855    38    2  

Problemer/dårlig funksjon på eldre vannbåren varmeanlegg

 21     0
Hei. Er ganske ny her og har forsøkt å lese meg opp en del her på forumet om vannbåren varme før jeg ville begynne å spørre.

Kjøpte hus for et par år siden fra 1997 med vannbåren varme i alle gulv. Huset hadde opprinnelig elektrisk oppvarmet anlegg, men ble skiftet ut til fordel for en waterkotte vann/vann varmepumpe og boret hull til grunnvarme i 2007. Har nå i ettertid funnet ut fra rørlegger som monterte pumpa i sin tid og andre, at forrige eier aldri helt fikk anlegget til å levere nok varme og det har vært ymse tull med det gjennom årene. (I fjor gikk det med ca40K i ny kompressor, bare 10år gammel). 

Problemene vi har, er:
-Bare en middels lunk på bad i utleiedel (kjeller/underetasje)
-bare en liten lunk på bad i hovedetasje (på sommer er badene kaldere)
-kaldt på bad på loft
-ved ca -4 til -6 °c ish ute, så ligger maks innetemp i huset på mellom 18,5-20°c (som regel 19°c) og gulv på stue føles noe kalde

Er termostater i nesten alle rom, men disse står på maks ellers så er noen aktuatorer defekte og plukket av for maks varme.
Slik jeg har forstått det, så reguleres temp av utetemp regulering. 
Har såvidt begynt å tusle litt med justering av flow for å se om det hjelper, men skal iflg rørlegger vært forsøkt stilt inn ved mont av pumpe.

Nå har vi tenkt å skifte ut kjøkken, samt skifte gulv fra parkett til laminat på kjøkken, stue og gjestetoalettet.

Plukket vekk parkett og pappunderlag på gjestetoalett og kom rett ned på spaltegulv med rør lagt i spaltene på en noe dum måte (se bilder).
Har forøvrig blitt anbefalt av hunton og legge gulvgips eller fibergips plate 12-15mm, deretter 6mm silencio trinnlydplate og deretter laminat (ettersom det ikke finnes lyddemping mellom etasjer og det trengs).

Er tur/retur fordelings stokker i alle tre etasjer, med 7sløyfer i utleiedel, 7sløyfer i hoveddel og 3sløyfer på loft. Pumpe står nede i utleiedel.

Skal prøve å legge til noen bilder.
Setter stor pris på alle gode innspill!

Problemer/dårlig funksjon på eldre vannbåren varmeanlegg - 57851848-4C18-4782-8F20-01FA79234528.jpeg - Jegs

Problemer/dårlig funksjon på eldre vannbåren varmeanlegg - C72999FC-3B8A-4FA6-8A64-E28C11D77809.jpeg - Jegs
Problemer/dårlig funksjon på eldre vannbåren varmeanlegg - C3C22042-3B02-46AB-A218-30BFFB887694.jpeg - JegsProblemer/dårlig funksjon på eldre vannbåren varmeanlegg - 95E3C01B-D2C5-4338-A13A-24AA3C978158.jpeg - JegsProblemer/dårlig funksjon på eldre vannbåren varmeanlegg - 2E75FBB4-8F0B-4969-B600-32C5A73D0F33.jpeg - JegsProblemer/dårlig funksjon på eldre vannbåren varmeanlegg - 478FCA82-BF61-44E4-BDD6-3B7D83C53289.jpeg - Jegs

HSt
   #1
 16 757     Sørum     0
Hvis dette er kvaliteten på varmerør arbeid så er det ikke så rart at det er litt vanskelig å få varmen opp på gulvet, varmefordelingsplater skulle ligget på alle rør hele veien med unntak av snu punkter, det mangler i mer en  halvpart av arealet her.  Legger du noe oppå dette så kommer du til å kreve å heve vanntemperaturen betydelig. Merk også at 12/20mm trinnlydplater er beskrevet som trinnlydplater for harde underlag (betong o.l).  Men hva er faktisk sløyfetemperatur, gitt av utekompenseringen ?

Hvis du planlegger nye gulv er det mulig å legge nye rørsløyfer i Selincio thermo ?

Edit: det mangler vel også rør i gulvet så det er vel mer en  50% manglende effektiv rør areal.
O_K
   #2
 295     0
Her har du et stort forbedringspotensiale når du legger nye gulv, det er det ingen tvil om. Hvis de andre rommene er like dårlig lagt opp som dette så er det ikke rart det er kaldt. Varmefodelingsplater skal dekke det meste av synlig flate (75% +) Skal bare være liten glippe mellom, samt ingen ting ved rørbøy.
  (trådstarter)
   #3
 21     0


Ja, ble nokså sjokkert når vi så hvordan det er lagt.
Så er spent på hvordan resten ligger!

Vi tenkte å muligens legge feks silencio thermo, men hvor stor operasjon/kostnad vil dette evt bli?
Går det an å bare løfte gamle rør opp, montere ned thermo trinnlydsplatene og nærmest legge rørene nedi der? Hva menes med 12/20mm plate?

Evt var planen å bare prøve å få på plass flere fordelingsplater, deretter legge gulvgips/6mm silencio/laminat

Målte med IR på Tur varmestokk igår og fikk ca30°c der

O_K
   #4
 295     0
Tja, her må du bare prøve deg frem for å finne ut hva som er mulig. Har du muligheten så legg nye rør, og legg de på langs i rommet, rør er ikke så veldig dyrt så har du muligheten bør du absolutt gjøre det. Gulvvarmerør er dessverre ofte ført frem til gulvene på mange rare måter, og det er skjeldent de legges i varerør slik at det å trekke de om er så og si umulig uten å åpne opp hele veien fra fordelerskap, eller finne nye føringsveier (f.eks. i tak i kjeller under etc...)

Har du ikke muligheten så må du gjøre det beste ut av det du har. Vær veldig forsiktig og lirk løs rørene, legg nytt undergulv, og prøv å få lagt ut rørene i et fornuftig mønster. Vær forberedt på at lengden på rørene kan bli "feil" slik at du må frese ut ekstra spor for å få alt til å gå opp. Pass på å unngå skader. Dette vil være plundrete og ta litt ekstra tid, og selv om resultatet ikke blir 100% så vil det bli mye bedre enn hva du har i dag uansett.
   #5
 15 633     Akershus     0
Er ikke overbevist om at rørføring er hele forklaringen. Her refereres til rom i hovedetasje og loft med dårlig varme. Selv med dårlige varmefordelingsplater vil ikke tilført varme bli borte. En bør sjekke flow og delta T. Er tilførselstemperaturen for lav blir det lite varmeavgivelse.
Signatur
HSt
   #6
 16 757     Sørum     1
uenig her, med dårlig varmefordelingdplater og lite med rør så må vanntemperaturen sikkert opp 5 grader. Og for meg ser det ikke ut som det er rør i hver spalt heller. Hvis gulvene skal legges om må en legge nye rør
   #7
 15 633     Akershus     0
Som nevnt, dersom avledningen til rommet er under pari, må turtemperaturen opp.
Signatur

HSt
   #8
 16 757     Sørum     0
Ja det kan hende at utekompenseringen da er feil, problemet er vel at noen punkt på gulvet kan bli varme når varmealedning varierer så mye.
   #9
 15 633     Akershus     0
Min kommentar gikk bare på at jeg syntes en fokuserte bare på rørleggingen mens jeg innbiller meg at det kan være også andre årsaker som kanskje kan bedre situasjonen mens en ev forbereder en større innsats.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 21     0
Ok, ja hadde mest lyst å skifte ut rør, men er en gang mellom stue/kjøkken og vaskerom (Fordeligstokker), som jeg ikke var tenkt å rive med det første. Gjestetoalett er heldigvis vegg i vegg med fordelingstokker, men sløyfen der går dessverre på to rom. Hadde bare tenkt å ta ene rommet.


Er det vanskelig å tappe/skifte/fylle nye rør? Er litt handy og liker å gjøre det meste selv. Har man lov å gjøre sånt selv?

Blir 20år gamle rør kanskje for stive/skjøre til å flytte noe særlig på? Om det går så kanskje det beste blir å bruke opp igjen og prøve å få plater under, i og med jeg ellers må rive gulv i flere rom

Har dere dårlig troa på å bare putte på flere fordelingsplater, prøve å få bøyene høyere opp og legge gulvgips, 6mm silencio og laminat?

Vil dette hjelpe på varmen i huset selv om resterende gulv muligens forblir som dem er, eller må alt takes?

Målte med IR rett på tur stokken i hovedetasje til ca 30°c

Har målt avstand mellom rør på gjestetoalett til 30cm. Tykkelse på rør er 20mm