(trådstarter)
   #11
 285     0
Sier seg selv at kjappe systemer med lav deltaT er det som er klart enklest å regulere på. Har man lav nok deltaT er jo turtemperatur det som det er best å regulere på, og systemet vil bli selvbegrensende på varme rom.
Utfordringen kommer jo uansett med at man gjerne har soverom man ønsker 15-17grader på, bod man ønsker 10grader, oppholdsrom med 21 og bad med 25.
Enda en gjenganger i nye godt isolerte hus med innstøpte kabler virker til å være at alle rom med vbv har samme temperatur.

Min motivasjon for styring er at jeg har rom som jeg ikke vil ha like varme hele tiden.
Soverommene til barna kunne jeg tenkt meg lå på 21grader når man kommer hjem kl15, samt hele dagen i helga. Men, så kan temperaturen gjerne få synke slik at den er nede på 17grader til kl22.
Hobbyrommet mitt skal holdes på 10grader, men kunne varmes opp relativt hurtig når jeg skal bruke det.
Stue/kjøkken vil sikkert bli varm av matlaging, lys, personer, stearinlys etc utover ettermiddagen slik at det kan strupes ned der. osv.

  (trådstarter)
   #12
 285     0
Fikk en Uponor ventil i posten idag. NC 24v sak.
Gjorde en kjapp PWM test. Dvs 10 000ms periode (10sek), og variabel påtid.
Ventilen begynte å åpne ved ca 1500 ms på (15%) , åpner relativt fort i starten (ulineær), og virker forholdsvis lineær på midten, og nærmer seg helt åpen ved 5500ms på (55%) men virket ulinær på slutten også.

Reaksjon er veldig treg, så ser for meg man kan brukes.
Kan f.eks. ha fastsatt PWM % for forskjellige scenario. Typ, varm opp huset fort: 100%, 21 grader på soverom: (35% PWM) , natt, 17 grader på soverom: (18% pwm).
Så kan man ha en treig integralregulering ut fra temp på returvann eller lufttemp eller en kombinasjon/vekting. Typ justere 0.1% PWM per minutt.

Finjusteringen vil nok være nødvendig, for ser for meg pwm% vs posisjon vil forandre litt med romtemperatur på teknisk rom. Ventilen blir varm, og jo varmere det er i rommet den står jo lavere % er nødvendig for å åpne den.

Nå kjenner ikke jeg KNX eller mulighetene for å programmere regulatorer og sånt der, men ser for meg servoventil vil gjøre ting enklere programmeringsmessig. Da er det sannsynligvis bare å si 35% ventilåpning, så får man det.
KE
   #13
 3,673     Hordaland     0
I knx verden gjør boksene stort sett denne jobben for deg, man lager en boks som er beregnet på å styre x antall ventiler, den har en rekke parametre som kan programeres. Så sender man bare 0-100% til boksen og den fikser resten. Beregningen av 0-100% ligger i veggbryteren. I tillegg til dette kan man sende nattsenkingsmodus til alle bryterene, eller bortemodus slik at de endrer setpunktet. Eller man kan videresende signal fra magnetbryter i vinduet og sørge for at varmestyringen vet om vinduet som står åpen og handler deretter.

Lurer fortsatt hvilken periodetid som er vanlig i slik pwm styring, men etter den andre tråden ble jeg bare enda mer sikkert på at servoventil er det rette.
  (trådstarter)
   #14
 285     0
Jeg er ikke kjempebegeistret for "bokser som gjør ting automagisk på egenhånd".
Fikser jeg meg et system selv kan jeg like godt bruke billige ventiler som denne. Får se hva det blir til.

Men, om det skulle bli KNX blir det nok servoventiler Smile
Så sparer man pwm-styringsboksen og alt det der. Blir jo billigere det, om du ikke skal ha så mange ventiler Smile

Syns 10sek virket som grei periodetid for denne ventilen. Det er betydelig kjappere enn dynamikken til ventilen uansett.
KE
   #15
 3,673     Hordaland     0
Når jeg skriver at boksen fikser det selv så betyr det i knx verden at den har de inn og utganger den trenger og gjerne en programsnutt som muligjør det den er laget for. En ventilstyringsaktuator vil ha en programvare som inneholder pwm regulering. Disse aktuatorene lages for å passe alt mulig, derfor er de proppet full i parametre som kan justeres på for å få det resultatet man ønsker.
Eksempel på en slik aktuator finner du her: http://www.knx-gebaeudesysteme.de/sto_g/English/PRODUCT_MANUALS/VAAS_X23021_PH_EN_V1-0_2CDC508101D0202.PDF
Du er sikkert ikke interresert i å lese alt der men du kan kikke litt under parametrer, der finner du de ulike menyene hvor man programerer boksens funksjoner.
Du kan for eksempel legge inn hvor lang tid ventilen bruker fra 0-100%, fra 100-0% eller hvilken periodetid du ønsker. Fleksibilitet er nøkkelordet når du snakker om knx.
   #16
 4     Åros     0
Interessant tråd! Hvordan går det med PWM-testing? Alt er vel godt innkjørt nå?

Har selv et hus hvor hele 1.etg er vbv i betong og tregt som fy. Nibe VVM 320 varmesentral. Ingen varmepumpe enda. Det er satt opp noe varmekurve basert på utetemp. Bad er helt åpen og Watts trådløse termostater til en Watts kontroller/mottaker.

Her er det bad og gang med fliser og kjøkken, stue og sov med parkett. Parkett skal maks ha 27 grader. Har likevel over 27 grader på turtemp for bra nok varme høst til vår.

Jeg ville tro PWM er sunnere for parketten enn en delvis permanent strupning. Som jeg leste i den andre tråden vil det da bli mer ujevn temp.

Eneste bekymringen med PWM er at jeg ikke kan noe om hvordan Nibe håndterer at alle utenom en kurs åpner og lukker i en treg PWM-syklus.