#71
 912     OSLO     1
Installerer vbv med Nibe luft-vann vp i disse dager og havner på mellom 200-230' med egeninnsats på legging av rør. Vi skal legge rør på ca 350 kvm fordelt på tre etasjer med rør i støp, silencio plater og ferdigfreste sponplater. Vi vil også få 20' i støtte fra Enova (ikke med i regnestykke).

Vårt tilbud på varmefolie og varmekabler lå på 650,- + moms pr kvm - dvs. 284' for 350 kvm.


Min mor innhentet tilbud på varmefolie ifjor, og da lå det stort sett rundt 1000,- inkl moms pr kvm. VBV virker å være det mer fornuftige valget når det begynner å bli 200+ kvadratmeter som skal legges.

   #72
 3,412     Akershus     1
. VBV virker å være det mer fornuftige valget når det begynner å bli 200+ kvadratmeter som skal legges.


At det finnes en slik kvadratmetergrense for når vannbåren varme blir mest gunstig er en viktig innsikt.

Den første kvadratmeteren med vannbåren varme er mye dyrere enn den første kvadratmeteren med varmefolie, siden man trenger tank, pumpe, varmekilde mm. Men når man først har denne "første kvadratmeteren" er de neste kvadratmeterne billigere med vannbåren varme enn med varmefolie. Derfor må det finnes et skjæringspunkt for hvor mange kvadratmeter man må opp i før alternativene er like gunstige.

Om skjæringspunktet går ved 200 eller et annet antall kvadratmeter vil variere. Det blir et regnestykke som har mange faktorer. I tillegg til investeringskostnadene må man se på driftskostnadene, som forhåpentligvis/vanligvis blir lavere når man har en varmepumpe. For tiden tror jeg at skjæringspunktet ofte er endel lavere enn 200 kvadratmeter.

Siden hus etterhvert blir bedre isolerte, blir innsparingen i strømutgifter med varmepumpe etterhvert lavere, og skjæringspunktet forskyves oppover.
Signatur
   #73
 10,486     Akershus     0
Men hvorfor er egentlig elektrisk gulvvarme et alternativ i nye hus? Det blir det vel ikke så gulvkaldt at varmen absolutt må komme fra gulvet?
En panelovn koster ca. ingen ting.
Signatur
   #74
 3,412     Akershus     1
Varmen trenger ikke "absolutt" å komme fra gulvet. Panelovner funker, og er uten tvil billigere i investeringskostnad. Men jeg og mange andre synes at det er litt mer komfortabelt at varmen kommer fra gulvet. "Hold hodet kaldt og beina varme" sa de i Forsvaret (og gav oss fire par sokker og bare en BF). Varme fra gulvet gir litt jevnere temperatur i rommet, og jeg tror det gjør at man kan senke temperaturen en grad eller to. Jeg synes også at varme i gulvet ser mindre skjemmende ut enn de fleste panelovner. Når TS har startet en tråd om vannbåren varme i gulvet, og åpenbart er villig til å bruke et stort beløp på bedre komfort og/eller visuelt inntrykk i huset sitt, synes jeg det er mest naturlig å sammenligne en flott løsning basert på vannbåren varme med en flott løsning basert på varmefolie.
Signatur
   #75
 10,486     Akershus     1
For all del, hvis noen vil bruke 284.000,- (minus kostnaden for noen panelovner) på en flott løsning, så kjør på!

Jeg nekter ikke på at gulvvarme er behagelig. Vi har det selv i store deler av kjelleren, men noen ganger bør man kanskje sette seg ned og tenke gjennom ting et par ganger ekstra.
Signatur
   #76
 6,009     Finnmark     2
En av de virkelig store besparelser man kan gjøre selv, er å legge rør til vbv selv.........Vil tro at hver arbeidstime man bruker selv er besparelse på minimum 1 håndtverkertime (1000 kr inkludert mva?)........og enda mer om man har fått kvadratmeter pris.....
Signatur
   #77
 378     Arendal     0
Pris på vannbåren  -  - HåndslangerVi la VBV i huset. Var sammen med han som leverte rørene og sparte 11000kr på det. Vi la i garasjen som står i tilknyttning også. Totalt kom vel anlegget vårt på 165000 med fratrekk for egeninnsats og tilskudd fra Enova. Da vi ikke har enegibrønn men varmepumpe luft - vann. Funger fint, vi varmer opp hele huset med dette. Strømregningene ligger på ca 1000kr i mnd på vinteren og 400-500 på sommerhalvåret. Trenger altså ikke koste 250000. Og så ser det bra ut på teknisk rom. Vi montert kW-Smart fra Toshiba. Med varmtvannstank som forvarmes av varmepumpa.
Signatur

   #78
 1,724     Trondheim     1
Nå begynner bildet klarne en del. Man ser fort at sammenligner man epler med epler (dvs vannbåren gulvvarme med elkassett og samme areal elektrisk gulvvarme) så er kostnaden omtrent den samme. Det vil si det er ingen eller lite ekstrakostnad å bruke vann som energibærer. Hvis man vil satse på alternative energikilder så koster det ekstra, fra ca80000- 100000(L-V = pumpe+installasjon) til 130000-200000(V-V , bårehull+ pumpe+installasjon) . Og det er her økonomien kommer, om det er nokk besparelse å hente ift investering.

Det folk glemmer hele tiden er at VBV er ikke bare gulvvarme. Jeg monterte (eller rettere sagt fikk installert) VBV i 2010. 110kvm gulvvarme + 6 radiatorkurser (2 etg) oppvarmet med elkassett. Hele rørleggerregningen kom på ca 250-270000 med skjult røranlegg for bruksvann og nye avløpsrør samt nevnte VBV anlegg. Noe av armaturer og installasjon er foretatt fortløpende etterpå men dette var stort sett totalkostnaden.

Det jeg merket meg nå når radiatorer i 2:e etg ble satt i drift , er at dette hadde nokk fungert utmerket som primærsystem i hele huset. Huset er godt isolert og har balansert vent.anlegg, men huset er fra 1949.
2 av rommene oppe var ganske gulvkalle uten varmekilde og tilluft på ca 19 grader. Konvektorer uten vifte (PURMO ; KON21) endret dette og avgir overraskende mye varme med turtemp 38-39 grader. i et nyere hus kan jeg se for meg at vanlige konvektorer/radiatorer designet for lavtempssystem er nok, og gir muligheten for altenative varmekilder.
Da kommer man unna med MYE mindre rørleggerarbeid og rimeligere varmesystem. Viftekonvektorer på strategiske steder (gang/trapp) og vanlige konvektorer/radiatorer på resten.

MVH
Sakke
   #79
 912     OSLO     0
Min mor innhentet tilbud på varmefolie ifjor, og da lå det stort sett rundt 1000,- inkl moms pr kvm. VBV virker å være det mer fornuftige valget når det begynner å bli 200+ kvadratmeter som skal legges.


Siterer meg selv her, med en liten oppdatering. Jeg hadde elektriker på besøk igår for å koble til en avtrekksvifte på badet, og han kunne fortelle meg at de tok 1300,- pr kvadratmeter ferdig lagt varmefolie. Hvis det var store areal (60+), kunne det forhandles ned til rundt 1200,- Det er egentlig ganske sykt.

Hvis man f.eks tar to stuer der den ene er 5 meter bred og 4 meter lang, mens nummer to er 9 meter lang og like bred, så er det nøyaktig like mange punkter for elektrikeren å koble. Den eneste forskjellen er at det må legges ut noen ekstra depronplater og rulles ut 5 meter mer pr lengde. Hvis vi går ut fra at det brukes varmefolie som er 1 meter bred er altså merkostnaden rundt 10 minutter ekstra arbeid og 25 meter eksta folie. Nå vet jeg at elektroimportøren tar rett over 200 kroner pr meter folie, men ifølge en elektrikerkompis betaler selskapet hans adskillig lavere enn det når de handler. Dvs at selv ved 200 kroner pr meter folie, så er merkostnaden for elektrikeren rundt 5000 kroner, men i praksis skal de ha 1300 kroner x 20 kvadratmeter = 26000,- for de ekstra 20 kvadratmeterne med folie.

Varmefolie er etter min mening ikke et produkt man burde betale kvadratpris for. Sørg for å handle inn folie, klemmer, vulktape, kabler, depron (eller annen reflektorplate), plast etc og legg ut depron og folie selv. Elektrikeren får så komme på timesbetaling og gjøre koblingene. Hos min mor brukte en ensom elektriker rundt 4-5 timer på legge folie på 70kvm. Det inkluderte gang, stue og kjøkken med en del vinkler, forskjellige lengder og bredder. Så gikk det en time dagen etter gulvet var lagt til å gjøre litt målinger samt koble opp termostat.

Å få lagt varmefolie burde mao koste rundt 300 kroner pr kvm for materialer (folie, reflektorplate etc) og rundt en time elektriker pr 10 kvm. Da burde f.eks en leilighet/husflate på 100kvm koste rundt 40.000,- og ikke 120.000,- som elektrikeren normalt tar.
   #80
 3,412     Akershus     0
Eller legg 12 V varmefolie selv, uten elektriker.
Signatur