2,757
9
0
Oppvarming med vannbårent anlegg i fritidsbolig.
6
oslo
0
Jeg trenger råd til valg av ny oppvarmingskilde i enebolig fra 1970 som i dag varmes opp med oljefyr/radiatorer. Oljefyr og nedgravd oljetank i stål er like gammelt som huset og jeg er redd for oljelekkasjer så derfor skal tanken tømmes for godt. Det spesiell ved situasjonen er at boligen fungerer som fritidsbolig. Brukes i snitt 1 helg hver måned og innetemperaturen holdes på 10 grader når boligen ikke brukes. Ønsker primært å beholde radiatorene og erstatte oljefyr med annen oppvarming av vannet. Ny oppvarmingslkilde må være svært driftsikker og med automatisk temperaturregulering. Hva som er mest lønnsomt under forutsetninger nevnt forann med høy driftsikkerhert, lav innetemperatur vinterstid samt lite forbruk av varmtvann skulle jeg gjerne fått noen tips om.
Med såpass lav temperatur og dermed energibehov på vinteren vil du faktisk kunne dekke det meste med gratis solvarme og bruke el-kolbe eller en enkel selvstartende gassvannvarmer som back-up de få dagene i året sola ikke klarer å gi noe. skaff deg først en god, romslig og fleksibel tank som gjør at du er helt fri til å tilkoble enkle driftsikre alternative energikilder.
Brukes huset mye sommerstid vil dere samtidig ha rikelig med gratis varmtvann :)
I tillegg til svært rimelig og sikker drift vil det sannsynligvis også være det rimeligste i installasjon.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Å utnytte solvarme høres interessant ut men hvordan gjøres det?
Du nevner stor fleksibel tank, mener du f.eks. en dobbelmantlet tank?
Anbefaler heller tanker av denne typen: http://www.stocksbroenergi.se/produkter/dalatanken.aspx
De er langt bedre isolert, energieffektive, fleksible og eneste sammenligning er prisen som er omtrent det samme som en dobbeltmantlet bereder.
Til en slik tank kan du koble til et solfangerareal som årlig vil gi deg ca 10.000kwt gratis varme, hvorav ca 1/3 i perioden oktober-april, tilsvarende over halvparten av energiforbruket på vinteren du nå bruker olje til.
Det siste lille behovet er det nok mest praktisk at en el-kolbe, plassert høyt i tanken slik at den ikke konkurrerer med solvarmen, tar seg av.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Hva slags tank koblet du forresten varmepumpen til?
Pga driftsikkerhet og ikke altfor høye investeringer (tror jeg), vurderer jeg El-kasett til det vannbårne anlegget pluss egen varmtvannsbereder til forbruksvann.
Å varme opp vann med kun el er ikke så økonomisk men siden innetemp stort sett er 10 grader vinteren igjennom og en varmvannsbereder kan slås av når boligen står tom blir det kanksje ikke så galt allikevel.
Her er det kun i de kaldeste månedene det er fyringsbehov, og da er sola nesten fraværende.
Vi pleier å kjøre en integrert løsning fra Alpha Inno Tech som kalles hydraulikktårn, en rimelig svær akkumulator tank med tappevannspiral, 3 veis ventiler og styring av det hele. Så blir jo utedelen montert og det funker veldig bra. Denne løsningen er veldig drift sikker og vi har montert det i 3-4 fritidsboliger med svømmebasseng ,etc.
Daikin sin pumpe er litt rimeligere, der er det 3 seperate enheter som koples sammen, inne del, ute del og vv tank med spiral.
Hvertfall ingen problem å kjøre dette systemet på en fritidsbolig.
???
Det er et fritidshus, han sier ingneting om hvor godt isolert det er, men om det er som de fleste andre så er det stusselig.
Han trenger varmtvann, og varme stortsett store deler av vår og høsten, hele vinteren samt noen kjølige sommerdager i såfall, han vil jo holde 10grader når han ikke er der også.
Så at det ikke har noe for seg må jeg vel si meg uenig i.
Edit:
Ser nå at det står enebolig fra 70tallet, så da ble jeg med en gang mer sikker enn jeg var i utgangspunktet.
Start uansett med å rett og slett skaffe deg en løsning som gir deg begge deler, og som samtidig når som helst kan tilkobles andre energikilder senere om du ønsker det, uten å måtte foreta mange nye ekstrainvesteringer iform av tank, ombygginger etc.
Har du heller en romslig, fleksibel akkumulatortank med el-kolbe og varmtvannsspiraler har du både varme og varmtvann i ett for en rimeligere totalkost en hva du normalt må gi for el-kasset+bereder.
I slike tanker sitter El-kolben høyt oppe, slik at for å få varmtvann går det svært fort å få nok varmtvann.
Men siden du har oljefyr, så er det kanskje begrensinger i sikringsskapet ditt du bør tenke på? Mange hus fra 70-tallet hvor det er lagt opp til oljefyring for å dekke varme og varmtvann har ofte bare 35A hovedsikring. Må du ringe elektrikeren for å legge inn og endre på mye for å fyre med strøm eller varmepumpe så....
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)