548    13    0  

Strømforbruk ved vannbåren varme vs elektriske varmekabler?

 4     0
Hei!
Skal bygge nytt hus og vurderer vannbåren varme i støpt såle vs elektriske varmekabler. Vi har ikke budsjett til å investere i luft- vann- varmepumpe, så energikilden til det vannbårne systemet blir eventuelt  elektrisitet. Mitt spørsmål er derfor: Vil et elektrisk drevet vannbårent system bruke mye mer strøm enn om vi legger elektriske varmekabler? 
Mvh
Erik

   #1
 25,200     Akershus     0
Hvis en tenker seg et hus med varmekabler eller varmerør begge enten støpt ned i betonggulv, eller lagt som lett gulv rett under parketten, så vil varmebehovet være likt og energiforbruket være likt.

Imidlertid, betong er termisk tregt. En får en jevn uregulerbar temperatur. En kan lagre noe energi i gulvet og spekulere i varmelagring fra dyr til billigere strøm.
Med lett gulv får en et gulv som lettere lar seg regulere. F.eks kan en senke temperaturen på soverommene noe.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 4     0
Takk for svar. Tolker deg slik at strømforbruket vil være tilnærmet likt, ved el kabler vs vannbåren varme når elektrisitet er energikilden. Tenkte at vannbåren varme også trengte energi for å drive vannet rundt i rørene og derfor ville være mer energikrevende…
   #3
 25,200     Akershus     0
Ja, trenger litt til sirkulasjon, men pumpa står inne i huset og varmer dermed huset. 
De er typisk på ca 60 W.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 4     0
Nettopp- takker, da høres det ut til å være marginale forskjeller. Da går jeg nok for vannbåren varme som er veldig behagelig, fremtidsrettet og med mulighet for å koble opp væske- vann, eller luft- vannpumpe senere. Ha en god dag👍
   #5
 3,595     0
Ja, trenger litt til sirkulasjon, men pumpa står inne i huset og varmer dermed huset.
De er typisk på ca 60 W.

Denne energien får du også delvis tilbake som en oppvarming av vannet på grunn av motstand og friksjon i vannkretsen, som vil heve temperaturen på vannet mer enn om flyten hadde vært fullstendig uten motstand.
   #6
 5,730     0
Når ein først skal bruke penger, lag tilkobling til l/v pumpe slik at ein kan sirkulere vatn innom ei slik før det går til el. kolben, så er det langt enklere å koble til når du kjøper ei l/v pumpe fra Kina til 15000....
Ein 3 veisventil før det går innpå kolben og retur rett etter så er ein der.

   #8
 3,595     0
Da går jeg nok for vannbåren varme som er veldig behagelig, fremtidsrettet og med mulighet for å koble opp væske- vann, eller luft- vannpumpe senere.

Med mindre du skal ha flislagt golv legger du vel vannrøreren i spaltegolv, dvs. golvplater i trefiber med utfresede spor til vannrørene, og aluminium varmefordelingsplater rett oppunder parkett, laminat eller whatever. Da er problemet med treg regulering betydelig redusert sammenlignet med rør/kabler i betong.

"Uregulerbar" varme er bare et spørsmål hvis du legger rør/kabler i betong. Fordi vannet har lavere temperatur (helst ikke over 27°C når det kommer ut i golvet) enn overflatetemperaturen til el-kabler vil reguleringen være noe tregere - men i et nybygget hus er isolasjonen så god at temperaturen er ganske jamn uansett, med minde du setter vinduer på vidt gap midt i sprengkulda.
HSt
   #9
 37,822     Lillestrøm kommune     0
Så vil en kunne akumulere noe vann i tillegg så kanskje kan en slå av varme i høy kost periodene i døgnet og om 10år har en kanskje råd til en VP

Enig at en bør tilpasse til mulig VP

   #10
 3,595     0
En gang i fortiden (for 2-3 år siden og tidligere) var høykost-periodene rimelig forutsigbare, med et minimum fra rundt midnatt og noen timer framover, og et maksimum rundt klokka 8-10 på sen morgen. I dag er et slikt mønster langt mindre framtredende, og det kan være bortimot motsatt! I går var pristoppen (Trøndelag) fra 19 til 20. I Kristiansand var prisen natt til søndag 15 ganger prisen mellom klokka 13 og 14 samme dag.

Jeg vet ikke om det finnes smarthus-løsninger som automatisk går ut på NordPool hver ettermiddag for å lese strømprisen for neste døgn og bruke det i planleggingen. Du kan ihvertfall gjøre det manuelt: Sist vinter fulgte jeg med hver eneste dag for å sjekke om jeg burde varme stua elektrisk eller med propanovnen. Det blir jo litt pedal-drevet, da!