12,794    11    1  

Skal flytte radiator. hvordan blende rør uten så mye søl

 17     Norge     0
Jeg har søkt i forumet, men ikke funnet en tråd. Beklager hvis dette er diskutert tidligere.

Jeg skal nå midlertidig koble fra en radiator, da jeg skal sette opp plater på veggene.

Det er en intrikat system av rør, men jeg tror jeg har isolert en kurs som jeg kan blende av for å fjerne de nødvendige radiatorer.

Over fyren er det to "hovedkurser", den ene merket T med rød kran, og en annen merket R med blå kran. I min visdom har jeg kommet til at T er tilførsel av varmt vann ut til radiatorene, og R er returen av det samme vannet.

Det jeg lurer på er hvor mye jeg må gjøre for å kunne koble fra radiatoren. Jeg er nødt til å skru av en rørkobling i kjelleren, da rørene går opp gjennom gulvet.

Jeg er ikke sikker på om jeg skal bruke denne kursen igjen, eller om den blir permanent avblendet. Uansett har jeg behov for å åpne for å skru på et blendingslokk på disse to rørene.

Spørsmålet mitt er, hvordan kan jeg gjøre dette uten at for mye vann kommer ut der jeg kutter røret?

Jeg har av noen blitt rådet til å stenge kranene for tilførsel og retur, og ta med en håndduk. Andre mener at man må tappe ned hele anlegget, først ved å slippe ut det frie vannet, så lufte samtlige radiatorer i huset og ekspansjonstanken på loftet (denne har jeg enda ikke funnet, men det er visstnok vanlig å ha den på loftet), koble fra, for så å fylle på med vann igjen, og lufte alle radiatorer på nytt.

Jeg setter pris på alle svar Wink

   #1
 29     0
Hei.
Jeg har nettopp fjernet 5radiatorer i huset.
Det jeg gjorde var å skru ned tempraturen (ikke noe særlig å holde på med vann som holder 70-80grader) stenge shunten og tappe ut trykket. Kom litt vann men ikke så mye at ett par håndlær fikkser den biffen.
Nå vet ikke jeg hvordan det ser ut hos deg, men i fyr-rommet mitt har jeg sluk. slik at jeg kunne bare ha skrudd av et radiator rør fra hovedfordeleren og latt det vannet rent ut. Da hadde det kunn vært vann søl der.
  (trådstarter)
   #2
 17     Norge     0
Hei, og tusen takk for umiddelbart svar! :)

Er vannet til radiatorene virkelig 70-80 grader? Det er jo ganske mye.

Det er et godt tips å demontere kursen ved fyren. Problemet jeg har med dette er at det er flere andre radiatorer som kuttes da, så jeg må ta det -etter- siste fordeler, hvis du forstår.

Det ser noe sånt ut:

Fyr:-----------┴---------X-----▓

Der ┴ er et T-stykke som fordeler vann til andre radiatorer, X er punktet jeg har tenkt å koble fra og ▓ er radiatoren jeg må flytte.

Hva er en shunt? Og hvordan tapper man ut trykket (kan du beskrive hva jeg skal se etter når jeg følger rørene? jeg har en kran som står like over gulvet, bare beskriv hva den skal være koblet til, så jeg er sikker på at jeg tar rett)

Det er altså ikke nødvendig å tømme hele anlegget?

Jeg lever godt med at det kommer ut opptil et par liter i bøtter og på håndduker..
   #3
 29     0
Hei.
Beklager sent svar, men er ikke så ofte her inne.
Hvis du skal ta vekk en radiator så kan ikke de andre radiatorene brukes før du har blendet igjenn. det er det samme hvor du kobler fra, for vannet vil komme ut der du åpner uansett. alle radiatorene er på samme krets. en shunt er den som justerer hastigheten på vannet som sirkulerer. Du har sikkert en tempraturmåler på fyrkjelen. renger med den ligger en plass mellom 65-90grader.
  (trådstarter)
   #4
 17     Norge     0
hehe jeg lurte på hvor du ble av ;)

Jeg innser at radiatorer er et trykkvannssystem, og jeg har trolig ikke noe problem med å blende igjen rørene ganske umiddelbart etter at jeg får koblet fra. Rørene er 3/4, og jeg har 3/4 blendelokk i messing.

mine spørsmål er i hovedsak:

1. Vil vannet holde seg "i rørene" når jeg kobler fra, så lenge jeg har stengt krana på tilførsel og retur ved radiatorern, i stedet for å fosse ut der jeg åpner koblinga

2. rørene er gjenget, og skrudd inn i skjøtestykket. hva er den beste måten å demontere slike gjengede igjenskrudde koblinge på? må jeg kutte et rør for å få det skrudd av, eller fins det et luretriks?

takker igjen for svar!!
   #5
 139     0
Hva med å stenge ned anlegget og fryse rørene på de punktene hvor en kobler fra? Vet denne metoden er brukt på hovedvannledning av rørleggere, men det tar kanskje noen døgn å få anlegget ned på en fornuftig temperatur. Ved frysing har du jo noen minutter på deg, og unngår søl....
Signatur
   #6
 29     1
Tar ikke så lang tid å få ned tempraturen. skru av varmekolbene, full sirkulasjon så har du en grei temp iløpet av et par timer
   #7
 3,573     buskerud     0
Ikke gjøre dette til noe større problem enn det er nei;-) skru av varmen, steng mest mulig av kraner og ventiler på radiatorer i samme etasje og.  tapp den ene radiatoren, du får sikkert plass til en bolle/langpanne eller noe under. Ha noen håndkler og tørk opp søl.

Når den er tom nok bærer du den ut slik at minst mulig gjenværende vann søles. La den renne seg helt  tom ute

Den måten gir mere gris, men da slipper du å tappe ned mere enn  Nødvendig.

Gjordt det flere ganger. Blir søl uansett hvor mye du tapper, da noe vann blir igjeni raddisen uansett;-)

  (trådstarter)
   #8
 17     Norge     0
takker for alle svar!!

Jeg har fått en bedre forståelse av hvordan dette systemet virker.

Jeg har nå fjernet radiatorene. her er hvordan jeg gjorde det:

Stengte kran på tilførsel og retur.

Skar av rør etter siste kobling mot den radiatoren jeg skulle fjerne.

Ca 1-2 liter vann kom ut (dette er avhengig av hvor langt strekke med horisontale rør som er i nærheten. vannet holdes i hovedsak i systemet så lenge de er lukket)

Satte på plugg/blendingslokk på rørene som gikk til sentralfyren

Åpnet kranene for tilførsel og retur på radiatoren, og systemet var i drift igjen.

Her er hvordan jeg tappet radiatorene:

Satte bøtte under der jeg hadde kappet rørene.

Skrudde opp luftingsnippel på radiatoren.

3-4 liter per radiator, avhengig av størrelse.

Gode tips: ha flere bøtter klare, dekk til flater, ta med et par kluter eller gamle handduker. Det er rimelig guffen sort væske inni rørene, som lager ganske solide flekker. Dersom man skal kappe rør, vær oppmerksom på at en vinkelsliper fort blir til ei vannsag når det er vann i rørene. spruten stod, og det ble litt ekstra vask pga dette.

Jeg mistenker imidlertid at det er noe luft i systemet. blir dette håndtert automatisk i tanken til fyren, eller må man lufte de andre radiatorene nå? Hva er problemet med luft i systemet?