4,784    12    0  

skal legge gulvarme i kjeller, noen nye spørsmål ang. avstiving og kuldebroer

 3,573     buskerud     0
Har en kjeller med støp der det ligger 5cm isopor 15 ned i gulvet.
Har etterisolert vegger, men har fortsatt en kuldebro mellom utvendig leca mur og betong gulv som går under bunnsvillen.

Hadde tenkt 3cm isopor plater med spor for 17 eller 20mm rør.
Rørlegger vil helst ha 17mm, men uponor anbefaler 20mm i slike mot grunn.

så oppbyggning.

1. 3 eller 5 cm plater. 3 cm holder mot grunn, men holder det mot veggen pga. kuldebro? 5cm vil få hevet gulvet bedre over.

2. Bør jeg ha gipsplater over som flytesjikt og avstiving, eller blir det stivt nok med 14mmparkett over. Vil få en liten gang der gulvet vil bli liggende samme retning som sporplatene desverre.  Vil lime de ispor platene til underlaget.

Noen som har gjordt lignende, og fått det sviktfritt uten ispoer eller spon over?


  (trådstarter)
   #1
 3,573     buskerud     0
rørleggern har lyst til å legge trinnlydsplatene med 17 rør i for å få til vendinger lettere og stivere gulv.  Vil det funke likebra som 20 rør og isopor? De skal naturligvis ringe og sjekke det de og, men er vel none her som har ettermontert gulvarme i gamle hus og brukt forskjellige løsninger?

   #2
 3,997     Oppland     0
20mm rør har jo større overflate og kan derfor varme opp gulvet raskere og kan gi deg høyere effekt ved samme turtemp vs 17mm.

Om du må legge rørene i samme retning som parketten er det vel sikkert greit å vurdere et gipslag over rørene.
Gips har mindre varmelagring og bedre varmeoverføring enn spon, så det er nok bedre enn spon til det formålet.
  (trådstarter)
   #3
 3,573     buskerud     0
rørleggern sjekker nå, men de mener at med trinnlydsplatene så vil behovet for overstiving bortfalle, tingen er vel heller 20mm eller 17mm. Jeg ser greien med litt problemer med få til vendigene i de smalere omerådene...regner med at uponor teknisk  gir dem rett veiledning.
  (trådstarter)
   #4
 3,573     buskerud     0
17 og 20 med cc 20 eller 30 blir hip som happ omtrent hos meg visstnok, men pga kuldesoner langs yttervegger som er i gamle kjellere, pga. hvordan leca og støp er bygd opp, må jeg nok regne en høyere tur temp. Greit nok, varmere bad:-)
  (trådstarter)
   #6
 3,573     buskerud     0
det der er nok et problem og, men ikke så lett å gjøre noe med når veggen allerede er 10cm lenger inn nå, men kanskje fuge langs bunnsvillen rundt hele huset før jeg legger gulvarme plater?

Ellers står vi mellom silencio36 eller 5cm isopor.

gulvene er noe ujevne,  skal flyte og sparkle så godt som mulig.  silencio platene er stivere og med parkett vil dette løse en del.

Men det skal helst være fuktsperre under de, no som gjør å feste dem til gulvet et lite mareritt med skruer. alternativt er å ha alt flytende. Går nok bra blir underlaget rett nok.

Dessuten vil parkett gutta at man har fuktsperre før parketten, men da får man to sjikt med sperrer og det er ikke bra det heller.

Så jeg kan
-1 lime 5cm isopor sporplater og legge alt med rør så fuktsperre og parkett
-2. legge fuktsperre og silencio plater, så kun ullpapp og parkett og hpe det ligger stabilt uten å festes, evnt. skru fast noen steder.
-3, betongen er knusktørr, mere rørleggern, og tykk, tørr gjennom hele så han tror egentlig det vil gå utmerket å bare lime de platene rett på betongen og..
Tror neppe det mugner.
-4. legge silencio på fuktsperre, så hvis det ikke ligger godt nok, et lag med gulvgips over... det vil stoppe noe varme desverre, og øke kostnadene ytterligere, siden silencio platene er omtrent dobbelt så dyre som isoporen..

Rørleggern vil helst ha silencio fordi det er lettere å frese og vende rør i de platene enn i isopor.

Men 5cm isopor blir også bedre isolasjons messig.

Valgets kvaler, noen som har vært i samme situasjon?

  (trådstarter)
   #7
 3,573     buskerud     0
et problem mindre.
Ringte tarkett angående følgende oppbygning:

-betonggulv
-fuktsperre
-trinnlydsplater-alu-rør
-ullpapp
-parkett

Holdt med fuktsperren mot betongen, mot vannrørene trengte man ikke noe, men kunne være greit lydmessing å ha ullpappen mellom.  Mange som misforstod at det skulle være fuktsperre under parketten, men de skal altid være mellom betong og tregulv, men om det kom noen lag med andre "ikke betong materialer over", tregner man ikke en sperre til.... kun en holder, enten nederst mot betong ,eller øverst før gulv.. avklart den iallefall. :)


Men er fortsatt usikker på hva som er best av 5cm isopor og silencio 36 trinnlydsplater ....   føler at skjæring ol av silencioplatene blir stor humor, da disse er tunge og harde...  men til gjengjeld ligger de vel som støpt på gulvet.

Noen med erfaringer fra lignende situasjon?



   #8
 3,997     Oppland     0
Men plater rett på betonggulvet kan føre til veldig treg oppvarming, da mye av effekten går til å varme opp betong.
Om det ikke betyr noe, fordi du skal ha konstant temperatur er det kanskje ikke så mye å tenke på.
Men om du i utgangspunktet har dårlig isolert gulv så ville jeg lagt eps i bunn.
  (trådstarter)
   #9
 3,573     buskerud     0
ifølge rørlegger  med 30 år i faget, vil det bli et meget raaskt gulv, siden både silencio termo og eps begge deler har jo alu plater over og sørger for at varmen går fort opp i gulvet som ligger rett over.  Lite av varmen vil gå gjennom isolasjonen og ned i gulv.
Blir jo som å legge depron under varmekabler på betong.

Men klart, mere isopor under ,jo bedre. Men ganske bra isolasjons verdi på trinnlydsplatene og..

Sånn det er nå, er det ca 15-18 cm betong før 5cm isopor og så sandgrunn el. under...over dette gulvet vil jeg velge den beste løsningen for gulvarmen, 5cm esp eller 36mm silencio thermo og 17mm rør pga en del bend som blir håpløse med 20mm. Målet er å få lettes lagt gulvet, tilpasset plater og rør, samnt ha et levelig varmetap nedover, men at det blir raskt regulert oppover.

takk for innspill, føler at 5cm eps vil bli best, men ser også fordelen med hardheten til trinnlydsplaten under legging og med overgulv. Han mener av erfaring at gulvet vil bli bedre å gå på, og varmeeffekten blir ganske lik, men mulig noe mere vil gå ned i grunnen enn med 5cm eps, noe som vil gjøre strømforbuket høyere.. Men tregt gulv mener han at jeg ikke vil få så sant vi ikke støper inn rørene rett på betongen hehe.  På badet blir det til sammen 10cm isopor  før rør lagt i armering.
  (trådstarter)
   #10
 3,573     buskerud     0
tok en prat med uponor teknisk.  Jeg vil få et raskt regulert gulv siden rørene ikke støpes inn.

trinnlyd:

fordeler: bedre underlag hvis det er litt ujevnt gulv. Lettere å jobbe med hvis det må tilpasses en del. Bedre å gå på lydmessig.
Kan legge parkett lengde retning uten store problemer, selv om det ikke er anbefalt.

ulemper: mere fyring for "jordrottene" siden jeg vil få et større varmetap nedover.

isopor 5cm

fordeler: lett å bære og legge. Bedre isolering, noe  lavere fyringskostnader.

ulemper: ikke så bra hvis gulvene ikke er helt rette, kan gi isopor knirk osv.
likke fult å enkelt å tilpasse for rør ved spesielle situasjoner.
bygger høyere.
Ikke så bra å legge parkett lengderetning samme som rør og plater, men 5m går ann, 3cm, bare å glemme.. blir hengebru.

Heller selv mot 5m pga isolasjonen gjør meg tryggere effektmessig og vekt ved innstallasjon, men ser fordelen med trinnlyd pga.  noen steder blir aldri helt perfekt flatt underlag.