#21
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Takk for utfyllende og seriøst svar.

Jeg forstår det med leca bjelkende, dette er vell snakk om et gulv med åpen etasje under?

Men jeg svarte på armering liggende rett nedpå isolasjonen, altså at du ville ha sett armeringsnettet som et rutenett hadde du snudd den på hodet.

Akkurat den klarer jeg ikke se fornuften i. Jeg gikk også ut i fra at det ikke var noen etasje under, og egnet isolasjon (f. eks s80) og stabil grunn. 4 cm opp ved f. Eks 20 cm tykkelse, eller kanskje 2cm ved 10 (spekulasjon) har absolutt en funksjon ved strekkavlasting - men liggende på bunn? Det må være en annen funksjon enn nevnte punkter som dette skulle være godt for.


Vi kan derfor ikke uttale oss om Skanskas svar uten å kjenne hvilket spørsmål som ble stillet.


Takk, synes det er feil å komme med negativ omtale av Skanska basert på denne tråden her.

Mvh Stefan, også en amatør  Wink
Signatur

   #22
 9,677     Kysten     0
Jeg la rør på sponplater med påstøp. Brukte klammere som jeg festet rørene med og la armering over. Støpte 5 cm. Armeringen kom noen steder opp så da skrudde jeg en skrue med skive som holdt nede armeringen. Dette gulvet er mye kjappere å regulere enn gulvet i underetg som har tykkelse på 7cm i snitt.

I underetg la jeg et armeringsnett i bunn som jeg stripset rørene til, oppå la jeg nytt armeringsnett. Trykkfordelene plater lå på i gangbaner før gulvet blr støpt. Dette gjorde jeg for å unngå deformering av øverste armeringsnett og for å unngå belastningsskader på rørene.
   #23
 24,756     Akershus     0
Stefan: Selvfølgelig må armeringen være omsluttet av støp, ellers får den ikke "feste". Hvis den ikke bare fungerer som støtte for å holde rør eller kabler på plass udner støpingen.

Boligbyggerne: Det du beskriver er nær det som var oppskriften på legging av varmekabler: legg ut hønsenetting som kablene ble festet til for å holde dem på plass og i posisjon. Ha på noe støp og løft litt i hønsenettingen slik at det ideelt sett ble ca 1cm støp under, fyll på, legg ut svinnarmering, fyll på 2cm til.

Andre stripser varmekabel til svinnarmeringen og løfter hele greia litt opp i støpen.

På hytta er det brukt tynnstøp fra Øglænd: finmasket armering lagt rett på tregulv, tynn varmekabel med spesialstrips, 2cm påstøp med spesialmørtel. Vinylbane. Her ser en at armeringen er dårlig festet til mørtelen, men slik er oppskriften deres, enkelt å legge. Rask respons er det også.
Signatur
   #24
 10,486     Akershus     0
Armering i bunn har ingen nytte. Da kommer ikke betongen rundt. Jeg har pigget opp et slikt gulv, og det var veldig behagelig i forhold til om det var gjort skikkelig.

Armering nær bunn blir noe helt annet.

Skal man ha rørene oppå, blir det ca (fra bunn til topp)

1 cm glippe under armering
1 cm tykk armering
2 cm vannrør
2 cm overdekking

= MINIMUM 6 cm.

Legger man rørene i bunn, kan man komme ned i 5 cm.

I praksis er det vanskelig å få det så tynt, da armeringsnettene gjerne skal overlappe litt. Bruker man hue litt, kan overlappen bli 0,5cm, men trenger man overlapp flere veier, blir det fort minst 2,5 cm totalt.

Jeg tok sjansen på at varmen sprer seg greit selv om rørene er i bunn, og festet dem med kramper. Jeg var heldig og fikk kjøpt en masse kramper billig av en her på forumet. Det kan fort trengs en del, for rørene kan være kranglete. Jeg hadde S100-isopor øverst, og syns det fungerte greit.

Signatur
   #26
 10,486     Akershus     0
Mulig det fungerer til en viss grad om man har ganske tyntflytende betong. Det som var gjort hos meg fungerte i hvert fall ikke i det hele tatt.
Signatur
   #27
 627     Bærum     0

Armering i topp eller bunn har ingen funksjon.


Armering i gulv har selvsagt en funksjon. For min del har jeg slipt betonggulv, og for å unngå riss i dette er det avgjørende med god armering i øvre lag av betongen, og det er også tilleggsarmering i innvendige hjørner samt rundt søyle. Meget fornøyd med resultatet.

Kan jo legge til at jeg har vv og disse ble krampet fast mot xps-plater i bunn. 10 cm påstøp (måtte opp i denne tykkelse også for å redusere riss). Ja, det er en treghet i oppvarming av gulvet. Selve romtemperaturen er nokså jevn, men pga stor masse i gulvet så tar det lang tid fra varmekretsen strupes til temperatur faller. Så når temperaturen har sunket og termostat slår inn igjen er betongen nokså kald.

   #28
 10,486     Akershus     0


Armering i topp eller bunn har ingen funksjon.


Armering i gulv har selvsagt en funksjon. For min del har jeg slipt betonggulv, og for å unngå riss i dette er det avgjørende med god armering i øvre lag av betongen, og det er også tilleggsarmering i innvendige hjørner samt rundt søyle. Meget fornøyd med resultatet.


Greier du ikke se forskjellen på "topp/bunn" og "øvre lag" ?

Armering fungerer ikke hvis den ligger helt i bunn, men fungerer fint hvis den løftes litt opp, så betongen får tak rundt.
Signatur
   #29
 9,677     Kysten     0

Til info: http://www.oglaend-system.com/produkter/varmekabler/gulvvarme/gulvvarme.aspx

Her festes armeringen direkte på underlaget. Enig i at det gir dårligere binding, men denne leverandøren mener tydeligvis at det er godt nok.


Dette er vel gjerne med en mørtel som ikke er avhengig av armering?
   #30
 24,756     Akershus     0
@EIDart: Du har et spesielt gulv. Vanligvis dekkes gulvet med vinyl eller fliser og mindre riss er uten betydning.

I ditt tilfelle var det også viktig med korrekt støpeteknikk med tett tilslag og ikke minst, rett bruk av vann. Mye vann i støpeprosessen kan gi mer sprekker.
Signatur