500    10    0  

Oppkobling varmepumpe, vedkjel og akkumulatortanker

 5     0
Hei.

Har lest og lest og mye nyttig å finne på forumet. Tenkte å få kvalitetssikret og avklart mange spørsmål jeg sitter med.

Driver i disse dager og bygger garasje med fyrrom, med fjernvarmerør fra fyrrom til teknisk rom i huset. 

I huset har jeg en luft/vann mono. pumpe med en epc 360 tank. Pr. nå er hele anlegget i huset fylt med glykol. Tenker å gå bort i fra det og sette en varmeveksler på varmepumpen. Planen er at når jeg fyrer med ved stopper varmepumpen hus og garasje varmes med ved, og når jeg ikke fyrer starter varmepumpen garasje og hus varmes med varmepumpe.


1. Innkobling ekstra akkumulatortank teknisk rom hus. Har gått til anskaffelse av en 600 liters tank da pumpen starter og stopper ofte samt for å slippe å kjøre pumpen på fjernvarmerørene hele tiden. Tenker å styre ladding mellom tank i hus og garasje med laddomat mr50. 

600 liters tanken har alle uttak på samme side, et i topp et i bunn og to på midten samt avtapping helt nederst. Tur fra topp epc 360 til topp 600 liter, bunn 600 liter til gulvvarme og retur gulvvarme bunn epc360. Høres dette fornuftig ut?

2. Innkobling av fjernvarmerør på teknisk rom, hvordan vil det være best å koble inn fjernvarmerøren. 

1.Koble de inn med veksler mellom epc360 og 600 liter.
2.Tur inn på midten på 600 liter og retur i bunn av 600 liter, vil antagelig fungere dårlig/gi lav temperatur til garasje når varmepumpe skal stå  for lading, men forresten de løser jo MR50? den snur vel tur/retur. 
3. Koble det inn med t stykker rett etter veksler til luft vann/pumpe.

3. Veksler forvarming tappevann teknisk hus. 
1. bruke de to midtre uttakene på 600 literen til veksler, egen pumpe på den kretsen som er temperaturstyrt med Arduino. 
2. Veksler sitter etter 600 liter før gulvvarme (kursene på badene er alltid åpne).

4. Veksler varmepumpe, Settes før epc360, eller etter for å få større volum å sirkulere med. 




Peeris

   #1
 4,193     0
Dropp veksler og glykol, finn heller en måte å sikre flow gjennom vp for å hindre frost.

Veksler koster endel og vil ha deg vesentlig dårligere cop. Husk at det t allerede er en veksler I vp fra luft til vann...
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Det er gode poengi, men hvordan vil det bli når man sirkulerer vannet ut når det er 20 minus. Er veksler og røropplegg i varmepumpen godt nok isolert til at man ikke får nedkjøling av vannet?
   #3
 24,668     Akershus     0
Det hele er litt snakk om hva for feilsenario en planlegger. Der er forskjell på at utstyret skal klare noen timer og at det skal redde seg selv over en ukes fravær.
Dersom en selv kan komme til stede eller om det er noen naboer som kan rykke ut å gjennomføre nødprossedyrer som å tappe ned eller kjøre igang aggregat for minimumdrift.
Dersom en er tilstede og systemet er greit elektrisk oppdelt, trenger en et miniaggregat til å få liv i sirkulasjon og styreelektronikk. Varme kan en hente fra vedfyringen og la kompressoren stå.

En bør ha en plan for senariet: Hva om strømmen blir borte 14 d midt på vinteren? Hvordan skal huset, utstyret og jeg klare oss?
Signatur
   #4
 4,193     0
Hvis du skal ha veksler så ville jeg heller hatt den på høytemp-delen av anlegget, og unngått den på VP.
Ulempen er dog at du må beholde glykolen eller finne en annen løsning for frostsikring. Evt bare ta risken...

Litt avhengig av hvor sjelden du planlegger å kjøre VP så kan du jo vurdere veksler, men regner med at du får en vesentlig dårligere virkningsgrad. Du kan jo sjekke i databladet hva du får med ti grader høyere temp som er ca det en veksler krever. 
  (trådstarter)
   #5
 5     0
Skjønner nå at en veksler på VP er en dårlig plan. Når det er som kaldest kjører den en tur temperatur på rundt 40 grader. Så med en veksler vil jeg da måtte opp i kanskje 50 grader.

Så beholder da systemet som det er i dag og kjører veksler på kulvertrøret inne i teknisk rom. Selv om det vil bli en svært lav tur temperatur fra VP til garasje når det ikke fyres med ved vil det jo være nok til å holde en lunk i garasjen hvis vi er borte på vinteren, eller på høsten før jeg begynner å fyre.

Men lønner det seg da å 1. kjøre kulverten inn i 600 literen, eller 2. bør den være en del av det lukkede glykolfylte systemet i huset?

Løsning 1.1 da må det inn en ekstra sirkulasjonspumpe og varmeveksler mot bunn av tank og en av de midtre uttakene på tanken. 1.2 Eventuelt må sirkulasjonspumpen på kulverten gå hele tiden og varmeveksleren sitter på enten tur eller retur fra tanken.

2. tur går fra topp i epc360 til 600 literen og veksler fra kulvertrør sitter i mellom de, når 600 liter har nådd en bestemt temperatur si 60 grader stopper pumpen på kulverten når den synker under 40 grader starter den igjen, hvis ikke så starter VP.


Ift. drift ved strømbrudd må jeg ha på plass strøm til sirkulasjonspumper og vedkjele. For å sikre at kulvert og garasje ikke fryser. Samt unngå koking på kjele har trykkvann/drikkevann med 3-fas pumpe.
   #6
 77     0
Hei Peeris

Spennende prosjekt.

Vet ikke hvordan du har tenkt å kjøre ditt anlegg,skal vedfyren bare avlaste på de kaldeste dagene,eller skal vedfyren være primær oppvarmingen gjennom vinteren?

For skal den være hovedvarmekilden, kan 600 ltr bli i minste laget,ikke all verden med energi du får lagret i denne.

Og da kommer spørsmålet om hvor stor vedkjelen er (kw) da vedfyren må brenne tom før hele tanken passerer 100 grader.

Skal du fyre med en pelletsfyr,så er dette volumet stort nok da den starter/stopper etter en satt temperatur i systemet



  (trådstarter)
   #7
 5     0
Hei.

Det har jeg glemt å skrive. I garasjen er den vedkjele på 55 kw, og to stk 3 000 liter tanker.

Vedfyren blir primær oppvarmingskilde. VP står for oppvarming høst og vår når jeg ikke prioriterer å fyre, samt når vi er bortreist.

   #8
 77     0
2 x 3000 liter og 55 kw, ja da snakker vi Smile

Så 600 liter skal stå inne i teknisk som en "buffer" tank den da?

Har selv 1 x 5000 liter og 60 kw,kunne godt hatt ett par tusen til,men det tar plass Smile

Det du kunne ha gjort er å kjøre glykol på kulvert/600liter,for så å ha 1 stk varmevekslere på hver ende (mot 6000 liter og varmepumpe/fordeler teknisk rom)

Mister dog litt effekt i både vekslere og glykol,de 2 x 3000 liters tankene dine er trykksatt (eller kjører du med åpen ekspansjonstankt?)
Vist trykksatt skal det en god del kulde til over tid før dette fryser,regner med de skal issoleres til slutt? Annbefaler dette,uansett om rommet disse står i er issolert,det er ganske stort varmetap uten issolering rundt tankene.

Surre varmekabel rundet rør/laddomat satt til +5?
  (trådstarter)
   #9
 5     0
Anlegget er trykksatt, har satt av plass til 20 cm isolasjon rundt tankene.
Tar vel noen dager før tankene er helt tome for varme hvis man har satt ned varmetilførsel til hus og garasje, selv om det er -25 - -30 ute?

Burde jeg hatt glykol i kulvertrørene siden det ikke blir sirkulasjon der hele tiden? Jeg har ikke lagt de dypere en rundt 80-100cm.

Hvor lang tid bruker du på å lade opp 5 000 literen, ofte må du fyre?

   #10
 77     0
Hei

Om garasjen du har 6000 liter stående i er isolert + at kulverten ligger på 80-100cm hadde ikke jeg mistet nattesøvnen om det blir litt kaldt.

Skal dette fryse må det nok stå ganske så lenge med mange kuldegrader ute.

Har du montert varmekolbe i en av tankene? Sett i en på 2-3 kwt ganske høyt på den ene tanken (20-30 cm fra toppen, sett termostaten på det laveste 20-30 grader.

Så lenge det ikke blir strømstans har du nå frostsikkret hele ditt annlegg,og kan la være å fyre hele Vinteren samme hvilken temperatur det er ute om det blir aktuelt.

Blir det strømstans kan ett par vanlige fritidsbatterier med en liten inverter være hendig. Da kan du drifte både ladomat/fyrkjele og sirkulasjonspumpe ganske lenge,føler du att du enda ikke er helt i mål,sett opp ett solcellepanel på veggen for lading av dette batteriet.Eller kjøp ett lite strømaggregat.

Da kan du fyre i kjelen din om det blir strømstans på ukesvis.

Har lagt opp egen "kurs" med stikkontakter til sirkpumper på gulvvarmestokker og fyrkjele/ladomat,i andre enden er det ett støpsel som kan plugges rett i mitt aggregat om det blir nødvendig.

For å varme opp 5000 liter legger jeg i ved 2 ganger,brenner totalt i 4-6 timer?
Har 3 boenheter i ett hus bygd i 2015 TEK10, nå på høsten holder dette for oppvarming og forbruksvann i 3-5 dager,veldig avhengig hvor mange liter med forbruksvann som går.

Går du på søstersiden til "byggebolig.no" i Sverige,står det mye mere om vedfyring/kulvert etc da svenskene har mange flere anlegg enn oss. https://www.byggahus.se/forum/

En fra denne siden også https://byggebolig.no/vannbaren-varme/fyrrom-garasje/msg706943