767    10    1  

Tips om billig oppsett av vannbåren varme.

 25     0
Har et hus som begynner å bli rimelig ferdig, med vannbåren varme i kjeller og 1.etg. 
Har allerede gått på en sprekk og kun småpenger igjen, men det hadde vært kjekt med litt varme til vinteren.. 
Mangler alt unntatt rørene som er lagt, totalt 12 sløyfer fordelt på 8 rom med 16mm rør og 200l varmtvannsbereder til forbruksvann. 

Dette er hva jeg ser for meg.

Kjøpe manuell fordeler med 12 utganger
Kjøpe brukt varmtvannsbereder/akkumalatortank.
Kjøpe brukt shunt og pumpe.

Og hvis det er noen småpenger igjen..
Kjøpe luft-vann varmepumpe fra Jula eller importere fra Kina

Noen tips til hvordan komme i mål nå, og heller bytte ut noen komponenter senere på en økonomisk måte?

KE
   #1
 3,673     Hordaland     0
Jeg ville konsentrert meg om det som skal være permanent. Legg opp fordeler så det blir pent og bra og kost gjerne på deg ett fordelerskap om rommet er pent ellers, typisk vaskerom. Jeg ville tenkt meg om to ganger før du anskaffer en billigpumpe, da ville jeg heller tatt en timeout og brukt elkoble første sesongen. Når det er sagt bør det være noe brukt så du ikke kaster penger ut av vinduet. Tenkt gjennom hva slags system du ønsker deg. Om du lander på en løsning med akkumulatortank og eksternpumpe kunne du kanskje brukt en tank med varmekolbe i. Husk også at du får 10 tusen i støtte av enova for å etablere vannbåren varme, men kun om du har varmepumpe montert. Du kan få 20 tusen i støtte for luft/vann pumpe og 30 tusen for bergvarme. Også kan du få 4 tusen for temperaturregulering av rom.

Bruk så vinteren på å les deg opp på de forskjellige løsningene og hvor mye de sparer. En bergvarmepumpe er klart best om du bor på ett kaldt sted, og den er ikke så dyr som en frykter.
  (trådstarter)
   #2
 25     0
Nytt bygg, gjør det meste selv, så Enova lønner seg ikke for meg på dette heller.. Det samme gjaldt ventilasjon.

Eget tekn.rom, så skap blir det ikke, får heller legge jobb i å få det til å se ryddig ut.

Hvis jeg begynner med denne http://bravvs.no/rorfordelere/rørfordeler_12-kurser_komplett_med_-flowmeter- og kjøper koblingene på samme plass, er det noen innvendinger ang. nettbutikk, pris og kvalitet?

Akkurat hvilket system har jeg ikke bestemt meg for, kommer man over noe brukt som er bra, litt komplett og billig, så vil jo det vurderes.

Men har en tanke om å bygge på med solfangere eller mest sannsynlig ved etterhvert(gratis ved).

Og strømmen er jo et litt usikkert moment, blir vel mest sannsynlig dyr til hvisse tider på døgnet, og ved store strømtrekk, har jo en tanke om at 500-1000l akkumalatortanker som varmes med kolber på de tider på døgnet strømmen er billig. Og f.eks. ved når man er hjemme osv..

Men hvis vi begynner med rørfordelern så er vi i alle fall i gang.
   #3
 484     Bergen     0
Kan man sette alle typer styring på alle fordelerene??
Feks kan man sette uponor smatrix på den som bravvs har?
Signatur
   #4
 24,668     Akershus     0
En gammel vvb blir vel ikke rare oppvarmingen? Kolbe fra 1,5-3kW? Da kan en like gjerne kjøpe noen flyttbare ovner som midlertidig løsning.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 25     1
Hadde ikke tenkt å bruke vvb'n til selve oppvarmingen, men den kan jo senere inngå i "systemet".

Finnes det varmekolber som er trinnløse med tanke på ytelse, f.eks 0-9kw? Det må jo være det ideelle med tanke på hvis man må betale for høyt effektuttak.
Hvis ikke må vel det å bruke flere små elkolber med lav effekt kunne være en løsning.

   #6
 3,587     0
Fordelt på 8 rom - 200-400 watt varme i snitt pr rom synes noe forsiktig, ja Smile Tror nok TS bør ta med den varmepumpen fra Dag 1 Smile

Jeg mistenker (litt respektløst, skal medgi det!) at TS har vært borti hus med golvvarme som bruker 2 kW elektrisitet, uten å tenke over at hvis varmepumpa har COP=4, så får du 8 kW varme ut av den. Og uten å tenke over av en gamme VV-bereder har COP=1 og bare leverer 2 kW varme for 2 kW elektrisitet.

Det er sant at med varme i golvene kan romtemperaturen senkes flere grader for samme varmekomfort, sammenlignet med f.eks. panelovner. Men ikke mye!
   #7
 24,668     Akershus     0
«Kjøpe manuell fordeler med 12 utganger.
Kjøpe brukt varmtvannsbereder/akkumalatortank.
Kjøpe brukt shunt og pumpe.»

Trodde her du mente vvb som midlertidig oppvarming.

Litt kraftigere greier har gjerne 3-fasekobling. Da har en mulighet for 3 trinn i effekt.

Signatur

   #8
 3,587     0
Finnes det varmekolber som er trinnløse med tanke på ytelse, f.eks 0-9kw? Det må jo være det ideelle med tanke på hvis man må betale for høyt effektuttak.

Hvis det innføres effekt-tariffer (noen steder har det allerede kommet) er det snakk om forbruket i en hel klokketime. Kjører du et 9 kW element i 6,7 minutter (dvs. 1/9 time) eller et 1 kW element gjennom hele timen, betyr det akkurat det samme for strømregningens del.

Noen jord-varmepumper med el-kolbe (for tilfeller der den ikke får nok energi fra jorda), har variabel effekt på el-spiralene. Det er stort sett for å være "snille" mot strømforsyningen: Det totale effektuttaket på hver av de tre fasene inn til huset blir senset, og VPen trekker mye effekt på den fasen som er minst belastet, og mindre på en overbelastet fase, for å redusere skjevlasten på strøm-inntaket.
   #9
 2,435     Hordaland     0
Finnes det varmekolber som er trinnløse med tanke på ytelse, f.eks 0-9kw? Det må jo være det ideelle med tanke på hvis man må betale for høyt effektuttak.

Dessverre finnes det lite trinnløs-variable varmekolber. Slike ting ble gjerne brukt før i tiden, men de produserer veldig mye varme i seg selv. I tillegg tar regulatoren enormt mye plass, gjerne dobbelt så stor plass som selve varmeelementet i seg selv.
Store varmebatterier reguleres i dag stort sett på fire ulike måter:
- Grupper med mindre varmeelementer, slik at man regulerer i flere trinn
- Y/D-vender som gir tilnærmet halv effekt og full effekt i to trinn (krever trefase)
- Serie og parallellkobling av to eller flere elementer
- PWM regulering. Med PWM regulering er varmeelementet innkoblet i korte perioder fra sekunder til minutter. La oss si varmeelementet er innkoblet i 10 sekunder i løpet av en 100 sekunders periode. Dette vil gi ca 10% varmepådrag.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 25     0
Hvis jeg starter med en slik:Tips om billig oppsett av vannbåren varme. - 262_1051126494.jpg - Roall
El kasset på 6kw komplett med shunt,pumpe varme element og ekspansjon. og romstyring/ motor til shunt .

Jeg har ca 240 kvm hus og ca 150kvm har vannbåren varme med cc15 og 16mm rør og cc10 på 2 bad.

Er klar over at 6kw er i minste laget, men kan jo spe på med noen panelovner/vedfyring på de kaldeste dagene inntil varmepumpe er på plass.

Kan forresten en varmtvanntank på 2-3kw i tillegg være en løsning inntil varmepumpe er på plass?

Men sirkulasjonspumpa har vel mye å si, hvor stor bør den være?
Etter hvert blir det vel 10-15kvm ekstra med gulvarme, altså totalt 165kvm gulv i et hus på ca 240kvm hus..

I vinter så holdt jeg ca 160kvm av huset oppvarmet med 3x1000w panelovner og varmeelementet i ventilasjonen og et bad med strøm/varmekabler.
Ved ÷17 ute hold det til +16 inne med unntak av soverom som uansett brukes uten varme. Med litt vedfyring så var det uansett ikke noe problem!