming med varmekolbe blitt billigere siden det var langt til fjell. 
Men jeg hadde ikke noe plass til en støyete utedel.
(Huset mitt trenger under 3000w v -10grader ute)
   #5
 285     0
Jeg har et soverom i andreetasjen hvor det lett blir for varmt, så jeg kommer til å nytte meg av at jeg kan få billig kjøling fra energibrønn her og installere en viftekonvektor til våren - slik som KjellG nevner.
  (trådstarter)
   #6
 5     Sør i Norge     0
Liker tanken på bergvarme. Det er dessverre en del økonomi også inne i bildet her. Får ta en prat med rørleggeren om han har noen flere innspill. Det finnes jo så mange løsninger og varmepumper og tanker at jeg har ikke blitt klokere i denne omgang....

Takk så lang Smile
Signatur
   #7
 285     0
Mitt inntrykk er at rørleggerne er veldi glad i å selge All-in-one varmepumper. Det gir dem maksimal fortjeneste på delene, og relativt mye jobb og mye ekstra rør og deler.
Rørleggerne tjener garantert en god del mindre på en bergvarmepumpe-installasjon.
Greit og ha i bakhodet når du snakker med rørleggeren.

   #8
 24,668     Akershus     0
Stokker du ikke litt her? De fleste bergpumpene er vel nær all in one?
Signatur
   #9
 285     0
Jo du har nok rett. Stokket nok begrepene litt her... monoblokk var vel begrepet jeg var ute etter.
System der all kjølekretsen er på utsiden og gjerne en varmveksler både ute og inne.
Disse har jeg forstått er populære blant rørleggere fordi det ikke er krav om "f-gass sertifikat".

  (trådstarter)
   #10
 5     Sør i Norge     0
Fremdeles usikker. Tror ikke jeg kan kjøre fjellvarme/bergvarme. Kostnad blir ett problem, men i praksis så er det et veldig tett boligfelt der jeg tipper det blir vanskelig. Erfaringer?

Ser at en CTC sin "alt-i-ett" virkelig trenger hermetegn. Det er jo basically bare en tank til vbv og en liten spiral til vv. VV lages on-the-fly. Og har lav kapasitet. De fleste ender opp med ekstra vvt i tillegg. Så da blir jo prisen i drøyeste laget når man betaler mer for mindre?

Jo mer jeg leser, jo vanskeligere blir det føler jeg.

Har noen antagelser her:
1: LVP sørger for å holde akumulator varm nok til enhver tid. (selvstendig automatikk)
2: VVT tar inn vann fra spiral og får derfor forvarmet vannet en god del, varmer opp resten med strøm (selvstendig automatikk)
3: VBV har egen pumpe og aktuatorer som sørger for riktig temperatur i gulvene basert på termostater i rommene (selvstendig automatikk)

Nr. 3 krever jo da at akumulator har høy nok temp selvfølgelig.

Rørlegger mente det ble "mindre jobb" med CTC alt i ett fordi det var færre rør, men jeg kan ikke fatte og begripe hvordan det kan bli færre rør.... LVP <-> AKU -> VVT & VBV. Alle enhetene er med og alle trenger vann inn/ut minst én gang hver.
Signatur