4,314    8    0  

Radiatorer i dag, hva må til for å kunne gå over til vannbåren gulvvarme?

 22     0
Heihei,

Vi har kjøpt et hus fra 1972 hvor det tidligere har vært oljefyring og vannbåren varme til radiatorer. Tidligere eier har fjernet oljefyren/tank og installerte en luft til varmepumpe som et enøk tiltak.

Vi skal nå i gang med å pusse opp huset og i den forbindelse har jeg plutselig tenkt tanken om å erstatte radiatorene med vannbåren varme i gulv.

I mitt hode høres dette ut som en forholdsvis grei sak siden vannet er der fra før og jeg har varmepumpen,  Wink men har etterhvert fått med meg at det ikke nødvendigvis er sånn mtp temperatur osv. Er det noen av dere orakler her inne  som kunne fortalt meg hva som må på plass, hvor stort arbeid det egentlig er, og ikke minst hva et slikt stunt vil komme på ca i pris? Da hadde jeg blitt veldig takknemlig!

Antall m2 er stue, kjøkken og gang i første omgang , ca 80?  men med mulighet for å kunne gjøre det i resten av etasjen også ved en senere anledning. Dette er i en 1.etasje med delvis utbygd kjeller i halve delen.

På forhånd takk for svar:)

   #1
 365     Drammen     0
Kanskje du får litt svar fra tråden min?
http://www.byggebolig.no/vannbaren-varme/vannbaren-gulvvarme-som-bygger-lite-i-hoyden/

Ellers er jo dette fullt mulig. Varmen må reguleres med shunt ned til hvertfall under 30 grader om dere har parkett. Tror at f.eks. arne skarra gir gratis prisoverslag, ville tatt kontakt med dem og forklart situasjonen. Når tenker dere å evt. gjennomføre dette? Veldig spennende!
   #2
 678     Bergen     0
Hvor omfattende det er er jo veldig avhengig av hvordan du gjør det.
Gulvvarme kan legges oppå eksisterende gulv, du kan rive gulvet og legge inn sporplater og nytt gulv oppå dette eller du kan ta ned himlingen i rommet under og stifte varmefordelingsplater nedenifra.

Dersom du er fornøyd med gulvene du har tror jeg det enkleste er å legge varmen nedemifra.

En av de største utfordringene kan være å få trekt rør fra teknisk rom og ut til rommene uten at dette medfører for mye arbeid på vegen..

Jeg gjør denne jobben nå og det tar mye tid og omfatter jobbing i store deler av huset samtidig. Dette vil jo i stor grad avhenge av planløsning.

Jeg vil anta at det vil koste deg mellom 30.000,- og 300.000,- avhengig av løsninger og egeninsats.

Rørene til gulvvarmen legges til egen fordelerstokk. Dersom du skal kjøre på ulik i temperatur forskjellige soner eller ulik temp mellom radiator og gulv må du ha en shuntventil somr kontrollerer temperaturen til gulvene. For fast temp koster ikke disse allverden og leveres gjerne som en pakkeløsning sammen med sirkulasjonspumpe og fordeler stokk fra f.eks. Buildahouseno.dk.

Signatur
   #3
 365     Drammen     0
Både jeg og trådstarter har allerede radiatorer i samme rom, så fordelerstokk og rørstrekk finnes allerede... Er det noe i veien for å bruke dette? Kommer vel an på dimensjonene.
   #4
 678     Bergen     0
Tror det mest kommer ann på om du skal kjøre samme temperatur på gulv og radiator.
Skal du ha ulik temperatur må de jo ha hver sin fordelerstokk. Skal du ha samme temperatur holder det med den ene.

Med gulvvarme og varmepumpe blir det nok mest økonomisk i drift med samme temperatur i gulv og på radiatorer da vp er mest effektiv når den leverer til lave temperaturer. Med f.eks 35 grader på vannet får man ikke veldig mye varme avgitt fra radiatorene.

Dette avhenger jo og om du planlegger gulvvarme i alle rom eller om noen rom kun vil ha radiator. Isåfall kan det være hensiktsmessig å bytte ut disse radiatorene med viftekonvektor som er å sammenligne med LL vp støymessig. De kan avgi mer varme ved lavere tilført temperatur sammenlignet med radiator uten vifte.

Skal du forsyne et gulv bør du vel ha min 20mm rør dit.






Signatur
   #5
 365     Drammen     0
Hmm, Arne Bergli selger gulvvarmerør i både 12, 16 og 17 (og 20) mm, må de ha større dim på tilførsel, eller mener du at man burde styre unna disse dimensjonene?
   #6
 678     Bergen     0
f.eks 12mm rør kan føre nok vann til å varme et begrenset areal. Samme for 16mm etc.

Kommer man opp i 20mm begynner det å rekke til en stor eller noen korte kurser.

Dersom tilførselsrørene er 20mm eller mindre ville jeg fått noen mer kompetente enn meg selv til å vurdere hvorvidt det er tilstrekkelig. Dette har og med lengden på sløyfene å gjøre.

I selve varmekursen, den du legger i gulvet, kan gjerne tett leggemønster med liten rørdiameter være en fordel da man får bedre varmeavgivelse og kan ha laverer temp ut på kretsene som igjen kan produseres rimeligere med vp.

Jeg har f.eks 20mm tilførselsrør til badet hvor de leverer vann til to små 16 mm kretser i henholdsvis gulv og vegg.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 22     0
Takk for alle svar!

Mine spørsmål er nok tuftet på lite kjennskap til den tekniske set-upen, men det begynner å hjelpe. Min første tanke var å erstatte radiatorene som er der i dag, med gulvvarme. Men så er spørsmålet om dette vil være tilstrekkelig oppvarming? Det er også peis i stuen, slik at vedfyring vil ta topplasten i de værste kuldeperiodene.

Om jeg har forstått rett da, så må man trekke nye rør fra et teknisk rom ( som for min del er i kjelleren, der står også alt til radiatorløsningen i dag) om man kutter ut radiatorene?

Og dette med fordelerskap, trenger man flere fordelerskap om man f.eks ønsker ulik temperatur i entre - vs stue og kjøkken ?

SOm dere kanskje skjønner er jeg rimelig noobie på dette her, men jeg synes det er en veldig fristende tanke å få varme i gulv - og samtidig bli kvitt radiatorene...

Om dere ser her; http://www.byggebolig.no/arkitektur-planlosning-og-fasade/vi-har-kjopt-hus-og-trenger-sart-innspill-til-ny-planlosning/msg545448/#msg545448
så er dette huset vårt med eksisterende og planlagt løsning på stue/kjøkken. Gangen blir nok endret i forhold til forslagene. Vi skal uansett ha varme her, på både vindfang, garderobe og entre - så da vil det være naturlig med vannbåren også her om man har det i stue.

Selve gulvet vil bli skiftet da man endrer romløsning, slik at nedlegging av rør vil skje oventil.

Smile


   #8
 1,323     Østlandet     0
Tilførsel til fordeling bør ha større dim. Gulvvarmerørene er vanligvis 16,17 eller 20mm.
Med 16/17mm rør bør ikke hver krets overstige ca 80m, med 20mm; 100m.

Jeg har lagt inn gulvvarme ifbm renovering selv. Har 16mm rør lagt med C/C 20cm.
Stua er delt i to kretser for å unngå for lange rørstrekk.
På badet er rørene lagt tettere for å få ut mer effekt der.
Styrer temp med trådløse termostater i hvert rom.

Styrer du kun etter utetemp på VP, så kan man vel til nød regulere ned temp på f.eks soverom med å strupe gjennomstrømningen der.

Tenk litt på hvor mange kretser du trenger mtp lengden på hver krets (størrelsen på rommene) og hvordan du skal få rørene frem til hvert enkelt rom.