4,003    12    2  

Trykktesting av rør til vannbåren varme?

 8,022     Bærum     0
Leser mange steder at det anbefales å trykkteste rør til vannbåren varme får de støpes ned, eller før de dekkes til med parkett osv (ved forlegning i sporplater).

Hvor vanlig er det å gjøre dette? Hvor ofte er det produksjonsfeil på pex-rør slik at en kan oppleve at de lekker når de er lagt ut?
Har fulgt med på en rekke blogger for nybygg, hvor man viser hele prosessen med vannrør som legges ut, støpes inn osv - men aldri et ord eller bilde av trykktesting. 

Denne tråden tar også opp emnet, uten at den egentlig avslutter med noe entydig svar.

Trykktestet du rørene dine?

Grunnen til spørsmålet er at jeg planlegger å legge ut rør i store deler av kjelleren, men "teknisk rom" hvor rørene skal samles har ikke prioritet i å bli ferdigstilt med det første.

Trykktestet du gulvvarmerørene før de ble støpt ned eller "kledd" igjen?

  • Ja - trykktesting ble utført av rørlegger
  • Ja - jeg trykktestet selv
  • Nei - trykktesting ble ikke utført.


   #1
 5,416     Langhus     0
Rørleggeren testet, men fant ikke alle lekkasjer.
Men kom og fikset etterhvert...
(da ikke i rør, men ymse koblinger)
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 8,022     Bærum     0
Jeg har også lest meg opp dithen at problemet nesten alltid er i koblingene, ikke i selve rørene.

Jeg skal i gang å legg vannrør i mange kjellergulv nå, men rommet hvor stokkene skal samle alle rørene blir ikke påbegynt på lenge. Har heller ingen ambisjoner om få gulvvarmen opp å kjøre med det første, vil bare få lagt ned rørene ifbm oppussing av rommene.

Spørsmålet er derfor egentlig hvor stor risiko det er å bake inn gulvrørene før det er testet for lekkasjer.
   #3
 919     Norge     0
Jeg har trykktestet noe, men ikke alt, bla annet har jeg støpt ned rør i kjelleren uten trykktesting først, har ikke hatt lekkasje på noen rør enda. Jeg har hatt et par koblinger som har vore lekkasje i.
   #4
 3,674     Hordaland     2
Jeg fyllte rørene med vann og satte på ett trykk på rundt 1 bar ved hjelp av tappevannet. Lot det stå noen dager mens jeg så etter våte flekker og fulgte med trykket. Jeg tror ikke det er store sjansen for at det er lekkasje på rørene så jeg ville ikke vert veldig bekymret om ett rør ikke ble testet, men hvis du har muligheten er det jo enkelt å gjøre en test.
   #5
 6,009     Finnmark     0
I mitt mors hus så ble ingenting trykktestet. Ved støping av gulv ble det kjørt nokså hensynsløst med trillebårer pga sen høststøping.....
Etterpå oppdaget vi trykkfall og så faktisk lekkasjepunkt der betongen var våt....
Jeg meislet opp og monterte skjøtestykke akkurat over skaden på rør, og det har vært ok siden 92.....

Test hvis mulig, ellers kanskje ikke så viktig.....
Signatur
   #7
 3,674     Hordaland     0
Hvis du har en av fordelerene kan du bare koble de to rørene inn på den, så setter du inn ett manometer i en ledig tilkobling og blender de andre. La en stå åpen til du har fyllt opp med vann, så kan du stenge vanninntaket og deretter den som stod åpen, åpne så forsiktig vanninntaket til du har fått litt trykk på rørene, 1 bar burde holde før du stenger inntaket igjen og lar det stå.

  (trådstarter)
   #8
 8,022     Bærum     0
Ja - sånn noenlunde inneforstått med akkurat den biten. Problemet er at rørene skal føres fra de to rommene som skal pusses opp nå, ned i krypkjeller - og så skal rørkveilene basicly ligge i krypkjeller under det rommet som senere skal bli teknisk rom.

Må evt la tilførselen (som tur+retur = 16m) ligge i en kveil, og koble meg på rørendende før jeg trer dem ned i krypkjeller. Har ikke holdt på med gulvvarmerør før - så er usikker på hvor myke de er og hvor vanskelig det er å håndtere dem.
   #9
 10,486     Akershus     0
Jeg fylte rørene med vann (pga. vekt), men trykktestet ikke. Det var hele rør uten noen skjøter, så jeg bare tok sjansen. Det skal litt til å lage hull i et sånt rør.
Signatur
   #10
 785     Vestfold     0
Jeg satte opp fordeler først og kjøpte blindlokk til uttak på fordeleren. Koblet til hver krets etterhvert som de ble lagt og fylte opp med væske. Satte så på hageslangen på fordeleren og lot det stå noen timer. Brukte øya for å se etter lekkasje som kvalitetskontroll.

Hvis man kjøper 2 unioner med klemringsfitting i ene enden og rørgjenge i andre enden kan slike brukes for å spyle/fylle kretsen og trykkteste rør.

Eneste lekkasjen jeg har oppdaget var i en loddefittings på 28 mm Cu tilførsel rør som jeg hadde lodda selv. Ikke hatt noen lekkasje på hverken fittings eller rør på VB pex eller RiR.

I følge en rørlegger jeg kjenner så er det heller en regel enn unntaket at rørleggere verken trykktester VB rør, eller RiR system. Kikket på dokumentasjonsmappa i RiR skap hos min mor sin nye bolig: Rørlegger hadde ikke fylt ut en bokstav.

Både 16 og 20 mm pex rør til VB er relativt stive og kan være utfordrende å håndtere alene hvis man skal bøye de til liten radius. Alupex holder formen når man først har bøyd rørene, men hvis man skal bøye de med liten radius bør man ha bøyefjær så man ikke knekker de.