575    20    8  

Oppbygning kjellergulv, isopor, VBV, fibergips(?), vinyl

 31     0
Noen som vil gi input på oppbygning av kjellergulv?

Har 240cm høyde under taket i dag. Vil beholde mest mulig av dette og samtidig få mest mulig isolasjon mot grunn. Under såle er det visstnok en blanding av 50 mm EPS og Lecakuler forskjellige steder.

Tenker nå fra nederst til øverst:

Betongplate fra i dag
40mm Kingspan Therma TF70 (Trykkfasthet 120 Kpa 10%, U-verdi tilsvarer 67mm EPS)
20mm EPS 400 med fordelingsplater fra varmeshop.no
??? (Gips? Spon? Fermacell fibergips? Ett eller to lag?)
Vinyl


Er to lag 10mm fibergips riktig løsning her for å minimere varmemotstand, samtidig som det er nok overdekning ved brann og nok lastfordeling for vinylgulv? Evt et lag vanlig gips under og fibergips på toppen for en litt billigere løsning.

--

Støping har jeg slått litt fra meg... det er en del kvadratmeter; å få pumpebil til å ta jobben er en del dyrere enn materialene til tørre løsninger; og føler det er veldig fint med ting som tross alt kan taes opp igjen. Og bare 1 cm avrettingsmasse virker som en vanvittig mengde sekker og arbeid med gjør-det-selv og sekker for å dekke kjelleren. Så tenker mest på tørre løsninger.


   #1
 562     Nord-Jæren     0
Jeg ville vurdert å benytte en stivere isolasjon nederst, og kanskje dermed kunne droppet ett platelag oppå de øverste 20mm EPS. Om du f.eks. benytter XPS350, så tviler jeg på om det skal være noe særlig behov for noe annet enn ett lag fermacell på toppen, rett og slett fordi det ikke blir noe særlig svikt. Du ofrer da U-verdien, men jeg syns det høres litt for godt til å være sant ut uansett. Og dyrt.
  (trådstarter)
   #2
 31     0
Takk for svar!

Med to lag fermacell tenkte jeg også på evt. problemer med synlige skjøter, plater som kan gli fra hverandre osv.; med to lag som limes i hverandre så en får en sammenhengende stor plate.

PIR-skum og PUR-skum står oppgitt med lavere U-verdier fleste steder tror jeg; virker for mye i bruk til at det kan være svindel? Sikkert noen store entreprenører som kjøper dette?..

For å ta et annet eksempel: "Polyuretanskummet i Leca Isoblokk har en deklarert varmekonduktivitet λD på 0,024 W/mK."

Tror det "bare" er prisen (og utenom gulv, brannfaren) som gjør at det ikke er mer utbredt.

Om jeg først går i gang med dette virker det bare mer verdt det om jeg kan få en "ordentlig" reduksjon i U-verdi; og i prosent på hele prosjektet blir det ikke SÅ stor forskjell på XPS350 (om jeg finner i akkurat rett tykkelse) og Kingspan.

Men, du har et poeng med trykkfasthet. Jeg kan ikke noe om hvordan fastere plater på toppen virker, annet enn at jeg har sett det forskjellige skisser at det brukes mindre trykkfast isopor lenger ned.. husker ikke hvor.
   #3
 562     Nord-Jæren     0
Stemmer det. Da vil de mest trykkfaste platene på toppen "hjelpe" platelaget der. Jeg tror du har en grei løsning jeg. Kan jo være en grei øvelse å regne ut total U-verdi for isolasjonen, så ser du hvor mye den øker/minker med det ene kontra det andre.
  (trådstarter)
   #4
 31     0
Løsningen over gir gulv med U-verdi 0.27 ... om en regner fra toppen av EPS 400 der det ikke er frest ned til rør, og tar med 50 EPS under plata.

Forslaget ditt: Bytte ut kingspan med XPS350, men fjerne en fibergipsplate..

Med 40mm XPS350 får jeg 0.37
Men 50mm XPS350 (like tykt gulv som mitt forslag) får jeg U-verdi ... 0.31.

Bare evt problem med at plater går fra hverandre (om det ikke er et innbilt problem). Kanskje gips med sparklede skjøter.. eller kilfals, om det ikke er for lav varmekonduktivtet. Må si jeg er mer komfortabel med gips med tanke på brann også.

[EDIT: Ser at fibergips finnes i gulv-utgave, 10mm med 4 fasede kanter for sparkling. Det burde vel bli bra. Litt bekymret med bare 10mm mtp brann bare, er det ikke en eller annen standard som sier 18mm overdekning?]
Siste redigering: Tuesday, December 15, 2020 8:21:46 PM av energigrubler
   #5
 409     1
Jeg gjorde litt samme jobb her på ca 100m2.
10cm+5cm eps, stripset røra til armeringsnett og hadde pumpebil fra weber som la ca 30-40mm avrettingsmasse.
Ekstremt enkelt og det kan legges, parkett, vinyl eller flis rett på.
  (trådstarter)
   #6
 31     0
Takk for erfaringen. Kan jeg spørre hva det kom på omtrentlig med pumpebil?

Har et tilbud på 75 000,- ink mva på 80 kvm for Hey'di Proplan (vet ikke hva varmemotstanden i den er..). Materialkostnaden for den tørre løsninga jeg skisserte er 40 000,- med dyrest mulig (2 lag dyr fibergips). 2 lag vanlig gips mye mindre igjen.

Men verdt en del såklart å slippe arbeid og bra resultat.

Skeptisk til byggehøyde 35mm.. men, 5 cm Kingspan + 3 cm avretting f.eks. hadde gitt samme U-verdi og byggehøyde som min første løsning her. Må vurderes.
HSt
   #7
 37,825     Lillestrøm kommune     0
Brann i gulv er eb rar sak, så beskrevet her at parkett i rom med brannskadet skråtak ikke ble byttet ut, kun ozon behandlet for lukt.

  (trådstarter)
   #8
 31     1
Ja.. for å få noe enda mer håndfast kjøpte jeg anvisningen for brennbar isolasjon fra Byggforsk. Der står det at en skal dekke med brannmotstand K_2 10; og Fermacell skriver K_2 10 på 10mm.

Fristet til opprinnelig plan men bare ett lag Fermacell rettkant, og satse på at limsystemet holder.
   #9
 372     Hedmark      1
Jeg har 5cm xps 300 med ett lag gips oppå (også depron, varmematter, gulv). Sålenge underlaget før xps er rett er det null problem.
Første runde med rom jeg tok der var jeg ikke nøye nok med avretting før xps. Denne ble da ikke liggende helt flatt, å man kjenner det flexer noen steder - men det hadde nok ikke blitt mye bedre med et ekstra lag gips...
   #10
 562     Nord-Jæren     1
Første runde med rom jeg tok der var jeg ikke nøye nok med avretting før xps. Denne ble da ikke liggende helt flatt, å man kjenner det flexer noen steder - men det hadde nok ikke blitt mye bedre med et ekstra lag gips...

I det tilfellet ville jeg heller vurdert f.eks. 10mm EPS80 nederst, slik at små ujevnheter bare deformerer EPSen lokalt.