22,489    31    14  

Ødelagt eksansjonstank? Stadig etterfylling av vann/trykk

 40     Trondheim     1
Vi har vannbåren gulvvarme. Varmen kommer fra varmtvannsberederen som da har to tanker.

Til gulvvarmen går det en del rør til rørforderelere inn/ut til gulvene, og også et rør til en ekspansjonstank. Se vedlagte bilder.

Jeg må stadig fylle på litt vann/trykk og trykket varierer veldig ettersom hvor mange sløyfer som er åpne. Det har vært slik siden vi flyttet inn, og det er ikke vi som har installert utstyret. Jeg mistenker ekspansjonstanken og at denne har mistet sitt mottrykk (eller hva det kalles).
Jeg forsøkte å fylle på mer luft på ventilen i bunn av tanken, men ingenting går inn - altså ingen verdens ting - det er som om ventilen er tett. Trykkmåleren viser 0 bar - men er den tett er ikke det så rart.

Er ekspansjonstanken ødelagt? Er det noe jeg kan gjøre - eller bør tanken rett og slett byttes?

Ekstraspørsmål; på bildet som kun viser rør; hva er den midterste tingen med rød hatt? Venstre = manometer, høyre = overtrykksventil.

Jeg setter stor pris på hjelp!


Ødelagt eksansjonstank? Stadig etterfylling av vann/trykk - 20151229_094608 (Large).jpg - Vaffel
Ødelagt eksansjonstank? Stadig etterfylling av vann/trykk - 20151229_094613 (Large).jpg - Vaffel
Ødelagt eksansjonstank? Stadig etterfylling av vann/trykk - 20151229_094627 (Large).jpg - Vaffel

   #1
 2,435     Hordaland     1
Steng kranen på undersiden av manifoilen (blå hendel). Ta ned ekspansjonstanken og tøm den for vann. Sett ekspansjonstanken tilbake på plass, og pump opp trykket til nøyaktig 2 bar. Ventilen på undersiden av manifoilen (blå hendel) holdes stengt. La det stå slik i 1 uke, og se om trykket synker. Dersom trykket synker så er det noe galt med ekspansjonstanken. Visst trykket er nøyaktig det samme etter 1 uke så har du en lekkasje i varmeanlegget.
Signatur
   #2
 1,778     Norge     1
Skru ut ventilen å bytt den. Det er en vanlig bilhjul ventil. Så fyller du til manometeret har økt 0,5 bar. Og se om det ordner seg.
Den du spør om er en utlufting ventil(luftepotte). Skal slippe ut luft fra systemet ditt.
Bluesman
  (trådstarter)
   #3
 40     Trondheim     0
Takk for forslag begge to! Jeg prøver å bytte ventilen først, som Bluesman foreslår ettersom tanken satt særdeles godt fast. Hvis ventilbytte ikke fungerer, får jeg alltids tanken av til slutt Tongue

Ahh, det gir mening med utluftingsventil. Trolig dumt spørsmål, men er den automatisk eller er det noe jeg må gjøre manuelt for å få ut luft?
   #4
 25,352     Akershus     1
Dersom det ikke finnes andre sikkerhetsventiler i systemet, ville jeg ikke kjørt med blå hendel stengt! Mao, den blå hendelen burde aldri vært der. Å stenge den under drift blir som å kjøre med spiker istedet for sikringer.

Du burde hatt en serviceventil mellom tanken og konsollet slik at tanken kan isoleres og tømmes for vanntrykk under priming av blære. Slik sjekk bør gjøres fra tid til annen. Enkelte hevder ca 1 gang/år.

Dingsen på toppen er en "luftepotte". Den inneholder en flottørventil som slipper ut ev luft fra vannsystemet.

Signatur
   #5
 2,435     Hordaland     1
Dersom det ikke finnes andre sikkerhetsventiler i systemet, ville jeg ikke kjørt med blå hendel stengt! Mao, den blå hendelen burde aldri vært der. Å stenge den under drift blir som å kjøre med spiker istedet for sikringer.

Dersom det er lekkasje i systemet, ville jeg ikke trykksatt anlegget i det hele tatt før man har fått bekreftet om det er ekspansjonstanken som lekker eller om det lekkasje i selve anlegget. Smile

Ved å stenge hendelen, og trykksette kun ekspansjontank, vil man få det bekreftet rimelig raskt. Holder tanken trykket, så er det lekkasje i anlegget.
Signatur
   #6
 575     Haugesund     2
En akkumulatortank er en ståltank med en tett luftballong inni.
Ballongen blåses opp med luft til et visst trykk. Så settes det på vann/oljetrykk mot ballongen.. Vann kan ikke komprimeres, men det kan luft. Når vannet ekspanderer vil dette øke i trykk og presse luftballongen sammen og dermed øke trykket inne i luftballongen, trykket på vannsiden vil forbli tilnærmet uendret.  Når trykket på vannsiden går ned vil luftballongen presse vannet tilbake i systemet.. Lufttrykket synker, mens vanntrykket vil holdes uendret.

Her er en tegning:
Ødelagt eksansjonstank? Stadig etterfylling av vann/trykk - accumulator-cut-view.png - Vaffel


Siden vann ikke kan komprimeres vil trykket fort stige til over 10 bar hvis det utvider seg og ballongen er tom for luft og sikkerhetsventilen vil slippe ut trykk fra systemet når det kommer over denne grensen. (rundt 4 bar?)
Det samme vil skje om du har for mye lufttrykk på akkumulatoren, altså mer enn sikkerhetsventilen.
Dette gjør at en stadig må fylle på anlegget etter temperatursvingninger.
Dette er grunnen til at en bruker akkumulator, for å holde trykket konstant i systemet selv om temperaturen endrer seg litt.

Hvis du snakker om manometeret/trykkmåleren som vises i bildet er dette helt normalt. Denne viser trykket på vann siden, (høyre side i bildet) ikke luftballongen. Ut fra tegningen ser en at denne  alltid vise 0bar når uansett hvor mye luft du fyller på venstre siden.

Du må ha en ekstern trykkmåler for å se lufttrykket i akkumulatoren. Hvis luftventilen var tett ville denne vist fullt trykk med en gang du slår på pumpen, så det høres ikke ut som luftventilen er tett.
Slike luftpumper har ofte en trykkmåler på seg. Luftsiden av akkumulator skal være ca 0,5 bar over systemtrykket.  Hvis ekspansjonstanken er øverste del av anlegget forhåndsfylles den altså med 0,5 bar, står den lavere må du ha på mer trykk.
Klistremerket du har tatt bilde av viser at den kommer forhåndsfylt med 0,5 bar fra fabrikken.

Få manometeret/trykkmåleren som er avbildet til å vise 0bar og fyll luftballongen til 0,5bar.  Sjekk lufttrykket etter noen timer/ en dag.. Hvis dette er stabilt er nok akkumulatoren fin.. Detter trykket så har du lekkasje i luftballongen/akkumulatoren. evt luftventilen for påfylling.
   #7
 1,216     Norge     0
På undersiden av karet ditt sitter en bilventil, under ett svart plastdeksel. Har alltid lært at viss du trykker inn den og vann kommer ut, er karet ødelagt....membran morkner opp og vann fylles opp. Ekspansjonskar er "billig" , fort gjort å skifte. Skiftet akkurat heime, ca 500,- for 18 liters kar. Levetida er ca 10 år....
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 40     Trondheim     0
Dersom det ikke finnes andre sikkerhetsventiler i systemet, ville jeg ikke kjørt med blå hendel stengt! Mao, den blå hendelen burde aldri vært der. Å stenge den under drift blir som å kjøre med spiker istedet for sikringer.

Du burde hatt en serviceventil mellom tanken og konsollet slik at tanken kan isoleres og tømmes for vanntrykk under priming av blære. Slik sjekk bør gjøres fra tid til annen. Enkelte hevder ca 1 gang/år.

Dingsen på toppen er en "luftepotte". Den inneholder en flottørventil som slipper ut ev luft fra vannsystemet.

KjellG; Dette har jeg full forståelse for deg med - og jeg er helt enig! Heldigvis har jeg en overtrykksventil koblet rett på varmtvannsberederen (som er til vannbåren varme-delen). Denne er kontrollert, og fungerer slik den skal. Jeg har dermed to sikkerhetsventiler - og begge fungerer. Bra du følger med! Smile

Kan jeg rett og slett stenge blå hendel (isolere ekspansjonstank), åpne sikkerhetsventilen, og deretter fylle på trykk på blæra?

Baltazar; Det stemmer, jeg har prøvd å trykke inn ventilen og ingenting kommer ut, verken vann eller luft.

WF: Takk for svært oppklarende post! Sikkerhetsventilen slepper ut allerede på 3 bar. Jeg har prøvd å sjekke trykk og fylle på luft på luft-siden via kompressor og luftpåfyller (til bil). Den viser ingen trykk, og prøver jeg å fylle noe som helst, går trykket rett opp til kompressortrykket umiddelbart, og det virker som jeg kun fyller opp det minimale volumet som er i selve ventilen (1 mL??). Men dette kan jeg kanskje ikke gjøre uten å tømme tanken for vann, eller ha sikkerhetsventilen åpen (for å slippe ut vann som lufta erstatter?).


Dersom det er lekkasje i systemet, burde jeg ikke oppdage dette som oppsamling av vann et eller flere steder? Jeg har i mange omganger sjekket omhyggelig rundt tanken, og rundt alle rør, rørkoblinger og rørfordelere og har ennå ikke oppdaget en dråpe vann. Forøvrig er alle sløyfer støpt ned i betongplata som huset står på. Huset er fra 2006.
   #9
 1,778     Norge     1
Steng blå kran og åpne overtykkventil. Sa blåser du luft inn slik at vannet kommer ut av ot ventil. Prøv opp til 1 bar, så slipper du ut ned til 0,5 bar. Steng overtrykkventil og åpne blå kran.
Bluesman
  (trådstarter)
   #10
 40     Trondheim     0
Da har jeg prøvd forslaget ditt Bluesman, men nei, det kommer ikke noe luft inn, og heller ikke vann ut av overtrykksventilen. Det kan se ut som ventilen er tett, eller at noe annet inne i tanken gjør at det sperres for luft inn.

Jeg skrur ned tanken i morgen - må bare få handlet en stor skiftenøkkel eller rørtang.
   #11
 1,778     Norge     0
Jeg har brukt hamp på min, så jeg kan bare bruke henda og skru på selve tanken for å løsne den. Har du prøvd å skifte ventilen? Sitter vel på alle nye sykler slike?
Bluesman
  (trådstarter)
   #12
 40     Trondheim     0
Jeg skrudde av tanken og tømte den for vann. Med vannet kom det noe rust og en del gummigugge. Jeg anser dette som at tanken trenger utskiftning uansett.

Jeg har kjøpt ny, og denne er forhåndsfylt med 0.5 bar. Jeg må vel uansett fylle blære med rundt 2 bar før jeg slipper til vannet? Etter hva pilene på manometerene indikerer, skal det være 2 til 2.5 bar i systemet.

Kan jeg da tappe trykket fra vannsystemet, fylle blæra med 2 eller 2.5 bar, koble den på, og sakte øke trykket på vannsystemet til også denne er på 2 eller 2.5 bar?
   #13
 1,778     Norge     0
Nei. Du skal ikke ha mer enn 0,5 bar. Og det er sikkert max trykk på blæra. Bare skru den på plass å fyll på vann. 0,5 bar tilsvarer opptil 5 meter vannsøyle/løftehøyde.
Blueman
  (trådstarter)
   #14
 40     Trondheim     0
Ikke har mer enn 0.5bar på både blære og vannsystemet?

Har jeg 0.5bar i blæra, og 2 bar på vannet vil jo blæra være konstant trykket flat?
   #15
 3,575     buskerud     1
0,5 bar pluss ca 0,1 bar per løfte meter mener jeg. Så har du vbv i etasjen over kan du ha 0,7/8 og i enda en etasje over, legg på ytterligere 2-3 m, 1,1-1,2 bar osv.

Mulig bar stiger mere jo høyre man skal løfte vannet, da jeg minnes å huske at det er et diagram i rørboka til bd.
   #16
 3,575     buskerud     0
Du fyller ikke på mere luft, men vann på anlegget til du når det tallet du ønsker
   #17
 2,856     0
Har jeg 0.5bar i blæra, og 2 bar på vannet vil jo blæra være konstant trykket flat?

Flat blir den ikke, men den minker i volum til lufttrykket inni tilsvarer vanntrykket. I eksemplet med 0,5 bar forladningstrykk og 2 bar arbeidstrykk, så blir luften presset sammen til en fjerdedel av opprinnelig volum, med fire ganger så stort trykk.

Jeg mener å ha lest at forladningstrykket skulle være halvparten av arbeidstrykket, men det er mulig jeg husker feil, eller at det var i en annen sammenheng...
  (trådstarter)
   #18
 40     Trondheim     0
Har jeg 0.5bar i blæra, og 2 bar på vannet vil jo blæra være konstant trykket flat?

Flat blir den ikke, men den minker i volum til lufttrykket inni tilsvarer vanntrykket. I eksemplet med 0,5 bar forladningstrykk og 2 bar arbeidstrykk, så blir luften presset sammen til en fjerdedel av opprinnelig volum, med fire ganger så stort trykk.

Jeg mener å ha lest at forladningstrykket skulle være halvparten av arbeidstrykket, men det er mulig jeg husker feil, eller at det var i en annen sammenheng...

Ja, selvsagt! Det gir mening Smile Dette burde jeg ha husket fra fysikken... Da prøver jeg først og fremst på dette, så ser jeg hvordan det går. Altså, ingen endring av blæretrykket.

Takk for tips Inge79, woodbear og Bluesman!
   #19
 1,216     Norge     2
Du skal ikkje fylle på meir luft...!! Monter nye tanken, fyll anlegget/kjelen. Slå av sirkulasjonspumpen, gå over anlegget og luft alle sløyfer/radiatorer. etterfyll anlegget evnt.
slå på sirk.pumpe. Huskt trykket stiger når vannet blir varmet opp..
Signatur
   #20
 2     0
Hei, sliter med nøyaktig samme problem og skulle gjerne tatt ned tanken for sjekk.

Men eg har ikkje kran (blå hendel) i underkant av ventil, så spørsmålet er om eg kan sette på ein blender inn i ventilen og åpne denne? Vil ein då ha isolert tanken?

Eg har kraner slik at varmepumpe, tank, sirkulasjonspumpe og ekspansjonstank kan isolerast frå resten av systemet, men ein vil vel då kunne få luft i systemet etter å ha montert eksapansjonstank tilbake igjen og fyllt på vatn?
   #21
 7,686     Bærum     0
Her er det litt misforståelser angående trykk. Det er ikke forskjellig trykk på luft og vannsiden av blæren. Blæren er forhåndsfylt til 0,5 bar over atmosfæretrykk. Det er veggene i blæren som strekker seg og opptar det ekstra trykket på 0,5 bar. Når du fyller på vann klemmes blæren sammen så den får samme trykk som vannet. Under stabile forhold er det alltid samme trykk på begge sider av blæren. Ekspansjonstanken kan sammenlignes med fjærene på en bil. Står bilen stille er det likevekt mellom bilens vekt og fjærenes press. Setter det seg flere inn i bilen vil fjærene presses sammen til ny likevekt mellom vekt og fjærtrykk. Kjører du over en dump vil fjærene oppta det ekstra trykket fra hjulene, tilsvarende som et trykkstøt i vannsystemet.
   #22
 858     Bærum     0
Når vannet ekspanderer vil dette øke i trykk og presse luftballongen sammen og dermed øke trykket inne i luftballongen, trykket på vannsiden vil forbli tilnærmet uendret. Når trykket på vannsiden går ned vil luftballongen presse vannet tilbake i systemet.. Lufttrykket synker, mens vanntrykket vil holdes uendret.

Hvis du snakker om manometeret/trykkmåleren som vises i bildet er dette helt normalt. Denne viser trykket på vann siden, (høyre side i bildet) ikke luftballongen. Ut fra tegningen ser en at denne alltid vise 0bar når uansett hvor mye luft du fyller på venstre siden.

Du må ha en ekstern trykkmåler for å se lufttrykket i akkumulatoren.

Enig Torango, her var det en del feilinformasjon og misforståelser.
Trykket er alltid likt på gass og væskeside i et system med akkumulator/ekspansjonskar. Manometeret viser systemtrykket.
Signatur
   #23
 25,352     Akershus     0
John-Thorvald: Dersom du tar av den sorte gummikoppen under tanken, vil du finne en bilventil. Trykk et kort øyeblikk på ventilen. Kommer det tydelig luft som fra et bildekk eller vann?
Signatur
   #24
 2     1
Tydelig trykk, men mindre enn forventa (fortrykket er skal være 1.5 bar ifølge kolben) og ingen vatn.

Problemet er at eg ikkje klarer å sette trykket riktig i blæra sidan eg er litt usikker på korleis eg skal isolere tanken og tappe vatnet.

Temperaturen ute varierar no med +/- 10-15 grader noko som fører til ekstreme trykkforandringar i systemet (kan myste 1bar på 1 veke). Dersom trykket har falt med 1 bar, kan eg pumpe blæra opp og få trykket riktig igjen (utan påfyll av vatn). Så enten lek ventilen, blæra er gåen eller så har eg ein alvorleg lekasje ein plass (som ville ha ført til svelling av golv).
   #25
 25,352     Akershus     1
Du kan ikke bare pumpe opp trykket.

Gitt at tanken er ok. Da setter du trykket med hvor mye vann du slipper inn i systemet. Så lenge systemet er i driftsmodus med driftstemperatur alle steder, skal trykket nå holde seg ganske stabilt.

Dersom du hever temperaturen i vannet litt, vil dette utvide seg. Med ok tank, vil lufta i blæra i tanken presses litt sammen og trykket holdes noenlunde konstant.

Uten tank ville trykket umiddelbart økt voldsomt og sikkerhetsventilen skvetter ut for å hindre for høyt trykk. Senker du temperaturen litt, vil trykke falle nær momentant til 0. Dersom blæra i tanken er defekt, vil tanken normalt være helt vannfylt og "du har ingen tank". Du tester blæra som nevnt over.
Signatur
   #26
 3     0
Hadde samme problem som fler her. Fikset det.
Stadig etterfylling og stor variasjon å trykket avhengig av vanntemp. Mistenkte lekkasje osv, men via dette fora skjønte jeg at ekspansjonstank sannsynligvis hadde tatt kvelden.
Kom ikke noe luft el vann ut ved trykking på ventilen. Tok ned tank, var full av vann.Måtte ta av hele ventil/kopling som sitter på toppen av tanken for å helle ut 12 liter vann av en 12 liter tank.
Prøvde deretter sette luftrykk i sykkelventilen i bunn. Var ikke mulig. Skrudde ut ventilen og så gummibelgen ligger tett over ventilhullet. Brukte kompressor og blåsepistol, men belgen var så hardt "skviset" av tidligere vanntrykk mot yttersiden av tanken at jeg måtte dytte fysisk på belgen før den løsnet. Fikk da blåst luft i belg. Monterte ventil tilbake(med gjengetape). kjørte trykket opp til 2,5 bar. slapp ute trykket, kjørte opp trykket til 1,05 og lot tanken ligge i ca 4 timer. Ingen lekkasje. Slapp ut trykk til 0,5 bar og monterte tilbake tanken. Fylt anlegget og luftet.Har nå fungert i 2 uker med stabilt trykk på ca 1,5 bar.
Luften i blæra har tydeligvis sakte men sikker lekket ut over 5 -6 år.
   #27
 25,352     Akershus     0
Artig at du fikk liv i den igjen, men det spørs hvor lenge med skrukkete blære Wink. I alle fall, nå kjenner du prosedyren.

Det er derfor det heter seg at karet bør sjekkes en gang i året. Enkelte kar har endog service-ventil innebygget i rørtilkoblingen på toppen slik at karet bare er til å skru ned, anlegget holder tett. Andre har en synlig kuleventil med hendel.
Signatur
   #28
 3     0
Blir service på den en gang i året nå Smile sjekker jevnlig trykket, Har ikke servicekran, men kan stenge av radiator sløyfa og gulvvarme sløyfa i teknisk rom. Slipper med andre ord tappe hele anlegget Smile Vet ikke hvordan blære er montert i tanken. Antar den bare er festet som en sykkelslange. Sitter fast i ventilen og legger seg ut mot tanken ved trykk. Er det slik er det stor sjans for at blæren ikke er skadet. Hvis den derimot er festet på noe vis inne i tanken annet enn ved ventilen er det vel talte dager for den Smile Forøvrig en Cubex tank lik den som er avbildet tidligere i denne tråden. 12 liter ikke 8
   #29
 25,352     Akershus     0
En trykktank til brønn Well-Mate, har en innvendig blære ala fotball. Disse tankene er helstøpt i glassfiber. Denne blæra kan byttes.

I de røde tankene som brukes i varmeanlegg er det vanligvis en vulst langs "ekvator". Jeg tror det i disse tankene ligger et "mellomgulv" festet i vulsten. Dette kan neppa byttes.

Med litt om og men kan en slik defekt, tank muligens brukes om den monteres med lufteventilen opp. En kan opprette samme lufttrykksystem uten blære. Hvis en bare slipper på vann uten fortrykk, vil tanken da bli for full og "elastisiteten" blir veldig liten. Typisk var en blæreløs hydrofortank til brønn på 150-200 l. Med blære på 40-75l.
Signatur
   #30
 3     0
Kjell G, det stemmer som du sier. Membran festet langs "ekvator", ser ut som kan byttes, men når ny tank koster mellom 500.- til 1000.- har det vel liten hensikt.
Belgen går oppover mot "nordpolen"som vist på bildet, I mitt tilfelle har nitrogenen (de er fyllt med nitrogen til 0,5 bar) forsvunnet, etterfylling av vann har presset belgen til ned "sydpolen" så hardt at den har klebet seg til tanken over ventilen. Ved tømming av tank, løsning av belg og trykksatt igjen har den sannsynlig gått tilbake til normalen. Spørsmålet er jo om den er elastisk nok til denne påkjenningen uten å ta skade Smile time will show.
Vedlagt bilde av Cubex tank og installasjonsguide og brukerveiledning.
Verd å merke seg i brukerveiledningen at trykket skal være ca 0.2 - 0,3 bar over presatt trykk uten vann. mao 0,7 -0,8 bar. i mitt tilfelle. Litt misvisende for brukere da at manometeret som er montert har "grønt felt fra 1,6 bar til 2,5 bar. Vanlig dødelige vil da tro at trykke bør ligge innenfor dette.
Mitt anlegg har vært stabilt på 1,2 etter "fixen".
Takker for god info på dette fora.
Ødelagt eksansjonstank? Stadig etterfylling av vann/trykk - Flexcon Cubex ekspansjonstank.jpg - psk
   #31
 25,352     Akershus     1

Ideelt skal mellomgulvet ligge høyt når systemet er driftsklart, trykksatt, klart, men kaldt.
Når temperaturen fører til utvidelse, presses mellomgulvet ned.

Manometeret viser aktuelt driftstrykk i varmesystemet, ikke luftvolumet under mellomgulvet. Derfor må en avlaste vanntrykket før en tester presatt trykk.

En stund siden jeg leste prosedyren, men fortrykket er avhengig av statisk trykk, dvs høyden på huset/anlegget.

Grønn sektor antyder et antatt driftstrykk i anlegget på 1.6-2.5 bar.

En ser at mellomgulvet teoretisk kan byttes, men lite realistisk. Ekvator er presset på. Dvs tanken må tilbake til fabrikken.

Nitrogen blir brukt fordi molekylene er større. Dvs at lekkasjen blir mindre. En kan bruke luft, men må kontrollere litt oftere.
Signatur