#71
 3,575     buskerud     0
Kjenner noen med luft/ vann og, men ingen anlegg er eldre en 6-7 år.. Panasonic, toshiba kw smart, daikin og et par andre merker..en hadde stopp i jula...kun fordi retur føleren hadde løsna fra røret....greit fiks..mere gaffateip

   #72
 2,435     Hordaland     0
CTC lager varmtvann gjennom en kobbersløyfe ja, men hvordan varmes kobbersløyfen opp? Bruker den elkolbe øverst i tanken eller leverer pumpen så varmt vann øverst i tanken at det ikke er nødvendig? Jeg finner ikke gode prinsippskjema på den.

Nå må du bestemme deg her KE. Smile

Vil du at varmepumpen skal ha så høy temperatur som mulig, eller så lav temperatur som mulig?

Grunnen til at man benytter EL-kolbe for å heve temperaturen på tappevannet er for å slippe at varmepumpen skal jobbe med unødvendig høy temperatur. CTC har valgt en annen løsning hvor de holder høyere temperatur på varmepumpen (opp mot 80 - 100 grader) slik at varmtvann kan hentes ut direkte. Jeg mener dette er unødvendig, hvor man da må regulere ned temperaturen igjen til blant annet gulvvarme osv. Dette er én av grunnene til at jeg ikke liker CTC sin oppbygging.

De fleste andre produsenter velger å ha lavere temperatur på varmepumpen, også hever man tappevannstemperaturen med EL-koble, da det totalt sett er en mer økonomisk løsning. CTC sin løsning kan være økonomisk lønnsom dersom man har stort tappevannsforbruk.


Signatur
   #73
 3,575     buskerud     0
Den holder ikke så høy temp! Hvor leser du det? 65 grader i topptanken mener jeg

Hadde oljefyr med spiral for tappevann, samme løsning som ctc i250
Kjørte somregel kjeletemp på 70 grader, ikke 80 som mange andre.. Forvarmet uendelig med varmtvann... Men en 24kwh oljebrenner fikser det glatt...
   #74
 3,575     buskerud     0
Det er også litt av grunnen til at ctc har godt av en ekstra vv bereder, da kan i250 tanken holde en langt lavere temperatur, og kun forvarme tappevannet..
   #75
 2,435     Hordaland     0
Måtte lese litt gjennom de tekniske beskrivelsene til CTC Echoheat. I spesifikasjonene er den oppgitt med maks kjeletemperatur på 110*C, jeg gikk derfor ut i fra at CTC har lagt seg på en "normaltemperatur" rundt 80 - 100*C - for å kunne levere varmtvann uten akkumulatortank til tappevannet.

Etter å ha lest gjennom de tekniske beskrivelsene til CTC Echoheat ser jeg at den oppfører seg i grunn nokså likt øvrige varmepumper. Varmepumpen klarer å oppnå 60 - 65*C og må koble inn EL-kolbe for å oppnå høyere temperaturer enn dette. I topp av kjeletanken vil normaltemperaturen være rundt 60 - 85*C (avhengig av kurver og instillinger såklart), med en maks temperatur på 110*C. Innkobling av EL-koble justerbart fra 30 - 70*C.

Dog en svakhet av CTC å kun tilby maks 7kW tilskuddsvarme for 230V modellene. Her har OSO basert seg på 15kW tilskudd i sine tanker, som er det dobbelte. For 400V modellene til CTC har de valgt opptil 9kW tilskuddsvarme, som høres mer forsvarlig ut med tanke på oppbyggingen av varmtvannsproduksjonen.

Det høres kanskje ut som at jeg er en CTC motstander, men så ille er det ikke. CTC har mange fine grafiske løsninger og brukervennlig betjening. Oppbyggingen av selve varmepumpen derimot mener jeg ikke står helt i forhold til de nordiske behovene. Smile
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #76
 3,674     Hordaland     0
Målet mitt er en mest mulig økonomisk pumpe, altså høyest mulig COP. Dette oppnår man med lavest mulig turtemperatur slik jeg har skjønt det. Jeg har også skrevet litt om hvordan jeg ser for meg at turtemperaturen kan reguleres ned så mye som mulig uten at det går på bekostning av komfort.
Grunnen til spørsmålet med høy temperatur er for å forstå virkemåten på CTC, jeg deler eydybdal sin påstand om at det å shunte ned en høy temperatur sjelden gir økonomisk besparelse, om det er slik CTC er oppbygget har jeg ikke klart å finne en prinsippskisse på.
Andre pumper har tappevannsprioritet og veksler mellom å gi høy temp til tappevann og lav temp til gulvvarmen.
Så er det andre pumper igjen som kun lager en temperatur og trenger el-koble til topping av tappevann.
Ecoforrest stiller i en litt egen klasse, iallefall med den mest avanserte modellen. Den pumpen kan levere to forskjellige temperaturer samtidig med to uavhengige kretser, den har to varmevekslere på utgangen. Jeg er selvsagt nølene til en ukjent produsent men det trenger ikke nødvendigvis bety at kvaliteten er noe å utsette på.
Jeg sitter litt med inntrykk av at Nibe har blitt for stor, og at man ikke får så bra oppfølging man kunne fått hvis de trengte alle kundene da kunne få. Men jeg har ikke noe konkret å fare med, det er kun noe jeg leser mellom linjene.

Det er vel ingen varmepumper som leverer temp over 60-65 grader uten å bruke elkolbe, så det er vel en limit som ligger i teknologien. Man kunne jo sikkert kjørt kompressoren hardere eller seriekoblet to kompressorer men hvis resultatet blir at strømtrekket blir så stort så er jo lønnsomheten lik null. Jeg tror det må holde lenge å kunne lage 55-65 graders tappevann og kjøre spisslast en gang i uken opp til høyt temp for å hindre vekst i tanken.
   #77
 3,575     buskerud     0
Ja, på Ecoheat er det nok kun 7 kwh tilskuddsel ..da væske/vann slutter ikke å gi kw ved -22 grader ol. 

På ecozenith i250 er det 7 oppe for å ettervarme tappevann, og 7 nede for å fikse gulvarmen når pumpa står...er det ekstremt behov,, under -22  Kan begge kobles inn ..14kwh...tror den siste kwh er til alt annet på pumpa..

Men må man ha dødsmye varme, kan man ta ecopart og i250 /i550kombo.. Den komboen blir gjerne gjort i lave tekniske rom, eller hvis  man skal ha på ved, solfangere...fyre poolen osv.i tillegg..

Ps.. Ecopart væske/vann eller ecoair luft/vann  og ecologic styring kan brukes mot en hvilken som helst multitank ..  Osv.

Hadde jeg gått for bergvarme pumpe på 8kwh, hadde 2-3kwh ekstra el vært nok uansett ...man trenger da ikke så mye ekstra el kraft på væske/vann da den leverer sine kw uansett utetemp

KE
  (trådstarter)
   #78
 3,674     Hordaland     0
Når jeg skal ha bergvarmepumpe er jeg ikke så bekymret for kalde dager, det er nå den første vinteren om jeg ikke får dette ferdig, samt hvis bergvarmepumpen en dag stopper at jeg trenger elkolbe. Isåfall bør den dimmensjoneres høyt for å klare å varme opp størstedelen av boligen.
På tappevannstanken er det ikke så viktig med høy effekt, primærformålet med elkolbe der er å forhindre salmonella, den dagen varmepumpen stanser skal det ikke så mye til for å klare å varme opp 2-300L vann. 3kw kanskje?

Noen som vet hvordan heving av tappevannstemperatur bør gjøres for å hindre salmonella, finnes det anbefalinger der? Mener å ha lest at enkelte pumper hever til 70 grader en gang i uken, hvor lenge den holder 70 grader har jeg ikke lest noe om.
   #79
 4,260     0
Det er vel ingen varmepumper som leverer temp over 60-65 grader uten å bruke elkolbe, så det er vel en limit som ligger i teknologien. Man kunne jo sikkert kjørt kompressoren hardere eller seriekoblet to kompressorer men hvis resultatet blir at strømtrekket blir så stort så er jo lønnsomheten lik null.

Nesten sant, Daikin leverer en luft til vann som greier 80 grader uten elkolbe. Hensikten er å spare penger når man bytter ut oljefyr med vp, gammeldagse radiatorer er jo bygget for vesentlig høyere temperatur.
   #80
 2,435     Hordaland     0
Grunnen til at man ikke får mer enn 60 - 65*C er først og fremst virkningsgraden (COP). Det vil bli for liten varmeutveksling. Det har også en sammenheng med at de fleste varmesystemer kjører turvannstemperatur på rundt 60*C.

Noen varmepumper har to varmevekslere, slik at man har fordamping i første varmeveksler, også underkjøling i neste varmeveksler. I slike systemer kan man ta ut oppvarming i varmtvann ved rundt 60 - 80*C i første varmeveksler (fordamper), også tilkobling til varmesystem ved rundt 50 - 65*C i neste varmeveksler (underkjøler).
Signatur