301    8    0  

Tilkobling av elkassett til vannbåren anlegg

 24     0
Hei,

Har kjøpt ferdig anlegg fra buildahouse.no med alt av styring og fordelerstokker. I huset jeg pusser opp er det oljekjel med elkassett. Sistnevnte har jeg tenkt å bruke midlertidig frem til jeg skaffer varmepumpe, enten bergvarme eller luft/vann. Jeg lurer på hvordan jeg skal koble disse to sammen. På den gamle oljefyren er det en kraftig grundfos sirkulasjonspumpe som har ført vann rundt til de gamle radiatorene. I anlegget jeg har kjøpt hos buildahouse er det to sirkulasjonpumper, en for hver samlestokk. Trenger jeg å bruke den gamle pumpen for å sende vann til fordelerstokkene eller vil sirkulasjonspumpene på samlestokkene være nok? 

   #1
 24,668     Akershus     0
Hvor lang er en strikk?

Vanskelig å si. Velg den løsningen med mest effekt og best styring.

Husk å beholde ekspansjonskar i systemet.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 24     0
Ok.. Det jeg vel spør om er om sirkulasjonspumpene kun leverer til sløyfene eller om de også henter fra elkassetten. Synes pumpen som er der ser alt for kraftig ut, samtidig har jeg ikke lyst å demontere loddet utstyr bare for å finne ut at jeg må koble til igjen.
   #3
 24,668     Akershus     0
Usikker på hva du egentlig har. Er det komplette shuntgrupper?

Selv da vil en sirkulasjonspumpe her normalt sirkulere vannet i en «indre krets, gulvet, og en «ytre krets kjelen. Vannet sendes mot gulvet. På returen vil ev termostatventil skille vannet, noe tar omveien om kjelen, noe går direkte til en ny runde i gulvet. Fordelingen bestemmes av shunttermostst/ventil.

Foto av fordelerstokken?
Signatur
   #5
 24,668     Akershus     0
Nå er jeg amatør. Derfor må du ta dette med en stor dose skepsis:

Fordelersystemet ditt gjenkjennes som en shuntgruppe, men jeg savner termostatventil på innløpet.

Under pumpa, til venstre er trolig en manuell stillskrue. Denne kan en bruke for å regulere sirkulasjonsflow. I ditt tilfelle ev stenge nesten helt hvis mulig. Da vil pumpa sirkulere mot kjelen.

Under på høyre side er returstrupeventil. Denne stilles ved oppstart av systemet. Hensikten er å strupe denne shuntgruppa slik at ikke denne kan ta alt vann dersom begge roper på vann.

I vanlig drift med nevnte termostatventil, kan det være en fordel med en sirkpumpe på kjelekretsen og en eller flere bybass før shuntgrupper. Dette for å sikre at det er tilgjengelig vv når termostatventil åpner.

Det står en manuell? shunt på toppen av kjelen.

Jeg ville kjørt med alle 3 pumper, satt til minimum flow hvis mulig og satt shunt på kjelen med noe egensirk for kjelepunpa.

Signatur
  (trådstarter)
   #6
 24     0
Hei igjen og takk for svar. Legger ved diagram av shuntgruppen, termostatventilen som du etterlyser er ikke koblet på ennå. Hvis jeg forstår deg rett anbefaler du å beholde pumpen koble fra denne inn på punkt fem i diagrammet, og fra punkt seks tilbake til kjelen på den manuelle shunten. Hvor kobler man bypass, mellom punkt fem og seks? Er det da nok med to t-koblinger her?

Tilkobling av elkassett til vannbåren anlegg - shunt.jpg - llafriel
  (trådstarter)
   #7
 24     0
Legger ved en tegning av hvordan jeg tror det bør kobles opp. (beklager tegneevner (og vvs evner))..
Er det nok med bypass ved punktene c og d?
Tilkobling av elkassett til vannbåren anlegg - skjema.jpg - llafriel

   #8
 24,668     Akershus     0

4 synes her å være en ren tilbakeslagsventil uten strupende effekt. Da må den gamle hovedpumpa gå for å få sirkulasjon.

Trolig bør det være noe sirkulasjon i hovedkretsen, bl.a. for å kjøle hovedpumpa. Shunten din har ingen bypass. Du er avhengig av at det er minst en sløyfe åpen. Hvordan shuntpumpa reagerer mhp temperatur ved alle sløyfer stengt, vet jeg ikke, spør buildahouse.

For hovedpumpa kan en skjøte inn et rør mellom tur og retur f.eks. ved c og d. I gamle dager var dette kun et rør, i nyere systemer gjerne med en trykkstyrt ventil som sikrer max flow i sløyfene når de kaller på vann.

Signatur