7,071    17    0  

Valg av varmeløsning

 262     midt i landet     0
Vi renoverer et hus gammelt hus, og lurer på hvilken type oppvarming vi skal basere oss på. Har hatt en energirådgiver inne som har gitt oss en tiltaksplan, men er ikke helt sikker på hva vi skal velge. TEK10, energieffektivitet og ren energi trekker i en annen retning enn økonomien...

Litt om huset:
Eksisterende bygg har to etasjer på 60 kvadrat hver.  Tilbygg vil være på 60 kvadrat, en etasje, dvs. at vi får grunnflate på 120 kvadrat i første etasje. Vi vil gjerne beholde eksisterende gulv, så rør i gulv i andre etasje er ikke aktuelt (vil ta for mye takhøyde i 1.etasje). For 1.etasje regner jeg med at vi kan legge rør i taket på kjeller slik at vi kan ivareta gulvene selv om vi velger rør i gulv? Vi følger selvfølgelig TEK10 på tilbygget, men oppgraderer også vindu/tak og vegger i eksisterende bolig opp mot TEK10.

Ser nå på følgende oppvarmingsalternativer:
[list type=decimal]
  • ny l/l varmepumpe i 1.etasje, flytte eksisterende l/l varmepumpe opp til andre etasje. Supplere med ny vedovn + varmekabler på to bad og noen panelovner i tilbygget

  • Ny l/v varmepumpe for vannbåren varme med rør i gulv  i første etasje + rør i gulv på bad i andre etasje + eksisterende l/l varmepumpe i andre etasje samt supplere med ny vedovn

  • Ny l/v varmepumpe for vannbåren varme med rør i gulv på to bad og i gang, radiatorer  i resten av huset. Supplere med ny vedovn

  • [/list]

    Det er det første alternativet som virker rimeligst og som vi i utgangspunktet hadde tenkt å gå for. Men - jeg vil gjerne vil ha l/v varmepumpe på grunn av energieffektiviteten. Hadde tenkt dette av pga. økonomi og gulvene, men så var det noen som foreslo at vi kunne bruke radiatorer, og at de nye radiatorene er mye bedre og smekrere enn de gamle.

    Spør derfor her inne hvor det virker som om det alltid er noen som kommer med gode svar - fordeler og ulemper med alternativene? Hvor stor forskjell kan vi snakke om prismessig?
    Signatur

       #1
     3,575     buskerud     0
    tja, gulvarmeløsningen jeg tok, tar hele 17mm av takhøyden... det er vel ikke akkurat merkbart..

    17mm ferdigkomprimerte eps plater (tåler 110kpa/ 11tonn per m2 uten å bli flatere over tid)
    0,2plast, ullpapp, laminat eller parkett rett over.

    Tror kun det er arne bergli som har plater som er så harde at man kan legge selv laminat rett på dem.

    i dem la jeg 16mm rør.

    i kjellern har jeg 20mm rør i 3cm plater, og 17mm i støp på vindfang og bad. Hadde naturligvis heller brukt 17mm platene der og, men for 3-4år siden visste jeg ikke om dem.

    Se på tråden
    http://www.byggebolig.no/vannbaren-varme/vannbaren-gulvvarme-som-bygger-lite-i-hoyden/msg530143/?topicseen#new

    Men bra alternativ er jo nye radiatorer...
       #2
     3,575     buskerud     0
    det billigste og enkleste  er løsning 1.

    gulvarme en ekstra lux, som gjør at investeringen kan forsvares mere med at det er skjult oppvarming og deiligere enn radiatorer

    radiatorerer gir også god varme, har hatt det.  Men kun høytemp anlegg.

    Problemet er at de slanke fine konvektorene , de typiske lange som man f.eks ser på gardemoen under vinduene.  De er laget for høyere temp. lav temp radiatorer må gjerne være store. Koster fort 10000kr per stykk for sånne. Man får mye gulvarmerør for den prisen..

    kombinasjonen av gulvarme og radiatorer, så er det beste å finne noen fine viftekonvektorer/fancoils ... da slipper man å ha en gigant radiator i stua, men 1-2 enheter med fancoils dekker en hel etasje.. blir litt som en gulvmodell L/L vp, bare penere.

    komfortmessig kan jeg katogerisere dem som dette :
    1. vbv gulvarme
    2. radiatorer
    3. panelovner og varmekabler
    4. l/l pumpe (fordi det gir følelse av trekk, og bråker under -10)

    alle kan ha "pluss peis" for kos og ekstra toppvarme på de kaldeste dagene.

    prismessig kan du snu opp ned på lista hehe.

     
       #3
     389     Nesodden     0
    Man må ikke ha pumpe i et vbv anlegg.
    Vi kjører fint på en dobbeltmantlet bereder på 120 kvm med vbv. Alt kom vel på 30-40.000. Da la jeg gulvrørene selv, og rørlegger på resten. Kan vel gjøres billigere vil jeg tro.

    Bruker godt under 20k kwh i året (16-17 tror jeg, topper med ved om vinter)

    K.
       #4
     3,575     buskerud     0
    det er sant, jeg kjører også på strøm nå.

    Men 30-40000  går ikke hvis han skal ha et lavtbyggende system, da får han en m2 pris på plater med alu.
    eller radiatorer..

    pluss at dobbeltmantlet bereder, koster 14-15000

    Evnt så kan han frese spor i det gamle gulvet, hvis det er tykt nok. og kun kjøpe alu plater og rør. Da kan prisen bli såpass lav.

    jeg brukte 30000 for plater, rør, og ekstra samlestokk deler for 45m2 (stue kjøkken) nåakkurat... platene kom på 15000,- av summen...
    resten er alupex 300m til rundt 6000kr og noen uponor samlestokk deler, 3 termostatventiler og to trådløse termostater med display.



      (trådstarter)
       #5
     262     midt i landet     0
    Tusen takk for gode og utfyllende svar!

    Kanskje en løsning med vbv på strøm som kan kobles til l/v varmepumpe om noen år kan være tingen? Litt av utfordringa er jo investeringskostnadene, og dette høres en god del rimeligere ut enn med en l/v varmepumpe. Men - hvordan blir det så mye billigere? Jeg har fått en oppfatning av at vbv i gulv med l/v varmepumpe fort vil koste 200 000 kr?
    Signatur
      (trådstarter)
       #6
     262     midt i landet     0
    Forøvrig woodbear - det er gulvet jeg er litt bekymra for, ikke takhøyden. Både 1. og 2.etasje har originale heltregulv som jeg gjerne ville tatt vare på, og det var derfor jeg tenkte på radiatorer i den eksisterende delen av huset. Så for meg at dersom vi skulle ha rør i gulv så måtte vi legge disse i taket i etasjen under?
    Signatur
       #7
     3,575     buskerud     0
    l/v pumpe koster fra 20000 fra jula, til rundt  80-110000,- for en ivt/ctc/nibe/mb løsning

    hvis man kan spare 10000,- i året på en lv vp, taper man i teorien 10000,- for hvert år man venter...

    Jeg tenkte å vente til neste år, men vurderer allerede i år å sette inne ne toshiba kwsmart, rett og slett fordi jeg får den til innkjøpspris.

    Jeg ligger ann til å spare 12-15000kr i året på den, så jeg vil ha betalt den ned på ca 3år til den prisen  jeg får den til... 

    Så lurer på om jeg vil betale 600kr mere i mnd på lånet, eller 1000-2000kr mere i mnd i strøm... bruker jo 7500-9000 i jan/feb. .....  bare der vil jeg kunne betale 2000 mindre selv om det er kaldt mange av dagene...

       #10
     3,109     Norge     0

    Både 1. og 2.etasje har originale heltregulv som jeg gjerne ville tatt vare på, og det var derfor jeg tenkte på radiatorer i den eksisterende delen av huset. Så for meg at dersom vi skulle ha rør i gulv så måtte vi legge disse i taket i etasjen under?


    Kjenner mange som har lagt gulvvarme frå undersida, då har dei berre stifta fast varmefordelingsplatene under eksisterande gulv.