270    3    0  

Regulering av turvannstemperatur?

 6     0
Hei.

 

Jeg har et Wirsbo gulvvarmeanlegg, ble installert da jeg bygget huset i 1985. Oppvarmingskilde til nå har vært en Nobø elkassett på 9 kw. Denne har nå tatt kvelden og jeg har erstattet denne med en OSO dobbelmantlet bereder på 9 kw.(OSO Optima EPC 300 LT). Denne fungerer helt utmerket.

 

Opprinnelig ble anlegget bygget med trådbaserte termostater og 24 v aktuator. Dette fungerte også helt utmerket da det var nytt. Dessverre gikk det ikke lenge før alle sammen sluttet å fungere og kjøpte en nyere utgave som man måtte ha en ombygning til for og passé til den samlestokken jeg har. Disse fungerte heller ikke lenge. Jeg gikk derfor over til å kjøre lav temperert vann ut på alle gulvene. Dette fungerte på sett og vis, men var ikke optimalt for de forskjellige gulvtypene jeg har. Dette er betong med fliser, sponplate med teppe, 3 cm tykke heltre gulvbord og parkett. På de fliselagte gulvene er tempen helt ok, for så vidt de teppebelagte gulvene også. Der det kommer minst varme igjennom er på de rommene hvor jeg har 3 cm tykke heltre furugulv. Jeg har også kjørt nattsenkning ved å sette et koblingsur på sirkulasjonspumpen, skrudd denne av og på. Det har også fungert helt ok.

 

Når det ble litt kaldere I været, eller mye vind, (bor på sørvestlandet, ved kysten), gikk jeg bare ned i kjelleren og skrudde opp turtemperaturen ved hjelp av den dreibare termostaten på elkassetten, det har også fungert greit i alle år. Ble det varmere I været igjen så senket jeg bare turvannstemperaturen igjen ved å vri på rattet på elkassetten.

 

Dette har blitt litt mer tungvindt nå. Jeg må åpne opp luken for eltilkobling og vri på de 2 termostatene som er der hver gang jeg vil ha regulert temperaturen på turvannet ut på gulvene. I lengden vil dette bli bakvendt og Ganske så unøyaktig, ikke like let å regulere som på en Nobø Elkassett.

 

Jeg har ikke shunt på anlegget, bare varmer opp returvannet til ønsket temperatur. Jeg ser jo at en shunt med ratt eller aller helst med automatisk utetemperatur-regulering hadde vært gode greier. Men når jeg søker etter slike løsninger så finner jeg enten helt enkle manuelle shunter med ratt (som er helt ok) eller større systemer med utregulering, men alle disse har hatt en egen sirkulasjonspumpe. Dette trenger jeg jo ikke, jeg har en pumpe som sviver og går (har riktignok måttet bytte denne en gang, for en 10 -15 år siden, heter vel Grundfos Alpha pluss 25-60, 180 den jeg har). Denne burde vel være mer enn nok om jeg setter inn en utetemp-styrt shunt?

 

Er det noen som har konkrete henvisninger til en slik shunt som jeg ønsker og som regulerer seg selv etter utetemperaturen?

 
JanBe1

   #1
 40     Nord-Trøndelag     0
Hei. Mitt forslag er å sette termostatene i tank som en maksbegrensning.
Deretter kan du få montert en elektronisk termostat på det rommet som kan være styrende, feks. bad.

Denne skulle kunne gjøre jobben og styre ohms last på 3680 Watt:
http://ecatalogue.schneider-electric.no/ProductSheet.aspx?productId=6722712&groupid=144456&navid=65545&navoption=6#

Du bruker dual mode og gulvføleren fester du så på "tur" samlerøret til gulvarme etter tanken.

Exxact føleren er bare et eksempel. Micromatic og andre kan vel ha tilsvarende men der jobber ikke jeg Smile

  (trådstarter)
   #2
 6     0
Takker for svar.

Du tenker at termostaten på badet skal styre sirkulasjonspumpen, starte og stoppe denne alt etter hva denne termostaten ønsker. Men først stiller jeg varmen på berederen opp til f.eks. 40 grader og pumper så dette varme vannet rundt I alle gulvene og når det er varmt nok på badet så stopper pumpen og den starter igjen når termostaten på badet vil ha mer varme fordi det har blitt for kaldt på badet.

Ved en slik bruk trenger jeg vel ikke gulvføler på turvannet, det blir temperature på badet som styrer hele varmebehovet, uansett utetemperatur eller vind.

Ja jeg ser at dette kan fungere og siden denne termostaten rt programerbar for nattsenkning og slik kan denne fungere uten bruk av det koblingsuret jeg har I dag. Igjen dette kan være en metode som kan fungere som ønsket, jeg må tenke litt mer på den, men håper også det er noen som har konkretetips om en shunt med utetemperaturkompensering uten en sirkulasjonspumpe som jeg jo allerece har.....
   #3
 40     Nord-Trøndelag     0
Tenkte egentlig å styre berederelement, og la pumpe bare gå. Ser at det kanskje ikke er hensiktsmessig å kjøre hele "lasten" via en føler hvis det blir lang vei. Du har muligens mye større element en 3,6 kW også. Hvis det er tilfelle kunne du benyttet et Solid state rele til å bryte lasten med ved berederen.

Gulvføler tenker jeg var aktuelt for å kunne sette en slags minimum og maksimumstemp for hele anlegget uavhengig av hva romføler på bad ønsket.

Det finnes også Solid state rele som kan styres med 0-10 volt / 4-20 mA slik at du kan få til en "analog" nøyaktig turvannsregulator uten å innvolvere komponenter som ventil/shuntmotor osv....

http://no.farnell.com/carlo-gavazzi/rm1e23v25/ssr-panel-mount-265vac-10vdc-25a/dp/1905585

Billig shuntløsning?
https://m.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=83254983