2,209
18
1
Plassering av fordelerstokk(er) for vbv
29
0
Jeg planlegger installasjon av vannbåren varme i mitt gamle hus i forbindelse med renovering og tilbygg. Huset har 2 etg pluss kjeller. Det skal være vbv gulvvarme i alle etasjer. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å ha fordelerstokk og regulering for alle kurser i teknisk rom i kjelleren sammen med varmepumpa (bergvarme), men rørlegger min sa at det ikke var å anbefale, da det lett ble problemer med luft i anlegget for de kursene som var i etasjene over. Han anbefalte meg å ha en fordelerstokk i hver etasje. Så:
- Jeg vet det er flere her inne som har alt samlet på ett sted - hvordan går det? Problemer med luft?
- Hvordan skal jeg legge det opp med fordelerstokk i hver etasje?
- hvor plasserer jeg sirkulasjonspumpa? En sirkulasjonspumpe for hver etasje?
- Hvordan gjør jeg det med styring av de ulike kursene? Kan jeg kjøre alt på en sentral eller må jeg ha 2(3)?
Håper noen kan hjelpe meg her.
- Jeg vet det er flere her inne som har alt samlet på ett sted - hvordan går det? Problemer med luft?
- Hvordan skal jeg legge det opp med fordelerstokk i hver etasje?
- hvor plasserer jeg sirkulasjonspumpa? En sirkulasjonspumpe for hver etasje?
- Hvordan gjør jeg det med styring av de ulike kursene? Kan jeg kjøre alt på en sentral eller må jeg ha 2(3)?
Håper noen kan hjelpe meg her.
Normalt har du bare en sirkulasjonspumpe som drifter hele huset, selv om du har flere samlestokker. Ser ikke noe poeng i å ha flere, så lenge du ikke også har flere shunter. Vi har to, men det er fordi vi har to shunter da gulvvarme og radiatorer kjører på forskjellig temperatur. Eller, dvs. vi har 3 pumper, da det sitter en integrert i varmepumpa også, denne forsyner de to shuntgruppene. Samme pumpe som forsyner radiatorene våre forsyner også leiligheten, der er det egen samlestokk men ingen egen pumpe (radiatorer der også).
Du kan kjøre alt på samme sentral.
Å få nok kraft/fart med kun sirkulasjonspumpe kan være utfordrene, de har begrenset løftehøyde.
Ja, med alle samlestokker nede er det nok en fordel å gå opp litt på størrelse på sirk-pumper. En Alpha2 25-80 tipper jeg klarer brasene fint.
Mine pumper er Alpha Pro 25-60 (eldre modell) og de får virkelig fart på vannet når bare en kurs er åpen. Røret til badet (20mm PEX) går opp i himlingen, bort til badet og ned i gulvet der, det var null problem å lufte denne kretsen uten lufting på høyeste punkt.
Men som sagt er det en del mer jobb siden man må stenge andre kretser manuelt. Dessuten blir det mange flere rør å dra gjennom etasjeskille, det kan ofte blir mye enklere rørdragning med separat samlestokk pr. etasje.
Jeg kommer bare til å ha gulvvarme, så da kan jeg klare meg med en pumpe hvis jeg forstår det rett. Varmepumpa jeg har tenkt på (NIBE F1255) har så vidt jeg skjønner innebygd sirkulasjonspumpe, så da trenger jeg egentlig ikke noe pumpe annet enn den i anlegget? Burde jeg evt hatt en esktra pumpe fordi det blir 5 meter mellom pumpa i kjelleren og gulvrørene i andre etasje?
Hvis jeg skal ha fordelerstokk i hver etasje, bør jeg ha en fordelerstokk ved varmepumpa som fordeler til fordelerstokkene? Bør det være noen form for regulering på denne for å fordele flowen fra pumpa?
Hvis jeg skal ha 3 forskjellige fordelerstokker med aktuatorer i 3 forskjellige etasjer som styres av samme sentral, hvordan gjør jeg det i praksis? Aktuatorene har vel kablet tilkobling til sentralen?
Automatlufter, er det det samme som en mikrobobleutskiller? Tar det mye plass? Har tenkt å få plass til fordelerstokker++ i et fordelerskap innfelt i veggen i hver etasje.
En lufteautomat er litt kortere enn et krydderglass. Den tilknyttes vannrøret og inneholder en liten flottørkran, "nanotoalettsisterne". Den gir en liten tåkedusj idet anlegget går fullt ved oppstart.
En mikrobobleutskiller monteres gjerne like før sirk-pumpa. Den forsøker å fange opp og avgi ørsmå luftbobler fra vannstrømmen. Vil fungere så lenge vannet sirkulerer, men ved sommerstopp kan en risikere luftlomme på toppen.
Jeg antar at den interne pumpa er kraftig nok til å drive hele anlegget. Høyde spiller ingen rolle da anlegget er lukket. Tenk på at en tilsvarende pumpe kan pumpe væske gjennom en 200m dyp energibrønn.
Du trenger ingen ekstra fordeler, bare lag en stamme av kraftig nok dimensjonerte rør (jeg har CU22 men med lang stamme bør du nok opp en dimensjon) og koble hver fordeler til denne. Du bør vel enten ha en krets som alltid er åpen, eller en sentral som kan slå av sirkulasjonspumpa når alle ventilene er stengt.
Du kan bruke kablede eller trådløse romtermostater. Du kan også klare deg uten sentral om du ikke har behov for nattsenking og andre avanserte funksjoner, da kan hver termostat bare styre sin krets direkte. Slik er det gjort hos oss, bl.a fordi vi ville ha standard termostater som passer inn i vanlige kombinasjonsrammer. Bruker Gira-termostater som styrer både varmen og frikjølingen (i de rommene som har slikt). Flesteparten av rommene våre har ikke termostater, varmen styres av temperatursensor ute og inne. Kun rom med avvikende temperaturbehov har separat styring, i praksis soverom, rom med kjøling (sørger for at varme er avslått når kjøling er på) og bad.
Siden du skal ha overtrykk i systemet vil luften sirkulere og slippe ut av utskilleren.
Jeg har ikke problemer med luft.
Har en sirk.pumpe fra jula som bruker ca kun 7 watt i skrivende stund. Den kjøres i auto.
Bluesman
Hvorfor sirkulerer ikke lufta?
Hvordan forklarer du at mitt system virker da?